Είναι αναστρέψιμη η όψιμη δυσκινησία; Επιπλέον, Πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Η διακοπή ή η προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής είναι η προσέγγιση πρώτης γραμμής για την αναστροφή της όψιμης δυσκινησίας. Αλλά άλλες επιλογές, όπως η φυσικοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η όψιμη δυσκινησία (TD) είναι μια νευρολογική κατάσταση που περιλαμβάνει ανεξέλεγκτες μυϊκές κινήσεις κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και τα άκρα σας. Προκαλείται από τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας.

Τα αντιψυχωσικά, ορισμένα φάρμακα για το γαστρεντερικό και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον συνδέονται συχνά με TD. Όταν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χημικές ανωμαλίες στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου σας, μια περιοχή που περιέχει πολλούς υποδοχείς ντοπαμίνης.

Η δυσλειτουργία στο ραβδωτό σώμα μπορεί να οδηγήσει σε ασυνήθιστη σηματοδότηση κινητικού ελέγχου, η οποία προκαλεί ακούσιες μυϊκές κινήσεις.

Τα συμπτώματα της TD περιλαμβάνουν ανεξέλεγκτη τράνταγμα, σύσπαση και κίνηση των ακόλουθων μερών του σώματός σας:

 • γλώσσα
 • στόμα
 • πρόσωπο
 • λαιμός
 • πόδια
 • όπλα

Η TD ταξινομείται ως διαταραχή κίνησης που προκαλείται από φάρμακα στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, αναθεώρηση κειμένου, μαζί με την όψιμη δυστονία και την όψιμη ακαθησία.

Ο ακριβής επιπολασμός της TD σε όλα τα φάρμακα δεν είναι γνωστός. Όμως οι συντάκτες του α Ερευνητική ανάλυση 2017 προτείνουν ότι περίπου το 20% των ατόμων που λαμβάνουν αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς εμφανίζουν κάποια συμπτώματα TD, με υψηλότερο επιπολασμό στους ηλικιωμένους ενήλικες.

Τρόποι αναστροφής της όψιμης δυσκινησίας

Η λέξη «αναστρεψιμότητα» στην ιατρική ορολογία αναφέρεται στην ικανότητα αποκατάστασης κάποιου επιπέδου βασικής λειτουργίας με τη θεραπεία μιας πάθησης. Αυτός ο όρος δεν σημαίνει πάντα ότι μια κατάσταση είναι ιάσιμη, αλλά υποδηλώνει ότι, με τη θεραπεία, η λειτουργία μπορεί να ανακτηθεί.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την TD και εάν την αναπτύξετε, οι πιθανότητες να την αναστρέψει πλήρως η θεραπεία είναι χαμηλές. Για παράδειγμα, σε μια μικρή μελέτη του 2014 στην οποία συμμετείχαν 108 άτομα με όψιμα σύνδρομα, μόνο το 13% των συμμετεχόντων παρουσίασε αναστρεψιμότητα.

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για να παρέχεται μια σαφής εικόνα των ποσοστών αναστρεψιμότητας, είναι διαθέσιμες μερικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη λειτουργία εάν αναπτύξετε TD.

Διακοπή ή μείωση της φαρμακευτικής αγωγής

Η προσέγγιση πρώτης γραμμής για την αναστροφή των επιπτώσεων της TD είναι η διακοπή ή η μείωση της φαρμακευτικής αγωγής που προκαλεί κινητική δυσλειτουργία.

Αλλά για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν είναι μια επιλογή. Το φάρμακο που παίρνετε μπορεί να είναι απαραίτητο για την πρόληψη της υποτροπής άλλων συμπτωμάτων που επηρεάζουν, όπως η ψύχωση.

Αλλαγή φαρμάκων

Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο που προκαλεί TD, μπορεί να μπορείτε να μεταβείτε σε διαφορετικό φάρμακο.

Για παράδειγμα, η TD που σχετίζεται με αντιψυχωσικά είναι πιο διαδεδομένη με προηγούμενα σκευάσματα γνωστά ως πρώτης γενιάς ή τυπικά αντιψυχωσικά. Τα νεότερα σκευάσματα που ονομάζονται άτυπα ή δεύτερης γενιάς αντιψυχωσικά ενέχουν μικρότερο κίνδυνο για TD.

Λήψη αναστολέων VMAT2

Οι αναστολείς φυσαλιδώδους μεταφορέα μονοαμίνης 2 (VMAT2), όπως η δευτετραβεναζίνη και η βαλβεναζίνη, λειτουργούν για την εξισορρόπηση των επιπέδων ντοπαμίνης και τη ρύθμιση της απελευθέρωσης ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας. Το κάνουν αυτό αναστέλλοντας την πρωτεΐνη VMAT2, η οποία βοηθά στη μεταφορά νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, στα νευρωνικά δίκτυα.

Μέσω αυτής της δράσης, οι αναστολείς VMAT2 μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της TD που προέρχονται από τη δυσρύθμιση της ντοπαμίνης.

Υποβάλλονται σε βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS)

Το DBS είναι μια νευρολογική διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτροδίων που εμφυτεύονται στον εγκέφαλό σας για την παροχή ηλεκτρικής διέγερσης. Οι ρυθμικές ηλεκτρικές παρορμήσεις από το DBS μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να ρυθμίσει το ηλεκτρικό του σύστημα.

Οι συγγραφείς του α Ερευνητικό άρθρο 2023 αναφέρετε ότι το DBS φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην TD και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της άτυπης νευρολογικής δραστηριότητας που συμβάλλει στην κινητική δυσλειτουργία.

Λήψη εκχυλίσματος gingko biloba

Το εκχύλισμα Ginkgo biloba είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που λαμβάνεται από τα φύλλα του δέντρου gingko. Χρησιμοποιείται στην ανατολική παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες, για διάφορους σκοπούς.

Μια ανασκόπηση του 2016 τριών μελετών που αφορούσαν άτομα που ζουν με σχιζοφρένεια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα Ginkgo biloba υπόσχεται ως συμπληρωματική θεραπεία στην TD και φάνηκε να ενισχύει τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Ενα μικρό Μελέτη 2023 με 63 συμμετέχοντες πρότειναν επίσης ότι το Ginkgo biloba ήταν μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον παρκινσονισμό που προκαλείται από φάρμακα, μια άλλη διαταραχή κίνησης που προκαλείται από τη χρήση φαρμάκων.

Πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της όψιμης δυσκινησίας

Εάν η θεραπεία δεν αναστρέψει πλήρως την TD σας, ίσως εξακολουθείτε να είστε σε θέση να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας με στοχευμένες στρατηγικές διαχείρισης.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία χρησιμοποιείται σε πολλούς τύπους κινητικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της TD. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του συντονισμού, της ισορροπίας και της δύναμής σας, έτσι ώστε τα συμπτώματά σας TD να είναι λιγότερο ενοχλητικά.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ακαμψίας και της μυϊκής ακαμψίας που μπορεί να προέλθει από ανεξέλεγκτες κινήσεις.

Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox).

Οι ενέσεις Botox χρησιμοποιούνται τόσο σε ιατρικές όσο και σε αισθητικές επεμβάσεις. Η βοτουλινική νευροτοξίνη μπορεί να παραλύσει ή να βλάψει τη μυϊκή λειτουργία μπλοκάροντας τα νευρικά σήματα.

Μια ανασκόπηση του 2021 σημειώνει ότι οι ενέσεις Botox μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση πολλών νευρολογικών κινητικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της TD. Αλλά τα μεμονωμένα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση των συμπτωμάτων σας.

Οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις είναι συχνά απαραίτητες για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων.

Στρατηγικές τρόπου ζωής

Η φροντίδα της γενικής υγείας και ευεξίας σας μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο που έχουν τα συμπτώματα TD στη ζωή σας. Για παράδειγμα, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των κινητικών συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ισορροπία, την ευλυγισία και το βάδισμά σας.

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν τη γενική σας ευεξία και μπορεί να μειώσουν τις επιπτώσεις των υποκείμενων καταστάσεων που απαιτούν μακροχρόνια χρήση φαρμάκων.

Οι γενικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

 • τρώγοντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή
 • να έχετε αρκετό ύπνο καλής ποιότητας όποτε είναι δυνατόν
 • αποφεύγοντας το κάπνισμα
 • αποφυγή χρήσης ουσιών

Θεραπεία για χρόνιες παθήσεις

Η TD προκαλείται από τη μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων. Παραμένοντας σε επαφή με το γιατρό σας και παρακολουθώντας τακτικές αξιολογήσεις, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το θεραπευτικό σας σχέδιο είναι ενημερωμένο και εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πάντα αναδύονται νέες θεραπείες. Όσο περισσότερες μεθόδους μπορείτε να βρείτε για τη διαχείριση χρόνιων ιατρικών παθήσεων, τόσο λιγότερο μπορεί να χρειάζεστε μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο TD.

Η όψιμη δυσκινησία (TD) είναι μια νευρολογική πάθηση και μια κινητική διαταραχή που προκαλείται από φάρμακα. Συμβαίνει όταν η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ντοπαμίνης αλλάζει τη χημική σηματοδότηση στον εγκέφαλό σας, με αποτέλεσμα κινητικά συμπτώματα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την TD, αλλά η θεραπεία μπορεί να είναι σε θέση να αναστρέψει τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Η φυσικοθεραπεία, οι ενέσεις Botox και οι στρατηγικές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την TD και τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και τη θεραπεία, μπορείτε να επισκεφθείτε:

 • Εθνικός Οργανισμός για Σπάνιες Διαταραχές
 • Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια
 • Συζήτηση για το TD

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss