Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες της θεραπείας του λεμφώματος μη Hodgkin;

Το λέμφωμα μη Hodgkin είναι ένας τύπος καρκίνου που απαιτεί επιθετικές θεραπείες. Μάθετε για τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες αυτών των θεραπειών.

Το λέμφωμα μη Hodgkin (NHL) είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα. Επειδή η λεμφικό σύστημα αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος, τα καρκινικά κύτταρα που εξαπλώνονται σε αυτήν την περιοχή μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Αλλά οι τρέχουσες θεραπείες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση αυτού του είδους καρκίνου, με περίπου 74% ατόμων με NHL που επιβίωσαν 5 ή περισσότερα χρόνια μετά τη θεραπεία.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει μερικές από τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά τη θεραπεία με NHL και τι μπορείτε να συζητήσετε με μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει από τη θεραπεία λεμφώματος μη Hodgkin;

Η κύρια στρατηγική για τις περισσότερες θεραπείες καρκίνου είναι η χρήση φαρμάκων ή θεραπειών που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Λίγες από αυτές τις θεραπείες μπορούν να πουν τη διαφορά μεταξύ καρκινικών κυττάρων και υγιών κυττάρων στο σώμα. Για το λόγο αυτό, πολλές θεραπείες για τον καρκίνο έχουν παρενέργειες που προκαλούνται από την καταστροφή υγιών κυττάρων και ιστών.

Οι θεραπείες για το λέμφωμα μη Hodgkin (NHL) δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν αυτή τη μορφή καρκίνου, αλλά μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και χρόνια για να επανέλθει το σώμα σας στο φυσιολογικό μετά από θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία.

Εκτός από την ανάρρωση από τις αρχικές θεραπείες, υπάρχουν παρενέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μετά την αρχική ασθένεια και την ανάρρωσή σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες που σχετίζονται με κυτταρική βλάβη πολλά χρόνια μετά τη θεραπεία. Είναι επίσης πιθανό να αναπτύξετε υποτροπή του αρχικού σας καρκίνου. Η υποτροπή μπορεί να εξαρτάται από το στάδιο του NHL που αντιμετωπίζετε.

Ποιες είναι οι θεραπείες για το NHL;

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες θεραπείες για τη θεραπεία του NHL. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ακτινοθεραπεία
 • χημειοθεραπεία
 • ανοσοθεραπεία
 • στοχευμένη θεραπεία
 • πλασμαφαίρεση
 • χειρουργική επέμβαση
 • μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Τι σημαίνει R-CHOP;

Το “R-CHOP” είναι μια συντομογραφία για έναν συνδυασμό φαρμάκων χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του NHL. Κάθε φάρμακο σε αυτήν την ομάδα λειτουργεί λίγο διαφορετικά, αλλά όλα έχουν τον ίδιο στόχο να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα ή να καταστείλουν τη δραστηριότητα του καρκίνου.

Το πρωτόκολλο R-CHOP περιλαμβάνει:

 • δοξορουβικίνη (αντικαρκινικό αντιβιοτικό)

 • rituximab (βιολογικό/κυτταροστατικό μονοκλωνικό αντίσωμα)

 • πρεδνιζόνη (κορτικοστεροειδή)

 • κυκλοφωσφαμίδιο (αλκυλιωτικός παράγοντας)

 • βινκριστίνη (φυτικό αλκαλοειδές-αντιμεταβολίτης)

Μάθετε περισσότερα για τη θεραπεία R-CHOP.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Μακροχρόνιες παρενέργειες

Οποιοδήποτε φάρμακο ή θεραπεία μπορεί να έχει παρενέργειες, αλλά η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων έχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμες και όψιμες παρενέργειες.

Οι μακροχρόνιες παρενέργειες που εμφανίζονται αμέσως μετά τη θεραπεία και μπορεί να διαρκέσουν για κάποιο χρονικό διάστημα περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως κόπωση, αδυναμία, αναιμία και αναπαραγωγικές αλλαγές.

Οι όψιμες ενέργειες είναι παρενέργειες που εμφανίζονται κάποια στιγμή μετά τη θεραπεία και μπορεί να είναι μόνιμες. Παραδείγματα των όψιμες επιπτώσεις της θεραπείας NHL περιλαμβάνουν:

 • καρδιακές δυσκολίες
 • αγονία
 • απώλεια οστικής πυκνότητας
 • νευρική βλάβη ή νευροπάθεια
 • δευτερογενείς καρκίνους
 • καθυστερήσεις ανάπτυξης
 • αναπτυξιακές καθυστερήσεις

Πόσο διαρκούν οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες από τη θεραπεία λεμφώματος μη Hodgkin;

Εκτός από τις μακροπρόθεσμες και όψιμες παρενέργειες, υπάρχουν άμεσες αλλά βραχύβιες παρενέργειες που είναι κοινές με τη θεραπεία NHL. Οι επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως απώλεια μαλλιών, δερματικά εξανθήματακαι αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως υποχωρούν σε εβδομάδες έως μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.

Πώς επηρεάζει η χημειοθεραπεία την ποιότητα ζωής σας;

Χημειοθεραπεία είναι μια ομάδα φαρμάκων που αποτελείται από ισχυρές χημικές ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μπορεί επίσης να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βλάψουν άλλα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη, με άμεσες παρενέργειες όπως κόπωση, ναυτία, απώλεια βάρους, απώλεια μαλλιών και πολλά άλλα.

Μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει θεραπείες που μειώνουν το βάρος αυτών των παρενεργειών, όπως φάρμακα για τη ναυτία, αλλά πολλές από αυτές τις παρενέργειες θα πρέπει να γίνουν ανεκτές μέχρι να τελειώσουν οι θεραπείες για τον καρκίνο.

Εάν έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν υποχωρούν ή νέες παρενέργειες που εμφανίζονται πολύ μετά τη λήξη της χημειοθεραπείας σας, μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά τα νέα ή συνεχιζόμενα συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη καθυστερημένων επιπτώσεων της θεραπείας, υποτροπής του καρκίνου σας ή ανάπτυξης νέου ή δευτερογενούς καρκίνου.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της επιστροφής του NHL μετά τη θεραπεία;

Ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία, μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα κάνει ένα σχέδιο παρακολούθησης της ανάρρωσής σας και θα προσέξει για υποτροπή ή ανάπτυξη δευτερογενών καρκίνων.

Επειδή τα περισσότερα υποτροπιάζοντα λεμφώματα εμφανίζονται μέσα σε 2 χρόνια από την αρχική θεραπεία, ενδέχεται να προγραμματιστούν διαφορετικές σαρώσεις και εξετάσεις για τον έλεγχο της αιματολογικής εξέτασης και των συμπτωμάτων σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εκτός από τα δείγματα αίματος για εξέταση, εσείς ή μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρειαστεί να προγραμματίσετε εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία ή PET και φυσικές εξετάσεις για να αναζητήσετε οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα καρκίνου.

Συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστεί στο NHL και μπορεί να εμφανιστεί με υποτροπή περιλαμβάνουν:

 • κρυάδα
 • απώλεια βάρους
 • κούραση
 • κοιλιακό πρήξιμο
 • συχνές λοιμώξεις
 • μελανιάζει εύκολα
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • πυρετός
 • νυχτερινές εφιδρώσεις

Το NHL είναι ένας καρκίνος με βάση το αίμα που επηρεάζει το λεμφικό σύστημα και συνήθως αντιμετωπίζεται με συνδυασμό φαρμάκων χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Οι προοπτικές για τα άτομα με NHL είναι καλές σε πολλές περιπτώσεις.

Οι θεραπείες και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του NHL λειτουργούν καλά, αλλά έχουν και παρενέργειες. Μερικές από αυτές τις παρενέργειες υποχωρούν μετά τη θεραπεία, αλλά άλλες μπορεί να εμφανιστούν πολύ αργότερα — ακόμη και χρόνια μετά την ανάρρωση.

Ακόμη και με επιτυχή θεραπεία, οι επιζώντες του NHL θα συνεχίσουν να εργάζονται με μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της θεραπείας και την παρακολούθηση τυχόν υποτροπής ή δευτερογενούς καρκίνου.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss