Ένα μικρό βήμα: Πώς να μιλήσετε και να υποστηρίξετε τον εαυτό σας κατά την πρώιμη φροντίδα του καρκίνου του μαστού

Είστε ένα σημαντικό μέλος της ομάδας υγείας σας. Δείτε πώς μπορείτε να είστε ένας μεγάλος συνήγορος του εαυτού σας.

Το να είσαι συνήγορος του εαυτού σου σημαίνει να αναλαμβάνεις ενεργό ρόλο στη φροντίδα σου. Παρόλο που η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης έχει μεγάλη εμπειρία στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, να θυμάστε ότι είστε ο ειδικός στον εαυτό σας. Είσαι σημαντικό και ισότιμο μέλος της ομάδας.

Η αυτοσυνηγορία περιλαμβάνει την υποβολή ερωτήσεων και τη συμμετοχή στη φροντίδα σας. Θα έχετε πολλές αποφάσεις να πάρετε. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για εσάς.

Ίσως έχετε ήδη υποστηρίξει τον εαυτό σας για να λάβετε τη σωστή διάγνωση. Όταν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί έγκαιρα, έχετε περισσότερες επιλογές φροντίδας και καλύτερη προοπτική.

Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε την ομάδα φροντίδας σας εάν παρατηρήσετε άλλες αλλαγές στην υγεία σας. Είναι πάντα καλύτερο να προλάβετε τις αλλαγές νωρίς.

Το να υποστηρίζετε την καλύτερη φροντίδα δεν σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα για τον καρκίνο του μαστού. Είναι δουλειά του επαγγελματία υγείας σας να γνωρίζει τις πιο πρόσφατες και καλύτερες θεραπείες. Η δουλειά σας είναι να κάνετε ερωτήσεις, να τους ενημερώνετε όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι και να πείτε στην ομάδα σας πώς αισθάνεστε.

Δείτε πώς μπορείτε να γίνετε ο καλύτερος συνήγορος του εαυτού σας.

Ενημερωθείτε για τη διάγνωσή σας

κοντινό πλάνο της γυναίκας που γυρίζει τις σελίδες ενός βιβλίου
Getty Images/Αντόνιο Σάντος

Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού σας, συμπεριλαμβανομένου του τύπου, του σταδίου και των θεραπευτικών επιλογών. Μπορείτε να ζητήσετε από τα μέλη της ομάδας υγείας σας να σας εξηγήσουν οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.

Ανάλογα με την κλινική σας, μπορεί να μπορείτε να συνδεθείτε με έναν πλοηγό ασθενών. Αυτός είναι ένας επαγγελματίας υγείας που μπορεί να αφιερώσει χρόνο μαζί σας για να σας εκπαιδεύσει σχετικά με τον πρώιμο καρκίνο του μαστού, τι σημαίνει η διάγνωσή σας και πιθανά επόμενα βήματα. Μπορούν επίσης να σας κατευθύνουν σε άλλους πόρους, όπως οργανισμούς, βιβλία και ιστότοπους.

Μιλήστε για τα συμπτώματά σας

γυναίκα που μιλά στο γιατρό πριν από τη μαστογραφία
Getty Images/izusek

Ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να διαβάσει σαρώσεις, να ελέγξει την εξέταση αίματος και να σας εξετάσει σωματικά για να μάθει για την υγεία σας. Αλλά δεν ξέρουν πώς είναι να είσαι εσύ.

Είστε ο μόνος που ξέρει πώς είναι τα συμπτώματά σας και πώς αισθάνεστε. Ενημερώστε την ομάδα σας για τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε στη σωματική και συναισθηματική σας υγεία.

Σημειώστε σημειώσεις πριν από κάθε ραντεβού

Getty Images/Westend61

Αφού λάβετε μια διάγνωση καρκίνου του μαστού, πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις. Καλό είναι να τα σημειώνετε πριν από κάθε επίσκεψη, ώστε να μην ξεχνάτε να κάνετε τις ερωτήσεις που σας ενδιαφέρουν.

Οι ερωτήσεις σας θα καθοδηγήσουν το ραντεβού και θα βοηθήσουν την ομάδα φροντίδας σας να καταλάβει τι χρειάζεστε. Κάντε σημειώσεις σχετικά με τυχόν συμπτώματα ή αλλαγές στην υγεία που έχετε παρατηρήσει, ώστε να μπορείτε να ενημερώνετε την ομάδα σας.

Φέρτε ένα αγαπημένο πρόσωπο

Getty Images/FG Trade

Η αυτοπροστασία δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε μόνοι σας. Και τα ραντεβού μπορεί να είναι συντριπτικά.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να φέρνουν έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους σε κάθε επίσκεψη. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να κρατήσει σημειώσεις και να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον σετ αυτιών. Είναι επίσης ωραίο να έχεις συναισθηματική υποστήριξη.

Μετά το ραντεβού, μπορεί να είναι χρήσιμο να το συζητήσετε εντελώς με κάποιον άλλο που ήταν εκεί επίσης.

Κάντε επακόλουθες ερωτήσεις για οτιδήποτε είναι ασαφές

Getty Images/FG Trade

Μπορεί να υπάρχουν πολλές πληροφορίες που πρέπει να λάβετε στα ραντεβού. Θα πρέπει να μην διστάσετε να συνεχίσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης εάν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε καλά.

Αν γυρίσετε σπίτι και δεν είστε ακόμα σίγουροι για κάτι, γράψτε το. Μπορείτε να φέρετε αυτές τις ερωτήσεις στο επόμενο ραντεβού σας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το γραφείο του γιατρού σας πριν από τότε εάν χρειαστεί να διευκρινίσετε λεπτομέρειες σχετικά με τα φάρμακα, τα ραντεβού παρακολούθησης ή τις επερχόμενες διαδικασίες.

Ζητήστε μια δεύτερη γνώμη

Getty Images/FG Trade

Έχεις κάθε δικαίωμα σε μια δεύτερη γνώμη. Οι γιατροί έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι να ζητούν μια δεύτερη γνώμη, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως προσβάλουν κανέναν. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί συχνά συμβουλεύονται μεταξύ τους και για τη φροντίδα των ασθενών.

Μια δεύτερη γνώμη μπορεί να σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε ότι εσείς και η ομάδα φροντίδας σας έχετε δημιουργήσει το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για εσάς. Είναι επίσης μια ευκαιρία να ακούσετε για άλλες προσεγγίσεις φροντίδας.

Εξετάστε τις κλινικές δοκιμές

Getty Images/FG Trade

Οι κλινικές δοκιμές βοηθούν τους ερευνητές και τους γιατρούς να μάθουν περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως σήμερα ξεκίνησαν ως κλινικές δοκιμές. Οι κλινικές δοκιμές μπορούν να είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσετε μια διαφορετική θεραπεία που δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμη.

Ρωτήστε το γιατρό ή το προσωπικό της κλινικής σας σχετικά με τυχόν κλινικές δοκιμές στις οποίες μπορεί να είστε σε θέση να συμμετάσχετε.

Συνδεθείτε με μια ομάδα υποστήριξης

Getty Images/Maskot

Οι ομάδες υποστήριξης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με άλλους που περνούν παρόμοια κατάσταση. Μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Οι ομάδες υποστήριξης σάς δίνουν την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα ή να λάβετε συστάσεις για επαγγελματίες υγείας.

Ρωτήστε τον γιατρό ή τον πλοηγό ασθενών σας εάν μπορούν να σας συστήσουν οποιαδήποτε προσωπική ή εικονική ομάδα υποστήριξης για να συμμετάσχετε.

Όταν λαμβάνετε μια διάγνωση πρώιμου καρκίνου του μαστού, είστε ο καλύτερος συνήγορος του εαυτού σας. Αυτο-συνηγορία σημαίνει ότι είστε ισότιμο μέλος της ομάδας φροντίδας σας.

Αφιερώστε χρόνο για να ενημερωθείτε σχετικά με τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές σας. Κάντε ερωτήσεις μέχρι να νιώσετε σίγουροι ότι κατανοείτε το σχέδιο. Και ενημερώστε τους αγαπημένους σας και την ομάδα φροντίδας σας πώς νιώθετε και τι χρειάζεστε.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss