Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λοιμώδη αρθρίτιδα

Η λοιμώδης αρθρίτιδα (septic arthritis) είναι μια ξαφνική, σοβαρή μόλυνση μιας άρθρωσης. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, οίδημα, πυρετό και βλάβη των ιστών και χρειάζεται άμεση θεραπεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λοιμώδη αρθρίτιδα

Η λοιμώδης αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως μόνο μία άρθρωση, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να το διαγνώσετε και να το αντιμετωπίσετε γρήγορα για να αποτρέψετε σοβαρή βλάβη στις αρθρώσεις και την εξάπλωση της λοίμωξης.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα συμπτώματα, τις αιτίες, τις θεραπείες και τη διαδικασία ανάρρωσης. Θα περιγράψουμε επίσης πώς η λοιμώδης αρθρίτιδα διαφέρει από την αντιδραστική αρθρίτιδα.

Τι είναι η λοιμώδης αρθρίτιδα;

Η μολυσματική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν βακτήρια, μύκητες ή ιός μολύνουν μια άρθρωση, προκαλώντας φλεγμονή. Η μολυσματική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να προκαλέσει έντονο πόνο, πυρετό και ρίγη.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου απομακρύνει τακτικά αυτά τα επιβλαβή παθογόνα από το σώμα, αλλά όταν εισέρχονται σε κλειστές περιοχές, όπως μια άρθρωση, μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και να προκαλέσουν σοβαρή φλεγμονή και καταστροφή ιστών.

Επιπολασμός και επιπτώσεις αυτής της ασθένειας

Αν και το όνομά του μπορεί να είναι παραπλανητικό, η μολυσματική αρθρίτιδα δεν είναι μεταδοτική. Ωστόσο, αυτή η ασθένεια μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή.

Η έρευνα δείχνει ότι η ασθένεια από σηπτική αρθρίτιδα εμφανίζεται σε τουλάχιστον το ένα τρίτο των ατόμων με αυτή την πάθηση. Περίπου το 7%-15% των ατόμων που νοσηλεύονται με αυτή την πάθηση θα πεθάνουν.

Αυτή η ασθένεια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Άτομα που έχουν τεχνητές αρθρώσεις ή άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, είναι επίσης πιο επιρρεπή σε αυτή την πάθηση. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει άτομα με διαβήτη και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, για παράδειγμα.

Η σηπτική αρθρίτιδα προκαλεί

Η πιο κοινή αιτία της σηπτικής αρθρίτιδας είναι βακτήρια, μύκητες ή ιικά σώματα που εισέρχονται στο χώρο γύρω από μια άρθρωση.

Η βακτηριακή λοίμωξη είναι η πιο κοινή αιτία σηπτικής αρθρίτιδας. Μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι τα βακτήρια από την οικογένεια των σταφυλόκοκκων προκαλούν περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις σηπτικής αρθρίτιδας. Αυτό το στέλεχος βακτηρίων οδηγεί επίσης σε πολλά δερματικά προβλήματα.

Άλλες αιτίες σηπτικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν στελέχη βακτηρίων Streptococci, τα οποία επίσης οδηγούν σε λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, και βακτήρια Neisseria gonorrhoeae, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γονόρροια.

Τα βακτήρια συνήθως φτάνουν στην άρθρωση μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Το να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης ή να έχετε δαγκώματα ζώων, κοψίματα ή τρυπήματα στις αρθρώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει λοίμωξη, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σηπτική αρθρίτιδα.

Έχοντας εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ιστορικό άλλων προβλημάτων στις αρθρώσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος ή η οστεοαρθρίτιδα, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επειδή οι αρθρώσεις που έχουν υποστεί βλάβη μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση.

Σημεία και συμπτώματα σηπτικής αρθρίτιδας

Η σηπτική αρθρίτιδα προκαλεί σοβαρή φλεγμονή που μπορεί να διασπάσει τον ιστό στην άρθρωση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του χόνδρου και των οστών.

Όπως και άλλες μορφές αρθρίτιδας, τα κύρια συμπτώματα είναι οίδημα, πόνος και δυσκαμψία στην προσβεβλημένη άρθρωση. Άλλα σημεία και συμπτώματα της σηπτικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • πόνος που είναι πιο έντονος από τον πόνο της μη λοιμώδους φλεγμονώδους αρθρίτιδας
 • περιορισμένο εύρος κίνησης στην προσβεβλημένη άρθρωση
 • ερυθρότητα γύρω από την προσβεβλημένη άρθρωση
 • πυρετός
 • κούραση
 • αδυναμία
 • αλλαγές στην όρεξη
 • αυξημένη ευερεθιστότητα
 • δερματικά εξανθήματα

Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρκετές αρθρώσεις, αν και η σηπτική αρθρίτιδα στο γόνατο είναι πιο συχνή.

Η σηπτική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άλλες αρθρώσεις, όπως:

 • ώμος
 • ΚΑΡΠΟΣ του ΧΕΡΙΟΥ
 • ισχίο
 • αγκώνας

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και να γίνουν σοβαρά πολύ σύντομα μετά την ανάπτυξη της λοίμωξης, μερικές φορές μέσα σε λίγες ώρες. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα, ανάλογα με την αιτία της λοίμωξης.

Παράγοντες κινδύνου για σηπτική αρθρίτιδα

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μολυσματική αρθρίτιδα, αλλά ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως:

 • υπάρχουσα ασθένεια των αρθρώσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, ο λύκος ή η οστεοαρθρίτιδα
 • βλάβη στην άρθρωση
 • πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση
 • λοιμώξεις του δέρματος
 • ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών
 • τρυπημένα τραύματα
 • παρατεταμένη αντιβιοτική θεραπεία

Επιπλέον, όποιος κινδυνεύει να προσβάλει βακτήρια στην άρθρωση διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει αυτή την πάθηση. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει άτομα που έχουν δαγκώματα ζώων στην άρθρωση, άτομα που έχουν τεχνητές αρθρώσεις ή άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στις αρθρώσεις.

Θεραπεία σηπτικής αρθρίτιδας

Οι επιλογές θεραπείας της σηπτικής αρθρίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το ποιο παθογόνο προκαλεί αυτήν την κατάσταση.

Αντιβιοτικά

Επειδή αυτή η ασθένεια μπορεί να γίνει σοβαρή γρήγορα, οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά αμέσως μόλις υποψιαστούν λοιμώδη αρθρίτιδα. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά προτού η εξέταση υγρών των αρθρώσεων μπορέσει να εντοπίσει το συγκεκριμένο παθογόνο που εμπλέκεται στη μόλυνση.

Στο πρώτο στάδιο της θεραπείας για μια βακτηριακή λοίμωξη, οι επαγγελματίες υγείας συνήθως χορηγούν αντιβιοτικά απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου.

Εάν τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά, τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν εντός 48 ωρών. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια αντιβιοτικά για 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Συνήθως, οι γιατροί κανονίζουν οι άνθρωποι να λαμβάνουν ενδοφλέβια αντιβιοτικά στο σπίτι.

Οι γιατροί μπορούν στη συνέχεια να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά από το στόμα για άλλες 2-6 εβδομάδες.

Αντιμυκητιακά φάρμακα

Εάν ένας τύπος μύκητα προκαλεί τη μόλυνση, οι γιατροί τον αντιμετωπίζουν με αντιμυκητιασικό φάρμακο αντί για αντιβιοτικά.

Αντιιικά φάρμακα

Οι περισσότερες ιογενείς αιτίες της αρθρίτιδας είναι αυτοπεριοριζόμενες, που σημαίνει ότι η κατάσταση υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν αντιιικά φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε ορισμένες περιπτώσεις που εμπλέκεται ο ιός της ηπατίτιδας C.

Αποστραγγίστε υγρό από την προσβεβλημένη άρθρωση

Οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να στραγγίσουν υγρό από μια προσβεβλημένη άρθρωση για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των επιβλαβών παθογόνων και φλεγμονωδών ουσιών από το σώμα. Οι γιατροί μπορούν να το κάνουν αυτό με μια σύριγγα ή με μια διαδικασία που ονομάζεται αρθροσκόπηση. Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται με την εισαγωγή ενός μικρού σωλήνα παροχέτευσης στην προσβεβλημένη άρθρωση μέσω μιας μικρής τομής.

Φυσικές ασκήσεις

Τα άτομα με λοιμώδη αρθρίτιδα μπορεί να κάνουν φυσικοθεραπεία για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση του εύρους κίνησης και λειτουργίας της άρθρωσης. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει τη χρήση νάρθηκα για την υποστήριξη της προσβεβλημένης άρθρωσης.

Για όποιον φοράει νάρθηκα, είναι απαραίτητο να κάνει ασκήσεις εύρους κίνησης για να αποτρέψει τη βράχυνση των μυών της άρθρωσης. Ένα άτομο δεν πρέπει επίσης να φοράει τον νάρθηκα συνεχώς.

Επιπλοκές σηπτικής αρθρίτιδας

Εάν ένα άτομο δεν λάβει έγκαιρα, ισχυρή θεραπεία, η λοιμώδης αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους ιστούς και τα οστά στην άρθρωση.

Οι επιπτώσεις αυτής της βλάβης στην καθημερινή ζωή εξαρτώνται από το ποια άρθρωση εμπλέκεται. Για παράδειγμα, η βλάβη σε μια άρθρωση του γόνατος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να στέκεστε ή να περπατάτε.

Η μολυσματική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί παράλληλα με την οστεομυελίτιδα, η οποία είναι μια λοίμωξη μέσα σε ένα οστό.

Διάγνωση σηπτικής αρθρίτιδας

Πρέπει να διαγνωστεί η λοιμώδης αρθρίτιδα το συντομότερο δυνατό. Αρχικά, ένας γιατρός πραγματοποιεί μια φυσική εξέταση και συζητά μαζί του το ιατρικό ιστορικό του ατόμου.

Αυτή η ενέργεια από μόνη της δεν παρέχει αρκετές πληροφορίες για έναν γιατρό για να διακρίνει τη λοιμώδη αρθρίτιδα από πολλές άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, επομένως εάν υποψιαστεί ότι έχει μολυσματική αρθρίτιδα, θα συστήσει περαιτέρω εξετάσεις.

Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να απαιτούν δείγματα αίματος και υγρού από την προσβεβλημένη άρθρωση. Μια κλινική ανασκόπηση του 2018 ανήγγειλε την ανάλυση του αρθρικού υγρού ως το διαγνωστικό χρυσό πρότυπο για τη λοιμώδη αρθρίτιδα.

Οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες, για να εκτιμήσουν την έκταση της βλάβης που έχει ήδη προκαλέσει η λοίμωξη.

Λοιμώδης αρθρίτιδα εναντίον αντιδραστικής αρθρίτιδας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μπερδέψουν τη μολυσματική αρθρίτιδα με την αντιδραστική αρθρίτιδα. Αυτές οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, η λοιμώδης αρθρίτιδα προκύπτει από μια ενεργή λοίμωξη στην άρθρωση, ενώ η αντιδραστική αρθρίτιδα συνήθως προκύπτει από μια πρόσφατη μόλυνση σε άλλο σημείο του σώματος.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αντιδραστική αρθρίτιδα μετά από σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή μόλυνση του γαστρεντερικού σωλήνα από τροφική δηλητηρίαση.

Η αντιδραστική αρθρίτιδα δεν προκύπτει συνήθως από μόλυνση που εξαπλώνεται σε μια άρθρωση. Αντίθετα, εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στην αρχική μόλυνση, προκαλώντας φλεγμονή των αρθρώσεων.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη λοιμώδη αρθρίτιδα

Μπορεί η σηπτική αρθρίτιδα να εξαπλωθεί σε άλλες αρθρώσεις;

Η λοιμώδης αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως μόνο μία άρθρωση. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει πολλές αρθρώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ποιοι άλλοι οργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν σηπτική αρθρίτιδα;

Αν και τα βακτήρια προκαλούν συνήθως σηπτική αρθρίτιδα, διάφοροι τύποι ιών και μυκήτων μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση.

Η ερυθρά, η ηπατίτιδα Β ή C, ο παρβοϊός, ο αλφαϊός και ο φλαβοϊός μπορεί να προκαλέσουν ιογενή αρθρίτιδα. Ορισμένοι τύποι μυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του Candida albicans, μπορεί επίσης να προκαλέσουν σηπτική αρθρίτιδα, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Πότε ένα άτομο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της σηπτικής αρθρίτιδας;

Η θεραπεία για τη λοιμώδη αρθρίτιδα συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αντιβιοτικών και παροχέτευσης υγρού των αρθρώσεων χρησιμοποιώντας είτε σωλήνα είτε σύριγγα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την παροχέτευση της άρθρωσης, αν και αυτό μπορεί να εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης, τη συγκεκριμένη άρθρωση που επηρεάζει η αρθρίτιδα και εάν άλλες θεραπείες είναι αποτελεσματικές ή όχι.

Περίληψη

Η λοιμώδης αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη των οστών και των ιστών. Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η πιο κοινή αιτία, αν και οι ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί επίσης να ευθύνονται.

Ένα άτομο με μολυσματική αρθρίτιδα μπορεί να παρουσιάσει ξαφνικό πρήξιμο, έντονο πόνο, ζάλη και κόπωση.

Η έγκαιρη και επιθετική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της ενδοφλέβιας χορήγησης αντιβιοτικών, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές ενός ατόμου για σηπτική αρθρίτιδα. Εάν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα, ένα άτομο μπορεί να αναρρώσει πλήρως χωρίς μόνιμη βλάβη.

Πηγές πληροφοριών:

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss