Καρκίνος του ηθμοειδούς κόλπου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος του ηθμοειδούς κόλπου είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου που προέρχεται από τα ιγμόρεια, πίσω από την άνω μύτη και ανάμεσα στα μάτια. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Αν και ο καρκίνος του ηθμοειδούς κόλπου ξεκινά από τα ιγμόρεια, μπορεί να εξαπλωθεί από τη ρινική κοιλότητα σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι άνδρες που εργάζονται σε περιβάλλοντα με ορισμένες μορφές σκόνης και χημικών ουσιών κινδυνεύουν ιδιαίτερα να αναπτύξουν αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία με χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για όσους πάσχουν από καρκίνο του ηθμοειδούς κόλπου.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του ηθμοειδούς κόλπου;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρείαοι καρκίνοι του ρινικού και παραρρινικού κόλπου είναι σπάνιοι.

Επηρεάζουν συχνότερα τους άνδρες στα 50 και 60 τους. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί διαγιγνώσκουν περίπου το 80% των καρκίνων της μύτης και των κόλπων σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω και οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτούς τους τύπους καρκίνου.

Οι καρκίνοι του παραρρίνιου κόλπου είναι πιο πιθανό να προέρχονται από τους άνω γνάθιους κόλπους και όχι από τους ηθμοειδείς κόλπους, καθιστώντας τον καρκίνο του ηθμοειδούς κόλπου μια ακόμη πιο σπάνια μορφή καρκίνου. (Οι καρκίνοι που προέρχονται από τους μετωπιαίους και σφηνοειδείς κόλπους είναι επίσης εξαιρετικά σπάνιοι.)

Αν και οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ηθμοειδούς κόλπου είναι χαμηλές, οι λευκοί είναι πιο πιθανό να τον έχουν από τους Αφροαμερικανούς. Οι καρκίνοι της μύτης και των κόλπων είναι επίσης πιο συχνοί σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, με τη Δανία να είναι μία.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της μορφής καρκίνου του κόλπου;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του κόλπου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ρινορραγίες
 • μειωμένη αίσθηση όσφρησης
 • αισθήματα απόφραξης στη μία πλευρά της μύτης που δεν υποχωρούν
 • αιματηρή βλέννα που προέρχεται από τη μύτη
 • βλέννα που τρέχει στο λαιμό

Εάν ο καρκίνος του κόλπου εξελιχθεί, μπορεί να εμφανίσετε:

 • πόνος ή μούδιασμα στο πρόσωπό σας, ειδικά στο πάνω μέρος του μάγουλου
 • πρησμένοι αδένες
 • μειωμένη όραση ή διπλή όραση
 • ένα υγρό ή διογκωμένο μάτι
 • δυσφορία στο ένα αυτί
 • ένα αυξανόμενο εξόγκωμα στο πρόσωπό σας

Πόσο επικίνδυνος είναι ο καρκίνος του ηθμοειδούς κόλπου;

Ο καρκίνος του ηθμοειδούς κόλπου μπορεί να είναι θανατηφόρος χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, όταν ένας γιατρός το διαγνώσει έγκαιρα και το αντιμετωπίσει σωστά, μπορεί να είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση.

Ειδικοί περιγράφουν χαρακτηριστικά ο βαθμός στον οποίο ο καρκίνος του ηθμοειδούς κόλπου έχει εξαπλωθεί σε στάδια:

 • Στάδιο 0: Ο όγκος επηρεάζει μόνο το ανώτερο στρώμα των κυττάρων του ηθμοειδούς κόλπου και δεν έχει αναπτυχθεί βαθύτερα ή εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
 • Στάδιο 1: Τα καρκινικά κύτταρα έχουν επεκταθεί βαθύτερα, αλλά περιορίζονται σε ένα τμήμα του ηθμοειδούς κόλπου.
 • Στάδιο 2: Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχουν επεκταθεί στη ρινική κοιλότητα ή σε άλλο τμήμα του ηθμοειδούς κόλπου.
 • Στάδιο 3: Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχουν αναπτυχθεί σε μια κόγχη του ματιού, στην οροφή του στόματος ή στον άνω γνάθο κόλπο. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να έχει εξαπλωθεί σε έναν μόνο λεμφαδένα στην ίδια πλευρά με τον όγκο.
 • Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε δομές εκτός του ηθμοειδούς κόλπου, σε αρκετούς λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος.

Η εμπειρία κάθε ατόμου με καρκίνο είναι μοναδική, αλλά ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών στην υγεία τείνει να είναι υψηλότερος στα μεταγενέστερα στάδια, όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του σώματος. Ενας Μελέτη 2004 διαπίστωσε ότι οι γιατροί συχνά διαγιγνώσκουν καρκίνο του ηθμοειδούς κόλπου σε μεταγενέστερα στάδια.

Τι προκαλεί αυτή τη μορφή καρκίνου;

Εάν αναπτύξετε καρκίνο του ηθμοειδούς κόλπου, είναι πιθανό να οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών παραγόντων, περιβαλλοντικών παραγόντων και επιλογών τρόπου ζωής. Μπορεί να σχετίζεται με κληρονομικές μεταλλάξεις στα γονίδιά σας.

Ο κίνδυνος καρκίνου του κόλπου είναι υψηλότερος για:

 • άτομα που ορίστηκαν αρσενικά κατά τη γέννηση
 • όσοι εκτίθενται σε σκόνη ξύλου, δερμάτινη σκόνη και περιβαλλοντικές τοξίνες κατά την εργασία τους
 • άτομα που καπνίζουν
 • άτομα με ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Ποιες είναι οι προοπτικές για αυτή τη μορφή καρκίνου;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την προοπτική σας για τον καρκίνο του ηθμοειδούς κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου του, εάν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και της γενικής σας υγείας.

Μια μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι το 70% των ανθρώπων επέζησε για τουλάχιστον 1 χρόνο μετά τη διάγνωση ρινικής κοιλότητας ή καρκίνου του παραρρίνιου κόλπου και το 50% έζησε για 5 ή περισσότερα χρόνια.

Κατά την εξέταση αυτών των στατιστικών, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εκείνοι με καρκίνους της μύτης είχαν καλύτερο ποσοστό επιβίωσης από εκείνους με καρκίνους των κόλπων.

Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί τον καρκίνο του ηθμοειδούς κόλπου;

Θεραπεία για τον καρκίνο του ηθμοειδούς κόλπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου του καρκίνου και αν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ο γιατρός σας θα εξετάσει επίσης την ηλικία και τη γενική υγεία σας.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • χημειοθεραπεία
 • ακτινοθεραπεία
 • χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συνδυασμό πολλών ή όλων αυτών των θεραπειών.

Εάν καπνίζετε, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει επίσης να σταματήσετε, καθώς αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της θεραπείας και να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Ο καρκίνος του ηθμοειδούς κόλπου είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου που προέρχεται από τους ηθμοειδείς κόλπους. Οι άνδρες που καπνίζουν και εργάζονται γύρω από ορισμένες μορφές σκόνης και τοξικών χημικών ουσιών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Εάν λάβετε διάγνωση καρκίνου του ηθμοειδούς κόλπου μετά την αναφορά απώλειας όσφρησης ή πόνου στο πρόσωπο, ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη το στάδιο του καρκίνου σας και το μέγεθος τυχόν όγκων όταν θα καθορίσει το καλύτερο σχέδιο θεραπείας. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την πιθανότητα θετικής έκβασης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss