Nr-axSpA έναντι αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας: Οι συχνές ερωτήσεις σας

Η μη ακτινογραφική αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (nr-axSpA) και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι και οι δύο υποτύποι της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας που διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται με παρόμοιους τρόπους.

Η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα είναι ένας τύπος χρόνιας αρθρίτιδας που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη, τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις (SI) και τις περιφερειακές αρθρώσεις, όπως οι αρθρώσεις στο:

 • τα γόνατα
 • τους αστραγάλους
 • ώμους
 • αγκώνες
 • τους καρπούς
 • χέρια
 • πόδια

Οι αρθρώσεις SI συνδέουν τη λεκάνη σας με το κάτω μέρος της σπονδυλικής σας στήλης.

Το Nr-axSpA και το AS μπορεί να προκαλέσουν οίδημα, δυσκαμψία και πόνο σε οποιαδήποτε από αυτές τις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ενθεσίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή όπου οι τένοντες ή οι σύνδεσμοι προσκολλώνται στα οστά.

Το Nr-axSpA και το AS μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή σε άλλους ιστούς και όργανα, όπως το γαστρεντερικό (GI) σύστημα, το δέρμα και τα μάτια σας.

Η θεραπεία είναι σημαντική για τη μείωση της φλεγμονής, την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης βλάβης των αρθρώσεων.

Διαβάστε παρακάτω για να βρείτε απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις σχετικά με τις διαφορές μεταξύ nr-axSpA και AS.

Τι είναι η μη ακτινογραφική αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα;

Το Nr-axSpA είναι ένας υποτύπος αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας που μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις SI, τις περιφερειακές αρθρώσεις και άλλες περιοχές του σώματός σας. Οι αρθρώσεις SI συνδέουν τη λεκάνη σας με το κάτω μέρος της σπονδυλικής σας στήλης.

Τόσο το nr-axSpA όσο και το AS μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις SI. Ωστόσο, οι εικόνες ακτίνων Χ δείχνουν μόνο οριστική βλάβη στις αρθρώσεις SI στο AS. Αυτή είναι η καθοριστική διαφορά μεταξύ των δύο συνθηκών.

Μερικοί άνθρωποι με nr-axSpA βιώνουν πιο συχνό, εκτεταμένο ή έντονο πόνο από άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ήπιο έως σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις SI, ακόμη και όταν δεν είναι ορατή καμία βλάβη στις ακτινογραφίες.

Μελέτες έχουν βρει ότι το nr-axSpA εξελίσσεται σε AS in 1–60% των περιπτώσεων. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος λαμβάνει μια διάγνωση nr-axSpA αλλά αργότερα αναπτύσσει βλάβη στην άρθρωση SI που είναι ορατή στις ακτίνες Χ.

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Το AS είναι ένας άλλος υποτύπος αξονικής σπονδυλοαρθρίτιδας που μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις SI, τις περιφερειακές αρθρώσεις και άλλους ιστούς. Είναι επίσης γνωστή ως ακτινογραφική αξονική σπονδυλίτιδα (axSpA).

Το AS προκαλεί οριστική βλάβη στις αρθρώσεις SI ορατές στις ακτίνες Χ.

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν AS αφού ζήσουν με διάγνωση nr-axSpA για κάποιο χρονικό διάστημα. Άλλοι άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν AS χωρίς προηγούμενη διάγνωση nr-axSpA.

Ποια είναι η διαφορά στη διάγνωση;

Για τη διάγνωση nr-axSpA ή AS, ο γιατρός σας θα:

 • σας ρωτήσω για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας
 • πραγματοποιήστε μια φυσική εξέταση των αρθρώσεων σας και άλλων προσβεβλημένων περιοχών
 • παραγγείλετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε για γενετικούς δείκτες και σημάδια φλεγμονής
 • παραγγείλετε απεικονιστικές εξετάσεις των προσβεβλημένων αρθρώσεων

Αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να προσδιορίσει εάν έχετε αξονική σπονδυλαρθρίτιδα ή ειδικά nr-axSpA.

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει πολλαπλές απεικονιστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών και μαγνητικής τομογραφίας.

Εάν έχετε AS, θα εμφανιστεί οριστική βλάβη στις αρθρώσεις SI στις ακτινογραφίες σας.

Εάν έχετε nr-axSpA, δεν θα εμφανιστεί καμία οριστική βλάβη στις αρθρώσεις SI σας στις ακτινογραφίες σας. Ωστόσο, οι εικόνες μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να δείχνουν ενεργή φλεγμονή στις αρθρώσεις SI. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να διαγνώσει και να θεραπεύσει το nr-axSpA έγκαιρα, κάτι που βοηθάει στο να σταματήσει την εξέλιξη του σε AS.

Ο γιατρός σας θα λάβει επίσης μέτρα για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή βλάβη στις αρθρώσεις, όπως:

 • τραυματισμοί
 • λοιμώξεις
 • άλλους τύπους αρθρίτιδας
 • άλλες καταστάσεις χρόνιου πόνου, όπως η ινομυαλγία

Διαφέρει η θεραπεία;

Η γενική προσέγγιση θεραπείας είναι παρόμοια για τα nr-axSpA και AS, αλλά υπάρχουν περισσότερα φάρμακα εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το AS.

Μερικές φορές, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια θεραπεία για το nr-axSpA ή το AS που δεν είναι ειδικά εγκεκριμένη από την FDA για αυτήν την πάθηση. Αυτό είναι γνωστό ως συνταγογράφηση εκτός ετικέτας.

Η θεραπεία πρώτης γραμμής για τα nr-axSpA και AS είναι ένας συνδυασμός φυσικοθεραπείας και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

Εάν συνεχίσετε να εμφανίζετε φλεγμονή παρά αυτές τις θεραπείες, Οδηγίες 2019 συνιστούν θεραπεία με έναν αναστολέα παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF), όπως:

 • adalimumab (Humira)
 • infliximab (Remicade)
 • ετανερσέπτη (Enbrel)
 • certolizumab pegol (Cimzia)
 • golimumab (Simponi)

Ο FDA έχει εγκρίνει όλους αυτούς τους αναστολείς TNF για το AS. Έχει εγκρίνει το Cimzia μόνο για το nr-axSpA, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλον αναστολέα TNF εκτός ετικέτας.

Εάν η θεραπεία με έναν αναστολέα TNF δεν λειτουργεί καλά για εσάς, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:

 • ένας αναστολέας ιντερλευκίνης (IL)-17A, όπως:
  • σεκουκινουμάμπη (Cosentyx)
  • ixekizumab (Taltz)
 • ένας αναστολέας της κινάσης Janus (JAK), όπως:
  • τοφασιτινίμπη (Xeljanz)
  • upadacitinib (Rinvoq)

Ο FDA έχει εγκρίνει τα Cosentyx, Taltz και Rinvoq για τα nr-AxSpA και AS. Αλλά το Xeljanz έχει εγκριθεί μόνο για AS.

Άλλες πιθανές θεραπείες για το nr-axSpA και το AS περιλαμβάνουν:

 • συμβατικά φάρμακα τροποποίησης της νόσου για την περιφερική αρθρίτιδα, όπως:
  • σουλφασαλαζίνη
  • μεθοτρεξάτη
 • τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών
 • χειρουργική επέμβαση για σοβαρή βλάβη των αρθρώσεων

Οι ερευνητές συνεχίζουν επίσης να αναπτύσσουν και να δοκιμάζουν νέες θεραπείες για τα nr-axSpA και AS.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή οικιακές θεραπείες για να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου, της δυσκαμψίας ή άλλων συμπτωμάτων. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε μια νέα θεραπεία στο σπίτι.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε άλλον ειδικό εάν εμφανίσετε συμπτώματα γαστρεντερικού σωλήνα, δέρματος ή οφθαλμού. Ορισμένα φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή σε άλλα όργανα.

Τα μέλη της ομάδας φροντίδας σας θα πρέπει να συνεργαστούν για να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας που θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα σε όλα τα προσβεβλημένα συστήματα οργάνων.

Πώς διαφέρει η προοπτική;

Το Nr-axSpA και το AS μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μερικά άτομα με nr-axSpA έχουν συμπτώματα εξίσου σοβαρά με εκείνα που έχουν εμφανιστεί σε ΑΣ.

Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής, να περιορίσουν τη σωματική λειτουργία και να συμβάλουν στην αναπηρία.

Κάθε πάθηση μπορεί να γίνει πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου, ειδικά χωρίς θεραπεία.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση για θεραπεία.

Το Nr-axSpA εξελίσσεται σε AS σε ένα εκτιμώμενο 1–60% των περιπτώσεων. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να διαρκέσει 2-15 χρόνια.

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου και της βλάβης των αρθρώσεων. Η μείωση της φλεγμονής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προοπτικές και τις θεραπευτικές επιλογές σας.

Το Nr-axSpA και το AS είναι υποτύποι της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας, μιας χρόνιας πάθησης που προκαλεί φλεγμονή σε αρθρώσεις όπως η σπονδυλική σας στήλη, οι αρθρώσεις SI και οι περιφερειακές αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στη γαστρεντερική οδό, στο δέρμα, στα μάτια ή σε περιοχές όπου οι τένοντες και οι σύνδεσμοι συνδέονται με τα οστά.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο συνθηκών είναι ότι το nr-axSpA δεν συνεπάγεται οριστική βλάβη στις αρθρώσεις SI στις ακτίνες Χ, ενώ το AS το κάνει.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο στην πλάτη, πόνο ή δυσκαμψία σε άλλες αρθρώσεις ή σημεία ή συμπτώματα φλεγμονής σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Μπορεί να σας ρωτήσουν για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας, να κάνουν φυσική εξέταση και να ζητήσουν εξετάσεις αίματος και φαντασίας για να προσδιορίσουν την αιτία.

Η θεραπεία πρώτης γραμμής για το nr-axSpA και το AS είναι η φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με ΜΣΑΦ. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα εάν αυτές οι θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η θεραπεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και των επιπλοκών. Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διάγνωση, τις επιλογές θεραπείας και τις προοπτικές σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss