Σιωπηλό άσθμα: Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια και να αναπνεύσετε καλύτερα

Το άσθμα δεν εκδηλώνεται πάντα με εμφανή, ηχητικά σημάδια όπως συριγμό ή βήχα. Τα άτομα με σιωπηλό άσθμα εμφανίζουν «σιωπηλά» συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια.

Τα σιωπηλά συμπτώματα άσθματος όπως δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα βάρους στο στήθος τείνουν να παραβλεφθούν ευκολότερα από τον δυνατό συριγμό ή τον βήχα, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν θεραπεία.

Κάποιος που αισθάνεται εξαιρετικά κομμένη την αναπνοή μετά από πεζοπορία σε κάποιες σκάλες μπορεί να θεωρήσει ότι δεν είναι σε φόρμα, για παράδειγμα, όταν το άσθμα θα μπορούσε να είναι δυνητικά ο ένοχος.

Δεδομένου ότι το άσθμα τείνει να επιδεινώνεται χωρίς θεραπεία, η ανίχνευσή του στα πρώτα του στάδια μπορεί να οδηγήσει στα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Συμπτώματα σιωπηρού άσθματος

Τα κοινά σημάδια του σιωπηλού άσθματος περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην αναπνοή: Το να κουράζεσαι εύκολα είναι ένα κοινό σύμπτωμα σιωπηλού άσθματος που οι άνθρωποι μπορεί να παραβλέψουν. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν εξάρσεις άσθματος όταν ασκούνται, εκείνοι που παρουσιάζουν δύσπνοια μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι είναι απλά ακατάλληλοι ή κουρασμένοι.
 • Σφίξιμο στο στήθος: Το σφίξιμο στο στήθος μπορεί να αισθάνεται σαν μια αίσθηση συμπίεσης ή μεγάλο βάρος στο στήθος που μπορεί να μπερδευτεί με πράγματα όπως άγχος ή μυϊκή καταπόνηση.

Άλλοι πιθανοί σιωπηλοί δείκτες για το άσθμα περιλαμβάνουν:

 • υψηλότερη παραγωγή βλεννογόνου
 • ζαλάδα
 • ανεξήγητη κόπωση
 • μια αίσθηση κνησμού
 • άγχος ή ερεθισμός
 • δυσκολία στον ύπνο
 • αναπνέοντας από το στόμα
 • γρήγορη αναπνοή
 • πόνος στο στήθος
 • συχνές λοιμώξεις

Ορισμένα σιωπηλά σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν επείγουσα ιατρική κατάσταση και περιλαμβάνουν:

 • η μαλακή περιοχή στο κάτω μέρος του λαιμού κινείται ορατά μέσα και έξω όταν προσπαθείτε να αναπνεύσετε
 • οι μύες μεταξύ των πλευρών που ρουφούν προς τα μέσα κατά την αναπνοή
 • μπλε χείλη, δέρμα, πρόσωπο ή νύχια (κυάνωση)
 • δυσκολεύεται να μιλήσει, να φάει ή να περπατήσει λόγω δύσπνοιας
 • πυρετός 100,4°F (38°C) ή υψηλότερος
 • πόνος στο στήθος
 • ψυχική σύγχυση
 • γρήγορος παλμός

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω, χρησιμοποιήστε αμέσως φάρμακα ταχείας ανακούφισης. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μέσα σε 10 λεπτά, αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη.

Λάβετε υπόψη ότι το σιωπηλό άσθμα είναι επίσης συχνό στα παιδιά, τα οποία δεν καταλαβαίνουν πάντα ή δεν ξέρουν πώς να διατυπώσουν αυτό που συμβαίνει με το σώμα τους. Μερικές φορές, θα παραπονιούνται για στομαχόπονο ή πόνο στο στήθος, για παράδειγμα.

Παρατηρώντας τα μοτίβα αναπνοής ή τις ανησυχίες του παιδιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Είναι δυνατόν να έχετε άσθμα χωρίς να το γνωρίζετε;

Ναι, είναι πιθανό να έχετε άσθμα χωρίς να το γνωρίζετε, ειδικά επειδή το άσθμα χωρίς θεραπεία τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στα αρχικά του στάδια, ένας γιατρός μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει μια εξέταση για να προσδιορίσει το βαθμό στον οποίο έχουν στενέψει οι πνεύμονες.

Είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενα προβλήματα αναπνοής, ακόμα κι αν δεν συριγμό ή βήχα.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Θεραπεία για μια σιωπηλή κρίση άσθματος

Εάν έχετε σιωπηλό άσθμα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να λάβετε θεραπεία πριν κλιμακωθεί μια επίθεση. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια ωρών ή ημερών ή μερικές φορές να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα.

Ελλείψει συμπτωμάτων όπως ο συριγμός, η πρόσθετη προσοχή στην αναπνοή και το σώμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και καλά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, η χρήση ενός μετρητή ροής αιχμής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε η ροή του αέρα σας πέφτει σε προβληματικά επίπεδα.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε επίθεση, δείτε τι πρέπει να κάνετε:

 1. Καθίστε όρθια και ψηλά, με τους ώμους πίσω. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε, κάτι που θα βοηθήσει στην υποστήριξη της αναπνοής σας.
 2. Χρησιμοποιήστε συσκευή εισπνοής ταχείας δράσης (είτε με ή χωρίς διαχωριστικό) σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να λαμβάνετε μία ρουφηξιά κάθε 30 έως 60 δευτερόλεπτα — έως και 10 εισπνοές.
 3. Εάν έχετε πρόσβαση σε νεφελοποιητή, χρησιμοποιήστε τον αντί για τη συσκευή εισπνοής.
 4. Αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μετά από 10 εισπνοές μετά τη θεραπεία.
 5. Εάν δεν έχει φτάσει βοήθεια, μπορείτε να επαναλάβετε τη χρήση μιας συσκευής εισπνοής μετά από 10 λεπτά. Οι θεραπείες με νεφελοποιητή θα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον τόσο πολύ, αλλά δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται διαδοχικά.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες εδώ.

Προετοιμάσου!

Εάν αντιμετωπίζετε κρίσεις άσθματος, βεβαιωθείτε ότι τα στενά μέλη της οικογένειάς σας, οι σύντροφοι ή οι συγκάτοικοί σας γνωρίζουν πού βρίσκονται τα φάρμακα διάσωσης για το άσθμα — και πώς να σας τα χορηγήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Είναι επικίνδυνο το σιωπηλό άσθμα;

Το σιωπηλό άσθμα, όπως κάθε μορφή άσθματος, είναι δυνητικά θανατηφόρο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Αυτή η γνώση μπορεί να είναι αγχωτική στην ακρόαση, και αυτός είναι ίσως ο λόγος που αυτοί με άσθμα είναι μια εκτιμώμενη τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη.

Αλλά μην πανικοβάλλεστε – η θεραπεία του άσθματος είναι εξαιρετικά αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται σωστά. Προετοιμάζοντας για μια κρίση άσθματος και αποφεύγοντας κοινούς παράγοντες όπως ο καπνός, η σκόνη και οι ρύποι, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε την κατάσταση πολύ πριν γίνει σοβαρό πρόβλημα. Συζητήστε με το γιατρό σας για το καλύτερο σχήμα για τη μείωση των κινδύνων.

Οι τακτικές ασκήσεις αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος καθώς και στη θεραπεία του υποκείμενου άγχους. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής συνολικά μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Τα σιωπηλά συμπτώματα άσθματος, όπως η δύσπνοια και το σφίξιμο στο στήθος, μπορεί να είναι εύκολο να παραβλεφθούν, αλλά μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Το να προσέχετε την αναπνοή και το σώμα σας, να έχετε μια συσκευή εισπνοής στο χέρι και να χρησιμοποιείτε μετρητή μέγιστης ροής μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε και να αντιμετωπίζετε την κατάσταση ακόμα και όταν τα συμπτώματα είναι σιωπηλά.

Η διατήρηση της συνολικής υγείας σας, η αποφυγή των πυροδοτήσεων άσθματος και η εκμάθηση των πιο λεπτών ενδείξεων που πρέπει να αναζητήσετε μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Όταν το άσθμα αντιμετωπίζεται σωστά, μπορείτε να αποφύγετε περαιτέρω βλάβη στους πνεύμονες και να αναπνεύσετε καλύτερα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss