Πώς η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε αίμα στα κόπρανα και πώς να την αντιμετωπίσετε

Το αίμα στα κόπρανα σας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως καταπόνηση στα κόπρανα, ραγάδες πρωκτού και αιμορροΐδες. Η θεραπεία εξαρτάται από τη συγκεκριμένη αιτία της δυσκοιλιότητας και της αιμορραγίας σας.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κατά καιρούς δυσκοιλιότητα. Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, μπορεί να έχετε:

 • λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα
 • ξηρά, σκληρά ή ογκώδη κόπρανα
 • πόνος ή δυσκολία κοπράνων
 • μια αίσθηση ότι δεν έχουν περάσει όλα τα κόπρανα μετά από μια κίνηση του εντέρου

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, ορισμένες καταστάσεις υγείας και ορισμένα φάρμακα. Ακόμη και απλές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου.

Για μερικούς ανθρώπους, η δυσκοιλιότητα μπορεί να γίνει χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας για 3 ή περισσότερους μήνες. Εάν η ακριβής αιτία της χρόνιας δυσκοιλιότητας δεν είναι γνωστή, ονομάζεται χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα.

Ανεξάρτητα από την αιτία, το τέντωμα για να κάνει κακώσεις όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία από το ορθό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα υποκείμενα προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσουν τόσο σε δυσκοιλιότητα όσο και σε αιμορραγία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σήμα ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και μπορεί να χρειαστεί περισσότερη έρευνα.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε μερικές από τις κοινές αιτίες αιμορραγίας με δυσκοιλιότητα, πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν και όταν ήρθε η ώρα να δούμε έναν γιατρό.

Πώς μπορεί η δυσκοιλιότητα να οδηγήσει σε αίμα στα κόπρανα;

Τα αιματηρά κόπρανα μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους, ειδικά παράλληλα με τη δυσκοιλιότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, τόσο η δυσκοιλιότητα όσο και η αιμορραγία μπορούν να αντιμετωπιστούν με φροντίδα στο σπίτι, αλλά ορισμένες αιτίες μπορεί να είναι πιο σοβαρές και να απαιτούν περαιτέρω θεραπεία.

Μερικές από τις πιθανές αιτίες αιματηρών κινήσεων του εντέρου με δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν:

Αιμορροϊδές

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένα, φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό ή στο κάτω μέρος του ορθού. Μπορεί να είναι εξωτερικές ή εσωτερικές, αν και η αιμορραγία είναι πιο συχνή με τις εσωτερικές αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες είναι πολύ συχνές — περίπου Ήμισυ των ενηλίκων άνω των 50 ετών τα έχουν και είναι επίσης κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα της καταπόνησης ή του καθίσματος στην τουαλέτα για μεγάλες περιόδους, τα οποία είναι κοινά με τη δυσκοιλιότητα. Είναι επίσης το Το συνηθέστερο αιτία αιμορραγίας από το ορθό.

Σχισμές πρωκτού

Η πρωκτική σχισμή είναι ένα ρήγμα στην επένδυση του πρωκτού που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή αιτία των ρωγμών του πρωκτού και συνήθως συμβαίνουν λόγω της βλάβης των ιστών κατά την αποβολή σκληρών κοπράνων. Προσβάλλουν συχνότερα παιδιά και ενήλικες μέσης ηλικίας και είναι επίσης συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ρωγμές του πρωκτού μπορεί μερικές φορές να θεωρηθούν εσφαλμένα ως αιμορροΐδες, επομένως απαιτείται εξέταση από γιατρό για τη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο. Ο πόνος που παραμένει για αρκετές ώρες μετά από μια κίνηση του εντέρου είναι ένας πιθανός δείκτης ραγάδων του πρωκτού.

Ενσφήνωση κοπράνων

Η πρόσκρουση των κοπράνων συμβαίνει όταν ένα κομμάτι ξηρού, σκληρού σκαμνιού κολλήσει στο κόλον ή στο ορθό. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα.

Η αιμορραγία από το ορθό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της πρόσκρουσης των κοπράνων. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα και καταπόνηση όταν κάνετε κόπρανα.

Πρόπτωση του ορθού

Μια πρόπτωση του ορθού συμβαίνει όταν μέρος του κατώτερου εντέρου – το ορθό – πέφτει κάτω από τον πρωκτό. Του όχι πολύ συνηθισμένο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν πρόπτωση ορθού είναι γυναίκες και συνήθως άνω των 50 ετών. Μία από τις πιο κοινές αιτίες της πρόπτωσης του ορθού είναι οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί με πρόπτωση ορθού. Εάν η πρόπτωση οδηγεί σε έλκη στο ορθό, μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία. Η βαριά αιμορραγία από το ορθό μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών επιπλοκών από πρόπτωση του ορθού και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Εκκολπωματίτιδα

Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και άλλα προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα.

Εάν ένα από τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτούς τους φακέλους σκάσει, μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία. Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα και μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρές επιπλοκές από εκκολπωματίτιδα περιλαμβάνουν:

 • έντονος πόνος στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς, τυπικά με ξαφνική έναρξη
 • πυρετός ή ρίγη
 • ναυτία ή έμετο

Πρωκτίτιδα

Η πρωκτίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή στο ορθό. Αρκετές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πρωκτίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), λοιμώξεων και ορισμένων φαρμάκων.

Η χρόνια φλεγμονή στο ορθό μπορεί να βλάψει την εντερική επένδυση και να οδηγήσει σε αιμορραγία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολίες με τις κινήσεις του εντέρου.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Ο καρκίνος μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όταν βλέπουν αίμα στο σκαμνί τους, αλλά είναι μια σχετικά ασυνήθιστη αιτία της αιμορραγίας του ορθού. Επειδή ο καρκίνος μπορεί να συσχετιστεί με συνεχιζόμενες κρίσεις αιμορραγίας από το ορθό, ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως αιμορροΐδες.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει αίμα στα κόπρανα, καθώς και συμπτώματα όπως:

 • μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες
 • αιμορραγία από το ορθό με έντονο κόκκινο αίμα
 • μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει τελείως μετά από μια κίνηση του εντέρου
 • κοιλιακό άλγος ή κράμπες
 • ακούσια απώλεια βάρους

ο Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Συνιστά στους ανθρώπους να εξετάζονται συνήθως για καρκίνο του παχέος εντέρου που αρχίζει στην ηλικία των 45 ετών. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και ακόμη και να θεραπευτεί εάν αλιεύεται νωρίς, οπότε είναι σημαντικό να βλέπετε τον γιατρό σας ή έναν γαστρεντερολόγο μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα.

Σημάδια έκτακτης ανάγκης

Εάν αντιμετωπίζετε έντονη αιμορραγία ή έχετε έντονο κοιλιακό άλγος ή κράμπες, μπορεί να χρειαστείτε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Άλλα συμπτώματα έκτακτης ιατρικής ανάγκης περιλαμβάνουν:

 • Γρήγορη ή βαριά αναπνοή
 • έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό
 • αδυναμία ή κόπωση
 • ζάλη

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα με αιμορραγία από το ορθό, πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης ή καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Δώστε προσοχή στο πώς φαίνεται το αίμα

Το χρώμα και η υφή του αίματος στα κόπρανα σας μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για το ποια μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία. Το έντονο κόκκινο αίμα υποδηλώνει μια πηγή στο κόλον ή το ορθό, όπως αιμορροΐδες ή εκκολπωματίτιδα. Πιο σκούρο αίμα με μαύρα, πίσσα κόπρανα υποδηλώνει αιμορραγία ψηλότερα στον πεπτικό σωλήνα.

Το αίμα που μπορεί να φανεί κατά το σκούπισμα αλλά όχι στα κόπρανα μπορεί να υποδεικνύει μια εξωτερική αιτία, όπως αιμορροΐδες ή ραγάδες του πρωκτού.

Ενώ η εμφάνιση του αίματος μπορεί να προσφέρει κάποια εικόνα ως προς την πηγή της αιμορραγίας, μια εξέταση από γιατρό εξακολουθεί να χρειάζεται για να αποκλείσει άλλες, πιο σοβαρές αιτίες.

Συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε με αίμα στα κόπρανα

Άλλα συμπτώματα που συμβαίνουν μαζί με τη δυσκοιλιότητα και την ορθική αιμορραγία μπορεί να βοηθήσουν την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης να εντοπίσει καλύτερα την αιτία. Φροντίστε να ειδοποιήσετε την ομάδα φροντίδας σας εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • κοιλιακό άλγος, κράμπες, φούσκωμα ή πίεση
 • επώδυνες κινήσεις του εντέρου
 • απώλεια βάρους
 • διάρροια
 • βλέννα στα κόπρανα
 • ακράτεια κοπράνων
 • κνησμός, ευαισθησία ή πόνος γύρω από τον πρωκτό
 • επαναλαμβανόμενα ή μακροχρόνια συμπτώματα

Προσδιορισμός της πραγματικής αιτίας του αίματος στα κόπρανα και τη δυσκοιλιότητα

Ένας επαγγελματίας υγείας – συνήθως ένας γαστρεντερολόγος – θα πραγματοποιήσει μια εξέταση για να προσδιορίσει την αιτία της αιμορραγίας από το ορθό.

Μια ψηφιακή εξέταση του ορθού μπορεί να τους βοηθήσει να αισθανθούν εξογκώματα ή δάκρυα που συμβαίνουν εσωτερικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ένας γιατρός εισάγει ένα γάντι, λιπασμένο δάχτυλο στο ορθό.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει κολονοσκόπηση για να βοηθήσει στην απεικόνιση πιο ψηλά στα έντερα. Κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης, ο γιατρός χρησιμοποιεί έναν μακρύ, εύκαμπτο σωλήνα με μια μικρή κάμερα συνδεδεμένη για να εξετάσει το εσωτερικό του παχέος εντέρου. Κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης πιθανότατα θα σας ναρκώσουν.

Άλλοι τύποι εξετάσεων που μπορεί να έχετε περιλαμβάνουν:

 • Ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία (CT)
 • μαγνητική τομογραφία (MRI)
 • υπέρηχος
 • δοκιμασίες νεύρων ή μυών
 • εξετάσεις αίματος ή κοπράνων

Αντιμετώπιση αίματος στα κόπρανα από δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί συνήθως να ανακουφιστεί με την κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες, την κατανάλωση άφθονων υγρών και τη λήψη καθαρτικού ή μαλακτικού κοπράνων. Αυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της αιμορραγίας που προκαλείται από δυσκοιλιότητα ή καταστάσεις που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα, όπως οι αιμορροΐδες ή οι ραγάδες του πρωκτού.

Ανάλογα με την αιτία της δυσκοιλιότητας και της αιμορραγίας, μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες θεραπείες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και χειρουργική επέμβαση.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του αίματος στα κόπρανα και του αίματος κατά το σκούπισμα;

Το αίμα μπορεί να είναι ορατό στα ίδια τα κόπρανα ή μπορεί να εμφανίζεται μόνο στο χαρτί τουαλέτας όταν το σκούπισμα. Το αίμα που είναι ορατό μόνο κατά το σκούπισμα είναι πιο πιθανό να υποδηλώνει αιμορροΐδα ή πρωκτική σχισμή, αλλά απαιτείται εξέταση για επιβεβαίωση.

Πόσο αίμα στα κόπρανα είναι εντάξει;

Καμία ποσότητα αίματος στα κόπρανα δεν είναι «φυσιολογική» και θα πρέπει να συζητήσετε οποιαδήποτε νέα αιμορραγία με έναν γιατρό.

Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται αφού έχετε αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας, μπορεί να χρειαστεί περισσότερη δοκιμή ή θεραπεία για να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.

Είναι σοβαρό το έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα;

Το έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα υποδηλώνει συνήθως μια πηγή αιμορραγίας στα κατώτερα έντερα, όπως το κόλον ή το ορθό. Το ίδιο το χρώμα δεν υποδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η αιτία, αλλά μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να περιορίσει πιθανές αιτίες.

Εάν η αιμορραγία είναι έντονη ή συνεχής ή συνοδεύεται από έντονο κοιλιακό άλγος ή κράμπες, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Πότε πρέπει να ανησυχώ για το αίμα στα κόπρανα;

Οποιαδήποτε ποσότητα αίματος στα κόπρανα πρέπει να συζητηθεί με γιατρό. Μερικά πρόσθετα σημάδια ότι η αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από κάτι σοβαρό περιλαμβάνουν:

 • πόνος στο στήθος ή δύσπνοια
 • πόνος στην κοιλιά, τη λεκάνη ή το ορθό
 • πυρετός
 • ζάλη, ναυτία ή έμετος
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • μη φυσιολογική διεργασία αίματος

Η αιμορραγία δεν είναι ασυνήθιστη με τη δυσκοιλιότητα και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με αυτοφροντίδα, η δυσκοιλιότητα και η αιμορραγία μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος.

Εάν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε ποσότητα αιμορραγίας – ακόμα και αν έρθει και πηγαίνει – θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό για να βοηθήσετε να εντοπίσετε την αιτία και να καθορίσετε ποια θεραπεία μπορεί να χρειαστεί.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss