Χρειάζεται να χάσετε βάρος; Πώς να προσδιορίσετε ένα υγιές εύρος βάρους για εσάς

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η περίμετρος της μέσης είναι δύο μετρήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε ένα υγιές εύρος βάρους για εσάς. Ένας γιατρός λαμβάνει επίσης υπόψη τη γενική υγεία και τους παράγοντες κινδύνου.

Το να βαδίζεις σε μια ζυγαριά μπορεί να είναι ένα τρομακτικό έργο. Δεν είστε μόνοι αν αισθάνεστε άβολα όταν σκέφτεστε το βάρος σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σωματικό βάρος είναι μόνο ένας δείκτης της συνολικής σας υγείας. Προτού αποφασίσετε εάν πρέπει να αυξήσετε ή να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε ένα υγιές εύρος βάρους για εσάς. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον ΔΜΣ ή την περίμετρο της μέσης σας για να σας βοηθήσουν με αυτήν την απόφαση, αλλά θα λάβουν επίσης υπόψη την ηλικία, την εθνικότητα, τη σύσταση του σώματος, το ιστορικό υγείας και τον κίνδυνο για παθήσεις υγείας.

Αυτό το άρθρο εξετάζει προσεκτικά τους παράγοντες που καθορίζουν ένα υγιές εύρος σωματικού βάρους.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον καθορισμό ενός υγιούς εύρους βάρους;

Ένα υγιές εύρος βάρους μπορεί να εξαρτάται από:

 • η ηλικία σου
 • ύψος
 • φύλο
 • εθνότητα
 • Σωματότυπος
 • στόχοι της ζωής

Όταν εξετάζετε εάν πρέπει να χάσετε βάρος, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αναζητήσει πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου:

 • υψηλή πίεση του αίματος
 • υψηλή LDL χοληστερόλη
 • χαμηλή HDL χοληστερόλη
 • υψηλό σάκχαρο στο αίμα
 • κάπνισμα
 • οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου

Τι είναι ένα εύρος υγιούς σωματικού βάρους για εσάς;

Δύο μετρήσεις που μπορούν να είναι χρήσιμες για τον προσδιορισμό του κατάλληλου εύρους βάρους είναι ο ΔΜΣ και η περίμετρος της μέσης.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται με βάση το βάρος και το ύψος σας. Μια βαθμολογία παρακάτω 18.5 θεωρείται λιποβαρής. Μια βαθμολογία 25 ή μεγαλύτερη θεωρείται υπέρβαρη. Μια βαθμολογία από 30 ή υψηλότερη θεωρείται παχυσαρκία.

Αν και είναι απλώς μια εκτίμηση του σωματικού λίπους, η βαθμολογία ΔΜΣ μπορεί να σας βοηθήσει να υποδείξετε εάν διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε καταστάσεις υγείας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον υπολογιστή ΔΜΣ για να προσδιορίσετε το ΔΜΣ σας:

Μια βαθμολογία ΔΜΣ θα πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες μετρήσεις

Η βαθμολογία ΔΜΣ από μόνη της δεν είναι τέλειο εργαλείο για τον προσδιορισμό ενός υγιούς εύρους βάρους, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία, την εθνικότητα ή τη σύσταση του σώματός σας.

Οι γιατροί συνήθως συνιστούν να λαμβάνεται υπόψη ο ΔΜΣ παράλληλα με άλλες μετρήσεις και εξετάσεις. Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν την περίμετρο της μέσης σας και την αναλογία μέσης-ισχίου.

Για να υπολογίσετε την αναλογία μέσης προς γοφό, μετράτε την περιφέρεια μέσης και ισχίου. Στη συνέχεια, διαιρείτε την περίμετρο της μέσης σας με την περίμετρο του γοφού σας.

Η αναλογία μέσης προς γοφό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσο βάρος αποθηκεύεται στη μέση, τους γοφούς και τους γλουτούς σας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το πού αποθηκεύετε το βάρος σας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για καταστάσεις υγείας.

Ωστόσο, η λήψη ακριβών μετρήσεων για την περιφέρεια της μέσης και των γοφών σας μπορεί να είναι δύσκολη. Μπορεί να λάβετε μια ανακριβή αναλογία ως αποτέλεσμα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις αναλογίες μέσης-ισχίου και τη βαθμολογία τους εδώ.

Ενώ ο ΔΜΣ και η αναλογία μέσης-ισχίου μπορεί να σας βοηθήσει να υποδείξετε εάν το σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων υγείας, ένας γιατρός μπορεί να παρέχει πιο λεπτομερείς και ακριβείς συμβουλές εξετάζοντας το σύνολο της υγείας σας.

Τι πρέπει να ζυγίζετε; Συμβουλές για υγιές σωματικό βάρος

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος;

Αν προσπαθείς να μειώσεις το βάρος σου, είναι σημαντικό για:

 • κοιμηθείτε αρκετά
 • μειώστε τα επίπεδα άγχους σας
 • περιορίστε ή αποφύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και δώστε προτεραιότητα στα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ολόκληρα τρόφιμα
 • στόχος για 150-300 λεπτά σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα
 • συνεργαστείτε με έναν γιατρό για τη θεραπεία και τη διαχείριση τυχόν παθήσεων υγείας που μπορεί να έχετε

Από την άλλη πλευρά, εάν ο γιατρός σας συστήσει αύξηση βάρους, μπορείτε να εξετάσετε:

 • ασκείστε τακτικά για να χτίσετε μυς και να αυξήσετε την όρεξή σας
 • να τρώτε συχνά ολόκληρα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως ξηρούς καρπούς και τυρί
 • κατανάλωση ροφημάτων όπως σέικ πρωτεΐνης μεταξύ των γευμάτων

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό για τα σχέδιά σας για την προσαρμογή του βάρους σας. Μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία και να παρέχουν παραπομπές σε άλλους ειδικούς, όπως διαιτολόγους και φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

Ο ΔΜΣ και η περίμετρος της μέσης είναι δύο μετρήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό υγιών περιοχών βάρους.

Οι γιατροί λαμβάνουν επίσης υπόψη την ηλικία, την εθνικότητα, τη σύσταση του σώματός σας, το ιστορικό υγείας και τον κίνδυνο για παθήσεις όταν προτείνουν ένα κατάλληλο εύρος βάρους.

Εάν πρέπει να χάσετε βάρος, ένας γιατρός μπορεί να σας συστήσει να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο, φυσιοθεραπευτή ή προπονητή. Αυτοί οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν να καθοδηγήσουν τις προπονήσεις και τη διατροφή σας. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να σας υποστηρίξουν καθώς κάνετε αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss