Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση bypass. Συχνά είναι προσωρινό και υποχωρεί χωρίς να προκαλεί προβλήματα, αλλά μπορεί να εγκυμονεί άλλους κινδύνους.

Η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, γνωστή και ως χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη ενός αιμοφόρου αγγείου από άλλο μέρος του σώματός σας και τη χρήση του για την εκτροπή του αίματος γύρω από μια φραγμένη αρτηρία στην καρδιά σας.

Η κολπική μαρμαρυγή (AFib) είναι ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός που χαρακτηρίζεται από άτυπους παλμούς στους δύο άνω θαλάμους της καρδιάς σας. Συχνά προκαλεί γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Το AFib είναι μια κοινή παρενέργεια της χειρουργικής παράκαμψης. Είναι συχνά προσωρινό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους καρδιαγγειακών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού.

Εδώ, εξετάζουμε γιατί το AFib αναπτύσσεται μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης και πώς αντιμετωπίζεται.

Μάθετε περισσότερα για την κολπική μαρμαρυγή.

Τι προκαλεί το AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης;

Το AFib είναι η πιο συχνή επιπλοκή της καρδιοχειρουργικής. Ο λόγος για τον οποίο το AFib αναπτύσσεται συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης είναι πολύπλοκος και περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως:

 • σωματικό στρες και φλεγμονή στην καρδιά σας που προκαλείται από τη διαδικασία
 • αλλαγές στο συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα μετά από χειρουργική επέμβαση
 • παρενέργειες φαρμάκων
 • περιορισμένη παροχή αίματος στον κόλπο (ισχαιμία)
 • ανισορροπίες στους ηλεκτρολύτες και άλλες ουσίες στο αίμα σας
 • η ανάπτυξη μιας σοβαρής επιπλοκής που ονομάζεται σήψη
 • αλλαγές στη ροή του αίματος στην καρδιά σας

Πόσο συχνό είναι το AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης;

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι υποβάλλονται σε στεφανιαία παράκαμψη κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το AFib είναι η πιο συχνή επιπλοκή και εμφανίζεται στο 15–45% των ανθρώπων. Συχνά φεύγει μέσα 6 εβδομάδες.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που αναπτύσσουν AFib μπορεί να έχουν 2-4 φορές αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης;

Τα συμπτώματα του AFib περιλαμβάνουν:

 • ένας πολύ γρήγορος καρδιακός παλμός, μερικές φορές υψηλότερος από 100 παλμούς ανά λεπτό
 • ζάλη
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • κούραση
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το AFib δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι το έχετε.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα συμπτώματα του AFib.

Ποιος παθαίνει AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης;

Η ανάπτυξη AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

Σε ένα Ανασκόπηση μελετών 2021οι ερευνητές εντόπισαν τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης:

 • όντας μεγαλύτερος ενήλικας
 • έχοντας υψηλή αρτηριακή πίεση
 • έχοντας προϋπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια
 • έχοντας υψηλότερα επίπεδα κρεατινίνης ορού πριν από την επέμβαση
 • έχοντας χαμηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης προεγχειρητικά
 • έχοντας κλάσμα εξώθησης κάτω αριστερής κοιλίας
 • υποβάλλεται σε μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση
 • έχοντας ανάγκη για δεύτερη χειρουργική επέμβαση
 • λήψη ινότροπων, μιας κατηγορίας φαρμάκων που βοηθούν τη συστολή της καρδιάς, μετά την επέμβαση
 • παρουσία νεφρικής ανεπάρκειας μετά την επέμβαση

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που αναπτύσσουν AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης τείνουν να την αναπτύξουν 2-3 ημέρες μετά τη διαδικασία.

Επιπλοκές του AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης

Τα άτομα που αναπτύσσουν AFib μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σε ένα Μελέτη 2021οι ερευνητές εξέτασαν τη μακροπρόθεσμη προοπτική 7.368 ατόμων που ανέπτυξαν AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στη Σουηδία από το 2007–2015 σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 4,5 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το AFib συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο:

 • ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 18% (95% διαστήματα εμπιστοσύνης από 5–32%)

 • θρομβοεμβολικά επεισόδια κατά 16% (95% διαστήματα εμπιστοσύνης από 5–28%)

 • καρδιακή ανεπάρκεια που απαιτεί νοσηλεία κατά 35% (95% διαστήματα εμπιστοσύνης από 21–51%)

 • επαναλαμβανόμενη AFib κατά 316% (95% διαστήματα εμπιστοσύνης από 276–360%)

Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι τα άτομα που αναπτύσσουν AFib μετεγχειρητικά έχουν περίπου τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου τα χρόνια μετά τη διαδικασία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης;

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν το AFib με ένα τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών ή συνεχή καρδιακή παρακολούθηση (τηλεμετρία).

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τηλεμετρία για να διαγνώσουν μετεγχειρητική AFib σε περίπου 75% των ανθρώπων. Η τηλεμετρία περιλαμβάνει τη συνεχή παρακολούθηση του καρδιακού σας ρυθμού για μέρες για τον εντοπισμό ανωμαλιών στον καρδιακό σας ρυθμό.

Πώς αντιμετωπίζεται το AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης;

Ρεύμα διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν από του στόματος αντιπηκτική αγωγή για AFib που αναπτύσσεται μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης.

Το 2023 ACC/AHA/ACCP/HRS οι οδηγίες για τη διάγνωση και τη διαχείριση του AFib συνιστούν ανεπιφύλακτα τις ακόλουθες θεραπείες για άτομα που αναπτύσσουν AFib μετά την επέμβαση:

 • βήτα-αναστολείς, οι οποίοι συνιστώνται για τη διαχείριση του καρδιακού ρυθμού. εάν είναι αναποτελεσματικά ή εάν δεν μπορούν να χορηγηθούν λόγω ανησυχίας για την υγεία, οι οδηγίες συνιστούν τη χρήση αναστολέων διαύλων ασβεστίου

 • φάρμακα για τον καρδιακό ρυθμό ή τον καρδιακό ρυθμό, τα οποία συνιστώνται ως αρχική θεραπεία
 • καρδιοανάταξη συνεχούς ρεύματος, κατά την οποία εφαρμόζεται ελεγχόμενο σοκ στην καρδιά
 • αντιαρρυθμική φαρμακευτική θεραπεία, η οποία συνιστάται σε άτομα με AFib που δεν έχουν λάβει αντιπηκτικά φάρμακα και είχαν AFib για περισσότερες από 48 ώρες

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν επίσης στους γιατρούς να χορηγούν αντιπηκτικά φάρμακα όταν κρίνονται ασφαλή για 60 ημέρες μετά την επέμβαση, εκτός εάν αναπτυχθούν επιπλοκές.

Επιπλέον, για τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, οι γιατροί μπορούν να αξιολογήσουν τον καρδιακό τους ρυθμό 30-60 ημέρες μετά την επέμβαση και να εξετάσουν εάν η καρδιοανάταξη συνεχούς ρεύματος μπορεί να είναι ευεργετική εάν τα αντιπηκτικά φάρμακα δεν έχουν βοηθήσει.

Μπορείτε να αποτρέψετε το AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης;

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο πρόληψης του AFib μετά την επέμβαση.

Η λήψη β-αναστολέων πριν από την εγχείρηση καρδιάς έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο AFib. Οι γιατροί μπορούν επίσης να χορηγήσουν το αντιαρρυθμικό φάρμακο αμιωδαρόνη για άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης AFib.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με το AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης.

Πόσο σοβαρό είναι το AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης;

Έρευνα από το 2022 συνδέει την ανάπτυξη AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης με μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων μετά από χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς μακροχρόνιες επιπλοκές.

Το AFib υποχωρεί μετά την επέμβαση;

Η AFib που αναπτύσσεται μετά την επέμβαση είναι συχνά προσωρινή. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και πιθανώς αντιαρρυθμικών φαρμάκων για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πόσο διαρκεί το AFib μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης;

Περίπου το 15-20% των περιπτώσεων AFib που αναπτύσσονται μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης υποχωρούν μέσα σε αρκετές ώρες. Περισσότερο από 90% των περιπτώσεων υποχωρούν εντός 6 εβδομάδων.

Πάρε μακριά

Το AFib είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης. Συχνά είναι προσωρινό και υποχωρεί χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο, τα άτομα που αναπτύσσουν AFib μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Ορισμένα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς και η αμιωδαρόνη, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο AFib μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τη χειρουργική σας ομάδα πριν από τη διαδικασία σας για να μάθετε πώς να προετοιμαστείτε καλύτερα για τη διαδικασία σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss