Χρειάζεται να αλλάξει η διατροφή σας με τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2; Οι συχνές ερωτήσεις σας

Οι διατροφικές αλλαγές είναι χρήσιμες για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν χρειάζεται να αλλάζετε τα πάντα ταυτόχρονα.

Μια πρόσφατη διάγνωση διαβήτη τύπου 2 μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καταπονημένοι. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω. Επιπλέον, μπορεί να λάβετε τυχαίες συμβουλές από φίλους και γείτονες. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις όλα.

Οι διατροφικές επιλογές και τα διατροφικά πρότυπα μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για να φάτε. Υπάρχουν γενικά διατροφικά πρότυπα που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα πιο σταθερό.

Να θυμάστε ότι οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι η μόνη προσέγγιση για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι μια σύνθετη χρόνια πάθηση. Μερικές φορές οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι αρκετές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπάθησες αρκετά.

Για πολλούς ανθρώπους, οι διατροφικές αλλαγές είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσουν. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για διατροφικές αλλαγές που μπορεί να βοηθήσουν με τον διαβήτη τύπου 2.

Πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας με διαβήτη τύπου 2;

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι αλλαγές στο τι και στο πώς τρώνε βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.

Τα διατροφικά πρότυπα είναι σημαντικά. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τρώτε τακτικά και προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα. Τρώτε ποικιλία τροφών. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα πιο σταθερό μετά το φαγητό.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν μόνο ζάχαρη και όχι πολλά άλλα, όπως χυμούς, σόδα και καραμέλα. Αυτά μπορούν να αυξήσουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα.

Δεν είναι μόνο το φαγητό. Η άσκηση, η διαχείριση του στρες, ο ύπνος και τα φάρμακα αποτελούν επίσης μέρος της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2. Δεν χρειάζεται να τα αλλάξετε όλα ταυτόχρονα. Σκεφτείτε τις τρέχουσες συνήθειές σας και σκεφτείτε τι μπορείτε να δουλέψετε.

Χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε ορισμένες τροφές για να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 2;

Η διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 αφορά τα γενικά διατροφικά πρότυπα, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ή τη μείωση ορισμένων τροφών, αν είναι δυνατόν.

Αν έχετε ακολουθήσει ποτέ μια δίαιτα όπου έπρεπε να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα ή ακόμα και πλήρεις ομάδες τροφίμων, θα ξέρετε πόσο σκληρή είναι. Όταν αισθάνεστε στερημένοι ή περιορισμένοι, μπορεί να κάνει αυτά τα τρόφιμα ακόμα πιο ελκυστικά.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το φαγητό είναι μεγάλο μέρος του πολιτισμού και των γιορτών μας. Σκεφτείτε τα τρόφιμα που τρώτε αυτή τη στιγμή και σας φέρνουν χαρά. Αυτά είναι σημαντικά να τα κρατάτε στη διατροφή σας.

Σκεφτείτε να πάρετε ένα μετρητή γλυκόζης για να ελέγξετε το σάκχαρό σας στο σπίτι. Δοκιμάστε να κάνετε τεστ λίγο πριν φάτε και μία έως δύο ώρες μετά το φαγητό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε πώς τα διαφορετικά τρόφιμα και γεύματα επηρεάζουν το σάκχαρό σας.

Μπορείτε να ελέγξετε τον διαβήτη τύπου 2 μόνο με δίαιτα;

Μερικές φορές, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διατροφικές αλλαγές. Άλλες φορές, θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω από δίαιτα ως μέρος του θεραπευτικού σας σχεδίου.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένας συνδυασμός αντίστασης στην ινσουλίνη και παραγωγής ινσουλίνης. Μερικές φορές, έχετε ινσουλίνη αλλά το σώμα σας δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Χρειάζεστε ινσουλίνη για να ρυθμίσετε την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα σας. Όταν η ινσουλίνη δεν ρυθμίζεται σωστά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες διασπώνται σε ζάχαρη όταν πέπτονται. Αυτό το σάκχαρο πηγαίνει στο αίμα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε τους υδατάνθρακες. Παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και είναι η καλύτερη πηγή καυσίμου του εγκεφάλου σας.

Οι πηγές υδατανθράκων περιλαμβάνουν:

 • αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά και άλλα δημητριακά
 • καρπός
 • αμυλούχα λαχανικά όπως πατάτα, σκουός, καλαμπόκι και γλυκοπατάτες
 • γάλα, γιαούρτι και παγωτό
 • τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη, όπως αρτοσκευάσματα, καραμέλες, σοκολάτα και σόδα

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μέτρηση υδατανθράκων για τη διαχείριση του διαβήτη. Αυτό είναι όταν υπολογίζετε πόσους υδατάνθρακες τρώτε και προσπαθείτε να παραμείνετε εντός μιας στοχευμένης ποσότητας.

Εάν διαγνωστείτε πρόσφατα, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να μετρήσετε τους υδατάνθρακες. Αντίθετα, επιλέξτε υδατάνθρακες με υψηλότερες ίνες. Προσθέστε πρωτεΐνες και υγιή λίπη στο γεύμα σας για να επιβραδύνετε πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μετά το φαγητό.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση και ο τρόπος που τον διαχειρίζεσαι θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα κι αν τα καταφέρνετε με τη διατροφή και την άσκηση για να ξεκινήσετε, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα ή ινσουλίνη κάποια στιγμή. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαχείρισης μιας μακροπρόθεσμης πάθησης.

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τρώνε μια ποικιλία τροφών με μέτρο;

Η μετριοπάθεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται πολύ, αλλά είναι δύσκολο να οριστεί. Δεν υπάρχουν τροφές που να είναι εκτός ορίων όταν έχετε διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν τρόποι να συμπεριλάβετε τροφές που αγαπάτε και να διαχειρίζεστε το σάκχαρό σας.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχει απόδειξη ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών πρέπει να προωθηθεί ενώ άλλα να μειωθούν. Για παράδειγμα, το μη επεξεργασμένο και επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα δημητριακά θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα πρέπει να ενθαρρύνονται.

Ένα διατροφικό μοτίβο για τη διαχείριση του διαβήτη εξακολουθεί να χρειάζεται να παρέχει αρκετό φαγητό, ποικιλία και ικανοποίηση. Εάν τρώτε με τρόπο που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά δεν τρώτε αρκετά, τότε δεν είναι βιώσιμο.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές διατροφής για όποιον είναι νέος στον διαβήτη τύπου 2;

Ένα διατροφικό μοτίβο για τον διαβήτη τύπου 2 θα βοηθήσει στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα πιο σταθερό και θα προάγει την υγεία της καρδιάς.

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει διαχείριση της χοληστερόλης και μπορεί να επιβραδύνει πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρό σας μετά από ένα γεύμα.

Οι πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν:

 • δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως και κριθάρι
 • ξηροί καρποί και σπόροι όπως αμύγδαλα, πεκάν, σπόροι κολοκύθας, αλεσμένος λιναρόσπορος και chia
 • φασόλια και φακές όπως ρεβίθια, φασόλια, μαύρα φασόλια και κόκκινες, καφέ και πράσινες φακές
 • λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των πράσινα φασόλια, τα μπιζέλια, το μπρόκολο, η γλυκοπατάτα και τα παντζάρια
 • φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, μούρα, αβοκάντο και ακτινίδιο

Όταν καταναλώνετε πρωτεΐνη με ένα γεύμα ή ένα σνακ, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρωτεΐνη επιβραδύνει επίσης το πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα σας μετά από ένα γεύμα.

Οι πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

 • κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι και θαλασσινά
 • αυγά
 • γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί
 • ξηρούς καρπούς, σπόρους και βούτυρο ξηρών καρπών
 • φασόλια και φακές
 • προϊόντα σόγιας όπως το τόφου, το τέμπε και το ρόφημα σόγιας

Ακολουθούν ορισμένες άλλες γενικές συμβουλές για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2:

 • τρώτε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα
 • προσθέστε ένα σνακ εάν τα γεύματά σας έχουν διαφορά μεγαλύτερη από 6 ώρες
 • προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα
 • τρώτε αργά και απολαύστε τα γεύματά σας
 • συμπεριλάβετε μια πηγή πρωτεΐνης με τα γεύματα και τα σνακ σας
 • προσθέστε περισσότερες πηγές φυτικών ινών στη διατροφή σας
 • προσθέστε υγιή λίπη όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ψάρι
 • εξετάζοντας το ενδεχόμενο να ελέγξετε το σάκχαρό σας στο σπίτι για να παρακολουθήσετε τα επίπεδα
 • κρατήστε επαφή με τον επαγγελματία υγείας σας

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αισθάνεται περίπλοκος στη διαχείριση, ειδικά εάν έχετε πρόσφατα διαγνωστεί. Υπάρχουν πολλές συμβουλές εκεί έξω, τόσο χρήσιμες όσο και όχι και τόσο χρήσιμες.

Δεν χρειάζεται να τα αλλάξετε όλα ταυτόχρονα. Σκεφτείτε τις τρέχουσες συνήθειές σας και σκεφτείτε μία ή δύο μικρές αλλαγές που θα μπορούσατε να κάνετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Εάν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη, σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο. Διατηρήστε επαφή με τον επαγγελματία υγείας σας. Με την πάροδο του χρόνου, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τον διαβήτη τύπου 2 είναι πιθανό να αλλάξει. Αυτό είναι μέρος της διαχείρισης μιας χρόνιας πάθησης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss