Είναι εντάξει η άσκηση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Αν και μπορεί να μην αισθάνεστε πάντα ότι θέλετε να ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, είναι μια εξαιρετική συνήθεια που πρέπει να διατηρήσετε. Η άσκηση θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα στο σώμα και στο μυαλό ενώ βρίσκεστε σε χημειοθεραπεία.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η χημειοθεραπεία είναι μια εμπειρία αποστράγγισης. Η μάχη του σώματός σας κατά του καρκίνου σε συνδυασμό με τις επιδράσεις των χημειοφαρμακευτικών φαρμάκων μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση, ναυτία ή αδυναμία. Ίσως αναρωτιέστε, λοιπόν, αν θα μπορούσατε να ασκήσετε άσκηση κατά τη διάρκεια αυτής της επίπονης περιόδου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άσκηση είναι μια καλή ιδέα για τους περισσότερους ανθρώπους ενώ υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Η παραμονή στην άσκηση μπορεί να δημιουργήσει έναν θετικό κύκλο καλύτερης ενέργειας, βελτιωμένης διάθεσης και πιο ξεκούραστο ύπνο. Να γιατί μια ήπια πρακτική άσκησης μπορεί να είναι μια έξυπνη κίνηση και πώς να την ακολουθήσεις κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Μάθετε περισσότερα για τη χημειοθεραπεία.

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αδιανόητο να σηκώνεστε και να ασκείστε όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι από τη χημειοθεραπεία, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

«Η συνέχιση με κάποια μορφή κίνησης, ακόμα κι αν χρειάζεται να μειωθεί σε ένταση, είναι γενικά πολύ ευεργετική», δήλωσε ο γιατρός οικογενειακής ιατρικής και επιζών από καρκίνο Chris Scuderi, DO. «Είναι καλό για τη νοοτροπία και τη γενική υγεία σας να παραμένετε ενεργοί καθώς περνάτε τη θεραπεία».

Φυσικά, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Μπορούν να σας δώσουν το πράσινο φως και μπορεί να είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν ορισμένες τροποποιήσεις στις συνήθεις προπονήσεις σας.

Υπάρχουν οφέλη από την άσκηση ενώ υποβάλλεστε σε χημειοθεραπεία;

Όπως κάθε άλλη στιγμή στη ζωή, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη σωματική δραστηριότητα ενώ υποβάλλεστε σε χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με έρευνα του 2022 από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, οι άνθρωποι που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου είχαν βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα, τη δύναμη, την κόπωση και άλλα αποτελέσματα.

Ο Scuderi λέει ότι η άσκηση έχει ακόμη περισσότερα οφέλη από αυτά. «Η άσκηση βοηθά τους ασθενείς να κοιμούνται καλύτερα και μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης», είπε. «Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει σε άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να έχετε εκτός από τον καρκίνο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης».

Τι είδους άσκηση μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Διαφορετικά άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα μπορούν να εκτελούν διαφορετικά είδη άσκησης, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να δείτε τι είναι κατάλληλο για εσάς. Η Scuderi συνιστά οτιδήποτε ελαφρύ και απαλό, όπως τάι τσι ή περπάτημα. «Το περπάτημα είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ασθενείς κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και είναι ένας καλός τρόπος να παραμείνετε δραστήριοι χωρίς να κάνετε κάτι πολύ έντονο».

Η γιόγκα είναι μια άλλη δυνατότητα. Ενα μικρό Μελέτη 2022 διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λάμβαναν χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού είχαν μεγαλύτερη ποιότητα ζωής και διατήρηση βάρους όταν συμμετείχαν σε εξατομικευμένη θεραπεία γιόγκα.

Συμβουλές για τη συνέχιση της άσκησης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

Είναι σημαντικό να ασκείστε με ασφάλεια όταν αισθάνεστε την κούραση και άλλες παρενέργειες που συχνά προκαλεί η χημειοθεραπεία. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να παραμείνετε στη σωματική δραστηριότητα:

  • Ξεκινήστε αργά και αυξήστε το επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου.
  • Ασκηθείτε για τουλάχιστον 10 λεπτά τη φορά.
  • Συμπεριλάβετε ασκήσεις αντίστασης τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα.
  • Τεντωθείτε τουλάχιστον 2 ημέρες κάθε εβδομάδα.

  • Βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσουν αντί να αναγκάζετε τον εαυτό σας να ασκείται με τρόπους που δεν σας αρέσουν.
  • Δοκιμάστε να ασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους για να φτιάξετε τη διάθεσή σας.
  • Ζητήστε από έναν φίλο να ασκηθεί μαζί σας.

Ποιος δεν πρέπει να ασκείται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Η άσκηση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους όσους κάνουν χημειοθεραπεία. Ο Scuderi λέει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές παρενέργειες από τη θεραπεία τους μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ένα διάλειμμα από τη σωματική δραστηριότητα για λίγο.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν πολύ ήπιες ασκήσεις που μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε, ακόμη και όταν οι παρενέργειες προκαλούν κόπωση ή άλλες ενοχλήσεις. «Εάν επηρεάζεστε ιδιαίτερα από την κόπωση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας σας, μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα με πολύ ελαφριά άσκηση, όπως σύντομους, αργούς περιπάτους με έναν φίλο».

Ποια είναι η προοπτική όταν ασκείστε κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Το να ακολουθείτε μια ρουτίνα άσκησης σίγουρα αξίζει να προσπαθήσετε για να βελτιώσετε την εμπειρία σας στη χημειοθεραπεία. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται ενώ κάνουν χημειοθεραπεία έχουν μειωμένες παρενέργειες και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αλλα σπουδές υποδηλώνουν ακόμη ότι η άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα των παραγόντων χημειοθεραπείας.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Η καλύτερη άσκηση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας εξαρτάται από το τι απολαμβάνετε και τι νιώθετε ότι θέλετε να κάνετε. Γενικά, οποιοσδήποτε τύπος κίνησης που είναι σχετικά ήπιος μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση χωρίς να μειώσει την ενέργειά σας.

Ποιες δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν υπάρχουν δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας σας. «Η άρση εξαιρετικά μεγάλων βαρών στο γυμναστήριο, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα για όποιον αντιμετωπίζει καρκίνο που έχει επηρεάσει τα οστά τους», είπε ο Scuderi.

Ποιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε για να περάσει η ώρα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Η κούραση της χημειοθεραπείας μπορεί να κάνει τη ζωή να φαίνεται να πηγαίνει λίγο πιο αργά. Για να περάσετε την ώρα που αισθάνεστε εξαντλημένοι, ασχοληθείτε με δραστηριότητες χαμηλών τόνων που σας προσφέρουν άνεση. Μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, διαβάστε ένα βιβλίο, ημερολόγιο ή παίξτε ένα παιχνίδι.

Εφόσον έχετε το πράσινο φως από έναν γιατρό, θα πρέπει να μπορείτε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε όσο κάνετε χημειοθεραπεία. Πάρτε το αργά και ακούστε το σώμα σας – θα σας πει πόση άσκηση μπορείτε να χειριστείτε.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss