Γιατί οι αυτιστικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την επαφή με τα μάτια και συμβουλές για να νιώθουν πιο άνετα

Η διατήρηση της οπτικής επαφής μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη για τους αυτιστικούς ανθρώπους. Η εξάσκηση και η θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να χτίσετε σχέσεις.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευρύ φάσμα νευροαναπτυξιακών διαφορών και αναπηριών. Όταν κάποιος είναι αυτιστικός, μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις με την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις συμπεριφορές.

Εκτός από τη λεκτική επικοινωνία, η οπτική επαφή είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους μη λεκτικά. Ωστόσο, πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιτάξουν απευθείας ή να διατηρήσουν οπτική επαφή με άλλα άτομα όταν επικοινωνούν.

Παρακάτω, διερευνούμε τη σχέση μεταξύ αυτισμού και οπτικής επαφής, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για το πώς να γίνετε πιο άνετοι με την οπτική επαφή ως αυτιστικός ενήλικας.

Γιατί είναι δύσκολη η διατήρηση της οπτικής επαφής για ορισμένα αυτιστικά άτομα;

Η μη λεκτική επικοινωνία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν μέσω της γλώσσας του σώματος και των εκφράσεων. Μια κοινή μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας είναι η οπτική επαφή ή το να κοιτάς τα μάτια ενός άλλου ατόμου.

Για ένα σημαντικό ποσοστό αυτιστικών ατόμων, η οπτική επαφή δεν είναι απλώς δύσκολη – είναι καθαρά άβολος. Μάλιστα, ένα από τα διαγνωστικά κριτήρια γιατί ο αυτισμός είναι προκλήσεις με τη μη λεκτική επικοινωνία, όπως η διατήρηση της οπτικής επαφής.

Ένας λόγος για τον οποίο οι αυτιστικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις με τις μη λεκτικές δεξιότητες επικοινωνίας είναι ο λόγος υποκείμενες αλλαγές σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Σε μια κύρια μελέτη από το 2022οι ερευνητές βρήκαν διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των αυτιστικών ατόμων και των νευροτυπικών ατόμων κατά τη διάρκεια περιόδων επαφής με τα μάτια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η ραχιαία βρεγματική περιοχή του εγκεφάλου ήταν λιγότερο ενεργή κατά τη διάρκεια της οπτικής επαφής σε άτομα με αυτισμό από ό,τι σε νευροτυπικά άτομα. Επιπλέον, οι αλλαγές σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου συσχετίστηκαν με την κοινωνική απόδοση σε αυτιστικούς συμμετέχοντες.

Μπορούν τα αυτιστικά άτομα να είναι εντάξει με την οπτική επαφή;

Μερικοί αυτιστικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες όταν πρόκειται για διαφορετικές πτυχές της επικοινωνίας. Αλλά πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν σε μη λεκτική επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής επαφής, με μικρό πρόβλημα ή δυσφορία.

Τελικά, ο αυτισμός είναι μια διαταραχή φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Οι προκλήσεις και τα δυνατά σημεία που αντιμετωπίζει ένα αυτιστικό άτομο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα άλλο αυτιστικό άτομο.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πρέπει να διδάξετε στα αυτιστικά παιδιά να διατηρούν οπτική επαφή;

Μπορεί να είναι δύσκολο για τα νευροτυπικά άτομα να καταλάβουν γιατί ορισμένοι αυτιστικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προκλήσεις επικοινωνίας.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή θεωρούμε ορισμένες συμπεριφορές ως «τυπικές», δεν πρέπει να αναγκάζουμε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτές. Στην πραγματικότητα, η πίεση για τους αυτιστικούς ανθρώπους να ενεργούν με νευροτυπικό τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε αυτιστική κάλυψη – μια στρατηγική που χρησιμοποιούν ορισμένοι αυτιστικοί άνθρωποι για να φαίνονται πιο νευροτυπικοί.

Όταν ένα αυτιστικό άτομο μασκάρει κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, για παράδειγμα, μπορεί να εξαναγκάσει την οπτική επαφή, να μιμηθεί χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου, να μιλήσει σε γραπτές απαντήσεις ή να κρύψει τον ενθουσιασμό του – και να μάθει επίσης να καταπιέζει τα δικά του συναισθήματα και ανάγκες.

Η μάσκα μπορεί μερικές φορές να ωφελήσει τους αυτιστικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, αλλά α Ερευνητική ανάλυση 2021 υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη, απώλεια ταυτότητας και χειρότερη ψυχική υγεία. Οι συμπεριφορές συγκάλυψης μπορεί επίσης να δυσκολέψουν κάποιον να λάβει ακριβή διάγνωση αυτισμού.

Κόλπα για τη διατήρηση της οπτικής επαφής ως αυτιστικό άτομο

Όπως και με κάθε άλλη δεξιότητα, χρειάζεται εξάσκηση για να γίνει πιο άνετη η μη λεκτική επικοινωνία. Εάν είστε αυτιστικό άτομο που θέλει ή χρειάζεται να μάθει πώς να διατηρεί οπτική επαφή, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Εξάσκηση με φίλους: Αν ανησυχείτε για το να κάνετε οπτική επαφή με αγνώστους, σκεφτείτε πρώτα να εξασκηθείτε με κάποιον που εμπιστεύεστε. Κάνοντας εξάσκηση με έναν φίλο ή συγγενή, μπορείτε σταδιακά να γίνετε πιο άνετοι μαζί του σε ένα οικείο περιβάλλον.
  • Προσαρμόστε το βλέμμα σας: Ένας άλλος τρόπος για να διευκολύνετε τη βελτίωση της οπτικής επαφής είναι να εξασκηθείτε να κοιτάτε άλλες περιοχές του προσώπου ενός ατόμου. Για παράδειγμα, το να ρίξετε μια ματιά στη μύτη ή τα χείλη κάποιου μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε να κοιτάξετε τα μάτια του.
  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας: Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να επικοινωνείτε χρησιμοποιώντας οπτική επαφή όταν δεν την έχετε συνηθίσει, αλλά ο καθένας επικοινωνεί διαφορετικά. Εάν υπάρχουν άλλες μορφές επικοινωνίας με τις οποίες αισθάνεστε πιο άνετα, να θυμάστε ότι και αυτές ισχύουν.
  • Θυμηθείτε τον τελικό στόχο: Τελικά, οι περισσότεροι νευροτυπικοί άνθρωποι ερμηνεύουν τη διατήρηση της οπτικής επαφής καθώς εμπλέκεστε σε αυτό που λένε. Η εξάσκηση άλλων τεχνικών ενεργητικής ακρόασης μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η συνεργασία με έναν θεραπευτή μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε μια υγιή ισορροπία μεταξύ των αναγκών σας και των αναγκών της οικογένειας, των συναδέλφων ή των συντρόφων σας.

Η θεραπεία αισθητηριακής ολοκλήρωσης χρησιμοποιείται μερικές φορές για να βοηθήσει τα αυτιστικά άτομα να επεξεργαστούν συντριπτικά ερεθίσματα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στη διαρκή οπτική επαφή.

Η οπτική επαφή είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δείξουμε ενδιαφέρον, να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και πολλά άλλα. Ωστόσο, πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η διατήρηση της οπτικής επαφής είναι δύσκολη ή ακόμα και άβολη – κάτι που μερικές φορές μπορεί να κάνει την επικοινωνία και τις σχέσεις δύσκολες.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι διαφορετικές μορφές επικοινωνίας ισχύουν, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνουν οπτική επαφή. Και αν σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς να αισθάνεστε πιο άνετα με τη διατήρηση της οπτικής επαφής ως αυτιστικό άτομο, λίγη εξάσκηση εδώ και εκεί μπορεί να σας βοηθήσει.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss