Διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυτή η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για φραγμένες αρτηρίες χρησιμοποιεί έναν καθετήρα με μπαλόνι, με ένα στεντ τοποθετημένο για να διατηρεί την αρτηρία ανοιχτή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI) είναι μια διαδικασία θεραπείας για φραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες. Οι γιατροί μπορούν να το κάνουν σε επείγουσες περιπτώσεις, αλλά συνήθως το προγραμματίζουν εκ των προτέρων.

Κάνουν τη διαδικασία εισάγοντας έναν λεπτό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας με άκρη μπαλονιού σε μια αρτηρία, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ένας σωλήνας που ονομάζεται στεντ. Στη συνέχεια, το στεντ κρατά ανοιχτή την αρτηρία και επιτρέπει καλύτερη ροή αίματος.

Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει περισσότερα σχετικά με αυτήν τη διαδικασία, γιατί είναι απαραίτητο, πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε και άλλα σημεία που μπορείτε να εξετάσετε να συζητήσετε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας.

Τι είναι το PCI;

Η διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI) είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που γίνεται με ένα λεπτό και εύκαμπτο κομμάτι σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας και ένα μικρό διχτυωτό σωλήνα που ονομάζεται stent.

Ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά που έχουν στενέψει λόγω συσσώρευσης πλάκας. Αυτό βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Συνήθως, τα άτομα που έχουν PCI για τη θεραπεία της συσσώρευσης πλάκας, που ονομάζεται επίσης αθηροσκλήρωση, βιώνουν οφέλη όπως μειωμένο πόνο και περισσότερη ενέργεια για καθημερινές δραστηριότητες.

Πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία;

Οι γιατροί γενικά κάνουν PCI με καταστολή, αλλά όχι υπό πλήρη αναισθησία. Εκτελούν τη διαδικασία σε ένα μαλακό τραπέζι. Πριν ξεκινήσετε, λαμβάνετε καταστολή και ένα τοπικό αναισθητικό για τη διαχείριση του πόνου ενδοφλεβίως (IV).

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν στη συνέχεια να εισάγουν έναν λεπτό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Τυπικά, εισάγουν τον σωλήνα μέσω μιας αρτηρίας στον βραχίονα ή στη βουβωνική χώρα. Περνούν τον καθετήρα μέσω του αιμοφόρου αγγείου και στην καρδιά.

Μια ακτινογραφία που ονομάζεται ακτινοσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση του καθετήρα. Οι γιατροί απελευθερώνουν μια βαφή αντίθεσης όταν ο καθετήρας φτάσει στην καρδιά, επιτρέποντάς τους να δουν τη στενωμένη αρτηρία.

Μόλις αναγνωρίσουν τη στενωμένη αρτηρία, σπρώχνουν το άκρο του καθετήρα στη θέση του και τον ενεργοποιούν. Το άκρο του καθετήρα έχει ένα μπαλόνι πάνω του και καλύπτεται από το στεντ.

Καθώς φουσκώνει, σπρώχνει την πλάκα και διευρύνει το στεντ. Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες υγείας ξεφουσκώνουν το μπαλόνι και το τραβούν έξω προσεκτικά, ενώ το στεντ παραμένει στη θέση του και κρατά την αρτηρία ανοιχτή.

Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι με αυτή τη διαδικασία stent;

Μια θεραπεία PCI είναι λιγότερο επεμβατική από κάποιες άλλες θεραπείες και συνδέεται με λιγότερους κινδύνους.

Γενικά, είναι μια ασφαλής θεραπεία. Όμως όλες οι ιατρικές θεραπείες έχουν κάποιους κινδύνους.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την PCI περιλαμβάνουν:

  • αιμορραγία στο σημείο εισαγωγής
  • μόλυνση στο σημείο εισαγωγής
  • εκ νέου στένωση της αρτηρίας
  • θρόμβοι αίματος
  • βλάβη στα νεφρά λόγω της αντίθεσης

Γιατί αυτό δεν ονομάζεται πλέον στεντ αγγειοπλαστικής;

Ένα PCI και ένα stent αγγειοπλαστικής είναι δύο διαφορετικά ονόματα που χρησιμοποιούνται για να αναφέρονται στην ίδια διαδικασία.

Η λέξη “αγγειοπλαστική” σημαίνει τη χρήση καθετήρα για την εισαγωγή ενός μπαλονιού σε μια στενωμένη αρτηρία και την επέκταση του για να ωθήσει την πλάκα προς τα έξω και “stent” σημαίνει έναν δικτυωτό σωλήνα που κρατά ένα αιμοφόρο αγγείο ανοιχτό.

Ομοίως, η λέξη «διαδερμική» σημαίνει οποιαδήποτε ιατρική πράξη που γίνεται μέσω παρακέντησης στο δέρμα. Η λέξη «στεφανιαία» περιγράφει όλες τις αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά. Μπορεί να δείτε και να ακούσετε αυτή τη διαδικασία να αναφέρεται και με τα δύο ονόματα.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας PCI και ενός στεντ καρδιάς;

Ένα στεντ καρδιάς είναι το όνομα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το διχτυωτό σωλήνα που κρατά ανοιχτή μια αρτηρία. Η PCI είναι η διαδικασία που γίνεται για να τοποθετηθεί ένα στεντ καρδιάς.

Μερικές φορές, μπορεί να ακούσετε άτομα να χρησιμοποιούν φράσεις όπως, «πάρτε ένα στεντ καρδιάς» ή «στέντινγκ καρδιάς», για να αναφερθούν σε αυτήν τη διαδικασία.

Πώς διαφέρει αυτό από ένα CABG;

Τόσο τα PCI όσο και η χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης (CABG) μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των φραγμένων αρτηριών.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο διαδικασιών. Το CABG μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όπως το PCI, οι γιατροί το κάνουν μερικές φορές κατά τη διάρκεια ιατρικών έκτακτων περιστατικών.

Με τη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, οι γιατροί περιηγούνται την περιοχή της απόφραξης για να παρέχουν αίμα πέρα ​​από αυτήν.

Είναι το ίδιο με τον καρδιακό καθετηριασμό;

Οποιαδήποτε εισαγωγή ενός σωλήνα καθετήρα και έγχυση χρωστικής αντίθεσης στις στεφανιαίες αρτηρίες σας είναι καρδιακός καθετηριασμός. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες PCI χρησιμοποιούν καρδιακό καθετηριασμό.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι καρδιακοί καθετηριασμοί PCI.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν καρδιακούς καθετηριασμούς για διαγνωστικές εξετάσεις, όπως βιοψίες καρδιάς και στεφανιαίες αγγειογραφίες.

Η διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση είναι μια θεραπευτική διαδικασία για την αθηροσκλήρωση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι γιατροί εισάγουν έναν λεπτό καθετήρα με άκρη μπαλονιού σε μια αρτηρία και στη συνέχεια τοποθετούν ένα στεντ.

Τα PCI είναι ελάχιστα επεμβατικά και τυπικά ασφαλή. Ωστόσο, ορισμένοι κίνδυνοι, όπως μόλυνση, αιμορραγία και θρόμβοι αίματος, είναι πιθανοί.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss