Τι είναι η τύφλωση λόγω αλλαγής και γιατί συμβαίνει;

Ο εγκέφαλός σας μπορεί να επεξεργαστεί τόσες πολλές οπτικές πληροφορίες ταυτόχρονα. Η τύφλωση αλλαγής είναι μια κατάσταση κατά την οποία κάτι που βλέπετε αλλάζει με κάποιο τρόπο, αλλά δεν παρατηρείτε αυτή την αλλαγή.

άτομο που τηλεφωνεί έξω το βράδυ
PER Images/Stocksy United

Ο κόσμος είναι γεμάτος εικόνες και αντικείμενα που γίνονται αντιληπτά από τα μάτια σας και δίνουν νόημα στον εγκέφαλό σας. Μερικές φορές αυτές οι οπτικές εικόνες μπορεί να αλλάξουν με κάποιο τρόπο, αλλά μπορεί να μην το παρατηρήσετε μετά από κάποια διακοπή, όπως μια αναλαμπή. Όταν συμβαίνει αυτό, λέγεται τύφλωση αλλαγής.

Αυτή η κατάσταση είναι σχετικά συχνή και όχι απαραίτητα επιβλαβής. Αλλά η τύφλωση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ατυχήματα και άλλους κινδύνους. Ακολουθούν περισσότερα σχετικά με το τι είναι η τύφλωση αλλαγής, τι την προκαλεί και γιατί είναι μια σημαντική κατάσταση να την αναγνωρίσουμε.

Τι είναι η τύφλωση λόγω αλλαγής;

Η τύφλωση αλλαγής είναι ένα οπτικό φαινόμενο κατά το οποίο το πράγμα που κοιτάζει ένα άτομο υφίσταται κάποιο είδος αλλαγής που δεν γίνεται αντιληπτό από αυτό το άτομο. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε ένα άτομο κοιτάζει μια εικόνα σε μια οθόνη, όπως μια τηλεόραση ή ένα smartphone, είτε με οπτικά ερεθίσματα στο περιβάλλον ενός ατόμου.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ορίζει την τύφλωση αλλαγής ως την αποτυχία να δείτε αλλαγές στο οπτικό σας περιβάλλον μετά από κάποιο είδος διακοπής. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να οδηγεί στο δρόμο και να αναβοσβήνει. Αφού αναβοσβήνουν, μπορεί να μην έχουν παρατηρήσει ότι κάτι μπροστά τους —όπως φανάρι ή πινακίδα— έχει αλλάξει.

Είναι ενδιαφέρον ότι μερικά από τα αγαπημένα σας μαγικά κόλπα μπορεί να βασίζονται στην τύφλωση αλλαγής. Ο μάγος μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές τακτικές για να εκτρέψει τα μάτια σας και να εμφανιστεί κάτι που δεν είχατε δει προηγουμένως.

Τι προκαλεί την αλλαγή τύφλωσης;

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το γιατί συμβαίνει η τύφλωση της αλλαγής. Συνολικά, μπορεί να έχει πολύ να κάνει με την οπτική σας προσοχή. Εάν η προσοχή σας αποσπάται από ένα αντικείμενο ή μια εικόνα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, αντιμετωπίζετε τύφλωση αλλαγής.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί επίσης να οφείλεται στην αδυναμία του εγκεφάλου σας να κωδικοποιήσει οπτικές πληροφορίες στη βραχυπρόθεσμη μνήμη εργασίας, η οποία αποτελεί μέρος της εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου σας. Αντίθετα, εάν οι εν λόγω οπτικές πληροφορίες δεν είναι τόσο σχετικές όσο η εργασία που εκτελείτε, μπορεί να εμφανιστεί τύφλωση αλλαγής.

Σε μια μελέτη σε εργάτες κατασκευών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σημασία των διαφορετικών οπτικών πληροφοριών μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της τύφλωσης. Για παράδειγμα, έδειξαν στους εργάτες εικόνες και τους ζήτησαν να σημειώσουν τις διαφορές.

Οι αλλαγές σε πράγματα που επηρεάζουν την ασφάλεια κάποιου (όπως οι κίνδυνοι της σκάλας) ήταν οι πιο παρατηρημένες. Οι εργαζόμενοι με τη μεγαλύτερη εμπειρία έτειναν να παρατηρούν τις περισσότερες αλλαγές σε σύγκριση με τους λιγότερο έμπειρους εργαζόμενους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τύφλωσης λόγω αλλαγής;

Το κύριο σύμπτωμα της τύφλωσης λόγω αλλαγής είναι ότι δεν παρατηρείτε ότι κάτι έχει αλλάξει στο οπτικό περιβάλλον μετά από κάποιο είδος διακοπής.

Οι διακοπές που οδηγούν σε αλλαγή τύφλωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αναβοσβήνει ή σακκάδες (μετακινώντας γρήγορα τα μάτια σας από το ένα αντικείμενο στο άλλο)
  • ένα αντικείμενο ή άλλο εμπόδιο που εμποδίζει το οπτικό σας περιβάλλον
  • πολύ αργές αλλαγές στο οπτικό σας περιβάλλον

Η τύφλωση λόγω αλλαγής μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα που έχουν γνωστικά προβλήματα που επηρεάζουν τη μνήμη εργασίας τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άτομα με άνοια, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), άτομα υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ ή άτομα που δεν είχαν επαρκή ύπνο.

Πώς διαγιγνώσκεται η τύφλωση λόγω αλλαγής;

Η τύφλωση λόγω αλλαγής δεν είναι μια ιατρική κατάσταση που διαγιγνώσκουν οι γιατροί. Αντίθετα, είναι ένα οπτικό φαινόμενο που βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή σε διαφορετικούς βαθμούς.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε τύφλωση αλλαγής από πρώτο χέρι μέσω οπτικών δοκιμών όπου σας ζητείται να δείτε μια εικόνα ή ένα βίντεο. Στη συνέχεια, μπορεί να εισαχθεί κάποιος τύπος διακοπής (κενή οθόνη), μετά την οποία παρουσιάζεται μια παρόμοια αλλά αλλαγμένη εικόνα.

Μπορείτε είτε να δείτε είτε να μην δείτε μια αλλαγή μεταξύ των δύο εικόνων ή βίντεο, δείχνοντας τον βαθμό τυφλότητας των αλλαγών.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε ή να συνειδητοποιήσετε περισσότερο την τύφλωση λόγω αλλαγής;

Δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για την τύφλωση λόγω αλλαγής. Επιπλέον, πιθανότατα δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό το φαινόμενο. Η έρευνα δείχνει ότι η τύφλωση λόγω αλλαγής συνοψίζεται στο εύρος προσοχής ενός ατόμου, το οποίο μπορεί να είναι εξαιρετικά ατομικό και να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Μαζί με την επίγνωση ότι μπορεί να συμβεί αλλαγή τύφλωσης, μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων αποφεύγοντας πράγματα (ναρκωτικά, αλκοόλ, πολύ λίγο ύπνο) που μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη εργασίας σας. Η αποφυγή περιττών περισπασμών από το οπτικό σας περιβάλλον (για παράδειγμα, η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου ενώ οδηγείτε) μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της τύφλωσης λόγω αλλαγής;

Η τύφλωση της αλλαγής γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζεται σε καταστάσεις που βασίζονται σε μια έντονη αντίληψη του οπτικού κόσμου. Άτομα σε ορισμένες θέσεις εργασίας, όπως ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενδέχεται να κινδυνεύουν με ατυχήματα εάν εμφανίσουν τύφλωση λόγω αλλαγής κατά την παρακολούθηση των απογειώσεων και των προσγειώσεων.

Ομοίως, η τύφλωση λόγω αλλαγής μπορεί να αποτελεί κίνδυνο κατά την οδήγηση οχήματος. Εάν αποτύχετε να δείτε κάποια αλλαγή στον δρόμο μπροστά, μπορεί να εμπλακείτε σε ένα ατύχημα που θα μπορούσε να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Η τύφλωση αλλαγής μπορεί επίσης να έχει συνέπειες με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων. Αυτό που βλέπει κάποιος (ή δεν βλέπει) μπορεί να έχει μεγάλο βάρος, ιδιαίτερα σε δικαστικές καταστάσεις.

Ποια είναι η προοπτική για τα άτομα με τύφλωση λόγω αλλαγής;

Και πάλι, η τύφλωση λόγω αλλαγής δεν είναι μια ιατρική κατάσταση για την οποία ένα άτομο λαμβάνει διάγνωση. Είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να βιώσει από καιρό σε καιρό σε διαφορετικούς βαθμούς.

Η προοπτική για κάποιον με τύφλωση λόγω αλλαγής είναι ατομική και εξαρτάται από το εύρος προσοχής ενός ατόμου, τις διαφορετικές συνθήκες υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη εργασίας του και τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε απόσπαση της προσοχής ή απροσεξία.

Συχνές ερωτήσεις

Η τύφλωση από αλλαγές αυξάνεται με την ηλικία;

Μπορεί. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η τύφλωση λόγω αλλαγής τείνει να είναι πιο αξιοσημείωτη σε άτομα με γνωστική εξασθένηση, όπως οι ηλικιωμένοι με άνοια.

Ποιο είναι ένα παράδειγμα τύφλωσης λόγω αλλαγής;

Η NOVA Public Broadcasting Service (PBS) διεξήγαγε ένα άτυπο πείραμα όπου ένα άτομο ζήτησε οδηγίες από έναν άγνωστο στο δρόμο. Έστειλαν μια ομάδα ανθρώπων που κουβαλούσαν μια μεγάλη σανίδα ανάμεσά τους και απέκλεισαν το άτομο που ζητούσε οδηγίες. Μόνο περίπου οι μισοί άνθρωποι παρατήρησαν ότι το άτομο είχε αλλάξει.

Γιατί είναι σημαντική η τύφλωση της αλλαγής;

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι είναι η τύφλωση λόγω αλλαγής γιατί μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Ενώ ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις μπορεί να μην έχουν σοβαρές συνέπειες, άλλες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων ή άλλων καταστάσεων (λανθασμένες καταδίκες).

Μιλήστε με έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία υγείας εάν αισθάνεστε ότι η τύφλωση επηρεάζει την καθημερινότητά σας. Μερικές φορές μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος υγείας, όπως η άνοια ή η έλλειψη ύπνου. Διαφορετικά, προσπαθήστε να αποφύγετε τους περισπασμούς όταν εκτελείτε βασικές εργασίες, όπως οδήγηση ή εργασία.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss