Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός οστεοπαθητικού και ενός χειροπράκτη;

Οι οστεοπαθητικοί και οι χειροπράκτες είναι και οι δύο επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις χειραγωγώντας το σώμα σας. Μοιράζονται ορισμένες πρακτικές θεραπείας, αλλά διαφέρουν ως προς την εκπαίδευσή τους, την ικανότητά τους να συνταγογραφούν φάρμακα και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν.

Οι οστεοπαθητικοί φοιτούν στο κολέγιο και στη συνέχεια στην οστεοπαθητική ιατρική σχολή, όπου αποκτούν το πτυχίο του διδάκτορα της οστεοπαθητικής ιατρικής (DO). Μετά την ιατρική σχολή, ολοκληρώνουν 3-8 χρόνια πρακτικής εκπαίδευσης σε κλινικό περιβάλλον. Πρέπει επίσης να περάσουν εξετάσεις πιστοποίησης του διοικητικού συμβουλίου και να λάβουν κρατική άδεια.

Αυτοί οι επαγγελματίες μελετούν ολόκληρο το σώμα και πώς συνεργάζονται τα συστήματα του σώματος. Λαμβάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στους μύες, τα νεύρα και το σκελετικό σύστημα και μαθαίνουν να αξιολογούν τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον ενός ατόμου ως μέρος της θεραπείας. Οι οστεοπαθητικοί μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν διατάσεις και χειρισμούς σώματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Οι χειροπράκτες φοιτούν στο κολέγιο και στη συνέχεια κερδίζουν διδάκτορα 4 ετών με πτυχίο χειροπρακτικής. Πρέπει να περάσουν το τεστ του Εθνικού Συμβουλίου Χειροπρακτικών Εξεταστών και να λάβουν άδεια που έχει εκδοθεί από το κράτος.

Επικεντρώνονται στη θεραπεία ολόκληρου του σώματος με χειροκίνητο χειρισμό των μυών και των οστών, συχνά στη σπονδυλική στήλη. Αυτές οι θεραπείες ονομάζονται προσαρμογές και μπορεί να περιλαμβάνουν τέντωμα, πίεση ή γρήγορη ώθηση από το χέρι για να ευθυγραμμιστεί εκ νέου μια άρθρωση.

Ακολουθεί μια σύντομη σύγκριση των οστεοπαθητικών και των χειροπράκτων:

Χειροπράκτωρ Χειροπράκτορας
Τίτλος γιατρός οστεοπαθητικής (DO) γιατρός χειροπρακτικής (DC)
Εκπαίδευση κολέγιο, οστεοπαθητική ιατρική σχολή, 3–8 χρόνια κλινικής εκπαίδευσης κολέγιο και 4 χρόνια εξειδικευμένης φοίτησης
Στυλ θεραπείας διάταση και χειραγώγηση σώματος μαζί με απεικόνιση και φαρμακευτική αγωγή χειραγώγηση μυών και αρθρώσεων για την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και τη διατήρηση υγιών νεύρων
Πιστοποίηση πιστοποιημένο συμβούλιο και κρατική άδεια πιστοποιημένο συμβούλιο και κρατική άδεια
Συνταγογράφηση προνομίων μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα

Τι κάνει ένας οστεοπαθητικός;

Οι οστεοπαθητικοί πιστεύουν στην εξέταση πέρα ​​από τη διαχείριση των συμπτωμάτων για την αντιμετώπιση του τρόπου ζωής ή των περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορεί να προκαλούν μια κατάσταση. Λαμβάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στο νευρικό και μυοσκελετικό σύστημα του σώματος, καθώς και στον τρόπο χειρισμού των αρθρώσεων και των μυών για την αποκατάσταση της κίνησης και την ανακούφιση από τον πόνο. Χρησιμοποιούν επίσης απεικόνιση, φαρμακευτική αγωγή και άλλες επιστημονικές εξελίξεις για τη διάγνωση των συνθηκών και την παροχή θεραπείας.

Καταστάσεις που αντιμετωπίζουν

Οι οστεοπαθητικοί αντιμετωπίζουν πολλές καταστάσεις, αλλά ίσως είναι πιο γνωστοί για τη θεραπεία των μυοσκελετικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων:

  • πόνος στην πλάτη
  • αγκώνα του τένις
  • παγωμένος ώμος
  • αρθρίτιδα
  • τενοντοπάθειες

Τι κάνει ένας χειροπράκτης;

Οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν ήπιους χειρισμούς και γρήγορες ωθήσεις της πίεσης των χεριών στη σπονδυλική στήλη και σε άλλες αρθρώσεις για να απελευθερώσουν τα παγιδευμένα νεύρα, να αποκαταστήσουν την υγεία του νευρικού συστήματος και να απαλύνουν τον πόνο.

Καταστάσεις που αντιμετωπίζουν

Οι χειροπράκτες συνήθως αντιμετωπίζουν ζητήματα που προέρχονται από το μύες ή σκελετικό σύστημα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πόνος στη μέση
  • πονόλαιμος
  • ισχιαλγία
  • πονοκέφαλο

Ορισμένοι χειροπράκτες μπορεί να ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν άλλες καταστάσεις όπως εμμηνορροϊκές κράμπες ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν παρουσιάζει σαφές όφελος από χειροπρακτική χειραγώγηση για συνθήκες που δεν σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα, σύμφωνα με το The Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωτικής Υγείας.

Πώς να βρείτε έναν επαγγελματία κοντά σας

Η Αμερικανική Οστεοπαθητική Ένωση διατηρεί μια βάση δεδομένων που σας επιτρέπει να αναζητήσετε έναν οστεοπαθητικό στην περιοχή σας.

Η Αμερικανική Εταιρεία Χειροπρακτικής διατηρεί επίσης μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης στον ιστότοπό της.

Σε κάθε ιστότοπο, εισαγάγετε την πόλη ή τον ταχυδρομικό σας κώδικα για να αναζητήσετε έναν επαγγελματία υγείας κοντά σας.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι καλύτερο, χειροπράκτης ή οστεοπαθητικός;

Ενώ οι χειροπράκτες μπορούν να βοηθήσουν με μυοσκελετικά προβλήματα, οι οστεοπαθητικοί έχουν προηγμένη εκπαίδευση σε ολοκληρωμένα σωματικά συστήματα. Οι οστεοπαθητικοί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα όταν είναι απαραίτητα.

Πότε πρέπει να δω έναν οστεοπαθητικό έναντι ενός χειροπράκτη;

Η χειροπρακτική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για τον πόνο που προέρχεται από την πλάτη και τον αυχένα, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων και της ισχιαλγίας.

Ένας οστεοπαθητικός μπορεί να θεραπεύσει άλλους πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς σε ολόκληρο το σώμα, καθώς και να εξετάσει τον τρόπο ζωής και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε τραυματισμό ή ασθένεια.

Ένας οστεοπαθητικός μπορεί επίσης να θεωρηθεί επαγγελματίας πρωτοβάθμιας φροντίδας και μπορεί να συμβουλευτεί άλλους ειδικούς γιατρούς όταν χρειάζεστε μια πολυδιάστατη προσέγγιση στη θεραπεία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του οστεοπαθητικού χειρισμού και της χειροπρακτικής προσαρμογής;

Τόσο οι οστεοπαθητικοί όσο και οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν χειρισμό της σπονδυλικής στήλης στη θεραπεία. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή πίεσης και μια γρήγορη ώθηση με τα χέρια σε ένα ή περισσότερα σημεία κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης για την ευθυγράμμιση των σπονδύλων.

Οι οστεοπαθητικοί χρησιμοποιούν επίσης οστεοπαθητικό χειρισμό. Αυτό περιλαμβάνει τέντωμα, μόχλευση των μυών και των άκρων, την ενεργοποίηση των μυών και την κίνηση των αρθρώσεων.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της οστεοπαθητικής;

Η ποιότητα της οστεοπαθητικής χειραγώγησης μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την εκπαίδευση του γιατρού, τη συχνότητα που εκτελεί τη χειραγώγηση και το επίπεδο εμπειρίας του. Μπορεί επίσης να υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πώς ένας γιατρός εκτελεί τη χειραγώγηση και πώς ένας άλλος την κάνει, με βάση την εκπαίδευσή του.

Επιπλέον, μπορεί να έχετε μεγαλύτερη δυσκολία στην πρόσβαση ή την εύρεση ενός οστεοπαθητικού έναντι ενός χειροπράκτη.

Η οστεοπαθητική και η χειροπρακτική φροντίδα είναι και οι δύο συμπληρωματικές μορφές ιατρικής που επικεντρώνονται στην αποκατάσταση του σώματος σε κατάσταση χωρίς ασθένεια ή τραυματισμό μέσω χειρισμού μυών και οστών.

Οι διαφορές μεταξύ οστεοπαθητικών και χειροπράκτων ξεκινούν από την εκπαίδευσή τους.

Ένας γιατρός οστεοπαθητικής φοιτά στην ιατρική σχολή, ενώ ένας χειροπράκτης παρακολουθεί εξειδικευμένο πρόγραμμα χειροπρακτικής. Ένας οστεοπαθητικός θα υποβληθεί σε κλινική εκπαίδευση 3-8 ετών μετά την ιατρική σχολή.

Τόσο οι οστεοπαθητικοί όσο και οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν μυϊκούς και σκελετικούς χειρισμούς.

Οι χειροπράκτες επικεντρώνονται περισσότερο στη σπονδυλική στήλη και στη θεραπεία του πόνου στην πλάτη, τον αυχένα και το κεφάλι. Οι οστεοπαθητικοί μπορούν να θεραπεύσουν πολλές παθήσεις, αλλά θα χρησιμοποιήσουν επίσης χειραγώγηση σώματος για να αποκαταστήσουν την ευθυγράμμιση και να ανακουφίσουν τον πόνο.

Οι οστεοπαθητικοί μπορεί επίσης να είναι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ορισμένες περιπτώσεις και μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα, αλλά οι χειροπράκτες δεν μπορούν.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss