Υπάρχει σχέση μεταξύ του μακροχρόνιου COVID και του άγχους; Εδώ είναι τι λέει η έρευνα

Αν και η σύνδεση μεταξύ του μακροχρόνιου COVID και του άγχους δεν είναι πλήρως κατανοητή, υπάρχουν πολλοί πόροι που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ανησυχητικές σκέψεις.

Οι περισσότερες ήπιες λοιμώξεις COVID-19 συνήθως αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της πάθησης. Αλλά για άτομα που αναπτύσσουν πολύ καιρό COVID-19 μετά από COVID-19, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια μετά την αρχική μόλυνση.

Ο μακροχρόνιος COVID μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές και ψυχολογικές αλλαγές, όπως ομίχλη του εγκεφάλου, κατάθλιψη και άγχος, για να αναφέρουμε μερικά. Το άγχος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID και επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με την πάθηση.

Παρακάτω, θα μοιραστούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μακροχρόνιο COVID και το άγχος, συμπεριλαμβανομένου του τι λέει η έρευνα και πώς να λάβετε θεραπεία για αυτό το σύμπτωμα.

Μπορεί ο μακροχρόνιος COVID-19 να προκαλέσει άγχος;

Ερευνα έχει δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του μακροχρόνιου COVID-19 και της αύξησης των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Μια ανασκόπηση της έρευνας διαπίστωσε ότι περίπου το 19% των ατόμων με μακροχρόνια COVID ανέφεραν ότι είχαν άγχος. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν αναφέρει ποσοστό επιπολασμού άνω του 40-50%.

Σε μια μετα-ανάλυση από το 2022, οι ερευνητές διερεύνησαν τις νευρολογικές και νευροψυχιατρικές επιδράσεις του μακροχρόνιου COVID. Σε αυτή τη μελέτη, ανέλυσαν συγκεκριμένα τον επιπολασμό των συμπτωμάτων που εμφανίστηκαν 3 μήνες ή περισσότερο μετά από μια λοίμωξη COVID-19.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η οποία περιελάμβανε 18 μελέτες και συνολικά 10.530 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι περίπου το 23% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι βίωσε άγχος 3 μήνες ή περισσότερο μετά τη μόλυνση από τον COVID-19.

Επιπλέον, αυτή η ανάλυση διαπίστωσε ότι σε μελέτες όπου πάνω από το 20% των συμμετεχόντων εισήχθησαν στη ΜΕΘ, υπήρχε υψηλότερος επιπολασμός άγχους και άλλων συμπτωμάτων, όπως κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου.

Μπορεί ο μακροχρόνιος COVID-19 να προκαλέσει κρίσεις πανικού;

Μια κρίση πανικού περιγράφει ένα ξαφνικό και σύντομο επεισόδιο έντονου άγχους, πανικού και φόβου, συνήθως εντελώς ξαφνικά. Οι κρίσεις πανικού δεν είναι ασυνήθιστες σε άτομα που έχουν αγχώδεις διαταραχές ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Παρόλο που οι μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ των κρίσεων πανικού και του COVID-19 είναι περιορισμένες, τα άτομα που έχουν άγχος που προκαλείται από μακροχρόνιο COVID-19 μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο να βιώσουν κρίσεις πανικού.

Πώς επηρεάζει το COVID-19 τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία;

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί πιστεύουν ότι το COVID-19 προκαλεί άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επειδή το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορεί να αυξήσουν συμπτώματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Σε μια μελέτη από το 2022, οι ερευνητές διερεύνησαν δείκτες τραυματισμού του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) σε συμμετέχοντες που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19, τόσο με όσο και χωρίς μακροχρόνια COVID-19.

Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με μακρά COVID-19 είχαν υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα άγχους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η σχέση πιθανότατα οφείλεται στη βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος και στη συνεχιζόμενη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει ο COVID-19.

Ακόμη, έρευνα σχετικά με αυτό το φαινόμενο είναι σχετικά νέο και οι ειδικοί συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ του COVID-19 και του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών αλλαγών.

Επιλογές θεραπείας για το άγχος που προκαλείται από τον COVID-19

Είναι δύσκολο να πούμε πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει το άγχος μετά την COVID-19, επειδή οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πόσο διαρκούν τα συμπτώματα του COVID. Σε μερικούς ανθρώπους, υποχωρούν σε μόλις 6 μήνες, ενώ για άλλους, παραμένουν χρόνιες.

Αλλά παρόλο που εξακολουθούμε να διερευνούμε θεραπευτικές επιλογές για μακροχρόνια COVID, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις θεραπείας βασισμένες σε στοιχεία για το άγχος.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για το άγχος επειδή σας διδάσκει τις δεξιότητες αντιμετώπισης που απαιτούνται για να διαχειριστείτε τις ανήσυχες σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Αρκετές διαφορετικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές για το άγχος, όπως:

  • θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT)
  • γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
  • Διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (DBT)
  • θεραπείες με βάση την έκθεση

Κάθε μία από αυτές τις θεραπείες χρησιμοποιεί διαφορετικές προσεγγίσεις, επομένως δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους όσον αφορά τη θεραπεία του άγχους με θεραπεία.

Φάρμακα

Τα φάρμακα είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλά άτομα με άγχος, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους. Μερικά από τα πιο κοινά φάρμακα για το άγχος περιλαμβάνουν:

  • αντικαταθλιπτικά, τα οποία λειτουργούν μεταβάλλοντας τα επίπεδα διαφορετικών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη

  • β-αναστολείς, τους οποίους οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν για καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους

  • βενζοδιαζεπίνες, τα οποία είναι συνήθως φάρμακα βραχείας δράσης που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των οξέων συμπτωμάτων του άγχους

Αλλαγές τρόπου ζωής

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής – όπως η τακτική κίνηση του σώματός σας, η εξάσκηση της επίγνωσης και η παροχή χρόνου για αυτοφροντίδα – μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος μακροπρόθεσμα.

Μιλώντας για το άγχος σας

Το άγχος μπορεί να είναι ένα δύσκολο συναίσθημα για να το αντιμετωπίσεις, ειδικά όταν υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση που μπορεί να το προκαλεί, όπως ο μακροχρόνιος COVID.

Αλλά αν έχετε παρατηρήσει ότι το άγχος σας δυσκολεύει τη λειτουργία, δεν είστε μόνοι — και υπάρχουν πόροι και επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για παραπομπή ψυχικής υγείας ή να ανατρέξετε στο εργαλείο αναζήτησης του FindTreatment.gov για να βρείτε επαγγελματίες κοντά σας.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Το άγχος είναι μόνο ένα από τα πολλά ψυχολογικά συμπτώματα που μπορεί να αναπτυχθεί με μακροχρόνιο COVID. Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι απολύτως σίγουροι τι προκαλεί αυτό το σύμπτωμα, πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με τη βλάβη και τη φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα από το COVID-19.

Εάν αντιμετωπίζετε αυξημένο άγχος ή οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές στην ψυχική υγεία μετά τον COVID-19, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε καλύτερα και να διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss