Τι προκαλεί το τράβηγμα των μαλλιών στα παιδιά (τριχοτιλλομανία) και τι μπορείτε να κάνετε;

Μερικά παιδιά μπορεί να χρησιμοποιούν το τράβηγμα των μαλλιών ως μηχανισμό αντιμετώπισης σε στρεσογόνες στιγμές. Όταν αυτή η ενέργεια γίνεται καταναγκαστική, μπορεί να είναι τριχοτιλλομανία.

Ενώ πολλά παιδιά παίζουν με τα μαλλιά τους, το συνεχές και εμμονικό τράβηγμα μπορεί να υποδηλώνει παιδική τριχοτιλλομανία. Αυτή η κατάσταση ψυχικής υγείας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες, ακαταμάχητες παρορμήσεις για να τραβήξετε τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες ή άλλες περιοχές, που οδηγούν σε αισθητή απώλεια μαλλιών.

Αλλά με υπομονή και υποστηρικτικές στρατηγικές, τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν και ακόμη και να ξεπεράσουν την τριχοτιλλομανία.

Γιατί το παιδί σας τραβάει τα μαλλιά του όταν είναι πιεσμένο;

Για ορισμένα παιδιά, το τράβηγμα των μαλλιών μπορεί να χρησιμεύσει ως μηχανισμός αντιμετώπισης σε στρεσογόνες στιγμές. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή αίσθηση ανακούφισης ή απόσπασης της προσοχής από συντριπτικά συναισθήματα ή καταστάσεις.

Η πράξη του τραβήγματος μαλλιών μπορεί να δημιουργήσει μια σωματική αίσθηση που απομακρύνει την προσοχή από τον συναισθηματικό πόνο. Μπορεί επίσης να παρέχει ένα αίσθημα ελέγχου σε καταστάσεις όπου το παιδί σας μπορεί διαφορετικά να αισθάνεται ανίσχυρο ή ανήσυχο.

Συνδέεται η παιδική τριχοτιλλομανία με διαταραχή ψυχικής υγείας;

Είναι σύνηθες για τα άτομα με τριχοτιλλομανία να έχουν μία ή περισσότερες συννοσηρότητες (συνθήκες που εμφανίζονται ταυτόχρονα), όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), κατάθλιψη ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), αλλά αυτές δεν αποτελούν προϋπόθεση για διάγνωση.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τριχοτιλλομανία χωρίς συνοδές παθήσεις ψυχικής υγείας, έχει συσχετιστεί με αρκετές άλλες καταστάσεις.

ΙΨΔ

Η τριχοτιλλομανία θεωρείται συχνά μέρος του φάσματος των διαταραχών που σχετίζονται με την ΙΨΔ επειδή περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

Μερικοί έρευνα σε δίδυμα έχει προτείνει γενετικούς δεσμούς μεταξύ της τριχοτιλλομανίας και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την ΙΨΔ, όπως η διαταραχή απολέπισης (επιλογής δέρματος).

Διαταραχές τικ

Η τριχοτιλλομανία μπορεί να συνδέεται με διαταραχές τικ όπως το σύνδρομο Tourette.

Οι συγγραφείς του α Ερευνητική ανασκόπηση 2020 προτείνουν ότι η τριχοτιλλομανία μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τις διαταραχές τικ, αν και αυτή τη στιγμή ανήκει στην κατηγορία OCD στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, αναθεώρηση κειμένου.

Αυτή η συσχέτιση μπορεί να επηρεάσει τις θεραπευτικές επιλογές για την τριχοτιλλομανία.

Αγχώδεις διαταραχές

Η τριχοτιλλομανία συχνά συνυπάρχει με αγχώδεις διαταραχές όπως η κοινωνική αγχώδης διαταραχή, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και η διαταραχή πανικού. Συνδέεται επίσης συνήθως με συναισθήματα άγχους ή αγωνίας που προηγούνται της συμπεριφοράς τραβήγματος μαλλιών.

Σε μια μελέτη του 2017 στην οποία συμμετείχαν 530 ενήλικες με τριχοτιλλομανία, περίπου το 28% των συμμετεχόντων είχαν επίσης αγχώδη διαταραχή.

Το ποσοστό μπορεί να είναι παρόμοιο στα παιδιά. Οι συντάκτες μιας άλλης Μελέτη 2017 αναφέρουν παλαιότερες μελέτες στις οποίες το 24-30% των παιδιών με τριχοτιλλομανία ανέφεραν άγχος με τις συμπεριφορές έλξης τους.

Καταθλιπτικές διαταραχές

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα είναι αρκετά κοινά με την τριχοτιλλομανία. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) θεωρούνται α θεραπεία πρώτης γραμμής για την τριχοτιλλομανία σε ενήλικες και μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τα παιδιά.

Οι ενήλικες που έχουν τριχοτιλλομανία εκτός από κατάθλιψη και άγχος έχουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Αυτό μπορεί να ισχύει και για τα παιδιά, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

ΔΕΠΥ

Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ΔΕΠΥ και της τριχοτιλλομανίας, αν και η σύνδεση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στις διαταραχές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σε μια μελέτη του 2022 με 308 ενήλικες με τριχοτιλλομανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 15,3% των συμμετεχόντων είχαν επίσης ΔΕΠΥ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το καταναγκαστικό τράβηγμα μαλλιών δεν ταξινομείται πάντα ως τριχοτιλλομανία. Για να διαγνωστεί το τράβηγμα ως τριχοτιλλομανία, πρέπει να προκαλεί σημαντική ενόχληση ή έκπτωση στην καθημερινή λειτουργία.

Πώς να υποστηρίξετε το παιδί σας με τριχοτιλλομανία

Η υποστήριξη ενός παιδιού που έχει στρες περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φροντίδας και την προσφορά εργαλείων που θα το βοηθήσουν να διαχειριστεί το άγχος αποτελεσματικά. Μπορείτε να υποστηρίξετε την αλλαγή με διάφορους τρόπους, αλλά η προσέγγιση πιθανότατα θα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.

Συναισθηματική υποστήριξη

 • Μείνε ήρεμος: Προσεγγίστε την κατάσταση ήρεμα και χωρίς κρίση. Αποφύγετε να απογοητευτείτε ή να θυμώσετε, καθώς αυτό θα μπορούσε να κάνει το παιδί σας να ντρέπεται ή να ντρέπεται.
 • Μιλήστε με το παιδί σας: Κάντε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με το παιδί σας σχετικά με το τράβηγμα των μαλλιών του. Ενθαρρύνετέ τα να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και τυχόν αιτίες που μπορεί να προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά.
 • Ασχοληθείτε με ενεργητική ακρόαση: Δώστε προσοχή στο παιδί σας χωρίς κρίση. Επικυρώστε τα συναισθήματά τους και ενημερώστε τους ότι είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε.

Άμεσες αλλαγές

 • Προσδιορίστε τους παράγοντες ενεργοποίησης: Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει τα ερεθίσματα που προκαλούν το τράβηγμα των μαλλιών, όπως το άγχος, το άγχος ή η πλήξη. Μόλις εντοπίσετε τα πιθανά ερεθίσματα, εργαστείτε για να βρείτε εναλλακτικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης ή περισπασμούς.
 • Χρησιμοποιήστε εμπόδια ή περισπασμούς: Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε γάντια, καπέλα ή παιχνίδια για να δημιουργήσετε φυσικά εμπόδια ή περισπασμούς που αποθαρρύνουν το τράβηγμα των μαλλιών.
 • Περιορίστε τους στρεσογόνους παράγοντες: Εντοπίστε και ελαχιστοποιήστε τους στρεσογόνους παράγοντες όταν είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, εάν ορισμένες δραστηριότητες ή καταστάσεις προκαλούν σταθερά άγχος στο παιδί σας, βρείτε εναλλακτικές ή τρόπους για να ανακουφίσετε την πίεση.
 • Ενθαρρύνετε τη θετική ενίσχυση: Επαινέστε το παιδί σας όταν αντιστέκεται στην παρόρμηση να τραβήξει τα μαλλιά του. Η θετική ενίσχυση μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για αλλαγή συμπεριφοράς.

Μακροχρόνιες παρεμβάσεις

 • Διδάξτε τεχνικές διαχείρισης άγχους: Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης όπως η βαθιά αναπνοή, η επίγνωση και η οπτικοποίηση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να ηρεμήσει το μυαλό του σε στρεσογόνες στιγμές.
 • Καθιερώστε ρουτίνα και προβλεψιμότητα: Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα στο σπίτι. Η προβλεψιμότητα και η δομή μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας, ειδικά σε περιόδους στρες.
 • Ενθαρρύνετε τα χόμπι και τη δημιουργικότητα: Ασχολήστε το παιδί σας με χόμπι ή δραστηριότητες που του αρέσουν. Το σχέδιο, το γράψιμο, η μουσική ή οποιαδήποτε άλλη δημιουργική διέξοδος μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος.
 • Παρακολούθηση προόδου: Παρακολουθήστε την πρόοδο και τις αποτυχίες του παιδιού σας. Γιορτάστε μικρές νίκες και παραμείνετε υπομονετικοί, καθώς η υπέρβαση της τριχοτιλλομανίας μπορεί να είναι σταδιακή.

Διαχείριση της τριχοτιλλομανίας του παιδιού σας

Η έγκαιρη παρέμβαση και μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του παιδιού σας και τυχόν συνυπάρχουσες καταστάσεις, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διαχείριση της τριχοτιλλομανίας.

Η θεραπεία για την τριχοτιλλομανία στα παιδιά συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό προσεγγίσεων:

 • Συμπεριφορική θεραπεία: Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η εκπαίδευση αντιστροφής συνήθειας χρησιμοποιούνται συχνά για την τριχοτιλλομανία. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να εντοπίσει τα ερεθίσματα για το τράβηγμα των μαλλιών και να διδάξει εναλλακτικές συμπεριφορές για να αντικαταστήσει την παρόρμηση.
 • Υποστηρικτική συμβουλευτική: Η ατομική ή οικογενειακή συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να κατανοήσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματα που σχετίζονται με το τράβηγμα των μαλλιών.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα όπως SSRI για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συννοσηρών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα εάν το παιδί σας έχει μια υποκείμενη διαταραχή άγχους ή διάθεσης.

Συμπέρασμα

Η παιδική τριχοτιλλομανία απαιτεί υπομονή και κατανόηση. Με την έγκαιρη παρέμβαση, τις εξατομικευμένες θεραπείες και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, πολλά παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να ξεπερνούν αυτήν την κατάσταση.

Εάν το παιδί σας τραβάει τα μαλλιά του και προκαλεί τριχόπτωση, μπορείτε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί και να ξεπεράσει αυτή τη συμπεριφορά προσεγγίζοντας την κατάσταση ήρεμα, αναζητώντας επαγγελματική καθοδήγηση και δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss