Η κατανάλωση περισσότερων ντοματών καθημερινά μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση περισσότερων ντοματών καθημερινά μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση
Η κατανάλωση περισσότερων ντοματών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
 • Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατανάλωση ντομάτας σχετίζεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να αποτρέψει την υψηλή αρτηριακή πίεση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Τα άτομα στη μελέτη που έτρωγαν τις περισσότερες ντομάτες ή προϊόντα ντομάτας κάθε μέρα μείωσαν τον κίνδυνο υπέρτασης κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.
 • Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και κάλιο που βοηθά στη διαχείριση των επιδράσεων του νατρίου και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων υγρών στο σώμα.

Για τους ηλικιωμένους με ήπια υψηλή αρτηριακή πίεση, μια νέα μελέτη προτείνει ότι η κατανάλωση ντομάτας βοηθά στη διαχείριση της υπέρτασης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Σε αυτή τη μελέτη, άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση που έτρωγαν τις περισσότερες ντομάτες ή τρόφιμα με βάση την ντομάτα είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση από εκείνους που έτρωγαν τις λιγότερες ντομάτες.

Σε άτομα που είχαν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά εκείνα με υπέρταση σταδίου 1, η μέτρια κατανάλωση ντομάτας συσχετίστηκε με μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 7.056 συμμετέχοντες, το 82,5% των οποίων είχε υπέρταση. Ερωτήθηκαν σχετικά με την καθημερινή τους κατανάλωση ντομάτας και ταξινομήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: λιγότερο από 44 γραμμάρια την ημέρα, 44-82 γραμμάρια (ενδιάμεση), 82-110 γραμμάρια (ανώτερη ενδιάμεση) και περισσότερα από 110 γραμμάρια.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε όσους είχαν τόσο τα υψηλότερα όσο και τα ενδιάμεσα επίπεδα κατανάλωσης ντομάτας σε σύγκριση με τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης. Οι συμμετέχοντες με υπέρταση σταδίου 1 και ενδιάμεση κατανάλωση ντομάτας παρουσίασαν μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις λιγότερες ντομάτες.

Η διαστολική αρτηριακή πίεση αντανακλά την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά είναι σε ηρεμία. Εκφράζεται ως ο χαμηλότερος αριθμός αρτηριακής πίεσης, με τη συστολική αρτηριακή πίεση, την ανώτερη τιμή, που δείχνει την πίεση στις αρτηρίες καθώς η καρδιά χτυπά.

Για τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα από 110 γραμμάρια ντομάτας την ημέρα, ο κίνδυνος υπέρτασης μειώθηκε σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τις λιγότερες ντομάτες.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύεται στο European Journal of Preventive Cardiology.

Πώς οι ντομάτες επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση

Ενώ οι ντομάτες, ως ώριμη ωοθήκη λουλουδιών που περιέχει σπόρους, χαρακτηρίζονται ως φρούτα, θεωρούνται γενικά λαχανικά. Οι ντομάτες ανήκουν στην οικογένεια των νυχτολούλουδων. Στα λαχανικά νυχτολούλουδου περιλαμβάνονται οι πιπεριές, η μελιτζάνα, τα μπαχαρικά όπως το καγιέν και η πάπρικα και οι πατάτες, εκτός από τις γλυκοπατάτες.

Δύο από τις ενώσεις στις ντομάτες που είναι πιο πιθανό να είναι προστατευτικές κατά της υπέρτασης είναι το λυκοπένιο και το κάλιο.

Η συν-συγγραφέας Rosa María Lamuela-Raventós, Ph.D., διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, υπέθεσε ότι «οι καρδιοπροστατευτικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί εν μέρει να αποδοθούν στην παρουσία λυκοπενίου στις ντομάτες».

«Το λυκοπένιο, το πιο άφθονο καροτενοειδές της ντομάτας, όχι μόνο μειώνει το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης και τη γονιδιακή του έκφραση, εμποδίζοντας τη σύνθεση της αγγειοτενσίνης 2… αλλά επίσης προάγει τη δημιουργία μονοξειδίου του αζώτου στο ενδοθήλιο (κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία). — βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος», εξήγησε.

Η αγγειοτενσίνη 2 μπορεί να περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία, αναγκάζοντας την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για να ωθήσει το αίμα. Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που μειώνουν την παραγωγή ενζύμων μετατροπής της αγγειοτενσίνης αναφέρονται ως αναστολείς ΜΕΑ.

Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος καρδιολογίας και διατροφολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο EntirelyNourished.com, σημείωσε ότι το κάλιο «βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων νατρίου, ρυθμίζοντας τα υγρά και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Ντομάτες: καλύτερα φρέσκες ή μαγειρεμένες;

Η ευελιξία των ντοματών σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν ωμές, να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή σάντουιτς ή να μαγειρευτούν σε σάλτσες κ.λπ. Η μέθοδος παρασκευής ντομάτας δεν είναι κάτι που διερεύνησε η τρέχουσα μελέτη.

Ωστόσο, ο Δρ Lamuela-Raventós πρότεινε ότι οι ντομάτες μπορούν να προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος όταν μαγειρεύονται.

«Πιστεύω ότι μελλοντικές κλινικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν την επεξεργασία της ντομάτας και τις τεχνικές μαγειρέματος στο σπίτι», είπε, «καθώς η βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών και άλλων αντιοξειδωτικών (όπως οι πολυφαινόλες) αυξάνεται όταν η ντομάτα μαγειρεύεται», είπε.

«Υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι γνωστό ότι είναι αντιυπερτασικά», σημείωσε ο Routhenstein. «Τα παντζάρια και οι αγκινάρες, για παράδειγμα, είναι υψηλές πηγές καλίου, ενώ οι κόκκινες πιπεριές και το καρπούζι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο».

Είναι ασφαλές να τρώτε ντομάτες ενώ παίρνετε αναστολείς ΜΕΑ;

Οι αναστολείς ΜΕΑ που συνήθως συνταγογραφούνται σε άτομα με υπέρταση μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς άτομα με νεφρική δυσλειτουργία. Με τις ντομάτες τόσο πλούσιες σε κάλιο, μπορεί η κατανάλωση ντομάτας να προκαλέσει προβλήματα στα άτομα που λαμβάνουν αναστολείς ΜΕΑ αυξάνοντας ακόμη περισσότερο αυτά τα επίπεδα;

Ο Routhenstein δεν υποψιαζόταν, γιατί οι περισσότερες σύγχρονες δίαιτες περιέχουν περίσσεια νατρίου αλλά ανεπαρκές κάλιο.

Το νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και η υπερκατανάλωση νατρίου είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για υπέρταση.

«Από την άλλη πλευρά, το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου προάγοντας την απέκκριση περίσσειας νατρίου μέσω των ούρων», δήλωσε ο Routhenstein.

«Αυτή η ισορροπία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων», δήλωσε ο Routhenstein.

Ο Routhenstein είπε ότι η περίσσεια καλίου «μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα (γνωστό και ως υπερκαλιαιμία), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, μυϊκή αδυναμία και σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

«Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται συνήθως με την υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων ή κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως καλιοσυντηρητικά διουρητικά όπως η σπιρονολακτόνη, η αμιλορίδη και η τριαμτερένη) χωρίς παρακολούθηση της πρόσληψης καλίου».

Συνέστησε να συζητήσετε τη βέλτιστη πρόσληψη καλίου ενός ατόμου με έναν γιατρό.

Ενσωμάτωση της ντομάτας στην καθημερινή διατροφή

Ο Routhenstein επεσήμανε: «Οι ντομάτες, με την ευελιξία και τη θρεπτική τους αξία, ταιριάζουν αβίαστα σε ποικίλες βιώσιμες δίαιτες, όπως η μεσογειακή ή η διατροφή με βάση τα φυτά. Από σαλάτες μέχρι σάλτσες, η χρήση ντομάτας στην εποχή, η συντήρηση για χρήση εκτός εποχής, προάγει τόσο την υγεία όσο και την περιβαλλοντική συνείδηση.»

Ίσως με αυτή την ευελιξία και τη νοστιμιά στην ντομάτα, ο Δρ Lamuela-Raventós είπε:

«Οι ντομάτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «μαγική τροφή» για προβλήματα υγείας, αλλά ως σημαντικό στοιχείο μιας ποικίλης και υγιεινής διατροφής».

Πρόσθετες πληροφορίες για εσάς: Διατροφικά δεδομένα της ντομάτας

Ακολουθούν τα διατροφικά δεδομένα μιας ντομάτας ανά 100 γραμμάρια:

 • Θερμίδες: 18
 • Νερό: 95%
 • Πρωτεΐνη: 0,9 γρ
 • Υδατάνθρακες: 3,9 γρ
 • Ζάχαρη: 2,6 γρ
 • Ινα: 1,2 γρ
 • Λίπος: 0,2 γρ

Οι ντομάτες είναι επίσης μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως:

 • Βιταμίνη C: Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα μπορεί να παρέχει περίπου το 28% της Ημερήσιας Πρόσληψης Αναφοράς (RDI).

 • Κάλιο: Ένα απαραίτητο μέταλλο, το κάλιο είναι ευεργετικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

 • Βιταμίνη Κ1: Γνωστή και ως φυλλοκινόνη, η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

 • Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): Μία από τις βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων. Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εγκυος γυναικα.

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω, οι ντομάτες περιέχουν επίσης λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης του καρκίνου και της υγείας της καρδιάς.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την επιλογή και την αποθήκευση ντομάτας:

 • Ψάξτε για ντομάτες που είναι σφιχτές και έχουν φωτεινό, ομοιόμορφο χρώμα.
 • Αποφύγετε τις ντομάτες που είναι μελανιασμένες ή έχουν μαλακά σημεία.
 • Αποθηκεύστε τις ντομάτες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Εάν αποθηκεύετε τις ντομάτες στο ψυγείο, βγάλτε τις περίπου μία ώρα πριν τις φάτε, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και η γεύση τους να είναι στην καλύτερη δυνατή γεύση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss