Τι είναι η φυματιώδης περιτονίτιδα (περιτοναϊκή φυματίωση);

Η φυματιώδης περιτονίτιδα εμφανίζεται όταν η φυματίωση (ΤΒ) εξαπλώνεται στην προστατευτική επένδυση της κοιλιάς σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και πρήξιμο, αλλά η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει.

Η φυματιώδης περιτονίτιδα ή η περιτοναϊκή φυματίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη του περιτοναίου μέσα στην κοιλιά σας. Η φυματίωση προκαλεί τη μόλυνση. Ο ίδιος ο όρος «περιτονίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του περιτοναίου, συχνά λόγω μόλυνσης.

Η φυματίωση είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που είναι κυρίως γνωστή για την ανάπτυξη στους πνεύμονες. Ωστόσο, η φυματίωση μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλες περιοχές του σώματός σας, όπως ο εγκέφαλος ή το γαστρεντερικό (GI) σύστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φυματιώδη περιτονίτιδα.

Μάθετε περισσότερα για αυτόν τον τύπο φυματίωσης, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των πιθανών συμπτωμάτων και της συνολικής προοπτικής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φυματιώδους περιτονίτιδας;

Τα συμπτώματα της φυματίωσης εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που επηρεάζει η πάθηση. Για παράδειγμα, οι λοιμώξεις από πνευμονική φυματίωση μπορεί να προκαλέσουν έντονο βήχα και πόνο στο στήθος.

Τα συμπτώματα της περιτοναϊκής φυματίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό περιτονίτιδας και γενικών συμπτωμάτων φυματίωσης.

Τα συμπτώματα της περιτονίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • έντονο κοιλιακό άλγος
 • κοιλιακό πρήξιμο
 • ευαισθησία στο στομάχι
 • γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • αδυναμία ούρησης ή λιγότερο συχνά από το συνηθισμένο
 • απώλεια της όρεξης
 • διάρροια

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι διακριτικά στην αρχή, αλλά τείνουν να είναι σταδιακά προοδευτική.

Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται σε όλους τους τύπους φυματίωσης περιλαμβάνουν:

 • κούραση
 • αδυναμία
 • πυρετός
 • κρυάδα
 • νυχτερινές εφιδρώσεις
 • ακούσια απώλεια βάρους

Τι προκαλεί τη φυματιώδη περιτονίτιδα;

Το περιτόναιο είναι η επένδυση στην κοιλιά σας που καλύπτει και προστατεύει σημαντικά γαστρεντερικά όργανα. Αυτά περιλαμβάνουν το συκώτι, τα νεφρά και το στομάχι σας. Ως εκ τούτου, η φυματιώδης περιτονίτιδα είναι μια γαστρεντερική μορφή της κοιλιακής φυματίωσης.

Ενώ η φυματίωση είναι συχνά πνευμονική (στους πνεύμονές σας), μπορεί να επιτεθεί σε άλλα όργανα του σώματός σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις από φυματίωση μπορεί να ξεκινήσουν στους πνεύμονές σας και στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα.

Το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis προκαλεί όλες τις λοιμώξεις από φυματίωση. Όπως και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, η μετάδοση συμβαίνει όταν εισπνέετε σταγονίδια αέρα που περιέχουν τα βακτήρια.

Ποιος κινδυνεύει από φυματιώδη περιτονίτιδα;

Οποιοσδήποτε έχει λοίμωξη από φυματίωση ή βρίσκεται σε στενή επαφή με κάποιον με αυτόν τον τύπο μόλυνσης μπορεί να διατρέχει κίνδυνο φυματιώδους περιτονίτιδας. Οι γενικοί παράγοντες κινδύνου για τη φυματίωση περιλαμβάνουν:

 • είναι κάτω των 5 ετών
 • όντας μεγαλύτερος ενήλικας
 • ιστορικό λοίμωξης από φυματίωση που δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως
 • ιστορικό διαταραχής χρήσης ουσιών ή αλκοόλ
 • έχοντας προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως HIV, διαβήτη ή καρκίνο, που δυσκολεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις
 • λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα
 • ζώντας σε μια περιοχή όπου επικρατούν λοιμώξεις από φυματίωση

Πιο συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου για γαστρεντερικές μορφές που σχετίζονται με τη φυματίωση μπορεί να περιλαμβάνουν προϋπάρχουσες καταστάσεις που εμπλέκουν το σύστημα γαστρεντερικού συστήματος. Αυτές περιλαμβάνουν κίρρωση του ήπατος, νεφρική νόσο τελικού σταδίου ή HIV.

Ποιοι είναι οι τύποι της φυματιώδους περιτονίτιδας;

Υπάρχουν τρεις τύποι φυματιώδους περιτονίτιδας:

 • Βρεγμένος: Αυτός ο πιο κοινός υποτύπος προκαλεί ασκίτη, τη συσσώρευση ελεύθερου υγρού στην κοιλιά σας.
 • Ινώδης: Αυτός ο υποτύπος χαρακτηρίζεται από κοιλιακές μάζες και πάχυνση της οπής, ενός στρώματος λίπους στο περιτόναιο.
 • Ξηρός: Αυτός ο λιγότερο κοινός υποτύπος χαρακτηρίζεται από ουλώδη ιστό στα έντερα σας και ακανόνιστους λεμφαδένες.

Μπορεί επίσης να έχετε έναν συνδυασμό των τύπων.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί τη φυματιώδη περιτονίτιδα;

Οι ειδικοί θεωρούν την περιτοναϊκή φυματίωση μεταξύ των πιο προκλητική τύπους φυματίωσης εκτός των πνευμόνων (εξωπνευμονική) για τη διάγνωση.

Ένας γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει τα ύποπτα συμπτώματα της περιτοναϊκής φυματίωσης με απεικονιστικές εξετάσεις κοιλίας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία (CT) και υπερηχογράφημα. Τέτοιες απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν επίσης να αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες περιτονίτιδας, όπως έλκη ή παγκρεατίτιδα.

Μια απεικονιστική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει φλεγμονή ή βλάβη στο περιτόναιο. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να δει συσσώρευση υγρού στην κοιλιά σας που μπορεί να προκαλεί σοβαρό φούσκωμα ή διάταση, καθώς και οποιαδήποτε σημάδια μάζας.

Γιατροί επίσης συχνά συλλέγουν δείγμα ασκιτικού υγρού για εργαστηριακή ανάλυση. Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν ανάλυση ασκιτικού υγρού για να ελέγξουν για βακτήρια φυματίωσης, ανοσοκύτταρα που υποδηλώνουν μόλυνση ή αυξημένα επίπεδα ενζύμων όπως η γαλακτική αφυδρογονάση.

Επιπλέον, ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις αίματος, ούρων και δέρματος για να επιβεβαιώσει αυτή τη λοίμωξη, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει άλλες σημαντικές πληροφορίες για τη συνολική υγεία σας, οι οποίες συλλογικά μπορεί να επηρεάσουν τις συστάσεις θεραπείας.

Ποια είναι η θεραπεία της φυματιώδους περιτονίτιδας;

Οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της περιτοναϊκής φυματίωσης όπως κάνουν συνήθως με άλλες ενεργές μορφές φυματίωσης. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών σε νοσοκομείο.

Τα φάρμακα για τη φυματίωση μπορεί να προκαλέσουν ηπατική τοξικότητα σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες σε άτομα με ηπατική νόσο και μπορεί να απαιτήσει αλλαγή της θεραπευτικής προσέγγισης.

Εάν η φυματιώδης περιτονίτιδα οδηγεί σε βλάβη οργάνων, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Εάν η περιτοναϊκή φυματίωση βλάψει σοβαρά το όργανό σας, μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση του περιτοναίου.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της φυματιώδους περιτονίτιδας;

Οι πιθανές επιπλοκές της περιτοναϊκής φυματίωσης περιλαμβάνουν:

 • διάτρηση του εντέρου
 • εντερική απόφραξη
 • συρίγγια
 • αποστήματα
 • Αιμορραγία

Η φυματιώδης περιτονίτιδα μπορεί να βλάψει το περιτόναιο, το οποίο προστατεύει τα εσωτερικά όργανα της γαστρεντερικής οδού σας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η φυματίωση μπορεί επίσης να επηρεάσει αυτά τα όργανα. Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, το συκώτι, τα νεφρά και τα έντερα σας.

Η σοβαρή φυματιώδης περιτονίτιδα που εξελίσσεται σε βλάβη οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Αυτό καθιστά σημαντική την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με φυματιώδη περιτονίτιδα;

Τα άτομα με περιτοναϊκή φυματίωση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πάθηση είναι τόσο δύσκολη για την έγκαιρη διάγνωση. Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι 15-31%.

Όταν οι επαγγελματίες υγείας εντοπίζουν και θεραπεύουν τη φυματίωση έγκαιρα, τα άτομα που ζουν με την πάθηση έχουν πιο θετική προοπτική. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό θνησιμότητας για άτομα που ζουν με φυματίωση χωρίς θεραπεία είναι περισσότερο από 50%.

Η πιθανότητα θανάτου από περιτονίτιδα είναι υψηλότερο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Συχνές ερωτήσεις

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο λάβατε πρόσφατα διάγνωση φυματιώδους περιτονίτιδας, εξετάστε το ενδεχόμενο να συζητήσετε τις ακόλουθες πληροφορίες με έναν γιατρό:

Θεραπεύεται η φυματιώδης περιτονίτιδα;

Η περιτοναϊκή φυματίωση θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που απειλούν τη ζωή, όπως βλάβη των εσωτερικών οργάνων.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία της περιτοναϊκής φυματίωσης;

Όλοι οι τύποι φυματίωσης απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία. Οι περιτοναϊκές μορφές δεν αποτελούν εξαίρεση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την ανταπόκριση του σώματός σας στις αντιφυματικές θεραπείες, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για 6-12 μηνών για περιτοναϊκή φυματίωση.

Πόσο σπάνια είναι η περιτοναϊκή φυματίωση;

Συνολικά, η φυματιώδης περιτονίτιδα είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η περιτοναϊκή φυματίωση αποτελεί περίπου 5% όλων των περιπτώσεων εξωπνευμονικής φυματίωσης, σύμφωνα με προηγούμενα αναφερόμενα δεδομένα. Η φυματιώδης περιτονίτιδα είναι επίσης η έκτο πιο συνηθισμένο μορφή εξωπνευμονικής φυματίωσης.

Μπορώ να έχω και πνευμονική και περιτοναϊκή φυματίωση;

Είναι πιθανό να έχετε τόσο πνευμονική όσο και περιτοναϊκή φυματίωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί από τους πνεύμονές σας στο περιτόναιο και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Αυτό ονομάζεται επίσης διάχυτη φυματίωση ή μιλιαρική φυματίωση (ένας κοινός υποτύπος διάχυτης φυματίωσης).

Αν και δεν είναι τόσο συχνή όσο η πνευμονική φυματίωση, η περιτοναϊκή φυματίωση είναι σοβαρή και πιθανώς απειλητική για τη ζωή όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε πιθανά σημάδια αυτής της κατάστασης, όπως έντονο κοιλιακό άλγος και πρήξιμο.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για φυματιώδη περιτονίτιδα, όπως ιστορικό φυματίωσης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss