Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις σεξουαλικές εμμονές στην ΙΨΔ

Τα άτομα με σεξουαλική ΙΨΔ μπορεί να βιώσουν ενοχλητικές ή ενοχλητικές σεξουαλικές σκέψεις που προκαλούν άγχος στην καθημερινή ζωή. Η θεραπεία και άλλες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Όταν κάποιος έχει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), μπορεί να εμφανίσει εμμονές που σχετίζονται με συγκεκριμένα θέματα, γνωστά και ως υποτύποι. Τα κοινά θέματα ΙΨΔ περιλαμβάνουν μόλυνση, έλεγχο και βλάβη.

Ένας άλλος κοινός υποτύπος είναι η σεξουαλική ΙΨΔ. Αυτό περιλαμβάνει ενοχλητικές σκέψεις, εικόνες και άλλες παρορμήσεις σεξουαλικής φύσης. Τα άτομα με σεξουαλική ΙΨΔ εμπλέκονται σε καταναγκασμούς ως τρόπο να αποφύγουν ή να σταματήσουν αυτές τις εμμονές και τα συναισθήματα που προκαλούν.

Αυτό το άρθρο μοιράζεται περισσότερα για τη σεξουαλική ΙΨΔ, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και της θεραπείας της.

Τι είναι η σεξουαλική ΙΨΔ;

Η σεξουαλική ΙΨΔ είναι ένας υποτύπος ΙΨΔ στην οποία κάποιος βιώνει εμμονές που σχετίζονται με σεξουαλικά θέματα.

Αυτοί οι υποτύποι, ή θέματα, δεν αποτελούν μέρος μιας επίσημης διάγνωσης OCD. Αλλά είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να κατηγοριοποιήσουν τα συμπτώματα της ΙΨΔ.

Το σεξουαλικό OCD μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Εάν έχετε σεξουαλική ΙΨΔ, μπορεί να αντιμετωπίσετε εμμονές που σχετίζονται με:

 • ζαβολιά
 • αιμομιξία
 • σεξουαλική βία
 • παιδοφιλία
 • νεκροφιλία
 • κτηνωδία
 • σεξουαλικό προσανατολισμό
 • άλλα σεξουαλικά “ταμπού”

Επειδή αυτές οι εμμονές προκαλούν ακραία αγωνία και άγχος, τα άτομα με σεξουαλική ΙΨΔ επιδίδονται σε καταναγκασμούς για να αντεπεξέλθουν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο κύκλος εμμονών και καταναγκασμών μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής κάποιου και να δυσκολέψει τη λειτουργία του.

Πόσο συνηθισμένο είναι το σεξουαλικό OCD;

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες ζουν με ΙΨΔ, σύμφωνα με την Ένωση Άγχους & Κατάθλιψης της Αμερικής (ADAA). Και για την πλειοψηφία των ατόμων με ΙΨΔ, οι εμμονές τείνουν να περιστρέφονται γύρω από συγκεκριμένα θέματα.

Έρευνα από το 1996 προτείνει ότι ο έλεγχος της ΙΨΔ και της μόλυνσης της ΙΨΔ είναι δύο από τα πιο κοινά θέματα, που επηρεάζουν περίπου το 75% των ατόμων με την πάθηση. Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2020 υποδηλώνει ότι περίπου το 20-30% των ατόμων με ΙΨΔ βιώνουν σεξουαλικές εμμονές.

Επειδή αυτή η έρευνα είναι παλαιότερη, πρέπει να γίνουν πρόσθετες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα για να αντικατοπτρίζουν περισσότερα τρέχοντα ποσοστά και τάσεις.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Παραδείγματα σεξουαλικών συμπτωμάτων OCD

Τα συμπτώματα της σεξουαλικής ΙΨΔ συνήθως ομαδοποιούνται σε δύο κύριες κατηγορίες: εμμονές και καταναγκασμούς.

Οι εμμονές είναι ανεπιθύμητες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις, ορμές, εικόνες ή αισθήσεις που προκαλούν σε κάποιον να αισθάνεται δυσφορία, άγχος και φόβο. Οι καταναγκασμοί είναι ακαταμάχητες συμπεριφορές ή παρορμήσεις που κάνει κάποιος για να εξουδετερώσει ή να εξουδετερώσει τις εμμονές του.

Όταν κάποιος έχει σεξουαλική ΙΨΔ, οι εμμονές του περιστρέφονται γύρω από σεξουαλικά θέματα που βρίσκουν ενοχλητικά.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με σεξουαλικές εμμονές μπορεί να έχει μια επίμονη παρεμβατική σκέψη ότι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός θα αλλάξει ξαφνικά. Ή μπορεί να βιώνουν συχνά παρεμβατικές εικόνες ενοχλητικών σεξουαλικών πράξεων με ζώα ή άψυχα αντικείμενα.

Επειδή αυτές οι εμμονές προκαλούν σημαντικό άγχος, αγωνία, ακόμα και ντροπήτα άτομα με ΙΨΔ εμπλέκονται σε συμπεριφορές που ονομάζονται καταναγκασμοί για την αντιμετώπιση.

Παραδείγματα αυτών των καταναγκασμών στη σεξουαλική ΙΨΔ μπορεί να περιλαμβάνουν την αναζήτηση διαβεβαίωσης από τους άλλους σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την αποφυγή της επαφής με άτομα ή πράγματα που μπορεί να πυροδοτήσουν παρεμβατικές σεξουαλικές εικόνες ή την άρνηση του σεξ με τον σύντροφό τους από φόβο μήπως γίνει σεξουαλικά βίαιος.

Αιτίες σεξουαλικής ΙΨΔ

Οι ειδικοί εξακολουθούν να διερευνούν τι προκαλεί κάποιον να αναπτύξει ΙΨΔ, αλλά αρκετοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο. Η έρευνα δείχνει ότι ένας από αυτούς τους παράγοντες φαίνεται να περιλαμβάνει την εμπειρία ενός σημαντικού γεγονότος της ζωής.

Ενας μελέτη από το 2020 διερεύνησε τις επιπτώσεις των αγχωτικών ή τραυματικών γεγονότων της ζωής στην ανάπτυξη ΙΨΔ σε περισσότερους από 280 συμμετέχοντες. Περισσότερο από το 61% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι βίωσε ένα αγχωτικό γεγονός πριν από την έναρξη της ΙΨΔ και το 34% ανέφερε ότι βίωσε ένα τραυματικό συμβάν ζωής πριν από την έναρξη της ΙΨΔ.

Αν και δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο γεγονός της ζωής που μπορεί να προκαλέσει ΙΨΔ, μερικά από τα πιο κοινά συμβάντα περιλαμβάνουν:

 • να γίνει σοβαρά άρρωστος ή να νοσηλεύεται
 • βιώνοντας την ασθένεια ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου
 • αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο σπίτι, στο σχολείο ή στην εργασία
 • εισάγοντας μια νέα σχέση ή γάμο
 • περνώντας από μια δύσκολη διάλυση ή διαζύγιο
 • αντιμετωπίζετε εγκυμοσύνη, τοκετό ή απώλεια εγκυμοσύνης
 • βιώνουν κακοποίηση, παραμέληση ή επίθεση

Επιλογές θεραπείας για σεξουαλική OCD

Εάν έχετε σεξουαλική ΙΨΔ, οι θεραπευτικές επιλογές είναι ίδιες με οποιονδήποτε άλλο υποτύπο ΙΨΔ. Περιλαμβάνουν θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό διαφορετικών επιλογών.

Θεραπεία

Μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη σεξουαλική ΙΨΔ είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Και υπάρχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση CBT που οι ειδικοί θεωρούν τη θεραπεία χρυσού προτύπου για την ΙΨΔ: έκθεση και ανταπόκριση/τελετουργική πρόληψη (ERP).

Το ERP είναι μια τεχνική κατά την οποία εκτίθεστε σταδιακά στα ερεθίσματα της ΙΨΔ, συχνά με τη βοήθεια ενός θεραπευτή. Καθώς αρχίζετε να βιώνετε εμμονικές σκέψεις, ορμές και αισθήσεις, ο στόχος σας είναι να εξασκηθείτε στην αντιμετώπιση του άγχους που μπορεί να αισθανθείτε χωρίς να εμπλακείτε σε καταναγκασμούς.

Το ERP μπορεί να είναι μια προκλητική θεραπευτική προσέγγιση για άτομα με ΙΨΔ, αλλά έρευνα του 2012 υποδηλώνει ότι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό για τη θεραπεία της ΙΨΔ από τη φαρμακευτική αγωγή μόνο.

φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ, ειδικά όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τη θεραπεία έκθεσης. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) είναι η πιο συχνά συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων για την ΙΨΔ και οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • σιταλοπράμη (Celexa)

 • εσιταλοπράμη (Lexapro)

 • φλουοξετίνη (Prozac)

 • φλουβοξαμίνη (Luvox)

 • παροξετίνη (Paxil)

 • σερτραλίνη (Zoloft)

Ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό που ονομάζεται κλομιπραμίνη έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία της ΙΨΔ – αλλά οι επαγγελματίες υγείας δεν το συνταγογραφούν τόσο συχνά λόγω του αυξημένου κινδύνου παρενεργειών.

Αλλα

Άλλες θεραπευτικές επιλογές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ, ειδικά σε άτομα των οποίων η ΙΨΔ δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες. Δύο από αυτές τις επιλογές – η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) και η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση – έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ.

Η σεξουαλική OCD εξαφανίζεται ποτέ;

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπεία για την ΙΨΔ. Ωστόσο, η θεραπεία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τα άτομα με ΙΨΔ να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Εάν δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε λόγω σοβαρών συμπτωμάτων ΙΨΔ, δεν είστε μόνοι – και υπάρχει βοήθεια. Ακολουθούν μερικοί πόροι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τη θεραπεία που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε στην πορεία προς την ανάκαμψη:

 • SAMHSA: FindTreatment.gov
 • Διεθνές Ίδρυμα OCD: λίστα παρόχων
 • Διεθνές Ίδρυμα ΙΨΔ: ομάδες υποστήριξης
 • ΑΡΤΑ: οικιστικές εγκαταστάσεις ψυχικής υγείας
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Η σεξουαλική ΙΨΔ είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους υποτύπους ΙΨΔ και η έρευνα δείχνει ότι έως και το 30% των ατόμων με ΙΨΔ βιώνουν σεξουαλικές εμμονές. Ενώ αυτές οι εμμονές μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή άγχους και ντροπής για τα άτομα με την πάθηση, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σεξουαλική ΙΨΔ να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss