Τι είναι ένα καλοήθη ακανθοκυτταρικό θηλώμα οισοφάγου;

Το καλοήθη θηλώμα των οισοφαγικών κυττάρων είναι ένας μικρός, μη καρκινικός όγκος που σχηματίζεται στον οισοφάγο. Τα περισσότερα δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν την ανάπτυξη αφαιρώντας την.

Το θηλώμα είναι ένας καλοήθης (μη καρκινικός) όγκος. Συνήθως σχηματίζεται σε πλακώδη κύτταρα που επενδύουν πολλούς από τους ιστούς του σώματός σας.

Ένα θηλώμα μπορεί να σχηματιστεί σε πολλές περιοχές του σώματος, όπως το δέρμα, η γεννητική οδός και το στόμα. Ο οισοφάγος, ο μυϊκός σωλήνας που μεταφέρει την τροφή από το στόμα σας στο στομάχι σας, είναι ένα άλλο μέρος του σώματος όπου μπορεί να εμφανιστεί ένα θηλώμα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα θηλώματα των πλακωδών κυττάρων του οισοφάγου, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των πιθανών αιτιών και του τρόπου αντιμετώπισής τους.

Τι είναι το καλοήθη ακανθοκυτταρικό θηλώμα του οισοφάγου;

Τα καλοήθη ακανθοκυτταρικά θηλώματα του οισοφάγου (ESPs) είναι όγκοι που σχηματίζονται στα πλακώδη κύτταρα του οισοφάγου σας. Αυτές οι αναπτύξεις είναι τυπικά μικρές, λευκές ή ροζ και μοιάζουν με κονδυλώματα.

Τα καλοήθη ESP κυμαίνονται από περίπου 2-6 χιλιοστά (0,07–0,23 ίντσες) και τυπικά εμφανίζονται στο κάτω μέρος του οισοφάγου. Σχετικά με 85% της εποχής, υπάρχει μόνο ένα θηλώμα.

Τα καλοήθη ESP είναι σπάνια. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι βρίσκονται σε 0,01–0,45% ατόμων που υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η πιθανότητα καλοήθων ESP αυξάνεται. Μια μελέτη του 2017 παρατήρησε ότι ο κίνδυνος ESP αυξήθηκε από 0,13% το 2000 σε 0,57% το 2013.

Τα καλοήθη ESP δεν είναι καρκινικά. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) σε ορισμένα καλοήθη ESP. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες ότι μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κακοήθεις ή καρκινικές.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός καλοήθους ακανθοκυτταρικού θηλώματος του οισοφάγου;

Πολλά καλοήθη ESP δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι γιατροί συχνά τα διαγιγνώσκουν τυχαία κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Όταν ένα καλοήθη ESP γίνεται μεγάλο, μπορεί να συσχετιστεί με καούρα ή δυσκολία στην κατάποση.

Τι προκαλεί το καλοήθη ακανθοκυτταρικό θηλώμα του οισοφάγου και ποιος κινδυνεύει;

Η ακριβής αιτία ενός καλοήθους ESP δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν κάποιες ιδέες.

Μια θεωρία είναι ότι τα καλοήθη ESP αναπτύσσονται από χρόνιο ερεθισμό του οισοφάγου, όπως από παλινδρόμηση οξέος. Αυτό εξηγεί γιατί τα περισσότερα καλοήθη ESP συμβαίνουν στο κατώτερο οισοφάγο, το οποίο επηρεάζεται περισσότερο από τις επιπτώσεις της παλινδρόμησης.

Εκτός από την παλινδρόμηση οξέος, άλλες πιθανές αιτίες ερεθισμού που μπορεί να οδηγήσουν σε καλοήθη σχηματισμό ESP περιλαμβάνουν:

  • κατανάλωση αλκοόλ
  • κάπνισμα
  • προηγούμενη χρήση ρινογαστρικού σωλήνα
  • προηγούμενες επεμβάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις στον οισοφάγο

Μια άλλη πιθανή αιτία καλοήθους ESP είναι η HPV μόλυνση. Ο HPV είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα στο δέρμα και στα γεννητικά όργανα. Έχει συσχετιστεί με αρκετούς τύπους καρκίνου.

Η καλοήθης ESP έχει επίσης συσχετιστεί με σπάνιες γενετικές καταστάσεις, ΕΙΔΙΚΑ σύνδρομο Goltz.

Τα περισσότερα άτομα με καλοήθη ESP λαμβάνουν μια διάγνωση στο δικό τους Δεκαετίες 40 και 50. Η αναλογία ανδρών προς θηλυκά που επηρεάζονται από καλοήθη ESP είναι μεταβλητό.

Πώς αντιμετωπίζεται το καλοήθη ακανθοκυτταρικό θηλώμα του οισοφάγου;

Μια σύντομη διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει ή να καταστρέψει τα καλοήθη ESP. Η επιλεγμένη τεχνική εξαρτάται από το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση των καλοήθων ESP.

Ορισμένες τεχνικές που ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία του καλοήθους ESP περιλαμβάνω:

  • αφαίρεση ραδιοσυχνοτήτων
  • κρυοθεραπεία
  • εκτομή με λαβίδα βιοψίας
  • ενδοσκοπική εκτομή του βλεννογόνου

Ποιες είναι οι προοπτικές για κάποιον με καλοήθη ακανθοκυτταρικό θηλώμα οισοφάγου;

Επειδή η καλοήθης ESP είναι σπάνια, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και την προοπτική ενός ατόμου.

Ωστόσο, οι ερευνητές στο α Μελέτη 2023 Σημειώστε ότι στις περισσότερες προηγούμενες μελέτες, δεν υπήρξε υποτροπή μετά την καλοήθη αφαίρεση του ESP.

Μια ανησυχία σχετικά με το καλοήθη ESP είναι ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει καρκινικό. Για παράδειγμα, α μελέτη 2015 συμπεριλαμβανομένων 78 ατόμων με καλοήθη ESP διαπίστωσαν ότι δύο άτομα ανέπτυξαν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Το δυναμικό καρκίνου του καλοήθους ESP είναι ακόμα αμφιλεγόμενη. Επιπλέον, είναι επίσης πιθανό ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου, όπως το κάπνισμα και η έντονη χρήση αλκοόλ, μπορεί να παίζουν ρόλο περισσότερο ρόλο.

Συνολικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Το καλοήθη ESP είναι μια σπάνια ανάπτυξη που μοιάζει με κονδυλώματα που μπορεί να σχηματιστεί στον οισοφάγο. Όταν ένα καλοήθη ESP γίνεται μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσφορία και δυσκολία στην κατάποση.

Η αιτία του καλοήθους ESP δεν είναι γνωστή. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω παραγόντων όπως ο χρόνιος ερεθισμός στον οισοφάγο ή η μόλυνση από τον HPV.

Το καλοήθη ESP μπορεί να καταστραφεί ή να αφαιρεθεί. Είναι απίθανο να επανέλθει μετά τη θεραπεία. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου έχουν συσχετιστεί με καλοήθη ESP, η ακριβής πιθανότητα αυτές οι αναπτύξεις να γίνουν καρκινικές είναι ακόμα ασαφής.

Μάθετε περισσότερα

Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση bypass. Συχνά είναι προσωρινό και υποχωρεί χωρίς να προκαλεί...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss