Μπορείτε να κληρονομήσετε την παχυσαρκία από τους γονείς σας;

Μπορείτε να κληρονομήσετε την παχυσαρκία από τους γονείς σας; Νέα έρευνα λέει ότι είναι πιθανό.

Μπορείτε να κληρονομήσετε την παχυσαρκία από τους γονείς σας;
Οι ερευνητές λένε ότι η παχυσαρκία μπορεί να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.

  • Τα παιδιά των γονέων που είχαν παχυσαρκία στη μέση ηλικία είναι σημαντικά πιθανό να έχουν επίσης παχυσαρκία στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
  • Αυτή η έρευνα παρακολουθεί δύο γενιές οικογενειών για να διερευνήσει τη μετάδοση της παχυσαρκίας από τους γονείς στα παιδιά τους.
  • Οι μηχανισμοί για τους οποίους η παχυσαρκία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά δεν είναι ακόμα καλά κατανοητοί, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι παράγοντες είναι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί.

Νέα έρευνα από τη Νορβηγία ρίχνει φως στη «διαγενεακή μετάδοση» της παχυσαρκίας.

Δηλαδή πώς η παχυσαρκία μπορεί να μεταδοθεί από τους γονείς στα παιδιά.

Σε μια προσεχή παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα παιδιά γονέων που είχαν παχυσαρκία στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να έχουν επίσης παχυσαρκία στην ίδια ηλικία.

Οι ερευνητές είπαν ότι ανακάλυψαν επίσης ότι οι βαθμολογίες του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των γονιών επηρέασαν τις ίδιες μετρήσεις στα παιδιά τους.

«Διαπιστώσαμε ότι οι απόγονοι είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν με παχυσαρκία στη μέση ηλικία, αν ο ένας ή και οι δύο γονείς ζούσαν με παχυσαρκία στη μέση ηλικία», δήλωσε επίσης η Mari Mikkelsen, PhD, συνεργάτης και κλινική διαιτολόγος στο UiT The Arctic University of Norway. όπως μας είπε ο συγγραφέας αυτής της έρευνας.

Ένας ειδικός που δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα είπε ότι αυτά τα ευρήματα επεκτείνονται σε προηγούμενες μελέτες για την παχυσαρκία και τη γενετική.

«Η έρευνα δείχνει έντονα ότι η παχυσαρκία μπορεί να μεταδοθεί από τη μια γενιά στην επόμενη γενιά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ των γονέων και των απογόνων τους για μετρήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο δείκτης μάζας σώματος. Αυτή η μελέτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα αποδεικνύοντας την οικογενειακή ομοιότητα στη μέση ηλικία», μας είπε ο Peter Katzmarzyk, PhD, καθηγητής πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στο State University της Λουιζιάνα και εκπρόσωπος του The Obesity Society.

Αυτή η νέα έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε περιοδικό με κριτές.

Γονείς, παιδιά και παχυσαρκία

Στην παρουσίασή τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα παιδιά γονέων με παχυσαρκία στη μέση ηλικία έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν παχυσαρκία και στην ίδια ηλικία, σε σύγκριση με παιδιά γονέων των οποίων το βάρος ήταν εντός ενός υγιούς εύρους ΔΜΣ.

Αν μόνο ένας γονέας είχε παχυσαρκία, είπε ο ερευνητής, τα παιδιά εξακολουθούν να είναι 3 φορές πιο πιθανό να έχουν παχυσαρκία στη μέση ηλικία.

Γονείς και παιδιά είναι όλοι παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές, ωστόσο, βρήκαν μια μικρή παραλλαγή εάν μόνο ένας γονέας είχε παχυσαρκία, με βάση το φύλο του γονέα. Εάν ο πατέρας είχε παχυσαρκία, τα παιδιά είχαν 3,74 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν παχυσαρκία. Αν ήταν η μητέρα, η πιθανότητα ήταν 3,44 φορές.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των γονέων και των παιδιών τους. Ο ΔΜΣ είναι ένα μέτρο του σωματικού λίπους που υπολογίζεται με βάση το ύψος και το βάρος ενός ατόμου. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση του ΔΜΣ της μητέρας κατά 4 μονάδες, ο ΔΜΣ των παιδιών τους αυξανόταν κατά 0,8 μονάδες. Από την πλευρά του πατέρα, κάθε 3,1 μονάδες ΔΜΣ αύξανε τον ΔΜΣ των παιδιών τους κατά 0,74 μονάδες.

«Προηγούμενη έρευνα δείχνει ισχυρή σχέση μεταξύ του ΔΜΣ των γονιών και των παιδιών τους. Αυτό παρατηρείται και στους εφήβους. Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τις συσχετίσεις σε απογόνους μέσης ηλικίας», είπε ο Mikkelsen.

Παχυσαρκία πολλών γενεών

Η Mikkelsen και η ομάδα της στήριξαν τα ευρήματά τους στη μελέτη Tromsø, μια συνεχιζόμενη μελέτη βασισμένη στον πληθυσμό στη Νορβηγία.

Περιλάμβαναν δεδομένα από δύο γενιές οικογενειών στη μέση ηλικία, με ηλικίες από 40 έως 59 ετών. Οι γονείς συμμετείχαν στο τέταρτο κύμα της μελέτης, που διεξήχθη το 1994 και το 1995, ενώ τα παιδιά τους συμμετείχαν στο έβδομο κύμα, που διεξήχθη το 2015 και το 2016.

Συνολικά, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερες από 2.000 οικογένειες που περιελάμβαναν γονείς και παιδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους παρέμειναν μετά την προσαρμογή για κοινούς συγχυτικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Μια παρόμοια μελέτη, επίσης από τη Νορβηγία, που δημοσιεύθηκε το 2016 και περιελάμβανε περισσότερες από 8.000 ομάδες γονέων-παιδιών βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του γονικού ΔΜΣ και του ΔΜΣ των παιδιών, αυτή τη φορά κατά την εφηβεία. Οι γονείς που ήταν υπέρβαροι ή είχαν παχυσαρκία είχαν περισσότερες πιθανότητες να επηρεάσουν αρνητικά τον ΔΜΣ των παιδιών τους. Όπως και η παρούσα μελέτη, η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη όταν και οι δύο γονείς ήταν υπέρβαροι ή είχαν παχυσαρκία.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η παρούσα έρευνα δεν βοηθά να εξηγηθούν οι μυριάδες τρόποι, τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί, με τους οποίους η παχυσαρκία πιστεύεται ότι μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

«Στη μελέτη μας έχουμε ερευνήσει συσχετίσεις, αλλά δεν μπορώ να συμπεράνω τίποτα σχετικά με τις αιτιώδεις επιπτώσεις», είπε ο Mikkelsen. «Η αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων και περιβάλλοντος είναι περίπλοκη και η μελέτη των συσχετισμών μεταξύ των γενεών καταγράφει την επίδραση και των δύο, αλλά δεν κάνει απαραίτητα διάκριση μεταξύ των δύο».

Η γενετική παίζει πραγματικά ρόλο στην παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες από μόνοι τους δεν αρκούν πάντα για την προώθηση της παχυσαρκίας. Μερικά άτομα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία λόγω των γονιδίων τους. Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η πρόσβαση σε τροφές με πολλές θερμίδες, το άγχος και η φαρμακευτική αγωγή, αποτελούν επίσης προγνωστικούς παράγοντες για την παχυσαρκία.

Για το λόγο αυτό, η παχυσαρκία περιγράφεται ως «πολυπαραγοντική ασθένεια» επειδή η αιτία της δεν μπορεί να αποδοθεί σε έναν μόνο παράγοντα.

Επιβλαβείς συνέπειες της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία.

Τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρές ασθένειες και προβλήματα υγείας, όπως:

  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Εγκεφαλικό αγγειακό ατύχημα (εγκεφαλικό)
  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Καρδιακή ασθένεια

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss