Τι είναι το κολάρο τραχειοστομίας;

Ένα κολάρο τραχειοστομίας χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση του σωλήνα τραχειοστομίας στη θέση του. Το κολάρο συνδέεται με τις πλάκες τραχειοστομίας, οι οποίες λειτουργούν για τη σταθεροποίηση του σωλήνα. Συνήθως θα αντικαθιστάτε το κολάρο καθημερινά.

Η τραχειοστομία είναι μια διαδικασία που δημιουργεί ένα άνοιγμα στην τραχεία σας, που μερικές φορές ονομάζεται «τραχεία», μέσω του δέρματος στο εξωτερικό του λαιμού σας. Η διαδικασία γίνεται για να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε.

Όταν κάνετε τραχειοστομία, ο αέρας φτάνει στους πνεύμονές σας μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται μέσω του ανοίγματος που δημιουργείται στον λαιμό σας. Οι τραχειοστομίες μπορεί να είναι είτε προσωρινές είτε μόνιμες.

Το κολάρο τραχειοστομίας είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση του σωλήνα τραχειοστομίας στη θέση του. Οι σωλήνες τραχειοστομίας μερικές φορές ονομάζονται «δεσμοί τραχειοστομίας».

Ένας σωλήνας τραχειοστομίας σταθεροποιείται με συσκευές που ονομάζονται «πλάκες τραχειοστομίας» ή «φλάντζες» που κάθονται επίπεδα στο λαιμό. Στη συνέχεια προσαρτώνται περιλαίμια τραχειοστομίας στις πλάκες τραχειοστομίας.

Πώς λειτουργεί το κολάρο τραχειοστομίας;

Οι πλάκες τραχειοστομίας κάθονται γύρω από τον σωλήνα τραχειοστομίας και στον αυχένα. Έχουν ανοίγματα εκατέρωθεν, και κολάρα τραχειοστομίας ή «δεσμοί» εισάγονται σε καθένα από αυτά τα ανοίγματα. Περιλαίμια τραχειοστομίας στη συνέχεια τυλίγονται γύρω από το λαιμό. Μόλις ασφαλιστούν, βοηθούν στη συγκράτηση του σωλήνα τραχειοστομίας στη θέση του.

Διαφορετικοί τύποι γιακά λειτουργούν με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα γιακά είναι στερεωμένα στο πίσω μέρος του λαιμού. Ορισμένα περιλαίμια τραχειοστομίας έχουν επένδυση για να τα κάνουν πιο άνετα.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη περιλαίμιων τραχειοστομίας;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι περιλαίμιων τραχειοστομίας: Velcro και twill. Οι δεσμοί Velcro ασφαλίζουν με Velcro. Οι δεσμοί του twill είναι πιο λεπτές και δένονται με κόμπους, παρόμοια με τα κορδόνια. Οι δεσμοί του twill μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε μέγεθος για εξατομικευμένη εφαρμογή.

Διάφορες μάρκες κατασκευάζουν και τους δύο τύπους περιλαίμιων τραχειοστομίας. Διατίθενται μεγέθη για παιδιά και ενήλικες. Μπορείτε επίσης να βρείτε περιλαίμια τραχειοστομίας που ταιριάζουν στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν γιακά διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα και σχέδια, καθώς και γιακά που έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο απαλά στο δέρμα σας.

Η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να καλύψει μέρος ή όλη την τιμή των περιλαίμιων τραχειοστομίας. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να καλύπτουν μόνο γιακά με twill ή μόνο γιακάδες Velcro. Μπορείτε να καλέσετε και να μιλήσετε με έναν εκπρόσωπο του προγράμματος εάν δεν είστε σίγουροι για το τι καλύπτεται από την ασφάλιση.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να έχει συγκεκριμένες συστάσεις για το καλύτερο κολάρο για την περίπτωσή σας.

Πώς φροντίζετε για ένα κολάρο τραχειοστομίας;

Τα ακριβή βήματα φροντίδας εξαρτώνται από τον τύπο του περιλαίμιου τραχειοστομίας που έχετε, αλλά ορισμένα βασικά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να φροντίσετε οποιοδήποτε περιλαίμιο τραχειοστομίας.

Το πιο σημαντικό, θα θελήσετε να αλλάζετε το κολάρο τραχειοστομίας σας μία φορά την ημέρα ή περισσότερο εάν βραχεί, λερωθεί ή το δέρμα σας φαίνεται ερεθισμένο.

Για να αλλάξετε το κολάρο τραχειοστομίας:

 1. Βοηθά να έχετε όλες τις προμήθειες στη διάθεσή σας, συμπεριλαμβανομένου ενός φρέσκου περιλαίμιου τραχειοστομίας, πριν αρχίσετε να αλλάζετε το κολάρο.
 2. Αφαιρέστε οποιοδήποτε επίδεσμο πριν αφαιρέσετε τον γιακά.
 3. Για να αποτρέψετε την πτώση του σωλήνα τραχειοστομίας ενώ αλλάζετε το κολάρο, κρατήστε τη φλάντζα απαλά στον λαιμό σας καθώς αφαιρείτε το κολάρο.
 4. Περάστε προσεκτικά το νέο κολάρο μέσα από τα ανοίγματα στη φλάντζα τραχειοστομίας.
 5. Στερεώστε το νέο γιακά.
 6. Τοποθετήστε δύο δάχτυλα κάτω από το κολάρο τραχειοστομίας και τοποθετήστε τα επίπεδα στον λαιμό σας για να βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή είναι σωστή.

Είναι σημαντικό να αναφέρετε οποιαδήποτε ερυθρότητα ή ερεθισμό παρατηρήσετε στην ιατρική σας ομάδα. Εάν αισθανθείτε πρήξιμο ή παρατηρήσετε μια δυσάρεστη οσμή, κιτρινοπράσινη έκκριση ή εξάνθημα γύρω από τον σωλήνα σας, επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό. Αυτοί οι ερεθισμοί μπορεί να είναι συμπτώματα λοίμωξης και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Ζώντας με τραχειοστομία

Η επιστροφή στο σπίτι με τραχειοστομία μπορεί να είναι μια προσαρμογή, αλλά ορισμένες στρατηγικές φροντίδας μπορούν να βοηθήσουν. Γενικά:

 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα όταν είστε στο σπίτι για να υγράνετε τον αέρα που αναπνέετε.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας τουλάχιστον 8 φλιτζάνια νερό την ημέρα, εκτός εάν ο γιατρός πει διαφορετικά.
 • Χρησιμοποιήστε ένα αναπνεύσιμο κάλυμμα ή επίδεσμο για να προστατεύσετε το άνοιγμα της στομίας σας όταν βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους σε πολύ ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες.
 • Προσέξτε για μικρά αντικείμενα, όπως σπόρους, σκόνη και έντομα, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο άκρο του σωλήνα τραχειοστομίας σας.
 • Στρέψτε το νερό του ντους σας μακριά από το σημείο της τραχειοστομίας ή χρησιμοποιήστε ένα αδιάβροχο και αναπνεύσιμο κάλυμμα ντους.
 • Αποφύγετε περιοχές που είναι πολύ καπνιστές ή μολυσμένες.
 • Αναφέρετε τυχόν αλλαγές ή ανησυχίες σε γιατρό το συντομότερο δυνατό.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Η κατώτατη γραμμή

Τα περιλαίμια τραχειοστομίας χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση των σωλήνων τραχειοστομίας στη θέση τους. Τυλίγονται γύρω από το λαιμό και στερεώνονται είτε με Velcro είτε με γραβάτες. Τα περιλαίμια τραχειοστομίας συνήθως αλλάζουν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Είναι σημαντικό οποιοσδήποτε ερεθισμός του δέρματος, εκκρίσεις, πρήξιμο ή μυρωδιές που παρατηρούνται κατά την αλλαγή να αναφέρονται αμέσως σε έναν επαγγελματία υγείας.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss