Υγιεινή γήρανση με τη νόσο του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια δια βίου κατάσταση. Και καθώς μεγαλώνετε, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζετε διάφορες καταστάσεις υγείας και να παίρνετε πολλά φάρμακα, κάτι που μπορεί να περιπλέξει τον τρόπο με τον οποίο τα διαχειρίζεστε όλα.

Τα άτομα που είναι 65 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερη αυξανόμενος πληθυσμός ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD). Έρευνες διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη ηλικία έναρξης δεν σημαίνει απαραίτητα ηπιότερη νόσο και ότι οι ηλικιωμένοι με νόσο του Crohn μπορεί να είναι πιο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Είτε έχετε νέα διάγνωση είτε ζείτε με τη νόσο του Crohn για χρόνια, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι απαιτεί δια βίου αντιμετώπιση.

Η διαχείριση του Crohn δεν είναι ίδια για όλους. Πολλά εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τυχόν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε. Και οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν άλλους παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη, όπως η διαχείριση πολλαπλών χρόνιων παθήσεων υγείας ή η αντιμετώπιση αυξημένου κινδύνου λοιμώξεων.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη νόσο του Crohn καθώς μεγαλώνετε.

Διαχειριστείτε τις συνυπάρχουσες καταστάσεις υγείας

Σύμφωνα με α κριτική 2018περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους αντιμετωπίζουν δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις.

Η νόσος του Crohn μπορεί μερικές φορές να βρίσκεται μπροστά και στο επίκεντρο, αλλά είναι σημαντικό να φροντίζετε όλες τις ανάγκες υγείας σας. Οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις υγείας που μπορεί να έχετε, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτης, μπορεί να επηρεάσουν τη νόσο του Crohn, επομένως είναι σημαντικό να τις διαχειριστείτε επίσης.

Για ηλικιωμένους με πολλαπλές παθήσεις, έρευνα προτείνει ότι ο καλύτερος τρόπος βελτίωσης των αποτελεσμάτων είναι μέσω συντονισμένης φροντίδας. Φροντίστε να μοιράζεστε ιατρικές πληροφορίες με όλους τους γιατρούς σας, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν. Και μείνετε ενημερωμένοι για τις επισκέψεις γιατρούς, τους εμβολιασμούς και τις προβολές καρκίνου.

Αποφύγετε τον υποσιτισμό

Περίπου το 14% των ατόμων με νόσο του Crohn υποσιτίζονται επειδή δεν τρώνε αρκετά ή δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Επιπλέον, η κακή όρεξη επηρεάζει περίπου το 30% των ηλικιωμένων.

Οι ηλικιωμένοι με νόσο του Crohn έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και κατάγματος οστών λόγω υποσιτισμού. Ο υποσιτισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους, κόπωση, αδυναμία, καθυστερημένη επούλωση πληγών και ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων.

Ίσως μπορέσετε να τονώσετε την όρεξή σας συμμετέχοντας σε σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Η επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να σας βοηθήσει να λαμβάνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώτε. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά ένα ή δύο μεγάλα γεύματα.

Εάν η διατροφή είναι ένα συνεχές πρόβλημα, μιλήστε με το γιατρό σας. Μάθετε εάν πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής. Μπορούν επίσης να προσφέρουν συμβουλές για το πώς να τονώσετε την όρεξή σας ή να σας παραπέμψουν σε έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει με τον προγραμματισμό των γευμάτων.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Τα άτομα με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες, και οι ηλικιωμένοι γενικά, είναι πιο ευαίσθητα στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι που σχετίζονται με κακά αποτελέσματα υγείας. Εάν έχετε διάρροια λόγω της νόσου του Crohn, είναι σημαντικό να αναπληρώσετε υγρά.

Εάν το να πίνετε αρκετό νερό είναι πρόβλημα, κρατήστε ένα μπουκάλι νερό και ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να πίνετε.

Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι

Ερευνα δείχνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει μείωση της δραστηριότητας της νόσου σε άτομα με νόσο του Crohn.

ο Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση ή 75 λεπτά την εβδομάδα για έντονη δραστηριότητα. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ισορροπίας. Οι ασκήσεις στο νερό είναι μια καλή επιλογή εάν έχετε προβλήματα στις αρθρώσεις.

Αν και η τακτική άσκηση είναι σημαντική, εάν βρίσκεστε στη μέση μιας έξαρσης του Crohn, ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκουραστείτε και να συνεχίσετε την άσκηση μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας.

Εάν έχετε σωματικούς περιορισμούς, ζητήστε από το γιατρό σας πληροφορίες σχετικά με τη φυσικοθεραπεία ή ένα πρόγραμμα άσκησης κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Να είστε ενήμεροι για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι το θεραπευτικό σας σχέδιο μπορεί να χρειαστεί να ενημερωθεί όσο μεγαλώνετε. Ο στόχος είναι να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών και να διατηρήσει μια καλή ποιότητα ζωής.

Μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με τα συμπτώματά σας που μπορείτε να φέρετε μαζί σας στην επόμενη επίσκεψη σας στο γιατρό. Ρωτήστε εάν το φάρμακό σας λειτουργεί όπως αναμένεται. Και αναφέρετε οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές στη γενική σας υγεία.

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να πει κανείς εάν αντιμετωπίζετε μεταβαλλόμενα συμπτώματα της νόσου του Crohn ή κάτι άλλο συνολικά. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε ασυνήθιστα ή σοβαρά συμπτώματα.

Προσέξτε για αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Εάν αντιμετωπίζετε τη νόσο του Crohn και άλλες καταστάσεις υγείας, μπορεί να παίρνετε μια σειρά από φάρμακα.

Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων μπορεί να είναι επιβλαβείς ή να επηρεάσουν την ισχύ των φαρμάκων. Φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Λάβετε μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης

Καθώς μεγαλώνετε, παράγοντες όπως οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και η ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων μπορούν αυξήστε τον κίνδυνο σας των λοιμώξεων.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα για τη νόσο του Crohn προέρχονται από μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται ανοσοτροποποιητές. Αυτά τα φάρμακα δρουν καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακών, μυκητιασικών και ιογενών λοιμώξεων.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων:

  • Μείνετε ενημερωμένοι για τους εμβολιασμούς και τους εμβολιασμούς, ειδικά πριν ταξιδέψετε.
  • Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε ή φάτε φαγητό. Μην μοιράζεστε από το ίδιο πιάτο ή σκεύη.
  • Καθαρίστε και επιδέστε τις μικρές πληγές. Λάβετε ιατρική φροντίδα για μεγάλα τραύματα ή δαγκώματα.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχα, φτέρνισμα και συριγμό.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν έχετε σημάδια μόλυνσης, όπως πυρετό, έμετο ή πρησμένους λεμφαδένες.

Αναζητήστε υποστήριξη όπου χρειάζεται

Η ζωή με τη νόσο του Crohn μπορεί να είναι δύσκολη. Τα άτομα με IBD έχουν πιο ψηλά ποσοστά συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η κοινωνική απομόνωση μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε:

  • Εκπαιδεύστε τα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά σας σχετικά με τη νόσο του Crohn και τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Ενημερώστε τους πώς και πότε μπορούν να βοηθήσουν.
  • Αναζητήστε τοπικές και διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, όπως το Crohn’s and Colitis Foundation, για άτομα με IBD ή άλλες χρόνιες παθήσεις.
  • Προγραμματίστε εκ των προτέρων για κοινωνικές εξόδους. Ζητήστε τυχόν ειδικά καταλύματα εκ των προτέρων. Εξετάστε τα μπάνια για να μην χάνετε χρόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κάντε ένα σχέδιο: μάθετε τι θα κάνετε αν δεν αισθάνεστε καλά.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή για συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.
  • Εάν χρειάζεστε βοήθεια σε καθημερινές εργασίες, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές βοηθητικής φροντίδας.

Καθώς μεγαλώνετε, η φροντίδα της νόσου του Crohn μπορεί να γίνει λίγο πιο περίπλοκη. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο πιθανό να έχετε άλλες παθήσεις υγείας και φάρμακα να διαχειριστείτε. Ο συντονισμός της φροντίδας μεταξύ των γιατρών μπορεί να βοηθήσει. Το ίδιο μπορεί να είναι η διασφάλιση καλής διατροφής και ενυδάτωσης, καθώς και η αναζήτηση βοήθειας όταν τη χρειάζεστε.

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη καθώς μεγαλώνετε, αλλά ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η τακτική ιατρική φροντίδα μπορούν να σας κρατήσουν στο σωστό δρόμο.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss