7 τρόποι για να βρείτε ανακούφιση για τη δυσφορία των ματιών που σχετίζεται με την αλλεργία

Τα μάτια που γίνονται υδαρή, φαγούρα ή κόκκινα μπορεί να σχετίζονται με έκθεση σε αλλεργιογόνα. Ενώ ορισμένοι τύποι οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να βοηθήσουν, μπορεί να χρειαστούν άλλες ειδικές για την αλλεργία θεραπείες για την πλήρη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η αλλεργία είναι ένας τύπος αντίδρασης υπερευαισθησίας στο σώμα. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπερδεύει τα συνήθως αβλαβή σωματίδια ως πιθανές απειλές, πυροδοτώντας μια ανοσολογική απόκριση. Οι ισταμίνες, χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το σώμα κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, προκαλούν κνησμό και φλεγμονή.

Όταν ένα αλλεργιογόνο επηρεάζει τα μάτια σας, είτε από άμεση έκθεση είτε ως μέρος μιας απόκρισης ολόκληρου του σώματος, τα μάτια σας μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή δακρύων ως τρόπο να ξεπλύνουν τα αλλεργιογόνα και να καταπραΰνουν τον σχετικό ερεθισμό. Οι οφθαλμικές αλλεργίες είναι γνωστές ως οφθαλμικές αλλεργίες ή αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Η ταλαιπωρία των ματιών που σχετίζεται με την αλλεργία μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές, όπως γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, μούχλα και σκόνη. Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργίες ενώ άλλοι όχι.

Όταν οι αλλεργίες προκαλούν φαγούρα, υδαρή, κόκκινα ή πρησμένα μάτια, διαφορετικά προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) και συνταγογραφούμενες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.

Ψεύτικα δάκρυα

Τα τεχνητά δάκρυα είναι προϊόντα OTC που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη λίπανση των ματιών. Γενικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων.

Τα τεχνητά δάκρυα δεν θα σταματήσουν μια αλλεργική αντίδραση επειδή δεν περιέχουν αντιισταμινικά συστατικά. Αλλά εάν χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αλλεργικής απόκρισης βοηθώντας στην απομάκρυνση του ερεθιστικού παράγοντα.

Ορισμένα προϊόντα τεχνητών δακρύων περιέχουν συντηρητικά που βοηθούν στην πρόληψη της βακτηριακής ανάπτυξης στα σταγονόμετρα. Τα συντηρητικά μπορούν να προκαλέσουν τη δική τους μορφή ερεθισμού των ματιών, ειδικά με παρατεταμένη ή συχνή χρήση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε διαφορετικά συντηρητικά.

Όταν επιλέγετε τεχνητά δάκρυα, σκεφτείτε επιλογές χωρίς συντηρητικά. Τα προϊόντα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για να αυξήσουν την καταπραϋντική τους δράση στα μάτια.

Αντιισταμινικές σταγόνες

Οι αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή ή ένας γιατρός μπορεί να τις συνταγογραφήσει σε ισχυρότερα σκευάσματα. Περιέχουν αντιισταμινικά, χημικές ουσίες που συνδέονται με τις ίδιες θέσεις υποδοχέων στο σώμα με την ισταμίνη, εμποδίζοντας τις επιδράσεις της.

Διαφορετικά αντιισταμινικά παρέχουν διαφορετικά επίπεδα ανακούφισης. Σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων, μπορεί να βοηθήσουν μόνο για λίγες ώρες τη φορά. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιούνται πολλές φορές κάθε μέρα.

Πολλές OTC και συνταγογραφούμενες σταγόνες αντιισταμινικών περιέχουν επίσης σταθεροποιητές μαστοκυττάρων. Σε αντίθεση με τα αντιισταμινικά, τα οποία μπλοκάρουν μόνο τις επιδράσεις της ισταμίνης, οι σταθεροποιητές μαστοκυττάρων λειτουργούν για την πρόληψη της ισταμίνης.

Τα μαστοκύτταρα αποτελούν μέρος της αλλεργικής απόκρισης του σώματός σας. Με τους σταθεροποιητές μαστοκυττάρων, τα μαστοκύτταρα είναι λιγότερο πιθανό να ενεργοποιηθούν από αλλεργιογόνα και λιγότερο πιθανό να απελευθερώσουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη.

Αποσυμφορητικά

Όταν έχετε βουλωμένη μύτη, μπορεί να πιάσετε ένα ρινικό αποσυμφορητικό. Διατίθενται επίσης αποσυμφορητικά για τα μάτια και λειτουργούν παρόμοια, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Στη μύτη σας, η συστολή των αιμοφόρων αγγείων βοηθά στη μείωση του οιδήματος στην επένδυση της ρινικής κοιλότητας περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Στα μάτια σας, η συστολή των αιμοφόρων αγγείων κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να φαίνονται λιγότερο ορατά, μειώνοντας την ερυθρότητα.

Οι αποσυμφορητικές οφθαλμικές σταγόνες δεν προλαμβάνουν ή σταματούν μια αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας από αλλεργίες στα μάτια, αλλά δεν είναι κατάλληλα για μακροχρόνια χρήση.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI) συνιστά την αποφυγή χρήσης αποσυμφορητικών οφθαλμικών σταγόνων για περισσότερες από αρκετές ημέρες. Η παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα ανάκαμψης, μια κατάσταση κατά την οποία τα αγγεία των ματιών διαστέλλονται πέρα ​​από το κανονικό τους μέγεθος μετά τη λήξη του φαρμάκου.

Από του στόματος αντιισταμινικά

Τα από του στόματος αντιισταμινικά, που διατίθενται με ιατρική συνταγή ή χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης που σχετίζεται με την αλλεργία των ματιών. Τα από του στόματος αντιισταμινικά μπλοκάρουν τις επιδράσεις των ισταμινών σε ένα συστηματικό επίπεδο ή σε ολόκληρο το σώμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την προσθήκη ή κατά κύριο λόγο χρήση ενός από του στόματος αντιισταμινικού για διάφορους λόγους.

Δεν σχετίζονται όλες οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούν συμπτώματα στα μάτια με την άμεση έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο. Η απελευθέρωση ισταμίνης από την έκθεση σε αλλεργιογόνα σε άλλες περιοχές του σώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια, προκαλώντας συμπτώματα.

Τα από του στόματος αντιισταμινικά μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση από τις οφθαλμικές σταγόνες. Πολλοί μπορούν να εργαστούν στο σώμα για 12–24 ώρες. Εάν δεν μπορείτε να εφαρμόζετε συνεχώς αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες, τα από του στόματος φάρμακα μπορούν να προσφέρουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Η προσθήκη ενός από του στόματος αντιισταμινικού σε αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να προσφέρει πιο ολοκληρωμένη διαχείριση των αλλεργικών αντιδράσεων σε όλο το σώμα, ακόμη και αν προέρχονται από τα μάτια.

Αλλεργικά εμβόλια

Τα εμβόλια για αλλεργίες, γνωστά και ως ανοσοθεραπεία αλλεργιογόνων, λειτουργούν σαν εμβόλιο. Εκθέτουν το σώμα σας σε μικρές ποσότητες ενός αλλεργιογόνου ως τρόπο προώθησης της ανοχής και δημιουργίας ανοσίας.

Τα εμβόλια αλλεργίας δεν χρησιμοποιούνται για την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών. Με άλλα λόγια, εάν αντιμετωπίζετε μια αλλεργική αντίδραση στα μάτια, ο γιατρός σας δεν θα σας κάνει ένεση αλλεργίας για να εξαφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.

Αντίθετα, τα εμβόλια αλλεργίας βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών στα μάτια με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο εκτίθεστε σε διαχειρίσιμες ποσότητες ενός αλλεργιογόνου, τόσο περισσότερο το σώμα σας μπορεί να αναγνωρίσει ότι δεν αποτελεί απειλή όταν το αντιμετωπίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα εμβόλια αλλεργίας λειτουργούν διαφορετικά για τον καθένα. Μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά εάν εκτεθείτε σε υψηλά επίπεδα αλλεργιογόνου στο περιβάλλον σας ή εάν είστε αλλεργικοί σε πολλαπλούς ερεθιστικούς παράγοντες.

Άλλα φάρμακα

Εάν έχετε σοβαρή ενόχληση που σχετίζεται με την αλλεργία στα μάτια, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλους τύπους φαρμάκων εκτός από τα αντιισταμινικά.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε οφθαλμικές σταγόνες ή από του στόματος μορφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας που σχετίζονται με τις αλλεργίες των ματιών μειώνοντας τη φλεγμονή.

Τα κορτικοστεροειδή, που διατίθενται με ιατρική συνταγή σε από του στόματος μορφές στα μάτια ή σταγόνες, μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης που προκαλεί αλλεργίες. Λειτουργούν για να αποτρέψουν την παραγωγή συγκεκριμένων φλεγμονωδών ουσιών στο σώμα που συμβάλλουν στην αλλεργική δυσφορία.

Τροποποιήσεις τρόπου ζωής

Όταν πρόκειται για αλλεργίες στα μάτια, η πρόληψη είναι το κλειδί. Η λήψη μέτρων για την αποφυγή της έκθεσης σε οποιαδήποτε γνωστά αλλεργιογόνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάγκης σας για θεραπεία.

Σύμφωνα με την ACAAI, ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αποφυγή της έκθεσης:

 • Μείνετε στο εσωτερικό όσο το δυνατόν περισσότερο εάν είστε αλλεργικοί σε υπαίθρια αλλεργιογόνα.
 • Αποφύγετε τη χρήση ανεμιστήρων που μπορεί να κυκλοφορούν αλλεργιογόνα.
 • Μην αγγίζετε τα μάτια σας με άπλυτα χέρια.
 • Φοράτε γυαλιά όταν βρίσκεστε έξω για να προστατεύσετε τα μάτια σας.
 • Χρησιμοποιήστε κλιματισμό σε κτίρια και αυτοκίνητα αντί να ανοίγετε παράθυρα.
 • Αποφύγετε το ξηρό ξεσκόνισμα ή το σκούπισμα.
 • Πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα σε θερμοκρασίες νερού τουλάχιστον 130°F (54°C).
 • Χρησιμοποιήστε λευκά είδη ανθεκτικά στα ακάρεα.
 • Διατηρήστε τα επίπεδα υγρασίας εσωτερικού χώρου μεταξύ 30% και 50% για να περιορίσετε την ανάπτυξη μούχλας.
 • Κρατήστε τα κατοικίδια έξω από την κρεβατοκάμαρα εάν είστε αλλεργικοί στο τρίχωμα τους.
 • Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως αφού αγγίξετε ένα γνωστό αλλεργιογόνο.
 • Αλλάξτε ή κάντε ντους και πλύνετε τα ρούχα σας αφού είστε έξω από το σπίτι σας.

Η ενόχληση που σχετίζεται με την αλλεργία των ματιών προέρχεται από μια ανοσολογική απόκριση που προκαλεί ερυθρότητα, φλεγμονή και κνησμό στα μάτια.

Ενώ οι οφθαλμικές σταγόνες, τα από του στόματος φάρμακα και τα εμβόλια αλλεργίας μπορούν όλα να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών στα μάτια, δεν είναι κάθε προϊόν κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση ή ωφέλιμο για την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών των αλλεργιών.

Επειδή η ακατάλληλη χρήση οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο ή αλλεργιολόγο πριν δοκιμάσετε ένα νέο προϊόν.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss