Μπορείτε να πάρετε σήψη από στρεπτόκοκκο λαιμό;

Αν και σπάνιες, περιπτώσεις στρεπτόκοκκου που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της σήψης. Η σήψη μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στους ιστούς και ανεπάρκεια οργάνων εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Ο στρεπτόκοκκος λαιμός είναι μια σχετικά συχνή πάθηση, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Επηρεάζει το λαιμό και τις αμυγδαλές σας και προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (στρεπτόκοκκος ομάδας Α). Ο στρεπτόκοκκος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και συνήθως μεταδίδεται είτε μέσω άμεσης επαφής με κάποιον που έχει στρεπτόκοκκο είτε μέσω της εισπνοής αναπνευστικών σταγονιδίων που φέρουν τα βακτήρια.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται εντός 2 έως 5 ημερών από την έκθεση. Για κάποιους, η κατάσταση υποχωρεί από μόνη της. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας επαγγελματίας υγείας θα συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών για τον έλεγχο της λοίμωξης και την πρόληψη πιθανών σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της σήψης.

Πώς ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό μετατρέπεται σε σήψη;

Η σήψη εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας υπερτονίζει για να ελέγξει μια λοίμωξη. Αυτή η υπερβολική ανοσολογική απόκριση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη σε υγιείς ιστούς και όργανα.

Τα βακτήρια της ομάδας Α που προκαλούν στρεπτόκοκκο συνήθως οδηγούν σε ήπιες μόνο λοιμώξεις. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και δυνητικά να προκαλέσει σήψη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σηψαιμίας και της στρεπτόκοκκος στο λαιμό;

Εάν έχετε σηψαιμία σχετιζόμενη με στρεπτόκοκκο, πιθανότατα θα εμφανίσετε συμπτώματα τόσο του λαιμού στρεπτόκοκκου όσο και της σήψης ταυτόχρονα.

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου στο λαιμό περιλαμβάνουν:

 • πονοκέφαλο
 • λευκές κηλίδες στο λαιμό ή στις αμυγδαλές
 • πρησμένους ή επώδυνους αδένες στον αυχένα
 • πυρετός
 • πονόλαιμος
 • κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές

Τα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν κοιλιακό άλγος, έμετο ή κόκκινο εξάνθημα με κηλίδες που είναι πιο έντονες κάτω από τα χέρια ή στις πτυχές του δέρματος.

Τα συμπτώματα της σήψης συνήθως περιλαμβάνουν:

 • ζάλη
 • σύγχυση
 • πυρετός
 • χαμηλή πίεση αίματος
 • έντονος πόνος

Πιο σοβαρές μορφές σήψης μπορεί επίσης να προκαλέσουν:

 • μυϊκός πόνος
 • συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
 • πυρετός

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Αντιμετώπιση σηψαιμίας που σχετίζεται με στρεπτόκοκκο

Η σήψη είναι μια σοβαρή επιπλοκή που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια συνταγή για πενικιλίνη ή κλινδαμυκίνη για τη θεραπεία της υποκείμενης λοίμωξης. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μπορείς να πεθάνεις από στρεπτόκοκκο αν δεν αντιμετωπιστεί;

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο στρεπτόκοκκος λαιμός μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και αυτό είναι σπάνιο. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τη στρεπτόκοκκο λαιμό και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της σήψης.

Εάν έχετε συμπτώματα στρεπτόκοκκου στο λαιμό, αλλά δεν έχετε επισκεφτεί έναν επαγγελματία υγείας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν το συντομότερο δυνατό. Μπορούν να κάνουν ένα τεστ στρεπτόκοκκου για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και να συνταγογραφήσουν μια σειρά αντιβιοτικών.

Εάν παίρνετε ήδη αντιβιοτικά για στρεπτόκοκκο λαιμό, φροντίστε να ακολουθήσετε ολόκληρο το μάθημα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της σήψης. Η σήψη είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ιστούς και όργανα σε όλο το σώμα σας.

Εάν έχετε συμπτώματα είτε στρεπτόκοκκου στο λαιμό είτε σήψης, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας το συντομότερο δυνατό για να ξεκινήσετε τη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss