Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Stribild

Το Stribild (elvitegravir, cobicistat, emtricitabine, tenofovir disoproxil fumarate) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV σε ορισμένες περιπτώσεις. Το φάρμακο διατίθεται ως από του στόματος δισκίο που συνήθως λαμβάνετε μία φορά την ημέρα.

Το Stribild είναι εγκεκριμένο για ενήλικες και ορισμένα παιδιά για τη θεραπεία του HIV. Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί ως πρώτη θεραπεία ή ως αντικατάσταση άλλων φαρμάκων για τον HIV.

Πριν συνταγογραφήσετε το Stribild για να αντικαταστήσει άλλα φάρμακα για τον HIV, ο γιατρός σας θα επιβεβαιώσει τα ακόλουθα:

 • Το ιικό σας φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο* και
 • έχετε λάβει ένα σταθερό θεραπευτικό σχήμα για τουλάχιστον 6 μήνες και
 • Οι προηγούμενες θεραπείες σας δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν και
 • Ο HIV σας δεν έχει γίνει ανθεκτικός† σε κανένα από τα ενεργά συστατικά του Stribild

* Το ιικό φορτίο μετρά την ποσότητα του HIV στο αίμα σας. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτό το μέτρο για να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
† Εάν ο HIV σας είναι ανθεκτικός σε οποιαδήποτε συστατικά του Stribild, το φάρμακο μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάστασής σας.

Το Stribild είναι ένα σχήμα ενός δισκίου για τον HIV. Περιέχει τέσσερα ενεργά συστατικά σε ένα δισκίο. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Αυτά είναι:

 • ελβιτεγκραβίρη: ένας αναστολέας της ιντεγκράσης
 • cobicistat: ένας αναστολέας του κυτοχρώματος P450 3A (CYP3A), ο οποίος ενισχύει τα επίπεδα ελβιτεγκραβίρης στο σώμα σας
 • emtricitabine: ένας νουκλεοσιδικός αναστολέας της ανάστροφης μεταγραφάσης (NRTI)
 • tenofovir disoproxil fumarate: άλλος NRTI

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη δοσολογία του Stribild, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Stribild, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Stribild;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Stribild. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δοσολογία του Stribild σε ενήλικες και παιδιά.

Ποια είναι η μορφή του Stribild;

Το Stribild διατίθεται ως πόσιμο δισκίο.

Τι δύναμη έχει ο Stribild;

Το Stribild διατίθεται σε μία περιεκτικότητα που περιέχει:

 • 150 χιλιοστόγραμμα (mg) ελβιτεγκραβίρης
 • 150 mg κομπισιστάτης
 • 200 mg emtricitabine
 • 300 mg tenofovir disoproxil fumarate

Ποια είναι η συνήθης δοσολογία του Stribild σε ενήλικες;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τη δοσολογία που χρησιμοποιείται ή συνιστάται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για HIV

Η τυπική δοσολογία Stribild για ενήλικες είναι 1 δισκίο μία φορά την ημέρα με το φαγητό.

Το Stribild θεωρείται ένα πλήρες σχήμα για τον HIV. Δεν θα χρειαστεί να πάρετε άλλα φάρμακα για τον HIV ενώ παίρνετε το Stribild.

Ποια είναι η δοσολογία του Stribild για παιδιά;

Το Stribild έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 35 κιλά (kg). Αυτό είναι περίπου 77 λίβρες (lb).* Η τυπική δόση Stribild σε αυτά τα παιδιά είναι 1 δισκίο μία φορά την ημέρα με το φαγητό.

Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Stribild για παιδιά.

* Για αναφορά, 1 κιλό είναι περίπου 2,2 λίβρες (λίβρες).

Λαμβάνεται το Stribild μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Stribild συνήθως λαμβάνεται ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Η δόση του Stribild συνήθως δεν θα προσαρμοστεί. Αλλά ο χρόνος που παίρνετε άλλα φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί μόλις ξεκινήσετε τη θεραπεία με Stribild. Δείτε το “Πώς λαμβάνεται το Stribild;” ενότητα παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.

Πώς λαμβάνεται το Stribild;

Το Stribild διατίθεται ως πόσιμο δισκίο. Θα καταπιείτε 1 δισκίο μία φορά την ημέρα με το φαγητό. Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε δισκία, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Σημειώστε ότι ο χρόνος λήψης ορισμένων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Stribild. Για παράδειγμα, για να βοηθήσετε το Stribild να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να διαχωρίσετε το Stribild από ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα κατά τουλάχιστον 2 ώρες. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • συμπληρώματα ασβεστίου

 • συμπληρώματα σιδήρου
 • ορισμένα αντιόξινα, όπως το ανθρακικό ασβέστιο (Tums)
 • ορισμένα καθαρτικά, όπως το κιτρικό μαγνήσιο (Citroma)

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις με το Stribild, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Stribild, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν δυσκολεύεστε να ανοίξετε τις φιάλες φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν το Stribild σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Είναι σημαντικό να παίρνετε τις δόσεις σας Stribild κάθε μέρα. Αυτό επιτρέπει στο φάρμακο να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στο σώμα σας.

Εάν παραλείψετε μια δόση Stribild, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αλλά αν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε. Και μετά πάρτε την επόμενη δόση σας στη συνηθισμένη ώρα. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια να θυμάστε να παίρνετε τη δόση του Stribild έγκαιρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Stribild από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πάρα πολύ Stribild

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Stribild. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Stribild.

Είναι η δοσολογία του Stribild παρόμοια με τις δόσεις του Genvoya;

Οι μορφές και η συχνότητα που παίρνετε το Stribild και το Genvoya είναι παρόμοιες. Και τα δύο φάρμακα είναι από του στόματος δισκία που παίρνετε μία φορά την ημέρα για τη θεραπεία του HIV.

Καθένα περιέχει επίσης τα ίδια τέσσερα ενεργά συστατικά: ελβιτεγκραβίρη, κομπισιστάτη, εμτρισιταβίνη και τενοφοβίρη. Το Stribild και το Genvoya περιέχουν και τα δύο τις ίδιες ποσότητες ελβιτεγκραβίρης, κομπισιστάτης και εμτρισιταβίνης.

Αλλά αυτά τα φάρμακα περιέχουν διαφορετικές μορφές και ποσότητες τενοφοβίρης. Το Genvoya περιέχει 10 mg tenofovir alafenamide, ενώ το Stribild περιέχει 300 mg tenofovir disoproxil fumarate.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το tenofovir alafenamide μπορεί να προκαλέσει λιγότερες παρενέργειες από το tenofovir disoproxil fumarate.

Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Stribild;

Το Stribild αρχίζει να δρα αμέσως μετά την πρώτη σας δόση, αλλά πιθανότατα δεν θα το νιώσετε να λειτουργεί στο σώμα σας. Ο γιατρός σας θα κάνει τακτικά εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιώσει ότι το φάρμακο λειτουργεί. Θα ελέγξουν αν μειώνει το ιικό σας φορτίο ή το κρατά μη ανιχνεύσιμο.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία σας με Stribild, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τη συνήθη δοσολογία που παρέχεται από τον παρασκευαστή του φαρμάκου. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Stribild για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Stribild χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Λαμβάνετε το Stribild μόνο όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Χρειάζεται αλλαγή ή προσαρμογή κάποιου από τα άλλα φάρμακα που παίρνω όταν αρχίσω να παίρνω το Stribild;
 • Μπορώ να συνθλίψω ή να μασήσω ένα δισκίο Stribild;
 • Πόσο καιρό θα χρειαστεί να πάρω το Stribild;

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Stribild, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο «Όλα για το Stribild».

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss