Επισκόπηση της χειρουργικής παράκαμψης κοιλιοκάκης

Το bypass της κοιλιοκάκης είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αύξηση της ροής του αίματος στα όργανα που παρέχονται από την κοιλιοκάκη σας. Περιλαμβάνει τη χρήση ενός μοσχεύματος για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής διόδου για το αίμα σας.

Η κοιλιοκάκη σας, ή ο κορμός της κοιλιοκάκης, είναι ένα αιμοφόρο αγγείο που διακλαδίζεται από το κύριο αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το αίμα μακριά από την καρδιά σας, που ονομάζεται αορτή. Παρέχει αίμα σε σημαντικά όργανα όπως το συκώτι και το στομάχι σας.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την παράκαμψη κοιλιοκάκης, συμπεριλαμβανομένων των λόγων για τους οποίους μπορεί να χρειαστείτε αυτή τη χειρουργική επέμβαση και πώς εκτελείται.

Σκοπός παράκαμψης κοιλιοκάκης

Ο σκοπός της χειρουργικής παράκαμψης είναι να επιτρέψει στο αίμα να ρέει γύρω από μια απόφραξη ή ένα ανεύρυσμα στην κοιλιοκάκη σας. Η κοιλιοκάκη σας μπορεί να αποφραχθεί λόγω:

 • αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση πλάκας για πολλά χρόνια

 • σωματικό τραύμα
 • θρόμβος αίματος
 • όγκους
 • συμπίεση από τον μέσο τοξοειδή σύνδεσμο (σύνδρομο του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου)

Το ανεύρυσμα είναι ένα διογκωμένο και εξασθενημένο τμήμα ενός αιμοφόρου αγγείου που μπορεί να σπάσει. Τα ανευρύσματα κοιλιοκάκης είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά συνοδεύονται από ποσοστό θνησιμότητας περίπου 40%, ακόμη και με χειρουργική αποκατάσταση.

Κίνδυνοι και επιπλοκές παράκαμψης κοιλιοκάκης

Σε ένα μελέτη 2018 από την Τουρκία, οι ερευνητές ανέφεραν αναπνευστική ανεπάρκεια και λοίμωξη ως τις πιο συχνές επιπλοκές της παράκαμψης κοιλιοκάκης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία 22 ατόμων.

Άλλες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • έμφραγμα
 • λοιμώξεις στο στήθος
 • θρόμβοι αίματος
 • Εγκεφαλικό
 • λοιμώξεις
 • απώλεια της κυκλοφορίας στα όργανά σας
 • ρήξη ανευρύσματος
 • αντίδραση αναισθησίας
 • θάνατος

Πόσο αποτελεσματική είναι η παράκαμψη της κοιλιοκάκης;

Σε ένα μελέτη 2018 από την Τουρκία, 17 από τους 22 συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν παράκαμψη κοιλιοκάκης, ενώ 21 έλαβαν παράκαμψη άνω μεσεντέριας αρτηρίας. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έλαβαν και τα δύο.

Ένα από τα 22 άτομα πέθανε στο νοσοκομείο. Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 44,7 μηνών (εύρος από 1 έως 101 μήνες), το 68% των ατόμων είχαν βατότητα του μοσχεύματος, που σημαίνει ότι είχαν ροή αίματος μέσω του μοσχεύματός τους.

Τι συμβαίνει στη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης κοιλιοκάκης;

Δείτε τι να περιμένετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια παράκαμψη κοιλιοκάκης.

Πριν από τη διαδικασία

Η παράκαμψη κοιλιοκάκης μπορεί να γίνει με ανοιχτή ή ενδαγγειακή διαδικασία. Μια ανοιχτή διαδικασία σημαίνει ότι η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μιας μεγάλης τομής. Οι ενδαγγειακές επεμβάσεις πραγματοποιούνται με την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα με ειδικά εργαλεία στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Οι ανοιχτές διαδικασίες γενικά εκτελούνται υπό γενική αναισθησία για να κοιμηθείτε. Εάν λάβετε γενική αναισθησία, δεν θα μπορείτε να φάτε για περίπου 6 ώρες πριν από την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Δείτε τι να περιμένετε εάν ο χειρουργός σας χρησιμοποιεί μια ανοιχτή τεχνική:

 1. Ο χειρουργός σας κάνει μια μεγάλη τομή μέσω της κοιλιάς σας.
 2. Προσεγγίζουν την κοιλιοκάκη σας μετακινώντας τα όργανά σας στην άκρη. Στη συνέχεια προσαρτούν ένα μόσχευμα σε οποιοδήποτε άκρο του φραγμένου ή εξασθενημένου τμήματος της αρτηρίας σας. Το μόσχευμα μπορεί να γίνει από ένα από τα άλλα αιμοφόρα αγγεία σας ή συνθετικά υλικάόπως ο Dacron.
 3. Ο χειρουργός σας βεβαιώνεται ότι το αίμα ρέει σωστά μέσω του μοσχεύματος με ροομετρία Doppler ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις πριν κλείσει τις πληγές σας με ράμματα.

Μετά τη διαδικασία

Θα πάτε σε μια περιοχή ανάρρωσης για παρακολούθηση μετά τη διαδικασία σας. Πιθανότατα θα ξυπνήσετε προσκολλημένοι σε μια ενδοφλέβια (IV) γραμμή και με έναν καθετήρα συνδεδεμένο στην ουροδόχο κύστη σας. Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τις διαδικασίες bypass.

Στη μελέτη του 2018 που αναφέρθηκε παραπάνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση παραμονή στο νοσοκομείο ήταν 10,5 ημέρες.

Προετοιμασία για παράκαμψη κοιλιοκάκης

Εάν η χειρουργική σας επέμβαση έχει προγραμματιστεί, ο χειρουργός σας μπορεί να σας πει να σταματήσετε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα, όπως αραιωτικά αίματος. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν συμπληρώματα ή βότανα που παίρνετε.

Γενικά συνιστάται να σταματήσετε το κάπνισμα εκ των προτέρων για να βελτιώσετε την ανάρρωσή σας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, επομένως συνιστάται η συνεργασία με το γιατρό σας για τη δημιουργία ενός σχεδίου διακοπής.

Ανάρρωση από παράκαμψη κοιλιοκάκης

Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι για εβδομάδες μετά τη διαδικασία σας. Ξεκουραστείτε πολύ τις πρώτες εβδομάδες για να βοηθήσετε την ανάκαμψη του σώματός σας.

Δεν θα μπορείτε να οδηγείτε μέχρι να πραγματοποιήσετε μια έκτακτη στάση χωρίς πόνο. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από περίπου 1-3 μήνες μετά από μια διαδικασία παράκαμψης, ανάλογα με το είδος της εργασίας που κάνετε.

Πόσο κοστίζει το bypass της κοιλιοκάκης;

Για να δώσουμε μια γενική ιδέα για το κόστος, η μη κερδοσκοπική FAIR Health εκτιμά ότι το 80% των διαδικασιών για την παράκαμψη μιας φραγμένης αρτηριακής αορτής σε μια κοιλιακή ή νεφρική αρτηρία στη Νέα Υόρκη είναι λιγότερο από 25.472 $ χωρίς ασφάλιση. Το κόστος της αναισθησίας μπορεί να είναι άλλα 11.853 $.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκτιμά ότι το 80% των επεμβάσεων είναι φθηνότερες από 10.120 $ στο Salt Lake City, με την αναισθησία να κοστίζει δυνητικά άλλα 7.429 $.

Τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Medicare, καλύπτουν τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εάν είναι ιατρικά απαραίτητο.

Εναλλακτικές λύσεις στο bypass της κοιλιοκάκης

Εάν έχετε απόφραξη σε μία από τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα εσωτερικά σας όργανα, μπορεί επίσης να λάβετε φάρμακα για τη διάλυση ενός θρόμβου αίματος ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως:

 • αγγειοπλαστική με stenting, όπου ένας χειρουργός εισάγει ένα μπαλόνι στο αιμοφόρο αγγείο σας για να το ανοίξει και το διατηρεί ανοιχτό εισάγοντας ένα πλέγμα
 • εκτομή για να αφαιρέσετε μέρος του εντέρου σας εάν δεν μπορεί να αποθηκευτεί
 • χειρουργική αποσυμπίεση του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου για τη θεραπεία του συνδρόμου του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χειρουργική της κοιλιοκάκης

Ακολουθούν μερικές συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση κοιλιοκάκης.

Ποιο όργανο τροφοδοτεί η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη και οι κλάδοι της τροφοδοτούν πολλά από τα εσωτερικά σας όργανα, όπως:

 • στομάχι
 • κατώτερο οισοφάγο
 • συκώτι
 • παγκρέας
 • Χοληδόχος κύστις
 • σπλήνα
 • μέρος του λεπτού εντέρου

Τι συμβαίνει όταν η κοιλιοκάκη είναι αποκλεισμένη;

Εάν η κοιλιοκάκη σας είναι συμπιεσμένη, μπορεί να έχετε κοιλιακό άλγος, ειδικά μετά το φαγητό. Μπορεί επίσης να έχετε ναυτία και έμετο.

Μπορεί να τοποθετηθεί στεντ η κοιλιοκάκη;

Σε ένα μικρό μελέτη 2020 από την Κίνα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το stenting κοιλιοκάκης μπορεί να είναι ασφαλές για άτομα με ανευρύσματα κοιλιοκάκης.

Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας για χειρουργική επέμβαση κοιλιοκάκης;

Σε ένα μελέτη 2018 από την Τουρκία, 22 άτομα που έλαβαν παράκαμψη κοιλιοκάκης ή άνω μεσεντέριας αρτηρίας παρέμειναν στο νοσοκομείο για 5-20 ημέρες. Οι χειρουργικές επεμβάσεις αρτηριακής παράκαμψης γενικά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως μήνες ανάρρωσης.

Πάρε μακριά

Η κοιλιοκάκη παράκαμψη είναι μια διαδικασία για τη δημιουργία μιας νέας οδού για τη ροή του αίματος γύρω από μια απόφραξη ή αδυναμία στην κοιλιοκάκη σας. Αυτή η αρτηρία τροφοδοτεί πολλά από τα εσωτερικά σας όργανα, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το στομάχι σας.

Η παράκαμψη κοιλιοκάκης είναι μια σημαντική χειρουργική επέμβαση. Αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, μπορεί να είναι σωτήρια για άτομα που τη χρειάζονται.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss