Τι είναι ο πονοκέφαλος Sentinel;

Ο πονοκέφαλος φρουρός είναι ένας ξαφνικός, πολύ δυνατός πονοκέφαλος που εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση. Συνήθως προηγείται ενός εγκεφαλικού ή άλλου τύπου εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Ο πονοκέφαλος φρουρός είναι ένας ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος. Μπορεί να εμφανιστεί τυχαία χωρίς άλλα συμπτώματα ή συγκεκριμένες περιοχές πόνου.

Πολλοί ειδικοί βλέπουν τους πονοκεφάλους φρουρού ως προειδοποιητικό σημάδι για μια πιο σοβαρή πάθηση – αιμορραγία στον εγκέφαλο – αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει μερικές από τις πιθανές αιτίες ενός πονοκεφάλου φρουρού, τι σημαίνει αυτό το είδος πονοκεφάλου για τη συνολική υγεία σας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου φρουρού;

Ο πονοκέφαλος φρουρός είναι ένας ξαφνικός και πολύ έντονος πονοκέφαλος. Πολλοί άνθρωποι τα περιγράφουν ως τον χειρότερο πονοκέφαλο. Η έρευνα δείχνει ότι οι πονοκέφαλοι φρουροί είναι πολύ χειρότεροι από έναν κοινό πονοκέφαλο, αλλά όχι τόσο έντονοι όσο οι πονοκέφαλοι με κεραυνούς.

Δεν υπάρχουν επίσημα κριτήρια για τη διάγνωση μιας κεφαλαλγίας φρουρού ή τη διαφοροποίησή της από άλλους τύπους πονοκεφάλων. Εάν αντιμετωπίζετε έναν ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη γνώμη ενός επαγγελματία γιατρού.

Συνήθως, τα κύρια χαρακτηριστικά ενός πονοκεφάλου φρουρού είναι:

 • ξαφνικός πόνος
 • πόνος δηλαδή δύσκολο να εντοπιστεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή του κεφαλιού
 • ένας πονοκέφαλος που δεν μοιάζει με κανέναν που είχατε πριν
 • πονοκεφάλους που δεν σχετίζονται με συγκεκριμένες δραστηριότητες, τροφές ή φάρμακα

Άλλα πιθανά, αλλά λιγότερο συχνά, συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ναυτία ή έμετο
 • αλλάζει η όραση
 • αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση ή απώλεια συνείδησης

Οι πονοκέφαλοι φρουρού μπορεί να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και για μια περίοδο αρκετών ημερών ή εβδομάδων, με ποικίλη ένταση.

Πονοκέφαλος φρουρός εναντίον κεφαλαλγίας κεραυνού

ΕΝΑ κεραυνοβόλος πονοκέφαλος είναι ένας άλλος τύπος σοβαρού πονοκεφάλου. Είναι παρόμοιο με τον πονοκέφαλο φρουρού με τον τρόπο που εμφανίζεται ξαφνικά και έντονα. Μια μελέτη περιγράφει τον πονοκέφαλο με κεραυνούς ως «τον χειρότερο πονοκέφαλο» που έχουν βιώσει οι άνθρωποι, με την ένταση του πόνου να κορυφώνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό και να διαρκεί τουλάχιστον 5 λεπτά.

Ωστόσο, είναι πόσο γρήγορα εντείνεται ένας πονοκέφαλος με κεραυνούς, παρά το πόσο επώδυνος είναι συνολικά που τον διακρίνει πραγματικά από άλλους πονοκεφάλους.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Είναι ο πονοκέφαλος φρουρός σημάδι εγκεφαλικού;

Οι πονοκέφαλοι φρουρού είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάτι πιο σημαντικό να έρθει.

Αυτό συνήθως σημαίνει υπαραχνοειδή αιμορραγία ή ρήξη ανευρύσματος. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα παρόμοια με έναν πονοκέφαλο φρουρού, αλλά δεν ακολουθείται από άλλο συμβάν υγείας και ο ασθενής έχει κανονική ιατρική εξέταση, τότε αυτός ο πονοκέφαλος δεν ήταν αληθινός πονοκέφαλος φρουρός.

Σχετικά με 15–60% των ατόμων που έχουν υπαραχνοειδή αιμορραγία (SAH) αναφέρουν ότι είχαν κεφαλαλγία φρουρού τις ημέρες ή εβδομάδες πριν από τη διάγνωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πονοκέφαλος φρουρός εμφανίζεται αρχικά με μικρή διαρροή αίματος στον εγκέφαλο. Θα μπορούσε να τελειώσει εκεί ή να ακολουθηθεί τις επόμενες εβδομάδες με μεγαλύτερη, πιο σοβαρή αιμορραγία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κεφαλαλγίας φρουρού;

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό έναυσμα για επισκέψεις στα τμήματα έκτακτης ανάγκης, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα χρησιμοποιήσει το ιατρικό ιστορικό, τη λίστα φαρμάκων και την περιγραφή των συμπτωμάτων για να σας βοηθήσει να κάνετε α διάγνωση. Άλλα συμπτώματα όπως αλλαγές στην όραση ή ακόμα και απώλεια συνείδησης θα ληφθούν επίσης υπόψη, αλλά η απεικόνιση θα βοηθήσει στον αποκλεισμό σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.

Αξονική τομογραφία και άλλες μορφές απεικονιστικών μελετών του εγκεφάλου μπορούν να εντοπίσουν διάφορους τύπους και θέσεις αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Μπορεί να πει εάν ο πονοκέφαλος φρουρός σας ήταν, στην πραγματικότητα, ένα προειδοποιητικό σημάδι για αιμορραγία που μπορεί να διαγνωστεί ως SAH, ρήξη ανευρύσματος ή εγκεφαλικό.

Μια οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για κάποιον που παρουσιάζει πονοκέφαλο φρουρού. Αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της υπαραχνοειδής αιμορραγίας.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πονοκέφαλος φρουρός;

Εάν ο πονοκέφαλος φρουρός σας σχετίζεται με οποιοδήποτε τύπο αιμορραγίας στον εγκέφαλό σας, αυτό είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση θεραπεία. Τα ανευρύσματα, το SAH και άλλες μορφές εγκεφαλικής αιμορραγίας αντιμετωπίζονται με χειρουργική αποκατάσταση των ραγισμένων αιμοφόρων αγγείων.

Ποια είναι η προοπτική για έναν πονοκέφαλο φρουρού;

Οι πονοκέφαλοι φρουρού είναι συνήθως μια κόκκινη σημαία για μια επερχόμενη ιατρική έκτακτη ανάγκη. Για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν κάποιο βαθμό εγκεφαλική αιμορραγία μετά από έναν πονοκέφαλο φρουρού, η πρόγνωσή σας θα εξαρτηθεί από πράγματα όπως:

 • όπου στον εγκέφαλό σου έγινε η αιμορραγία
 • πόσο εκτεταμένη ήταν η αιμορραγία
 • πόσο καιρό κράτησε η αιμορραγία
 • πόσο γρήγορα αποκαταστάθηκε η αιμορραγία

Η αιμορραγία στον εγκέφαλο αναφέρεται συνήθως ως αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και πιθανή μακροπρόθεσμη συνέπειες ένα σοβαρό εγκεφαλικό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως:

 • απώλεια κινητικότητας
 • προβλήματα ομιλίας
 • προβλήματα κατάποσης
 • προβλήματα επικοινωνίας
 • γνωστικές αλλαγές

Εάν έχετε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αιμορραγίας στον εγκέφαλο, χρειάζεστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, καθώς και φροντίδα παρακολούθησης που θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε και να αποκατασταθείτε.

Ο πονοκέφαλος φρουρός είναι ένας ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος που μπορεί κάλλιστα να είναι μια κόκκινη σημαία για μια σοβαρή ιατρική έκτακτη ανάγκη. Σε πολλές περιπτώσεις, προηγείται ενός εγκεφαλικού.

Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από ορισμένους άλλους τύπους πονοκεφάλων, αλλά θα μπορούσαν να συμβούν τις ημέρες και τις εβδομάδες πριν από μια αιμορραγία στον εγκέφαλό σας. Αυτές οι αιμορραγίες, που συχνά ονομάζονται αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, απαιτούν επείγουσα ιατρική περίθαλψη για να αποφευχθεί η μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή ο θάνατος.

Εάν αναπτύξετε έναν ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο που δεν μοιάζει με κανέναν που είχατε πριν, αναζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως για να αποκλείσετε οποιοδήποτε είδος εγκεφαλικού επεισοδίου ή νευρολογικής έκτακτης ανάγκης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss