Τα μικροπλαστικά μπορεί να εξαπλωθούν από το έντερο στον εγκέφαλο

Τα μικροπλαστικά που βρίσκονται σε τρόφιμα και νερό μπορεί να εξαπλωθούν από το έντερο στον εγκέφαλο.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να εξαπλωθούν από το έντερο σε ζωτικά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος.
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να εξαπλωθούν από το έντερο σε ζωτικά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος.
  • Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που συχνά εισχωρούν σε πολλές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.
  • Οι ερευνητές ενδιαφέρονται να κατανοήσουν πώς η κατανάλωση μικροπλαστικών μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη λειτουργία του σώματος.
  • Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να εξαπλωθούν από το έντερο σε ζωτικά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, το συκώτι και τα νεφρά.

Οι άνθρωποι και τα ζώα εκτίθενται συχνά σε μικροπλαστικά επειδή τα μικροπλαστικά υπάρχουν σε πολλές ουσίες.

Καθώς οι ερευνητές επιδιώκουν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των μικροπλαστικών, υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτές τις ουσίες και πώς μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της υγείας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου στο περιοδικό Environmental Health Perspectives εξέτασε πώς η κατανάλωση μικροπλαστικών σε ποσότητες παρόμοιες με αυτές που βρέθηκαν στο περιβάλλον μας επηρέασε τα ποντίκια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα μικροπλαστικά που καταναλώνονται εξαπλώνονται από το έντερο στον εγκέφαλο, το συκώτι και τα νεφρά.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε μικροπλαστικό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές αλλαγές σε αυτούς τους ιστούς, υποδεικνύοντας πιθανές συστημικές επιδράσεις», μας είπε ο συγγραφέας της μελέτης Marcus Garcia, PharmD, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο University of New Mexico College of Pharmacy.

«Οι επιπτώσεις των ευρημάτων μας για την ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικές».

Τα μικροπλαστικά εξαπλώνονται από το έντερο στον εγκέφαλο, σε άλλα όργανα

Τα μικροπλαστικά έχουν γίνει ιδιαίτερα εμφανή στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους, των τροφίμων και του νερού.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης ορίζουν τα μικροπλαστικά ως πλαστικά σωματίδια μικρότερα από 5 χιλιοστά. Ήθελαν να ανακαλύψουν πώς διαφορετικοί τύποι μικροπλαστικών επηρέασαν τα όργανα του σώματος σε ποντίκια.

Οι συγγραφείς της μελέτης προσπάθησαν να επαναλάβουν την κατανάλωση μικροπλαστικών σε ποσότητα παρόμοια με την ανθρώπινη έκθεση. Τα ποντίκια εκτέθηκαν σε διαφορετικές ποσότητες πολυστυρενίου ή μικτών πολυμερών μικροσφαιρών μέσω της στοματικής γαστρικής σίτισης.

Αφού τα ποντίκια τράφηκαν με μικροπλαστικά, οι ερευνητές εξέτασαν ιστούς ορού, εγκεφάλου, ήπατος, νεφρού και παχέος εντέρου για να εντοπίσουν την παρουσία μικροπλαστικών.

Οι ερευνητές εντόπισαν μικροπλαστικά σε πολλαπλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών εκτεθειμένων ποντικών. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πώς τα μικροπλαστικά είναι ικανά να εξαπλωθούν σε άλλες, απομακρυσμένες περιοχές του σώματος.

Μετά από έκθεση σε μικροπλαστικό, διαπίστωσαν επίσης ότι σημειώθηκαν συγκεκριμένες μεταβολικές αλλαγές στο κόλον, το ήπαρ και τον εγκέφαλο.

Αυτές οι αλλαγές εξαρτήθηκαν από το πόση έκθεση έλαβαν τα ποντίκια και τον τύπο μικροπλαστικού που εκτέθηκαν.

«Εκθέτοντας ποντίκια σε επίπεδα μικροπλαστικών παρόμοια με την ανθρώπινη κατάποση, ανακαλύψαμε ότι αυτά τα σωματίδια μπορούν πράγματι να μεταναστεύσουν από το έντερο σε όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο», εξήγησε ο Garcia.

«Προηγούμενη έρευνα από την ομάδα μας έχει δείξει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτή η διαταραχή θα μπορούσε να είναι πρόβλημα όταν αντιμετωπίζετε λοιμώξεις ή θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδεινώσει καταστάσεις όπως φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου. Επιπλέον, η μελέτη μας διεξήχθη σε περίοδο 4 εβδομάδων, δείχνοντας σημαντικές αλλαγές στο μεταβολισμό. Αυτή η μελέτη φέρνει μια εικόνα για τη μακροπρόθεσμη συσσώρευση μικροπλαστικών στο σώμα, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη χρόνια έκθεση. Επιπλέον, η μελέτη μας αποκάλυψε σημαντικές μεταβολικές αλλοιώσεις που συνδέονται με διάφορες μεταβολικές και ανοσολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στον μεταβολισμό των αμινοξέων, των λιπιδίων και των ορμονών».

Η Δρ Heather Leslie, μια ανεξάρτητη επιστήμονας που ειδικεύεται στην ανάλυση μικροπλαστικών και προσθέτων σε ανθρώπους (και οικοσυστήματα) με έδρα το Άμστερνταμ, που δεν συμμετέχει σε αυτή τη μελέτη, είπε ότι ένα σημαντικό εύρημα αυτής της μελέτης είναι ότι «εργαστηριακά δοσολογημένα μικροπλαστικά κοντά στο ανώτερο όριο μεγέθους σωματιδίων για Τα διασταυρούμενα επιθηλιακά στρώματα του εντέρου όχι μόνο απορροφώνται μετά την κατάποση, αλλά εναποτίθενται και στα όργανα».

«Αυτό το εύρημα δείχνει σε ελεγχόμενες συνθήκες τι συμβαίνει στο σώμα με τα «άγρια» μικροπλαστικά, τον όρο μου για αυτά τα μικροπλαστικά που συναντάμε στο περιβάλλον ζωής μας», είπε ο Leslie.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί μόλις τοποθετηθούν, οι κοινοί τύποι μικροπλαστικών μπορούν να αρχίσουν να παρεμβαίνουν στη βιολογία, όπως έδειξε η μεταβολομική εργασία στην ίδια μελέτη για πολλά όργανα».

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών

Παρά τις επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων, η έρευνα έχει περιορισμούς.

Πρώτον, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για αυτή τη μελέτη, επομένως απαιτείται μελλοντική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα ευρήματα μπορούν να ισχύουν για τους ανθρώπους.

Επίσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροπλαστικά που δεν περιείχαν χημικά πρόσθετα κοινά στα μικροπλαστικά που μπορεί να επιδεινώσουν την κατανάλωση μικροπλαστικών. Μελλοντική έρευνα μπορεί να εξετάσει πώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τον αντίκτυπο των μικροπλαστικών στους ανθρώπους.

Αυτή η μελέτη δεν διερεύνησε τα ποσοστά κάθαρσης μικροπλαστικών, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την επίδρασή τους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν μόνο τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου των ποντικών και δεν μπορούσαν να σημειώσουν με ακρίβεια τη θέση των μικροσφαιρών. Έτσι, είναι πιθανό τα μικροπλαστικά να μην διέσχισαν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Οι ερευνητές σημειώνουν περαιτέρω ότι η ανάλυσή τους για τα μικροπλαστικά ήταν επίσης περιορισμένη. Η μελλοντική έρευνα μπορεί να επικεντρωθεί σε καλύτερους τρόπους αναγνώρισης και μέτρησης μικροπλαστικών και πλαστικοποιητών στους ιστούς.

“Περαιτέρω έρευνα είναι κρίσιμη για να απαντηθούν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς η συσσώρευση μικροπλαστικών παίζει ρόλο στην ανθρώπινη υγεία”, σημείωσε ο Garcia.

«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη συνολική επίδραση των μικροπλαστικών. Επί του παρόντος, διερευνούμε πώς τα μικροπλαστικά εισχωρούν στον εγκέφαλο. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε νέες τεχνικές για τη διερεύνηση της συσσώρευσης μικροπλαστικών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το ήπαρ και τους ιστούς των νεφρών. Αυτές οι τεχνικές μας επιτρέπουν να απομονώσουμε μικροπλαστικά από βιολογικούς ιστούς και να τα ποσοτικοποιήσουμε χρησιμοποιώντας πυρόλυση-Αέρια Χρωματογραφία/Φασματομετρία Μάζας».

— Marcus Garcia, PharmD, συγγραφέας της μελέτης

Αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με την έκθεση σε μικροπλαστικά

Αυτή η μελέτη προσθέτει στην υπάρχουσα ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με το εύρος και την επιρροή των μικροπλαστικών, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε αυτές τις ουσίες.

Για παράδειγμα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το βράσιμο νερού και η έκχυσή του μέσω ενός φίλτρου καφέ μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη πολλών από τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στο νερό. Εάν η έρευνα συνεχίσει να επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα, αυτός ο τρόπος θα μπορούσε να γίνει πιο κοινή πρακτική.

Ο Leslie πρότεινε πρόσθετες προτάσεις για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης σε μικροπλαστικά:

  • επιλέξτε ρούχα χωρίς πλαστικό και άλλα προϊόντα χωρίς πλαστικό
  • επιλέξτε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • πόσιμο φιλτραρισμένο νερό

«Πρέπει να αποφασίσουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να αποφύγουμε να αγοράζουμε πράγματα που απελευθερώνουν ανεπιθύμητα πλαστικά σωματίδια, καθώς δεν θέλουμε να μολυνθούμε από μικροπλαστικά», είπε ο Leslie.

Η συγγραφέας μη μελέτης Tracey Woodruff, PhD, καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Μετάφρασης για την Υγεία (EaRTH) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, μας είπε ότι τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψουν η ανθρώπινη έκθεση στα μικροπλαστικά θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Γνωρίζουμε ότι η παραγωγή πλαστικών αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα την επόμενη δεκαετία και αυτό σημαίνει περισσότερα μικροπλαστικά. Οι κυβερνητικές ενέργειες είναι ο πιο δίκαιος και αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε μικροπλαστικά. Στο μεταξύ, οι άνθρωποι μπορούν να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών και μπορούν να στραφούν σε γυάλινα/κεραμικά και μεταλλικά δοχεία για νερό και δοχεία αποθήκευσης. Επίσης, ενέργειες όπως το πλύσιμο των χεριών και η υγρή σφουγγαρίστρα και οι σκούπες με φίλτρο σωρών κρατούν χαμηλές τις εκθέσεις της σκόνης εκεί όπου επιθυμούν να συγκεντρώνονται τα MP (μικροπλαστικά) και άλλες χημικές ουσίες».

– Tracey Woodruff, PhD, καθηγήτρια περιβαλλοντικής έρευνας

Μάθετε περισσότερα

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου για πρώτη...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss