Πώς να πλοηγηθείτε στο Ραμαζάνι όταν έχετε μια διατροφική διαταραχή

Η νηστεία που σχετίζεται με την παρατήρηση του Ραμαζανιού μπορεί να οδηγήσει σε μοναδικές προκλήσεις εάν έχετε μια διατροφική διαταραχή. Η εύρεση υποστήριξης, η παράλειψη ορισμένων δραστηριοτήτων και η κατοχή ενός δομημένου σχεδίου μπορεί να βοηθήσει.

Μουσουλμάνα που προσεύχεται σε ένα τζαμί κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού
Μπορείτε ακόμα να παρατηρείτε τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού με διαφορετικούς τρόπους, ακόμα κι αν δεν νηστεύετε. (Bhongsatorn Hengsuwanich/Getty Images)

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου και τηρείται από μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα, οι μουσουλμάνοι απέχουν από το φαγητό και το ποτό από την ανατολή του ηλίου μέχρι τη δύση του ηλίου. Αντίθετα, εστιάζουν στην πνευματική ανάπτυξη, τον προβληματισμό, τη λατρεία και τις πράξεις υπηρεσίας.

Για τους μουσουλμάνους που έχουν διατροφική διαταραχή, το Ραμαζάνι μπορεί να αισθάνεται αντικρουόμενο και προκλητικό. Ο ημερήσιος κύκλος νηστείας και φαγητού μπορεί να σας κάνει να νιώσετε την ανάγκη να περιορίσετε την πρόσληψη τροφής, να τρώτε μεγάλες ποσότητες ταυτόχρονα ή να καθαρίσετε μετά το φαγητό.

Ενώ το Ραμαζάνι προορίζεται να είναι προκλητικό από πολλές απόψεις, δεν προορίζεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική ή σωματική υγεία σας.

Εάν είστε μουσουλμάνος που ζει με διατροφική διαταραχή, είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με συμπόνια κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να αποφασίσετε εάν η νηστεία είναι η ασφαλέστερη επιλογή για εσάς.

5 συμβουλές για το Ραμαζάνι όταν έχετε διατροφική διαταραχή

Το να περάσετε το Ραμαζάνι όταν έχετε μια διατροφική διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολο. Αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να κάνετε πιο εύκολη την τήρηση του ιερού μήνα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

1. Καθορισμός ορίων

Ένα τεράστιο μέρος του Ραμαζανιού μπορεί να περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του γλεντιού με άλλους, με διαφορετικούς μουσουλμανικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο να κάνουν το βραδινό γεύμα (ιφτάρ) σε μια κοινωνική εκδήλωση.

Πολλοί μουσουλμάνοι μπορεί να διοργανώσουν δείπνα με αγαπημένα πρόσωπα ή να παρευρεθούν σε κοινοτικά ιφτάρ.

Ο καθορισμός ορίων μπορεί να περιλαμβάνει την επιλογή να μην παρευρεθείτε σε δείπνα ή να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας από συζητήσεις για γλέντι, εάν αυτά σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα ή ανήσυχοι.

Αλλά αν το κάνετε αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσετε τα κοινωνικά στοιχεία του ιερού μήνα. Σκεφτείτε να ρωτήσετε τους αγαπημένους σας εάν θα ήθελαν να συναντηθούν στο τζαμί για τη νυχτερινή προσευχή (Tarawih) ή να γίνουν εθελοντές σε μια τοπική φιλανθρωπική εκδήλωση μαζί.

2. Αφιερώστε χρόνο για suhoor

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο ξυπνούν πριν την ανατολή του ηλίου για να φάνε το πρωινό γεύμα, γνωστό ως suhoor, για να ξεκινήσουν μια μέρα νηστείας.

Εάν επιλέξετε να νηστέψετε, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να φάτε suhoor προκειμένου να διατηρήσετε την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σκεφτείτε να τρώτε γεύματα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και περιέχουν υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα να αισθάνεστε κουρασμένοι ή υποτονικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να προγραμματίζετε τα γεύματά σας εκ των προτέρων για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αισθάνεστε υπερβολικοί όταν αποφασίζετε τι θα φάτε κάθε μέρα.

3. Διατήρηση ημερολογίου προβληματισμού για το Ραμαζάνι

Το να περάσετε το Ραμαζάνι μπορεί να απαιτεί πολλή δύναμη και αποφασιστικότητα, και αυτό μπορεί να είναι πιο έντονο εάν έχετε μια διατροφική διαταραχή.

Το ημερολόγιο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εντοπίσετε και να παρακολουθείτε πώς αισθάνεστε καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Οι πιθανές προτροπές ημερολογίου περιλαμβάνουν:

 • Τι συναισθήματα προέκυψαν για εσάς γύρω από το φαγητό σήμερα;
 • Υπήρξαν καταστάσεις που ενεργοποίησαν ανήσυχες σκέψεις ή συναισθήματα;
 • Πώς διαχειρίστηκες αυτές τις καταστάσεις ή πώς θα μπορούσες να τις διαχειριστείς την επόμενη φορά;
 • Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα χαρά;
 • Πώς μπορεί το αύριο να είναι καλύτερο;

4. Βλέποντας τον Σαλάχ ως ευκαιρία για επίγνωση

Το Salah, ή salat, είναι η υποχρεωτική προσευχή που δίνεται πέντε φορές την ημέρα στο Ισλάμ. Μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα από τις καθημερινές σας εργασίες και να βρείτε χρόνο για προσοχή.

Η ώρα του Salah μπορεί να μοιάζει σαν να αναζητάτε ένα ήσυχο μέρος για να προσευχηθείτε, να αφιερώνετε χρόνο για να στοχάζεστε και να εστιάζετε στις κινήσεις σας.

ΕΝΑ μελέτη 2017 ανακάλυψε ότι τα άτομα που πρόσφεραν τακτικά προσευχή ενώ ενσωμάτωσαν την επίγνωση είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνους που δεν ενσωμάτωσαν την ενσυνειδητότητα.

5. Έχοντας έτοιμο σχέδιο πρόληψης

Εάν πιστεύετε ότι το Ραμαζάνι μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα της διατροφικής σας διαταραχής ή να σας οδηγήσει σε επανεμφάνιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, μπορεί να είναι ωφέλιμο να καταρτίσετε ένα σχέδιο πρόληψης υποτροπής πριν από την έναρξη του ιερού μήνα ή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του μήνα.

Το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει μια λίστα με:

 • τα γνωστά σας ερεθίσματα, ώστε να μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους για να τα αποφύγετε
 • στρατηγικές αντιμετώπισης που έχουν λειτουργήσει για εσάς και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά
 • νέα εργαλεία που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε μια οπισθοδρόμηση
 • άτομα στα οποία μπορείτε να βασιστείτε σε δύσκολες καταστάσεις, όπως έμπιστα αγαπημένα πρόσωπα ή ένας θεραπευτής

Τηρώντας το Ραμαζάνι όταν δεν νηστεύετε

1152499833 We Are/Getty Images

Εάν αποφασίσετε να μην νηστέψετε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, μπορείτε να τηρήσετε τον ιερό μήνα με πολλούς άλλους τρόπους.

Η εστίαση στις πνευματικές πτυχές του Ραμαζανιού, όπως η προσευχή, ο προβληματισμός και η κοινότητα, μπορεί να βοηθήσει να απομακρυνθεί η εστίαση από το φαγητό, συμβουλεύει η Rachel Goldberg, μια εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Λος Άντζελες, η οποία ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές και είναι η ιδρυτής της Rachel. Θεραπεία Goldberg.

Μπορεί να θέλετε να τηρήσετε το Ραμαζάνι χωρίς νηστεία με:

 • Εθελοντική προσφορά του χρόνου σας: Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι Μουσουλμάνοι αυξάνουν τις πράξεις φιλανθρωπίας τους, γνωστές και ως σαντάκα. Αν και αυτό περιλαμβάνει συνήθως οικονομικές δωρεές, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τον εθελοντισμό του χρόνου σας σε έναν σκοπό που υποστηρίζετε, όπως ένα κοινοτικό έργο.
 • Αυξάνοντας τις πράξεις λατρείας σας: Το να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στην προσευχή μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσετε περισσότερο μέρος του Ραμαζανιού. Εάν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε, σκεφτείτε να επισκεφθείτε το τοπικό τζαμί σας μετά το ιφτάρ, καθώς οι περισσότεροι μουσουλμάνοι θα συγκεντρωθούν εκεί για να προσκυνήσουν μαζί μέχρι τις αργές ώρες, δημιουργώντας ένα ζωντανό και χαρούμενο περιβάλλον.
 • Μάθετε περισσότερα για το Ισλάμ: Το Ραμαζάνι μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να μάθετε περισσότερα για τα ισλαμικά σας ενδιαφέροντα διαβάζοντας ισλαμική λογοτεχνία και παρακολουθώντας θρησκευτικές διαλέξεις.

Εύρεση πολιτιστικά ικανής φροντίδας

Η πολιτιστικά ικανή φροντίδα είναι η υγειονομική περίθαλψη που αντιπροσωπεύει τη φροντίδα ενός ατόμου πολιτισμικά ειδικές ανάγκες για να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να λάβουν την καλύτερη ποιότητα φροντίδας.

Εάν έχετε μια διατροφική διαταραχή, η πολιτιστικά ικανή φροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε και να διατηρήσετε την ανάκαμψη. Το πιο σημαντικό, μπορεί να επιτρέψει ένα σχέδιο υποστήριξης που λαμβάνει υπόψη τις πολιτιστικές και θρησκευτικές σας πεποιθήσεις καθώς και τις αξίες σας γύρω από το φαγητό.

ΕΝΑ Ερευνητική ανασκόπηση 2020 διαπίστωσε ότι είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαιτολόγων, να κατανοούν τις πολιτισμικές πεποιθήσεις προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των άλλων.

Παραδείγματα πολιτιστικά ικανών πόρων φροντίδας που μπορεί να υποστηρίξουν τους Μουσουλμάνους περιλαμβάνουν:

 • Ruh Care, όπου μπορείτε να βρείτε έναν μουσουλμάνο θεραπευτή που κατανοεί τις ατομικές σας ανάγκες

 • Clinicians of Color για να βρείτε έναν θεραπευτή που σχετίζεται με την κουλτούρα σας

 • Γραμμή βοήθειας για τη Μουσουλμανική Νεολαία για πρόσβαση σε υποστήριξη που είναι ευαίσθητη στην πίστη και τον πολιτισμό σας μέσω τηλεφώνου, ζωντανής συνομιλίας, κειμένου ή email

Επιστροφή στην πορεία μετά το Ραμαζάνι

Το τέλος του Ραμαζανιού σηματοδοτείται από την άφιξη της νέας σελήνης και τον εορτασμό του Eid al-Fitr. Μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να αναλογιστείτε τον μήνα που πέρασε, τις προκλήσεις που έχετε ξεπεράσει και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να έχετε πλησιάσει περισσότερο την πίστη σας.

Εάν αντιμετωπίσατε δυσκολίες που σχετίζονται με μια διατροφική διαταραχή, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή με τους αγαπημένους σας για υποστήριξη.

«Είναι σημαντικό να ασκούμε αυτοσυμπόνια, να αναγνωρίζουμε τη δυσκολία της κατάστασης και να θεραπεύουμε [yourself] με καλοσύνη και κατανόηση, παρά με αυτοκριτική», λέει η Goldberg.

Η αναγνώριση τυχόν αποτυχιών μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την επεξεργασία και την υπέρβαση των προκλήσεών σας. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε στρατηγικές και εργαλεία αντιμετώπισης για να υποστηρίξετε τη διαδικασία σας.

Το Ραμαζάνι είναι ο σημαντικότερος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου και περιλαμβάνει νηστεία από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Για τους μουσουλμάνους που έχουν διατροφική διαταραχή, ο ιερός μήνας μπορεί να είναι δύσκολος.

Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με συμπόνια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να κάνετε τον μήνα να νιώσει ευκολότερος. Ο καθορισμός ορίων, η εύρεση ευκαιριών για επίγνωση και η προετοιμασία ενός σχεδίου πρόληψης μπορεί να βοηθήσει.

Το Ραμαζάνι δεν είναι μόνο η νηστεία. Ίσως είναι χρήσιμο να σκεφτείτε ποιους πνευματικούς στόχους θα θέλατε να επιτύχετε κατά τη διάρκεια του μήνα με τρόπο που να αισθάνεστε προσβάσιμοι και συμπονετικοί για τις ατομικές σας ανάγκες.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss