Τι προκαλεί το μούδιασμα των δακτύλων και των ποδιών κατά το τρέξιμο;

Υπάρχουν πολλές αιτίες μουδιάσματος στα δάχτυλα των ποδιών και των ποδιών σας όταν τρέχετε, συμπεριλαμβανομένων των παπουτσιών με κακή εφαρμογή και παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης.

Η απώλεια της αίσθησης στα δάχτυλα των ποδιών ή των ποδιών σας καθώς τρέχετε μπορεί να προκληθεί από τον εξοπλισμό σας, όπως τα πολύ στενά κορδόνια και τα παπούτσια ή τη φόρμα σας για τρέξιμο.

Σε άλλες περιπτώσεις, το μούδιασμα μπορεί να οφείλεται σε κάποια κατάσταση υγείας, οπότε θα θελήσετε να επισκεφτείτε έναν γιατρό για έλεγχο και θεραπεία.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τις αιτίες του μουδιάσματος στα δάχτυλα των ποδιών και των ποδιών σας ενώ τρέχετε και πώς να αποτρέψετε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα.

Τι μπορεί να προκαλέσει μουδιάσματα στα δάχτυλα των ποδιών ή στα πόδια κατά το τρέξιμο;

Μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών ή στα πόδια σας ενώ τρέχετε μπορεί να εμφανιστεί όταν τα νεύρα σας συμπιέζονται. Τα παρακάτω είναι μερικοί από τους παράγοντες ή καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα.

Παπούτσια με κακή εφαρμογή ή στενά κορδόνια

Μία από τις κοινές αιτίες μουδιάσματος στα δάχτυλα των ποδιών και των ποδιών είναι να φοράτε παπούτσια για τρέξιμο που είναι πολύ στενά ή δεμένα πολύ σφιχτά.

Για να επιτρέψετε στα πόδια σας να πρήζονται καθώς τρέχετε, σκεφτείτε να φοράτε παπούτσια τρεξίματος που είναι κατά το ήμισυ μεγαλύτερα και μεγαλύτερο πλάτος από το συνηθισμένο σας μέγεθος.

Η σωστή εφαρμογή των παπουτσιών τρεξίματος που έχετε κολλήσει πολύ σφιχτά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μούδιασμα στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Για να το αποτρέψετε, δοκιμάστε να χαλαρώσετε τα κορδόνια, ειδικά κοντά στους αστραγάλους σας, για να μειώσετε την πίεση στα νεύρα σας.

Μαζί με το μούδιασμα, τα παπούτσια για τρέξιμο με κακή εφαρμογή μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως φουσκάλες, πόνο στη φτέρνα και κατάγματα λόγω στρες.

Τρέξιμο βάδισμα

Η υπερπληθωριστική – όπου η φτέρνα σας, και όχι η σόλα του ποδιού σας, προσγειώνεται στο έδαφος – αυξάνει το άγχος στα πόδια σας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μούδιασμα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στους γοφούς και στα γόνατά σας, καθώς και σε καταστάσεις όπως η τενοντίτιδα του Αχιλλέα και οι καταπονήσεις των μυών της γάμπας.

Μπορείτε να το αποτρέψετε κάνοντας μικρότερα βήματα όταν τρέχετε.

Υπερπροσπάθεια

Η υπερβολική καταπόνηση τρέχοντας για μεγάλες περιόδους χωρίς διαλείμματα μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών και των ποδιών.

Άλλα συμπτώματα της υπερέντασης περιλαμβάνουν πόνο, κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή.

Για να αποφύγετε την υπερένταση, προσπαθήστε να αυξήσετε την απόσταση τρεξίματος και την ταχύτητά σας όχι περισσότερο από 10% κάθε εβδομάδα. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να ξεκουραστεί κάνοντας τακτικά διαλείμματα.

Αφυδάτωση

Όταν τρέχετε, το σώμα σας μπορεί να χάσει περισσότερο ρευστό μέσω του ιδρώτα από ό, τι παίρνετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και πρήξιμο.

Ξηροστομία, αυξημένη δίψα και κόπωση είναι μερικά από τα άλλα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είστε αφυδατωμένοι.

Για να αποτρέψετε την αφυδάτωση, πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο. Ένα ρόφημα που περιέχει ηλεκτρολύτες μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε μετά από ένα τρέξιμο. Αποφύγετε ποτά που μπορούν να επιδεινώσουν την αφυδάτωση, όπως η σόδα και το αλκοόλ.

Σύνδρομο ταρσικής σήραγγας

Το σύνδρομο ταρσικής σήραγγας είναι μια κατάσταση του αστραγάλου παρόμοια με αλλά πολύ λιγότερο συνηθισμένο από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στον καρπό σας. Η σταθερή πίεση από το τρέξιμο μπορεί να βλάψει το κνημιαίο νεύρο στο εσωτερικό του αστραγάλου σας.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στον αστράγαλο ή στο πέλμα του ποδιού σας που περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και οξύ πόνο.

Το σύνδρομο ταρσικής σήραγγας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και με τη μέθοδο RICE, η οποία σημαίνει ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση.

Πίεση των νεύρων που προκαλείται από μυϊκό σφίξιμο

Το ισχιακό νεύρο είναι του σώματός σας μεγαλύτερο νεύρο, που εκτείνεται από το κάτω μέρος της πλάτης μέχρι τις φτέρνες σας. Εάν συμπιεστεί ή τσιμπήσει, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα πόδια σας.

Το ισχιακό νεύρο μπορεί να τσιμπηθεί από τους περιβάλλοντες ιστούς εάν οι μύες σας είναι πολύ σφιγμένοι ή από καταστάσεις όπως η κήλη ή η ολίσθηση του δίσκου. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση του τρεξίματος μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω και να φλεγμονή του τσιμπημένου νεύρου.

Για να αποτρέψετε το σφίξιμο των μυών, φροντίστε να κάνετε προθέρμανση πριν τρέξετε και τεντωθείτε μετά.

Επίπεδες καμάρες

Εάν έχετε επίπεδες καμάρες, ένα μεγαλύτερο μέρος των πελμάτων των ποδιών σας έρχεται σε επαφή με το έδαφος όταν τρέχετε. Οι επίπεδες καμάρες μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία των πελμάτων σας, οδηγώντας πιθανώς σε μούδιασμα.

Εκτός από το μούδιασμα, η πλατυποδία μπορεί να σας προκαλέσει πόνο στους αστραγάλους ή στις καμάρες των ποδιών σας.

Η χρήση ορθωτικών στα παπούτσια για τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να στηρίξετε τις καμάρες σας και να αποτρέψετε τη συμπίεση των νεύρων.

Νευρική βλάβη

Περιφερική νευροπάθεια είναι όταν τα νεύρα σας λειτουργούν εσφαλμένα λόγω βλάβης που προκαλείται από τραυματισμό ή μόλυνση ή λόγω μιας κατάστασης υγείας. Τα νεύρα σας μπορεί να μην στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό σας, με αποτέλεσμα να προκαλείται μούδιασμα.

Η διαβητική νευροπάθεια είναι η πιο κοινή αιτία μουδιάσματος για τα άτομα με διαβήτη. Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες νευροπάθειας, όπως τραυματισμός στη μέση ή ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.

Εάν έχετε διαβήτη, το να φοράτε κάλτσες με επένδυση όταν τρέχετε μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή βλάβης στον μαλακό ιστό των ποδιών σας.

Νεύρωμα Morton

Ο πόνος και η μούδιασμα στην μπάλα του ποδιού σας, συνήθως μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου ποδιού σας, είναι συμπτώματα του νευρώματος του Morton, μια μη καρκινική πάχυνση του ιστού γύρω από τα πελματιαία νεύρα στο πόδι σας.

Το νεύρωμα Morton προκαλείται συχνά από τη χρήση στενών ή στενών παπουτσιών που συμπιέζουν τα οστά στα δάχτυλα των ποδιών σας και τσιμπούν τα νεύρα.

Φορώντας κατάλληλα παπούτσια με ένθετα που απομακρύνουν την πίεση από τα προσβεβλημένα νεύρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτής της κατάστασης.

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) προκαλεί απόφραξη ή στένωση των αγγείων μέσω των οποίων το αίμα ρέει από την καρδιά σας στα πόδια σας. Η αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες σας, είναι συνήθως η αιτία.

Μαζί με τον πόνο στα πόδια ή τους γλουτούς ή τις κράμπες κατά το τρέξιμο, το PAD μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή κρύο στα δάχτυλα των ποδιών σας.

Το PAD μπορεί να προληφθεί ή να βελτιωθεί με το να είσαι σωματικά δραστήριος, να αποφεύγεις τον καπνό και να διαχειρίζεσαι την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την υψηλή χοληστερόλη.

Φαινόμενο Raynaud

Τα συμπτώματα του φαινομένου Raynaud περιλαμβάνουν μούδιασμα που εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία σας συστέλλονται. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος στα δάχτυλα των ποδιών, στα δάχτυλα των χεριών, στη μύτη ή στα αυτιά σας.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά μερικοί από τους τρόπους διαχείρισης του φαινομένου Raynaud είναι να φοράτε ζεστά ρούχα, συμπεριλαμβανομένων χοντρές κάλτσες, και να αποφεύγετε την καφεΐνη και τον καπνό, που μπορεί να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Πώς να αποτρέψετε το μούδιασμα των δακτύλων και των ποδιών όταν τρέχετε

Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε το μούδιασμα στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας όταν τρέχετε:

  • Φορέστε παπούτσια που είναι κατά το ήμισυ μεγαλύτερα για να αφήσετε περισσότερο χώρο στα πόδια σας να πρήζονται καθώς τρέχετε.
  • Αποφύγετε να δένετε σφιχτά τα παπούτσια σας για τρέξιμο, ειδικά γύρω από τους αστραγάλους σας.
  • Προσπαθήστε να μην υπερβείτε. Αντίθετα, βάλτε στόχο να προσγειωθείτε στη μέση της σόλας σας με κάθε πόδι.
  • Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο.
  • Ζεστάνετε τους μυς σας με ασκήσεις διατάσεων πριν τρέξετε.
  • Επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας για τη θεραπεία υποκείμενων ιατρικών παθήσεων που προκαλούν μούδιασμα.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε μούδιασμα στα δάχτυλα και τα πόδια σας, αφού λάβετε μέτρα για να το αποτρέψετε, δείτε έναν γιατρό να αποκλείσει ή να αντιμετωπίσει τυχόν συνθήκες υγείας που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την αίσθηση.

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα:

  • ξαφνικό μούδιασμα
  • μούδιασμα που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματός σας
  • ζάλη
  • σύγχυση

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με το μούδιασμα των δακτύλων και των ποδιών κατά το τρέξιμο.

Είναι κακό αν τα πόδια σας μουδιάζουν ενώ τρέχετε;

Εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία του μουδιάσματος.

Τα πόδια σας μπορεί να μουδιάσουν όταν τρέχετε λόγω κακής εφαρμογής παπουτσιών ή ακατάλληλου βαδίσματος τρεξίματος. Το μούδιασμα μπορεί επίσης να προκληθεί από μια κατάσταση υγείας όπως ο διαβήτης.

Γιατί μουδιάζουν τα πόδια μου όταν τρέχω σε διάδρομο;

Τα πόδια σας μπορεί να μουδιάσουν όταν τρέχετε σε διάδρομο για τους ίδιους λόγους που μουδιάζουν όταν τρέχετε αλλού.

Οι συνήθεις αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν παπούτσια για τρέξιμο που δεν ταιριάζουν ή ακατάλληλο τρέξιμο.

Πώς πρέπει να δένω παπούτσια για τρέξιμο για μουδιασμένα δάχτυλα;

Για να αποφύγετε το μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών σας, αποφύγετε να δένετε τα παπούτσια σας πολύ σφιχτά, ειδικά γύρω από τους αστραγάλους σας.

Ανάλογα με το πού εντοπίζεται το μούδιασμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε διαφορετικές τεχνικές κορδονιών για να μειώσετε την πίεση σε αυτές τις περιοχές.

Πάρε μακριά

Μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών και των ποδιών σας μπορεί να εμφανιστεί όταν τα νεύρα σας συμπιέζονται ή επηρεάζονται με άλλο τρόπο.

Αυτή η αίσθηση μπορεί συνήθως να αποφευχθεί φορώντας παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά και χρησιμοποιώντας τη σωστή φόρμα όταν τρέχετε, συμπεριλαμβανομένου του να κάνετε μικρότερους βηματισμούς. Εάν το μούδιασμα επιμένει, επισκεφθείτε έναν γιατρό για να ελέγξετε για τυχόν υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss