Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία από γυναίκες γιατρούς τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα

Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία από γυναίκες γιατρούς τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη.

Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία από γυναίκες γιατρούς τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα
Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες γιατροί τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς τους.

  • Έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν τους αντιμετωπίζει μια γυναίκα γιατρός.
  • Αυτή η μελέτη διαπιστώνει ότι οι ασθενείς αναρρώνουν συνεχώς καλύτερα όταν βρίσκονται υπό τη φροντίδα μιας γυναίκας γιατρού.
  • Οι ειδικοί λένε ότι οι άνδρες γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης και να συμπεράνουν πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δική τους πρακτική.

Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία από γυναίκες γιατρούς έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και επανεισδοχής από αυτά που λαμβάνουν θεραπεία από άνδρες γιατρούς.

Αυτό είναι αποτέλεσμα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπήρχε μια κλινικά σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα για τους ανθρώπους ανάλογα με το φύλο του θεράποντος ιατρού τους.

«Αυτό που δείχνουν τα ευρήματά μας είναι ότι οι γυναίκες και οι άνδρες γιατροί ασκούν την ιατρική με διαφορετικό τρόπο και αυτές οι διαφορές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα υγείας των ασθενών», δήλωσε ο Δρ Yusuke Tsugawa, ανώτερος συγγραφέας αυτής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής. στο τμήμα Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ανέφερε σε δήλωση Τύπου.

«Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν το φύλο του γιατρού με τα αποτελέσματα των ασθενών και γιατί το όφελος από τη λήψη της θεραπείας από γυναίκες γιατρούς είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες ασθενείς, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών σε γενικές γραμμές», πρόσθεσε.

Ο Tsugawa και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από ισχυρισμούς Medicare που έγιναν μεταξύ 2016 και 2019. Τα δεδομένα περιελάμβαναν περισσότερους από 458.100 γυναίκες ασθενείς και περισσότερους από 318.800 άνδρες ασθενείς. Περίπου το 31% των ομάδων ασθενών και ανδρών και γυναικών υποβλήθηκαν σε θεραπεία από γυναίκα γιατρό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες ασθενείς όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία από γυναίκα γιατρό ήταν 8,15% σε σύγκριση με 8,38% όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία από άνδρα γιατρό. Οι ερευνητές θεωρούν αυτό ως μια κλινικά σημαντική διαφορά.

Μεταξύ των ανδρών, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 10,15% όταν έλαβαν θεραπεία από γυναίκες σε σύγκριση με 10,23% για τους άνδρες.

Οι γυναίκες και οι άνδρες γιατροί ασκούν την ιατρική με διαφορετικό τρόπο

Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τη διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ γυναικών και ανδρών γιατρών.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές στα πρότυπα παροχής φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών γιατρών σε όλους τους τομείς της ιατρικής. Οι γυναίκες γιατροί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο με ασθενείς και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο συμμετέχοντας σε κοινές ιατρικές αποφάσεις και συζητήσεις συνεργασίας από τους άνδρες γιατρούς», η Δρ Λίζα Ροτενστάιν, συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια και ιατρική διευθύντρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια San. Μας είπε ο Φρανσίσκο.

«Τα στοιχεία από το περιβάλλον των εξωτερικών ασθενών δείχνουν ότι οι γυναίκες γιατροί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο ηλεκτρονικό αρχείο υγείας από ό,τι οι άντρες και παρέχουν φροντίδα υψηλότερης ποιότητας», σημείωσε ο Rotenstein. «Στο χειρουργικό πεδίο, οι γυναίκες γιατροί ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε μια χειρουργική επέμβαση και έχουν χαμηλότερα ποσοστά μετεγχειρητικών επανεισαγωγών. Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς να παρέχουμε την εκπαίδευση και τα κίνητρα ώστε όλοι οι γιατροί να μπορούν να μιμηθούν τη φροντίδα που παρέχουν οι γυναίκες γιατροί».

Στη χώρα μας, οι ειδικότητες με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών ιατρών ήταν η παιδιατρική (65%) και η νοσηλεία και η παρηγορητική ιατρική (62%).

Η αθλητική ιατρική και η ορθοπεδική χειρουργική είχαν το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών ιατρών (7% και 6%, αντίστοιχα).

Γιατί οι γυναίκες τείνουν να είναι καλύτεροι γιατροί

Αυτή η νέα μελέτη είναι η πιο πρόσφατη μελέτη που υποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα των ασθενών είναι καλύτερα όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία από γυναίκες γιατρούς.

Ο Christopher Wallis, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έχει ερευνήσει τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα με βάση το φύλο τόσο του χειρουργού όσο και του ασθενούς.

Λέει ότι τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα δεν είναι περίεργα.

«Σε πολλούς τομείς της ιατρικής, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει βελτιωμένα αποτελέσματα (είτε θνησιμότητα, επανεισαγωγές ή άλλα) μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία από γυναίκες γιατρούς. Αυτά τα δεδομένα ανακεφαλαιώνουν αυτά τα ευρήματα», μας είπε ο Wallis, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Σαφώς, θα υπάρχουν πάντα διαφορές μεταξύ των γιατρών. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια συστηματική διαφορά στην οποία οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται από γυναίκες γιατρούς… τα πηγαίνουν καλύτερα από εκείνους που αντιμετωπίζονται από άνδρες γιατρούς», πρόσθεσε. «Δεν είναι περίεργο για μένα να το βλέπω αυτό για διάφορους λόγους. Πρώτον, από δεδομένα που προέρχονται από δεκαετίες τώρα, γνωρίζουμε ότι γυναίκες και άνδρες ασκούν την ιατρική με διαφορετικό τρόπο με ιδιαίτερες διαφορές στα στυλ επικοινωνίας και την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών. Δεν είναι περίεργο για μένα να βλέπω αυτές τις διαφορές να μεταφράζονται στα αποτελέσματα των ασθενών. Δεύτερον, τόσο ευρύτερα στην κοινωνία όσο και ασφαλώς στην ιατρική, οι γυναίκες έχουν αναμφισβήτητα υψηλότερο επίπεδο από τους άνδρες. Αυτό είναι ένα υπερβολικό φαινόμενο στη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να εξηγήσει μερικές από τις διαφορές που έχουμε δει εκεί».

Γιατί οι άνδρες γιατροί πρέπει να εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ασκούν την ιατρική

Καθώς οι γυναίκες γιατροί αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των ασκούμενων γιατρών στη χώρα μας, οι ειδικοί που μίλησαν μαζί μας λένε ότι ελπίζουν ότι οι άνδρες γιατροί σκέφτονται τη δική τους πρακτική και εξετάζουν τομείς που πρέπει να βελτιωθούν.

«Θα ήθελα πολύ οι άνδρες γιατροί να εξετάσουν σοβαρά αυτά τα δεδομένα και να ανακρίνουν τις δικές τους πρακτικές. Συχνά υπάρχει μια τάση για έκπτωση σε δεδομένα όπως αυτά επειδή είναι άβολα ή μπορεί να αισθάνονται απειλητικά. Ωστόσο, αυτό το είδος ανταπόκρισης δεν θα βοηθήσει τους ασθενείς», μας είπε ο Δρ Arghavan Salles, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Εάν οι άνδρες γιατροί μπορούν να προσεγγίσουν αυτά τα δεδομένα με περιέργεια για το γιατί οι ασθενείς μπορεί να έχουν χειρότερα αποτελέσματα στα χέρια τους, θα αρχίσουν να εντοπίζουν πώς να βελτιώσουν τη φροντίδα που παρέχουν», είπε. «Για παράδειγμα, μια μελέτη χειρουργών που έκαναν χολοκυστεκτομές βρήκε ότι οι ασθενείς είχαν καλύτερα αποτελέσματα όταν ο χειρουργός τους ήταν γυναίκα και όχι άνδρας. Ένα από τα ευρήματα αυτής της μελέτης ήταν ότι η χειρουργική επέμβαση χρειάστηκε μόνο λίγα λεπτά περισσότερο όταν εκτελούνταν από γυναίκες χειρουργούς. Ήταν αυτός ο επιπλέον χρόνος που δαπανήθηκε για διπλό έλεγχο, διασφαλίζοντας ότι όλα ήταν καλά πριν από το τέλος της διαδικασίας; Ήταν αυτός ο χρόνος που δαπανήθηκε για να εκτελέσετε πιο προσεκτική ανατομή για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε επιπλοκές; Αυτή η μελέτη δεν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις, αλλά είναι πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Μάθετε περισσότερα

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου για πρώτη...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss