Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί την υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) μετά τον COVID-19;

Η νέα υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια πιθανή επιπλοκή του COVID-19. Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο για να επαναφέρετε την αρτηριακή σας πίεση σε ένα υγιές εύρος.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή η υπέρταση, αυξάνει την πιθανότητα να πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Είναι μια πιθανή επιπλοκή του COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Σε μια μελέτη του 2023 από την Ιταλία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που επέζησαν από τον COVID-19 είχαν α 70% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης νέας υψηλής αρτηριακής πίεσης τους επόμενους 7 μήνες σε σχέση με εκείνους που δεν προσβλήθηκαν από τον COVID-19.

Τα αποτελέσματα από άλλη μελέτη Η χρήση δεδομένων από την πόλη της Νέας Υόρκης υποδηλώνει ότι τα άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 μπορεί να έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν νέα υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με τα άτομα με γρίπη. Τα άτομα που δεν νοσηλεύονται μπορεί να έχουν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες.

Ας εξετάσουμε πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί την υψηλή αρτηριακή πίεση μετά το COVID-19.

Συχνή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και των συμπτωμάτων

Η υψηλή αρτηριακή πίεση σπάνια προκαλεί συμπτώματα μέχρι να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των επιπλοκών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά σε όλα τα άτομα άνω των 18 ετών να μετρούν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση. Μπορείτε να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι ή σε ένα φαρμακείο.

Ο ΠΟΥ συνιστά να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εάν ο συστολικός ή ο ανώτερος αριθμός σας υπερβαίνει τα 140 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή εάν ο διαστολικός ή ο κάτω αριθμός σας υπερβαίνει τα 90 mm Hg.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι.

Προσαρμογές στον τρόπο ζωής όπως δίαιτα και άσκηση

Η προσαρμογή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Οι προσαρμογές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές εάν είχατε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση πριν κολλήσετε τον COVID-19.

ο Αμερικανική Ένωση Καρδιάς προτείνει:

 • τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε αλάτι
 • περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ
 • διαχείριση του άγχους
 • διατήρηση ενός μέτριου βάρους
 • διακοπή του καπνίσματος
 • παίρνετε όλα τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες
 • συνεργαστείτε με την ομάδα υγείας σας

Διαχείριση άγχους

Το ψυχολογικό στρες μπορεί να σας ενεργοποιήσει συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χημικές αλλαγές που οδηγούν σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας και αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης.

Παραδείγματα τρόπων με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε το άγχος περιλαμβάνουν:

 • βρίσκοντας χρόνο για σωματική δραστηριότητα
 • αφιερώνετε περισσότερο χρόνο κάνοντας δραστηριότητες που σας αρέσουν
 • ακούγοντας μουσική βρίσκεις χαλαρωτικό
 • περνώντας χρόνο στη φύση
 • προσεγγίζοντας την οικογένεια και τους φίλους σας

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τρόπους ανακούφισης από το άγχος.

Αποφυγή πιθανών παραγόντων υψηλής αρτηριακής πίεσης

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως:

 • ορισμένα αποσυμφορητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • αλκοόλ και καφεΐνη
 • μερικά βότανα, όπως γλυκόριζα
 • ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή ή από του στόματος έλεγχος των γεννήσεων

Πιθανοί κίνδυνοι

Είναι σημαντικό να μην σταματήσετε να παίρνετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτός εάν ο γιατρός σας σας πει ότι είναι ασφαλές.

Φάρμακα

Εάν δεν μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τα ακόλουθα φάρμακα.

Διουρητικά

Τα διουρητικά μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση μειώνοντας τα υγρά στο αίμα σας. Συχνά είναι φάρμακα πρώτης γραμμής.

Τα κοινά διουρητικά περιλαμβάνουν:

 • θειαζίδες
 • διουρητικά βρόχου
 • καλιοσυντηρητικά διουρητικά

Βήτα-αναστολείς

Οι β-αναστολείς εμποδίζουν τη δράση της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών για να επιβραδύνουν την καρδιά σας. Οι συνήθως συνταγογραφούμενοι β-αναστολείς περιλαμβάνουν:

 • ατενολόλη (Tenormin)
 • βισοπρολόλη (Cardicor, Congescor)
 • καρβεδιλόλη (Coreg)
 • labetalol (Τροπική)

Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση αναστέλλοντας το ένζυμο αγγειοτενσίνη II, το οποίο στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία σας. Οι κοινοί αναστολείς ΜΕΑ περιλαμβάνουν:

 • βεναζεπρίλη (Lotensin)
 • φοσινοπρίλη (μονοπρίλη)
 • εναλαπρίλη (Vasotec)
 • καπτοπρίλη (Capoten)

Άλλα φάρμακα

Άλλα φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Αναστολείς διαύλων ασβεστίου: Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου εμποδίζουν το ασβέστιο να εισέλθει στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά σας.
 • Άλφα-αναστολείς: Οι άλφα-αναστολείς μπλοκάρουν την ορμόνη νορεπινεφρίνη, η οποία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας.
 • Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ: Οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ συνδέονται με τους υποδοχείς της αγγειοτενσίνης ΙΙ για να εμποδίσουν τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας.
 • Κεντρικοί αγωνιστές υποδοχέα άλφα-2: Οι αγωνιστές των κεντρικών υποδοχέων άλφα-2 αναστέλλουν τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Πιθανοί κίνδυνοι

Τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες και ορισμένες από αυτές τις παρενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές. Για παράδειγμα, οι αναστολείς ΜΕΑ μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Συσχετίζονται επίσης με ανωμαλίες κατά τη γέννηση. Ένας γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει για το ποια φάρμακα είναι ασφαλή για εσάς.

Εμβολιασμός κατά του COVID-19

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξετε COVID-19 ή να αναπτύξετε σοβαρή ασθένεια.

Πιθανοί κίνδυνοι

Οι εμβολιασμοί μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, αν και οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται να είναι ένα από τα πιο συχνό παρενέργειες του εμβολιασμού κατά του COVID-19. Εμφανίζεται σε περίπου 1% ατόμων μετά τη λήψη εμβολίου mRNA.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση είναι προσωρινή και μπορεί να σχετίζεται με το άγχος σας για τον εμβολιασμό και όχι με το αποτέλεσμα του εμβολιασμού.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία της υπέρτασης μετά την COVID-19

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τον COVID-19.

Είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση σύμπτωμα του COVID-19;

Κάποιοι έχουν αναφέρει νέα υψηλή αρτηριακή πίεση ως πιθανή επιπλοκή του COVID-19. Επίσης, άτομα με προϋπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς για την ανάπτυξη του COVID-19.

Μπορεί η παραλλαγή Omicron να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση;

Πολλοί διαφορετικοί τύποι ιογενών λοιμώξεων μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Omicron του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί το COVID-19.

Είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση σύμπτωμα του μακροχρόνιου COVID-19;

Οι μακροχρόνιες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης φαίνεται να είναι α πιθανό σύμπτωμα του μακροχρόνιου COVID-19. Οι ερευνητές έχουν επίσης συνδέονται χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) με μακρά COVID-19.

Πόσο διαρκεί η υψηλή αρτηριακή πίεση μετά το COVID-19;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 6 μήνες μετά το COVID-19. Σε μια μελέτη του 2023, η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρέασε τη νέα εμφάνιση 20,6% των ατόμων που νοσηλεύονται με COVID-19 και το 10,85% των μη νοσηλευόμενων ατόμων σε παρακολούθηση 6 μηνών.

Πάρε μακριά

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση μετά το COVID-19, ένας γιατρός μπορεί να σας συστήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και να παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση. Μπορεί επίσης να συστήσουν φάρμακα εάν αυτά τα φάρμακα από μόνα τους δεν αρκούν για να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss