Όγκος παρωτίδας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι όγκοι της παρωτίδας αναπτύσσονται στην παρωτίδα, που είναι ο μεγαλύτερος από τους σιελογόνους αδένες. Ενώ πολλοί από αυτούς τους όγκους είναι καλοήθεις, οι περισσότεροι καρκίνοι των σιελογόνων αδένων ξεκινούν στην παρωτίδα.

Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 2.000–2.500 περιπτώσεις καρκίνου των σιελογόνων αδένων. Αυτό συνιστά περίπου 6%-8% όλων των διαγνώσεων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. ο πιο συνηθισμένη τοποθεσία Για αυτές τις περιπτώσεις καρκίνου του σιελογόνου αδένα για να ξεκινήσει είναι στον παρωτιδικό αδένα.

Οι παρωτίδες είναι οι μεγαλύτεροι από τους σιελογόνους αδένες. Όταν ένας όγκος σχηματίζεται σε αυτούς τους αδένες, μπορεί να βιώσετε ένα κομμάτι στο μάγουλο, το σαγόνι ή το στόμα που δεν πηγαίνει μακριά και μούδιασμα ή πόνο στο πρόσωπό σας. Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία για τη θεραπεία αυτών των όγκων.

Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στους όγκους της παρωτίδας, πόσοι όγκοι είναι καλοήθεις έναντι κακοήθων και πιθανές θεραπευτικές επιλογές.

Τι είναι ο όγκος της παρωτίδας;

Οι όγκοι παρωτιδικών αδένων είναι μη φυσιολογικές κυτταρικές αναπτύξεις που αναπτύσσονται στους παρωτιδικούς αδένες.

Οι παρωτίδες είναι οι μεγαλύτεροι σιελογόνοι αδένες και βρίσκονται ακριβώς μπροστά από τα αυτιά σας. Είναι οι πιο συνηθισμένη τοποθεσία για να ξεκινήσει ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων.

Αν και οι όγκοι παρωτιδικών αδένων μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας, είναι πιθανότερο να συμβούν σε ηλικιωμένα άτομα. Η μέση ηλικία της διάγνωσης του καρκίνου του σιελογόνου αδένα είναι 55 χρόνια.

Συμπτώματα

Συμπτώματα όγκου παρωτίδας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • ένα εξόγκωμα ή οίδημα στο μάγουλο, το στόμα ή το σαγόνι σας
 • Πρόβλημα ανοίγοντας το στόμα σας ευρέως ή/και κατάποση
 • υγρό που ρέει από το αυτί σας
 • μούδιασμα του προσώπου ή απώλεια της κίνησης του προσώπου
 • καρφίτσες και βελόνα ή καψίματα στο πρόσωπό σας

Πόσοι τύποι όγκων παρωδικών αδένων υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλοί τύποι όγκων παρωτιδικών αδένων, επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κυττάρων στον παρωτιδικό αδένα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • κύτταρα αδένων
 • κύτταρα αγωγών
 • κύτταρα συνδετικού ιστού

Μερικοί παραδείγματα κακοηθειών της παρωτίδας περιλαμβάνω:

 • βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα
 • καρκίνωμα πρώην πλειομορφικό αδένωμα
 • καρκίνωμα του σιελογόνου πόρου
 • πρωτοπαθές ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
 • καρκίνωμα ακίνου κυττάρων

Οι όγκοι της παρωτίδας είναι καλοήθεις ή κακοήθεις;

Οι όγκοι στον παρωτιδικό αδένα μπορούν να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Περίπου το 20% των παρωτιδικών όγκων είναι κακοήθεις. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο για τα παιδιά.

Ενώ η πλειοψηφία αυτών των όγκων είναι καλοήθεις, γνωρίζοντας τα συμπτώματα και τη θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα, παραμένει σημαντική.

Αιτίες

Η αιτία πολλών όγκων σιελογόνων αδένων είναι άγνωστος. Είναι πιθανό ότι μια ποικιλία γενετικών, περιβαλλοντικών και τρόπων ζωής παράγοντες λειτουργούν.

Μπορεί να είσαι πιο πιθανό να έχουν όγκο παρωτίδας εάν έχετε εκτεθεί σε ορισμένους τύπους ακτινοβολίας στην εργασία ή έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και το λαιμό σας. Η ακτινοβολία είναι επίσης που σχετίζονται με κακοήθεια, ενώ δεν υπάρχει σύνδεση για καλοήθεις όγκους.

Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες για όγκο στην παρωτίδα αν είστε μεγαλύτερος.

Πώς αντιμετωπίζετε έναν όγκο παρωτίδας;

Επιλογές θεραπείας για όγκους παρωτίδας περιλαμβάνουν:

 • χειρουργική επέμβαση
 • χημειοθεραπεία
 • ακτινοβολία
 • στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία
 • ανοσοθεραπεία

Ο γιατρός σας θα εξετάσει μια ποικιλία παραγόντων όταν θα καθορίσει την καλύτερη θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών για εσάς. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • το μέγεθος και η θέση του όγκου σας
 • αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας
 • τη γενική υγεία και την ηλικία σας
 • πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε διάφορες θεραπείες

Η θεραπεία μπορεί να εξαρτάται από το εάν ο όγκος της παρωτίδας έχει διαγνωστεί ως καλοήθης ή κακοήθης. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει παρατήρηση εάν ο όγκος είναι καλοήθης, ενώ μπορεί να χρειαστεί πιο ειδική θεραπεία όπως χειρουργική επέμβαση για έναν κακοήθη όγκο.

Αποψη

ο η πλειοψηφία των όγκων των σιελογόνων αδένων είναι καλοήθεις και δεν θα εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος.

Οι κακοήθεις όγκοι είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν στην παρωτίδα όταν ένα άτομο είναι 60 και άνω.

Το μέσο ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για κακοήθεις όγκους σιελογόνων αδένων είναι περίπου 70%. Όμως, όταν ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων διαγνωστεί στο στάδιο 1, το ποσοστό επιβίωσης 5 ετών είναι 91%. Όταν ο καρκίνος δεν διαγνωστεί μέχρι τα στάδια 3 ή 4, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι μεταξύ 39% και 65%.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εμπειρία κάθε ατόμου θα είναι μοναδική.

Η παρωτίδα είναι ο μεγαλύτερος από τους σιελογόνους αδένες. Είναι η πιο κοινή θέση ανάπτυξης καρκίνου των σιελογόνων αδένων. Όταν σχηματίζονται όγκοι στην παρωτίδα, μπορεί να εμφανίσετε ένα εξόγκωμα στο μάγουλο, το σαγόνι ή το στόμα σας και πόνο ή μούδιασμα στο πρόσωπό σας.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι έχετε όγκο παρωτίδας ή σιελογόνων αδένων. Εάν οι διαγνωστικές εξετάσεις επιβεβαιώσουν έναν όγκο, η έγκαιρη θεραπεία με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.

Η πλειοψηφία των όγκων της παρωτίδας είναι καλοήθεις παρά κακοήθεις. Το αν ένας όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης μπορεί να είναι βασικός παράγοντας για τις θεραπευτικές επιλογές που προτείνει ένας γιατρός.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss