Ο οδηγός σας για να κάνετε μια περιποίηση προσώπου εάν έχετε ροδόχρου ακμή

Για να αποφύγετε τον ερεθισμό, οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα με ροδόχρου ακμή να αποφεύγουν περιποιήσεις προσώπου με σκληρά συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ ή ρετινοειδή. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε πιο ήπιες επιλογές όπως το υαλουρονικό οξύ ή το πράσινο τσάι.

Εάν έχετε ροδόχρου ακμή, μπορεί να αναρωτιέστε εάν μια περιποίηση προσώπου θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει την ερυθρότητα, τον ερεθισμό και τη φλεγμονή που σχετίζονται με την πάθηση.

Πριν κάνετε κράτηση για την επόμενη περιποίηση προσώπου σας, συμβουλευτήκαμε τον πιστοποιημένο δερματολόγο και ειδικό εσωτερικών παθήσεων Divya Sachdev, MD of Coast Dermatology, για συμβουλές από ειδικούς.

Μπορώ να κάνω περιποίηση προσώπου εάν έχω ροδόχρου ακμή;

Αν και ορισμένοι ειδικοί συνιστούν σε όσους πάσχουν από ροδόχρου ακμή να παραλείπουν τελείως τις περιποιήσεις προσώπου, ο Sachdev εξηγεί ότι αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Αντίθετα, συνιστά σε όσους έχουν ροδόχρου ακμή να επιλέξουν περιποίηση προσώπου με ήπια, καταπραϋντικά συστατικά, όπως:

 • Πράσινο τσάι: Ο Sachdev εξηγεί ότι περιέχει καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν την ερυθρότητα και τον ερεθισμό.

 • Aloe vera: Έχει ένα δροσιστικό και ενυδατικό αποτέλεσμα που μπορεί να ηρεμήσει τις εξάρσεις της ροδόχρου ακμής.

 • Υαλουρονικό οξύ: Αυτό βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία και μειώνει την ξηρότητα και τον ερεθισμό που συχνά μαστίζει το δέρμα με τάση ροδόχρου ακμής.

 • Αζελαϊκό οξύ: Αυτό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και την ερυθρότητα.

  • Δεδομένου ότι ορισμένα άτομα με ροδόχρου ακμή μπορεί να είναι ευαίσθητα στο αζελαϊκό οξύ, ο Sachdev συνιστά να προχωρήσετε με προσοχή με αυτό. Μπορεί να θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε χαμηλή συγκέντρωση και να κάνετε πρώτα ένα έμπλαστρο για να αποτρέψετε μια δυνητικά αρνητική αντίδραση.

Συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ροδόχρου ακμή

Συνιστά επίσης να αποφεύγετε πιο σκληρά συστατικά όπως τα παρακάτω, ειδικά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις:

 • Ρετινοειδή: Αυτά περιέχουν αντιρυτιδικές ιδιότητες, αλλά «μπορεί να είναι υπερβολικά σκληρά και να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα».

 • Σαλικυλικό οξύ: Απολεπίζει και μαλακώνει, αλλά μπορεί επίσης να στεγνώσει ή να ερεθίσει το δέρμα με τάση για ροδόχρου ακμή.

 • Βιταμίνη C: Έχει ιδιότητες λάμψης και σύσφιξης, αλλά μπορεί να προκαλέσει αυξημένο ερεθισμό του δέρματος.

Εάν εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε ένα από τα παραπάνω συστατικά και έχετε ροδόχρου ακμή, μιλήστε με τον δερματολόγο σας για τις επιλογές σας. Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις και με σωστή προετοιμασία, μπορεί να εξακολουθούν να είναι μια επιλογή για δέρμα με τάση για ροδόχρου ακμή.

Γενικά, ένα πολύ δυνατό χημικό πίλινγκ δεν είναι ιδανική επιλογή για κάποιον με ροδόχρου ακμή. Θα πρέπει επίσης να παραλείπονται οι περιποιήσεις προσώπου με ατμό, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής.

Πού πρέπει να κάνω μια περιποίηση προσώπου εάν έχω ροδόχρου ακμή;

Για όσους πάσχουν από ροδόχρου ακμή, ίσως είναι καλή ιδέα να επιλέξετε ένα ιατρικό σπα από ένα παραδοσιακό σπα. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι πιο πιθανό να επιβλέπονται από επαγγελματίες γιατρούς που κατανοούν τις ανάγκες της πάθησης του δέρματός σας.

Για να βρείτε τις καλύτερες ποιοτικές υπηρεσίες στην περιοχή σας, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο ή τον επαγγελματία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για σύσταση ή παραπομπή.

Ποιες άλλες θεραπείες ή διαδικασίες προσώπου μπορούν να γίνουν για τη ροδόχρου ακμή;

Παρακάτω είναι μερικοί άλλοι αποδεδειγμένοι τρόποι για να καταπραΰνετε, να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις της ροδόχρου ακμής:

 • Η θεραπεία με λέιζερ είναι σήμερα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της ροδόχρου ακμής. Ο Sachdev εξηγεί ότι τα αγγειακά λέιζερ και η θεραπεία με έντονο παλμικό φως (IPL) μειώνουν αποτελεσματικά την ερυθρότητα και τα ορατά αιμοφόρα αγγεία.

 • Τοπικές θεραπείες όπως η νιασιναμίδη και οι εμπλουτισμένες με λιπίδια κρέμες «ενισχύουν τον φραγμό του δέρματος και βελτιώνουν τη συνολική υγεία του δέρματος», λέει.
 • Υπάρχουν πολλές άλλες θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή για τη ροδόχρου ακμή: ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για να μάθετε περισσότερα.

Άλλες συμβουλές αυτοφροντίδας και τρόπου ζωής για τη ροδόχρου ακμή

Αν και δεν υπάρχει ακόμη γνωστή θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τις εξάρσεις και να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα ζωής σας όσο ζείτε με αυτήν.

Ο Sachdev συνιστά ιδιαίτερα την κατανόηση και τη διαχείριση των ερεθισμάτων σας. Για παράδειγμα, πικάντικα ή όξινα τρόφιμα όπως η κανέλα και τα εσπεριδοειδή μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις σε ορισμένα άτομα. Αν και κάθε περίπτωση είναι μοναδική, η συνεργασία με έναν δερματολόγο και η παρακολούθηση των συμπτωμάτων σας μπορεί να βοηθήσει πολύ στην καταπράυνση της πάθησης.

Άλλοι τρόποι για να απαλύνετε και να βελτιώσετε τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής περιλαμβάνουν:

 • Μείωση του στρες και του άγχους: Αυτά μπορούν να συμβάλουν σε εξάρσεις, αλλά μπορούν να βοηθηθούν με συνήθειες όπως η επίγνωση, η άσκηση ή ο διαλογισμός.
 • Κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών: Η κατανάλωση ειδών όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λιπαρά ψάρια, φρούτα, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάρσεων. Μπαχαρικά όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και το γαρύφαλλο μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή.
 • Φορώντας τακτικά SPF: Αυτό «είναι ένα αδιαπραγμάτευτο μέρος της διαχείρισης της ροδόχρου ακμής», εξηγεί ο Sachdev, «ανεξάρτητα από την εποχή ή τον καιρό». Δείτε τα αγαπημένα μας αντηλιακά για τη ροδόχρου ακμή σε αυτό το άρθρο.

Είναι συνετό να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε μια περιποίηση προσώπου με ροδόχρου ακμή. Η επιλογή ενός με ήπια συστατικά (π.χ. πράσινο τσάι ή αλόη βέρα) μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή που σχετίζεται με την πάθηση.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για εξατομικευμένη υποστήριξη.

«Ως δερματολόγος, στόχος μου είναι να ενδυναμώσω τους ασθενείς μου με τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη ροδόχρου ακμή τους», λέει ο Sachdev. «Θυμηθείτε, το δέρμα κάθε ατόμου είναι μοναδικό και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο».

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss