Τι είναι το Flat Affect στη Σχιζοφρένεια;

Η συναισθηματική έκφραση μπορεί να είναι πολύ προσωπική και δεν φορούν όλοι την καρδιά τους στο μανίκι τους. Αλλά όταν δεν μπορείτε να εκφράσετε συναισθήματα ακόμα και όταν το θέλετε και ξέρετε πώς να το κάνετε, μπορεί να αισθάνεστε ίσια συναισθήματα.

Το «επίδραση» στην ψυχολογία αναφέρεται στην εξωτερική έκφραση των συναισθημάτων σας.

Είναι διαφορετικό από τη διάθεσή σας, η οποία είναι μια διάχυτη, μακροπρόθεσμη συναισθηματική κατάσταση, και δεν είναι το ίδιο με τη συναισθηματική σας κατάσταση, που είναι ο γενικότερος συναισθηματικός τόνος αυτή τη στιγμή.

Η επίδραση είναι ο τρόπος με τον οποίο προβάλλετε τα συναισθήματά σας στον κόσμο μέσω εκφράσεων προσώπου, χειρονομιών, φωνητικού τόνου και μη λεκτικών ενδείξεων. Είναι το πώς μεταδίδεις στους άλλους ότι είσαι χαρούμενος, λυπημένος, εκνευρισμένος ή συγκλονισμένος.

Όταν ζείτε με σχιζοφρένεια, η ικανότητά σας να εμφανίζετε με ακρίβεια το συναίσθημά σας μπορεί να επηρεαστεί. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε σχεδόν εντελώς ανίκανοι να εκφράσετε συναισθήματα, μια εμπειρία γνωστή ως «επίπεδη επιρροή».

Τι σημαίνει flat effect;

Το επίπεδο συναίσθημα είναι ένα σύμπτωμα που παρατηρείται σε διάφορες ψυχικές και σωματικές παθήσεις. Ορίζεται ως ελάχιστη έως καθόλου εξωτερική συναισθηματική έκφραση, που καθορίζεται από την απουσία εκφράσεων του προσώπου, της γλώσσας του σώματος, της οπτικής επαφής και των τονισμών της ομιλίας που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία συναισθημάτων.

Επίπεδη επίδραση στα συμπτώματα σχιζοφρένειας

Στη σχιζοφρένεια, το επίπεδο συναίσθημα είναι μια παρουσίαση «μειωμένης συναισθηματικής έκφρασης», ένα από τα πέντε αρνητικά συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση.

Τα αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας περιλαμβάνουν:

 • alogia (μειωμένη απόδοση ομιλίας)

 • μειωμένη συναισθηματική έκφραση
 • ανηδονία (μειωμένη ικανότητα να βιώνεις ευχαρίστηση)

 • ακοινωνικότητα (αδιαφορία ή απόσυρση από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις)
 • αποφυγή (μείωση της αυτοπαρακινούμενης σκόπιμης δραστηριότητας)

Τα αρνητικά συμπτώματα είναι εκείνα που αφαιρούν από το βασικό επίπεδο λειτουργίας σας, ενώ τα θετικά συμπτώματα, όπως οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες, προσθέτουν χαρακτηριστικά στην τρέχουσα βιωμένη εμπειρία σας.

Το επίπεδο συναίσθημα στη σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή μορφή μειωμένης συναισθηματικής έκφρασης, όπου όλη ή σχεδόν όλη η εξωτερική συναισθηματική σας έκφραση είναι ανύπαρκτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νιώθετε συναισθήματα – σημαίνει ότι δεν έχετε την ικανότητα να τα εκφράσετε.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • δεν κάνει οπτική επαφή
 • απαθής ή κενή έκφραση του προσώπου
 • μονότονος λόγος
 • απουσία μη λεκτικών συναισθηματικών ενδείξεων, όπως χειρονομίες
 • εμφανίζεται ασυγκίνητος ή δεν ανταποκρίνεται σε συναισθηματικά συγκλονιστικές εμπειρίες
 • έλλειψη συναισθηματικής αμοιβαιότητας με τους άλλους

Η μειωμένη συναισθηματική έκφραση στη σχιζοφρένεια, γνωστή και ως συναισθηματική ισοπέδωση, δεν περιορίζεται στο επίπεδο συναίσθημα. Μπορεί να συμβεί σε μια συνέχεια.

Είναι επίσης δυνατό να βιώσετε:

 • Περιορισμένη (ή περιορισμένη) επίδραση: Συναισθηματική έκφραση κάτω από αυτό που είναι τυπικό.
 • Αμβλύ συναίσθημα: Πολύ μικρή συναισθηματική έκφραση.

Παραδείγματα επίπεδης επίδρασης στη σχιζοφρένεια

Το επίπεδο συναίσθημα δεν σημαίνει ότι δεν ξέρεις πώς να εκφράσεις αυτό που σκέφτεσαι σε μια συναισθηματική στιγμή. Είναι φυσικό για τους περισσότερους ανθρώπους μερικές φορές να δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που νιώθουν επειδή δεν είναι σίγουροι για τον καλύτερο τρόπο.

Αντίθετα, το επίπεδο συναίσθημα είναι η απώλεια σας ικανότητα να εκφράζει εξωτερικά το συναίσθημα.

Ακόμα κι αν ξέρετε ακριβώς πώς να το μεταφέρετε και το έχετε κάνει στο παρελθόν, ίσια αίσθηση συμβαίνει όταν Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να συνδέσει τα συναισθήματα που νιώθετε με τις εξωτερικές τους εκφράσεις.

Παραδείγματα για το πώς μπορεί να φαίνεται το επίπεδο συναίσθημα στην καθημερινή ζωή:

 • να εμφανίζεστε στωικός και ασυγκίνητος κατά τη διάρκεια της κηδείας του συζύγου σας παρά τη σημαντική θλίψη και θλίψη από την απώλεια
 • δεν δείχνετε ενθουσιασμό για μια σημαντική προαγωγή που έχετε εργαστεί σκληρά για να πετύχετε
 • να μην μπορείτε να δείξετε χαρά ή ενθουσιασμό όταν σας δίνεται ένα στοχαστικό δώρο στα γενέθλιά σας
 • να μην γελάτε, να χαμογελάτε ή να αλλάζετε τις εκφράσεις του προσώπου σας όταν ένας φίλος σας λέει μια πραγματικά αστεία ιστορία

Είναι το επίπεδο επίπτωση ένα κοινό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας;

Σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, η αναθεώρηση κειμένου (DSM-5-TR), η μειωμένη συναισθηματική έκφραση και η αποβολή είναι τα δύο πιο εμφανή αρνητικά συμπτώματα που εμφανίζονται στη σχιζοφρένεια.

Το DSM-5-TR είναι ένα τεκμηριωμένο, διεθνώς χρησιμοποιούμενο διαγνωστικό εργαλείο με γνώση των τάσεων για παθήσεις ψυχικής υγείας, αλλά ο ακριβής επιπολασμός του επίπεδου συναισθήματος σε σύγκριση με άλλους τύπους μειωμένης συναισθηματικής έκφρασης δεν είναι ξεκάθαρος.

Η επικαλυπτόμενη ορολογία στη βιβλιογραφία, οι παραλλαγές στα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα και η υποκειμενική φύση του προσδιορισμού ενός καθολικού «φυσιολογικού» επιπέδου συναισθηματικής έκφρασης καθιστούν δύσκολη την ακριβή μέτρηση του επίπεδου συναισθήματος στη σχιζοφρένεια.

Τι προκαλεί το επίπεδο συναίσθημα στη σχιζοφρένεια;

Η σχιζοφρένεια είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας, αλλά θεωρείται επίσης μια χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου.

Παρουσιάζει δομικές και λειτουργικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη συναισθηματική επεξεργασία και αυτές τις αλλαγές συνδέονται στα αρνητικά συμπτώματα που εμφανίζονται στη σχιζοφρένεια, συμπεριλαμβανομένης της επίπεδης συγκίνησης.

Η γενετική, τα φάρμακα και η χημεία του εγκεφάλου μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της μειωμένης συναισθηματικής έκφρασης, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των υποκείμενων αιτιών.

Θεραπεία για επίπεδη επίδραση στη σχιζοφρένεια

Η αντιμετώπιση του επίπεδου συναισθήματος στη σχιζοφρένεια περιλαμβάνει τη θεραπεία της σχιζοφρένειας στο σύνολό της. Γενικά, τα αντιψυχωσικά φάρμακα, η ψυχοθεραπεία και οι παρεμβάσεις κοινωνικής υποστήριξης αποτελούν μέρος του σχεδίου θεραπείας.

Σύμφωνα με α Ερευνητική ανασκόπηση 2020Ωστόσο, τα αντιψυχωσικά, ο ακρογωνιαίος λίθος για θετικά συμπτώματα όπως οι ψευδαισθήσεις, φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε αρνητικά συμπτώματα όπως το επίπεδο συναίσθημα.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι έχει παρατηρηθεί κάποια επιτυχία στη χρήση αντιψυχωσικών σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά, αλλά η έρευνα είναι περιορισμένη και είχε ανάμεικτα αποτελέσματα.

Ομοίως, έχει αναφερθεί κάποια πρώιμη επιτυχία με προσεγγίσεις όπως η βαθιά διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, αλλά και πάλι, χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Τελικά, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το επίπεδο συναίσθημα μπορεί να έχει τη μορφή ψυχοκοινωνικών προσεγγίσεων, οι οποίες προσπαθούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια εικόνα για στάσεις, συμπεριφορές και προσδοκίες στη σχιζοφρένεια. Οι παρεμβάσεις που βασίζονται σε δεξιότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να εργαστείτε για την ανοικοδόμηση της συναισθηματικής επικοινωνίας — ή να βρείτε νέους τρόπους έκφρασης συναισθημάτων με τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους.

Η έρευνα του 2020 υποδηλώνει ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μια άλλη θεραπεία χρυσού προτύπου που χρησιμοποιείται για τα θετικά συμπτώματα στη σχιζοφρένεια, έχει επίσης δείξει μέτρια, θετικά αποτελέσματα στα αρνητικά συμπτώματα.

Πώς να υποστηρίξετε κάποιον με επίπεδο συναίσθημα και σχιζοφρένεια

Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο ζει με σταθερό συναίσθημα στη σχιζοφρένεια, είναι σημαντικό να θυμάστε να μην παίρνετε προσωπικά την έλλειψη συναισθηματικής ανταπόκρισης. Δεν είναι σκόπιμα απόμακροι ή αδιάφοροι. Μπορεί να τους λείπει η ικανότητα – όχι η επιθυμία – να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Μόλις καταλάβετε τι είναι το επίπεδο συναίσθημα και τι σημαίνει, μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την κακή επικοινωνία, την απογοήτευση και τα πληγωμένα συναισθήματα.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε κάποιον που ζει με σταθερό συναίσθημα στη σχιζοφρένεια περιλαμβάνουν:

 • εστιάζοντας στην υπομονή και την κατανόηση
 • ενθαρρύνοντας τη συνεχή επαγγελματική θεραπεία και υποστήριξη
 • επιτρέποντάς τους να αφιερώσουν χρόνο για να εκφραστούν
 • επικυρώνοντας τα συναισθήματά τους — τα συναισθήματά τους είναι εκεί, ακόμα κι αν δεν μπορούν να τα εκφράσουν
 • αποφεύγοντας να κάνετε συναισθηματικές απαιτήσεις ή να θέσετε προσδοκίες για συναισθηματικές αντιδράσεις
 • ενθάρρυνση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων
 • προσφέρεται να βοηθήσει σε εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να θεωρούν προκλητικές
 • συνεργασία με έναν επαγγελματία για την ανάπτυξη νέων τρόπων επικοινωνίας συναισθημάτων
 • ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν σε συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής
 • είναι ένας γνώστης διαμεσολαβητής με άλλους που μπορεί να μην κατανοούν το επίπεδο συναίσθημα

Συμπέρασμα

Το επίπεδο συναίσθημα στη σχιζοφρένεια είναι μια παρουσίαση «μειωμένης συναισθηματικής έκφρασης». Περιγράφει μια πλήρη ή σχεδόν πλήρη (και ανεξέλεγκτη) έλλειψη εξωτερικών συναισθηματικών ενδείξεων όπως εκφράσεις προσώπου, οπτική επαφή και φωνητική τονικότητα.

Η επίπεδη συγκίνηση δεν είναι σκόπιμη και δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν έχει συναισθήματα. Μπορεί να προκαλείται από αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, τη χημεία και τη λειτουργία και είναι ένα από τα δύο πιο κοινά αρνητικά συμπτώματα που εμφανίζονται στη σχιζοφρένεια.

Το επίπεδο συναίσθημα αντιμετωπίζεται με τη συνολική διαχείριση της σχιζοφρένειας. Τα φάρμακα, η ψυχοθεραπεία και η κοινωνική υποστήριξη μπορούν όλα να βοηθήσουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων συναισθηματικής επικοινωνίας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss