Πώς να αφήσετε την ντροπή που σχετίζεται με το PrEP

Μην αφήσετε τα αβάσιμα συναισθήματα ντροπής να σας εμποδίσουν να πάρετε ένα φάρμακο που θα μπορούσε να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία σας.

Η θεραπεία και η πρόληψη του HIV έχουν εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και ο HIV θεωρείται πλέον μια διαχειρίσιμη χρόνια ασθένεια. Φάρμακα όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας αποτρέποντας τα άτομα από τη μόλυνση από τον ιό HIV. Αλλά πολλοί άνθρωποι που μπορεί να ωφεληθούν από το PrEP δεν το λαμβάνουν. Υπάρχουν αρκετοί περίπλοκοι λόγοι για αυτό.

Το κόστος της PrEP και η πρόσβαση σε επαγγελματίες υγείας και κλινικές για συνεχή φροντίδα μπορεί να είναι προκλήσεις για πολλούς ανθρώπους. Άλλοι έχουν πρόβλημα με παρενέργειες ή με το να θυμούνται να πάρουν τα φάρμακά τους.

Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αισθήματα ντροπής ή στίγματος που σχετίζονται με τη χρήση HIV και PrEP. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να ξεκινήσουν και να παραμείνουν στο PrEP.

Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που έχει τις ρίζες του στην ιδέα ότι έχετε κάνει κάτι λάθος ή ότι η συμπεριφορά σας είναι κατά κάποιο τρόπο λάθος. Η πραγματικότητα είναι ότι το PrEP μπορεί να είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για την προστασία του εαυτού σας και των άλλων. Αλλά φυσικά, όπως τόσα πολλά πράγματα, είναι περίπλοκο.

Γιατί είναι σημαντικό το PrEP;

Το PrEP είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να προσβληθείτε από τον ιό HIV. Ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των νέων κρουσμάτων HIV. Όταν χρησιμοποιείται με συνέπεια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV μέσω σεξουαλικής επαφής κατά 99%. Μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά, το PrEP μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV κατά 74%.

Μπορείτε να λαμβάνετε το PrEP ως καθημερινό χάπι ή να λαμβάνετε μια ένεση από έναν επαγγελματία υγείας κάθε λίγους μήνες.

Πώς επηρεάζει η ντροπή τη χρήση του PrEP;

Η ντροπή και το στίγμα μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να ξεκινήσουν και να παραμείνουν στο PrEP. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σας δυσκολέψουν να έχετε ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με το σεξ και την πρόληψη του HIV με επαγγελματίες υγείας.

Η Deanna Clatworthy (αυτή/αυτοί) είναι νοσοκόμα και συνήγορος ασθενών με εξειδίκευση στον HIV και στη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο σε μια κλινική στο Οντάριο του Καναδά. “Ακούω σχόλια από τους ανθρώπους στην κοινότητα 2SLGBTQ+ ότι υπάρχει η υπόθεση ότι εάν είστε στο PrEP, κοιμάστε ή είστε στο Grindr και στο Scruff και έχετε συνδέσμους”, λένε.

Αυτά τα αρνητικά, ανακριβή στερεότυπα μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους που διαφορετικά θα ωφελούνταν από το PrEP να αισθάνονται άνετα με αυτό.

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει πεποιθήσεις σχετικά με το PrEP μεταξύ των ανθρώπων που μπορεί να ωφεληθούν από τη χρήση του.

Σε ένα μικρό μελέτη 2018, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 43 άνδρες που χρησιμοποιούσαν PrEP. Μερικά από τα θέματα των απαντήσεων των συμμετεχόντων ήταν:

  • ανησυχεί μήπως κριθεί από επαγγελματία υγείας εάν ζητήσει PrEP
  • επιβλαβείς πεποιθήσεις ότι οι χρήστες PrEP είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικά και είναι πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ)
  • πεποιθήσεις ότι κάποιος που παίρνει PrEP πρέπει να έχει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • φόβος ότι κάποιος μπορεί να πιστέψει ότι έχει HIV, καθώς τα άτομα με HIV μπορεί να πάρουν κάποια από τα ίδια φάρμακα

Είναι πιθανό να εσωτερικεύσετε τη ντροπή και το στίγμα, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζετε να πιστεύετε αυτά τα επιβλαβή μηνύματα για τον εαυτό σας. Η εσωτερικευμένη ντροπή μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και να σας κάνει να νιώσετε ότι δεν είστε άξιοι σύνδεσης και υποστήριξης. Και αυτά τα συναισθήματα μπορούν να συμβάλουν σε χειρότερη συναισθηματική και σωματική υγεία.

Πώς να ξεπεράσετε τα συναισθήματα ντροπής

Οι αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη, τις κοινότητες και τα άτομα βοηθούν να μετατοπιστούν ορισμένες από τις επίμονες επιβλαβείς ιδέες σχετικά με τη χρήση του HIV και του PrEP.

Σε ένα μικρό μελέτη 2019 με τη συμμετοχή 29 ανδρών που έκαναν σεξ με άνδρες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το PrEP είχε βοηθήσει να θεραπεύσει ορισμένους από τον βαθύ φόβο, το άγχος και τη θλίψη των συμμετεχόντων για τον HIV και το AIDS. Μερικοί συμμετέχοντες είπαν ότι το PrEP τους επέτρεψε να νιώσουν ασφάλεια και να απολαύσουν ξανά το σεξ.

Σε ένα άλλο μικρή μελέτη το 2023, πολλοί άνθρωποι είπαν ότι η λήψη PrEP είχε μειώσει την ντροπή που ένιωθαν για το σεξ. Τους επέτρεψε να απολαμβάνουν το σεξ χωρίς να ανησυχούν ότι έβαζαν τον εαυτό τους και τους άλλους «σε κίνδυνο».

Μπορεί να είναι ένα ισχυρό συναίσθημα να ξέρεις ότι κάνεις κάτι για να αναλάβεις την υγεία και την ευημερία σου.

Η ντροπή ευδοκιμεί όταν τα πράγματα μένουν κρυφά. Η συζήτηση για το PrEP βοηθά στην εξομάλυνσή του και στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων. Το άνοιγμα της συζήτησης για το PrEP μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να καταρριφθεί το στίγμα.

Εάν πιστεύετε ότι δεν λαμβάνετε την καλύτερη φροντίδα από τον τρέχοντα επαγγελματία υγείας σας, σκεφτείτε να βρείτε άλλη κλινική. Εάν ο επαγγελματίας υγείας σας δεν γνωρίζει πολύ το PrEP, προσπαθήστε να βρείτε μια κλινική που να ειδικεύεται στο PrEP. Εάν βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε να αναζητήσετε μια τοποθεσία κοντά σας με αυτό το εργαλείο.

Μια υποστηρικτική ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα ομαλοποιήσει τη συζήτηση για το PrEP και θα σας υποστηρίξει σε όλες τις πτυχές της υγείας σας.

Πώς οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα συναισθήματα ντροπής

Η έρευνα έχει βρει ότι ορισμένοι επαγγελματίες υγείας θεωρούν το PrEP ως λόγο για την αύξηση των ΣΜΝ. Αυτοί οι κλινικοί γιατροί είναι λιγότερο πιθανό να συνταγογραφήσουν PrEP εάν πιστεύουν ότι θα μειώσει τη χρήση προφυλακτικού. Το αίσθημα της κρίσης από έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να δημιουργήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσβαση σε κάθε είδους περίθαλψη.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορεί επίσης να χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τον κίνδυνο. Οι συστάσεις για το ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί το PrEP συχνά βασίζονται στον «κίνδυνο». Αλλά η επισήμανση της ζωής ή της συμπεριφοράς κάποιου ως «επικίνδυνη» δημιουργεί περισσότερη ντροπή.

Ένα μεγάλο μέρος της χρήσης PrEP είναι η τακτική παρακολούθηση, μαζί με τον έλεγχο HIV. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να διατηρήσουν επαφή με επαγγελματίες υγείας όταν αισθάνονται ότι κρίνονται σε κάθε επίσκεψη.

Ως κλινικός ιατρός, ο Clatworthy γνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην υποστήριξη των ατόμων που λαμβάνουν PrEP.

«Ο νούμερο ένα τρόπος είναι όλοι οι συνταγογράφοι να εκπαιδεύονται για το PrEP», λέει ο Clatworthy. «Πρέπει να ξέρουν πώς να το συνταγογραφούν, πόσο σημαντικό είναι το τεστ HIV και η παρακολούθηση και πώς να έχουν ασφαλείς και υποστηρικτικές συνομιλίες με τους ασθενείς σας σε ένα περιβάλλον όπου η συζήτηση για το σεξ είναι ομαλοποιημένη».

Η προφύλαξη από την προέκθεση (PrEP) είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του HIV. Η ντροπή και το στίγμα για τον HIV και το PrEP είναι τεράστια εμπόδια για την έναρξη και τη διατήρηση του PrEP και μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να λάβουν τη φροντίδα που τους αξίζει.

Το να μιλάς ανοιχτά για το PrEP μπορεί να βοηθήσει να σπάσει το στίγμα. Είναι επίσης σημαντικό περισσότεροι επαγγελματίες υγείας να νιώθουν άνετα μιλώντας για το σεξ και την πρόληψη του HIV.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss