Σύνδεση ψωριασικής αρθρίτιδας και αύξησης βάρους

Τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν συχνά παχυσαρκία και η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας. Η λήψη φαρμάκων και η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Ψωριασική αρθρίτιδα Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που περιλαμβάνει πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Χωρίς θεραπεία, αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων.

Ορισμένες στατιστικές εκτιμούν ότι έως και το 45% των ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν παχυσαρκία. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συνδέει αυτές τις δύο καταστάσεις. Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η σχέση είναι πολύπλοκη και πιθανώς αμφίδρομη, που σημαίνει ότι η ψωριασική αρθρίτιδα και η παχυσαρκία συμβάλλουν η μία στην άλλη.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τους δεσμούς μεταξύ ψωριασικής αρθρίτιδας και βάρους, συμπεριλαμβανομένων τρόπων για ασφαλή απώλεια βάρους ενώ έχετε ψωριασική αρθρίτιδα.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ψωριασικής αρθρίτιδας και αύξησης βάρους;

Σύνδεση ψωριασικής αρθρίτιδας και αύξησης βάρους

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Το τι τους συνδέει παραμένει ασαφές. Ωστόσο, η παχυσαρκία φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ψωριασικής αρθρίτιδας.

Τα άτομα με υπέρβαρα ή παχυσαρκία φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Τα άτομα που ζουν με ψωριασική αρθρίτιδα και έχουν υπέρβαρα φαίνεται επίσης να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα ψωριασικής αρθρίτιδας και δυσκολεύονται να τα διαχειριστούν.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορούν επίσης να πιέσουν τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Με τη σειρά τους, οι επώδυνες αρθρώσεις μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη σωματική δραστηριότητα. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, η οποία ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Η φλεγμονή της ψωριασικής αρθρίτιδας προκαλεί αύξηση βάρους;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν σαφώς εάν αυτή η φλεγμονή της ψωριασικής αρθρίτιδας προκαλεί αύξηση βάρους ή όχι. Έρευνα από το 2022 υποδηλώνει ότι η οξεία φλεγμονή από λοιμώξεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μακροχρόνιας αύξησης βάρους, αλλά μελέτες δεν έχουν δείξει παρόμοια επίδραση στις ψωριασικές ασθένειες.

Επιδράσεις του βάρους στα φάρμακα για την ψωριασική αρθρίτιδα

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορούν να αποτρέψουν την αποτελεσματική δράση των φαρμάκων για την ψωριασική αρθρίτιδα, όπως τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) και οι αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF).

Αυτά τα φάρμακα στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της δραστηριότητας της νόσου.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση έρευνας του 2020, καλά στοιχεία δείχνουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την ανταπόκριση του οργανισμού σε φάρμακα, όπως τα DMARDs και οι αναστολείς TNF.

Μπορούν τα φάρμακα για την ψωριασική αρθρίτιδα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022 διαπίστωσε ότι η απρεμιλάστη (Otezla) βοηθά στη διαχείριση του βάρους, των συμπτωμάτων και των επιπλοκών σε άτομα με ψωριασική νόσο, συμπεριλαμβανομένης της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Η απρεμιλάστη είναι ένας τύπος φαρμάκου γνωστός ως μικρομοριακός αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4).

Ασφαλής απώλεια βάρους με ψωριασική αρθρίτιδα

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι μέσω βιώσιμων διατροφικών επιλογών και τακτικής σωματικής άσκησης.

Φυσική άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να κρατήσει ένα άτομο κινητό. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας σημειώνει ότι τα άτομα με αρθρίτιδα που ασκούνται τακτικά μπορεί:

 • έχουν λιγότερο πόνο
 • έχουν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας
 • έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου
 • έχουν καλύτερη καθημερινή λειτουργία

Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν ασκήσεις χαμηλού αντίκτυπου, όπως κολύμπι, τάι-τσι ή γιόγκα, για άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα. Οι άνθρωποι μπορούν να συζητήσουν ένα κατάλληλο σχέδιο άσκησης με το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν.

Διατροφικές επιλογές

Η κατανάλωση μιας ποικίλης, ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής είναι επίσης απαραίτητη για τη διαχείριση του βάρους.

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας προσφέρει τις ακόλουθες συμβουλές για την απώλεια βάρους:

 • Θρεπτικά τρόφιμα: Εστιάστε σε ολόκληρα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των ψαριών, των ξηρών καρπών και των φασολιών και περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
 • Μέγεθος μερίδας: Η χρήση μικρότερου πιάτου μπορεί να μειώσει την ποσότητα που τρώει ένα άτομο έως και 20%.
 • Παραμένετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι πιο γρήγορα.
 • Ύπνος: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή λεπτίνης από το σώμα, μιας πρωτεΐνης που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι. Αυξάνει επίσης την παραγωγή γκρελίνης από το σώμα, μιας ορμόνης που οδηγεί την πείνα.
 • Τρώτε προσεκτικά: Το να τρώτε πιο αργά και προσεκτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 300 θερμίδες την ημέρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να κάθεται σε ένα τραπέζι για να φάει παρά στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους σε μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων βελτίωσε τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν πρέπει να δοκιμάσουν αυτήν ή άλλες σημαντικές διατροφικές αλλαγές χωρίς να το συζητήσουν πρώτα με έναν γιατρό.

Οφέλη της απώλειας βάρους

Για ένα άτομο με ψωριασική αρθρίτιδα και υπέρβαρο ή παχυσαρκία, η απώλεια βάρους μέσω της διατροφής και της άσκησης βοηθά:

 • ανακουφίσει τον πόνο
 • βελτίωση της κινητικότητας
 • μείωση της φλεγμονής
 • βελτίωση της ανταπόκρισης του οργανισμού στη φαρμακευτική αγωγή
 • μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η διαχείριση του βάρους βοηθά στη μείωση του κινδύνου αυτών των δυνητικά σοβαρών επιπλοκών.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που κάνουν συχνά οι άνθρωποι σχετικά με την ψωριασική αρθρίτιδα και το σωματικό βάρος.

Η παχυσαρκία προκαλεί ψωριασική αρθρίτιδα;

Το ποσοστό παχυσαρκίας είναι υψηλότερο στα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα από ότι στον μεγαλύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η παχυσαρκία οφείλεται ή συμβάλλει στην ψωριασική αρθρίτιδα. Οι ειδικοί λένε ότι η σχέση είναι πολύπλοκη και αυτές οι δύο συνθήκες πιθανότατα συμβάλλουν η μία στην άλλη.

Η ψωριασική αρθρίτιδα δυσκολεύει την απώλεια βάρους;

Η φλεγμονή και ο πόνος της αρθρίτιδας μπορεί να κάνουν πολλές δραστηριότητες πιο δύσκολες, επηρεάζοντας το πόσο εύκολα μπορεί ένα άτομο να χάσει βάρος. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της ψωριασικής αρθρίτιδας που μειώνει τα επίπεδα δραστηριότητας είναι η κόπωση.

Ενώ η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους, εξακολουθεί να είναι δυνατή η απώλεια βάρους.

Μπορούν τα φάρμακα να βοηθήσουν τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα να χάσουν βάρος;

Η βέλτιστη διαχείριση της φλεγμονής, όπως αυτή που παρουσιάζεται με την ψωριασική αρθρίτιδα, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους ή στην απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν κάποιο βάρος όταν χρησιμοποιούν αναστολείς PDE4, ένα είδος φαρμάκου για την ψωριασική αρθρίτιδα.

Η απώλεια βάρους βελτιώνει τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Ναι, η απώλεια βάρους βελτιώνει τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων επιπλοκών της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Τα άτομα με παχυσαρκία και ψωριασική αρθρίτιδα που έχουν χάσει 10% ή περισσότερο του βάρους τους έχουν δει σημαντικές μειώσεις στη δραστηριότητα της νόσου και βελτιωμένα συμπτώματα.

Περίληψη

Φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ψωριασικής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της ψωριασικής αρθρίτιδας, και της παχυσαρκίας.

Ένας λόγος είναι ότι η παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα φάρμακα για την ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζουν το σώμα. Τα DMARDs και τα φάρμακα αναστολής του TNF φαίνεται να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν τα άτομα με παχυσαρκία χάνουν βάρος.

Η διατήρηση ενός μέτριου βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας και να ενισχύσει τη συνολική υγεία και ευεξία ενός ατόμου. Οι διατροφικές επιλογές και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Πηγή πληροφοριών:

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss