Μηνορραγία και ενδομητρίωση: Ποια είναι η σχέση;

Η μηνορραγία (ή η έντονη έμμηνος ρύση) και η ενδομητρίωση μπορεί συχνά να εμφανίζονται μαζί, αλλά το πώς η ενδομητρίωση επηρεάζει τη ροή της περιόδου σας είναι μια πιο έμμεση διαδικασία.

Η εσωτερική επένδυση της μήτρας σας ονομάζεται ενδομήτριο. Αποτελείται από στρώματα που περνούν από έναν κύκλο αποβολής και επισκευής κάθε μήνα.

Όταν κύτταρα παρόμοια με το ενδομήτριο βρίσκονται σε τοποθεσίες έξω από τη μήτρα σας, είναι γνωστό ως ενδομητρίωση. Όπως το ενδομήτριο, αυτά τα κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν και να αιμορραγούν, προκαλώντας δυσκολίες όπως ουλώδη ιστό, στειρότητα και πόνο.

Όμως, σε αντίθεση με την επένδυση της μήτρας, τα κύτταρα από τις βλάβες της ενδομητρίωσης δεν έχουν πού να πάνε. Καταλήγουν παγιδευμένα μέσα στο σώμα σας, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή.

Η μηνορραγία, επίσης γνωστή ως βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία (HMB) ή βαριά αιμορραγία της μήτρας, είναι μια κοινή εμπειρία για άτομα που ζουν με ενδομητρίωση. Η μηνορραγία χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα έντονη ροή περιόδου ή παρατεταμένη περίοδο που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες.

Η μηνορραγία στην ενδομητρίωση δεν προκύπτει από αίμα στις βλάβες της ενδομητρίωσης. Οι δομικές αλλαγές από την ενδομητρίωση και οι χημικές ανισορροπίες αποτελούν τη βάση της σχέσης μεταξύ αυτών των καταστάσεων.

Είναι η έντονη έμμηνος ρύση σημάδι ενδομητρίωσης;

Το HMB μπορεί να είναι σύμπτωμα της ενδομητρίωσης, αλλά η ενδομητρίωση είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές αιτίες της HMB.

Άλλες γυναικολογικές και μη γυναικολογικές παθήσεις, όπως ινομυώματα ή αιμορραγικές διαταραχές, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη συχνότητα, τη διάρκεια, την κανονικότητα και τον όγκο της εμμήνου ρύσεώς σας.

Η μηνορραγία είναι μια εμφάνιση μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας που μπορεί να εμφανίσετε με την ενδομητρίωση.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Endometriosis της Αμερικής, η ενδομητρίωση εμφανίζεται τακτικά παράλληλα με έντονες, επώδυνες κράμπες και εμφανίζει μηνορραγία με θρόμβους αίματος.

Οι θρόμβοι αίματος περιόδου δεν είναι μοναδικοί για την ενδομητρίωση και μπορεί να αποτελούν μέρος ενός τακτικού εμμηνορροϊκού κύκλου. Συχνά είναι σκούρες ή φωτεινές κόκκινες συστάδες αίματος με εμφάνιση και σύσταση σαν ζελέ. Θρόμβοι περιόδου το μέγεθος των ένα τέταρτο ή μεγαλύτεροΩστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη μηνορραγίας.

Άλλα συμπτώματα της μηνορραγίας μπορεί να είναι καθολικά, ανεξάρτητα από την αιτία, και περιλαμβάνουν:

 • βαριές περιόδους που μουλιάζουν μέσα από ένα ή περισσότερα ταμπόν ή ταμπόν ανά ώρα για αρκετές ώρες στη σειρά
 • πρέπει να διπλασιάσετε τα επιθέματα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας
 • χρειάζεται να αλλάζετε τη φθορά περιόδου όλη τη νύχτα
 • αισθάνεστε επίμονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας
 • να έχετε μια ροή περιόδου που σας περιορίζει ή σας εμποδίζει να κάνετε τακτικές δραστηριότητες
 • κόπωση, χαμηλή ενέργεια ή δύσπνοια κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως

Είναι η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων σύμπτωμα ενδομητρίωσης;

Η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων σας, γνωστή ως μεσοεμμηνορροϊκή αιμορραγία ή μητρορραγία, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης. Είναι μια άλλη παρουσίαση μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας και περιλαμβάνει εμπειρίες όπως κηλίδες και αιμορραγία (μερικές φορές έντονη) μεταξύ των τακτικών περιόδων σας.

Όπως η μηνορραγία, η μεσοεμμηνορροϊκή αιμορραγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες εκτός από την ενδομητρίωση. Η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων σας μπορεί επίσης να προκληθεί από:

 • ορμονικές προσαρμογές στον έλεγχο των γεννήσεων
 • πυελικός τραυματισμός ή λοιμώξεις
 • εγκυμοσύνη
 • αποτυχία
 • φυσικές ορμονικές αλλαγές, όπως η εμμηνόπαυση
 • ινομυώματα της μήτρας
 • πολύποδες
 • κύστεις ωοθηκών
 • αδενομύωση
 • φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
 • μη γυναικολογικές αιμορραγικές διαταραχές
 • στρες και παράγοντες του τρόπου ζωής
 • καρκίνος της μήτρας

Σύμφωνα με α κριτική από το 2022, η φυσιολογική διαδικασία της εμμήνου ρύσεως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολύπλοκη. Ακόμη και μικρές διαταραχές σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μη φυσιολογική αιμορραγία, όπως μετρορραγία και μηνορραγία. Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να δώσει ακριβή διάγνωση.

Άλλα συμπτώματα ενδομητρίωσης

Τα μη φυσιολογικά πρότυπα αιμορραγίας της μήτρας είναι μόνο ένα πιθανό σύμπτωμα σε ένα ευρύ φάσμα εμπειριών ενδομητρίωσης. Μερικές φορές, η ενδομητρίωση έχει κανένα σύμπτωμακαι όταν υπάρχουν συμπτώματα, δεν είναι απαραίτητα σταθερός με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Είναι πιθανό να αισθανθείτε έντονο πόνο και ενόχληση με λίγα σημεία αλλοίωσης ενδομητρίωσης, για παράδειγμα, ή να έχετε μικρή έως καθόλου ενόχληση με εκτεταμένη ενδομητρίωση.

Τα συμπτώματα συνήθως σχετίζονται με το πού εντοπίζεται η ενδομητρίωση και πώς ο κύκλος πάχυνσης και αιμορραγίας επηρεάζει τις δομές γύρω από αυτήν.

Τα κοινά συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • χρόνιος πυελικός πόνος
 • έντονες κράμπες περιόδου
 • βαθύς πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ
 • αγονία
 • πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση ή την αφόδευση
 • γαστρεντερικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όπως φούσκωμα, διάρροια ή ναυτία
 • κούραση

Σπάνια, η ενδομητρίωση μπορεί να ταξιδέψει σε σημεία εκτός της πυελικής περιοχής και να προκαλέσει διαφορετικές εκδηλώσεις πόνου. Για παράδειγμα, η διαφραγματική ενδομητρίωση, όπου οι βλάβες της ενδομητρίωσης επηρεάζουν το διάφραγμα, μπορεί να δημιουργήσει πόνος στον ώμο λόγω των κοινών νευρικών οδών στην θωρακική σας κοιλότητα.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη μηνορραγία εάν έχετε ενδομητρίωση;

Η μηνορραγία στην ενδομητρίωση προκαλείται έμμεσα από το πώς η ενδομητρίωση επηρεάζει τις γυναικολογικές δομές και τις χημικές ισορροπίες στο σώμα σας. Η θεραπεία της ενδομητρίωσης και η διαχείριση άλλων συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μηνορραγίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις μηνορραγίας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας είναι το πρώτο βήμα προς τη διαχείριση της βαριάς αιμορραγίας.

Στην περίπτωση της ενδομητρίωσης, η κατάσταση αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω ορμονοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης. Η ορμονική θεραπεία βοηθά στην τροποποίηση των ορμονικών σας κύκλων, μειώνοντας τη συχνότητα πάχυνσης και αποβολής των κυττάρων του ενδομητρίου.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή όταν η ορμονική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική ή εάν αντιμετωπίζετε προκλήσεις γονιμότητας. Η χειρουργική επέμβαση επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση της ενδομητρίωσης και να αφαιρέσουν βλάβες και συμφύσεις, οι οποίες είναι ζώνες ουλώδους ιστού μεταξύ των εσωτερικών δομών.

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί η ενδομητρίωση προκαλεί μηνορραγία;

Η φλεγμονή της ενδομητρίωσης και οι ουλές μπορεί να βλάψουν τις φυσικές δομές και λειτουργίες της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων σας.

Η χρόνια φλεγμονή από την ενδομητρίωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανισορροπία στις ορμόνες και σε άλλες ρυθμιστικές ουσίες που είναι σημαντικές για την εμμηνορρυσιακός κύκλοςμε αποτέλεσμα μη φυσιολογική αιμορραγία όπως βαριές, παρατεταμένες περιόδους εμμήνου ρύσεως.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σοβαρής ενδομητρίωσης;

Τα συμπτώματά σας και το επίπεδο του πόνου δεν υποδηλώνουν απαραίτητα τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης. Ενδομητρίωση είναι σταδιακή σε σοβαρότητα από την εμφάνισή του, την τοποθεσία, το μέγεθος και τον αριθμό των τοποθεσιών που επηρεάζονται. Η σοβαρή ενδομητρίωση ταξινομείται ως «στάδιο 4» και περιλαμβάνει εκτεταμένες, βαθιές βλάβες και συμφύσεις που αφορούν πολλά όργανα πέρα ​​από το αναπαραγωγικό σας σύστημα.

Είναι πιθανό για μερικούς ανθρώπους να μην εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα με ενδομητρίωση σταδίου IV, ενώ άλλοι μπορεί να τα εμφανίσουν.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για μηνορραγία;

ο Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τη μηνορραγία κάθε φορά που η περίοδός σας διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες ή απαιτεί από εσάς να αλλάζετε ταμπόν ή ταμπόν κάθε ώρα.

Συχνά συνυπάρχουν μηνορραγία (βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία) και ενδομητρίωση. Μπορεί να εμφανίσετε μηνορραγία χωρίς ενδομητρίωση και η ενδομητρίωση δεν προκαλεί πάντα μη φυσιολογικά συμπτώματα αιμορραγίας όπως η μηνορραγία.

Η ενδομητρίωση μπορεί έμμεσα να προκαλέσει μηνορραγία επηρεάζοντας τις δομές του αναπαραγωγικού σας συστήματος και αλλάζοντας τις χημικές ισορροπίες που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Η ορμονοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να θεραπεύσουν την ενδομητρίωση και μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων όπως η HMB, οι παρατεταμένες περίοδοι και η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Μάθετε περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της όψιμης δυσκινησίας και άλλων κινητικών διαταραχών; Οι συχνές ερωτήσεις σας

Η όψιμη δυσκινησία έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες κινητικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette και ο παρκινσονισμός που προκαλείται από...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss