Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη νόσο του Crohn;

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της νόσου του Crohn. Έρευνες δείχνουν ότι εάν καπνίζετε, το κόψιμο μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και τη γενική υγεία σας.

Το κάπνισμα είναι το ισχυρότερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου του Crohn. Υπάρχουν περισσότερα από 7.000 χημικά συστατικά στον καπνό του τσιγάρου, και τουλάχιστον 250 από αυτά είναι επιβλαβή για την υγεία σας.

Εάν έχετε νόσο του Crohn, το κάπνισμα είναι πιθανό να το επιδεινώσει. Σας θέτει επίσης σε κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις. Και η ύπαρξη πολλαπλών χρόνιων παθήσεων μπορεί να κάνει τη θεραπεία της νόσου του Crohn πιο δύσκολη.

Πώς το κάπνισμα επιδεινώνει τη νόσο του Crohn;

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πώς όλες αυτές οι χημικές ουσίες στα τσιγάρα επηρεάζουν τη νόσο του Crohn, αλλά υπάρχουν ορισμένες θεωρίες.

Μπορεί το κάπνισμα να αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο επηρεάζει το παχύ έντερο. Και ορισμένες ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στα έντερα. Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να έχει φλεγμονώδη δράση.

Ερευνα συνδέει το κάπνισμα με:

 • χειρότερες και συχνότερες φλεγμονώδεις υποτροπές
 • μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής μετά την επέμβαση
 • φτωχότερη ανταπόκριση στη θεραπεία

Σύμφωνα με το Crohn’s & Colitis UK, το κάπνισμα με νόσο του Crohn συνδέεται επίσης με:

 • χρειάζονται περισσότερα στεροειδή, ανοσοκατασταλτικά και φάρμακα κατά του TNF
 • στένωση του εντέρου (σφίξεις), που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη
 • περιπρωκτική νόσος (Crohn γύρω από τον πρωκτό)
 • αδυναμία των οστών και προβλήματα στις αρθρώσεις
 • υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου

Πώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επηρεάζουν τη νόσο του Crohn;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που ονομάζονται επίσης ατμιστές, είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εισπνεύσουν ένα αεροζόλ που περιέχει νικοτίνη, αρωματικές ύλες και άλλες χημικές ουσίες.

Δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες ειδικά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τη νόσο του Crohn. Επομένως, δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επηρεάζουν τα άτομα με αυτήν την πάθηση.

Τα περισσότερα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχουν νικοτίνη, η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προάγει τη φλεγμονή. Ερευνα από το 2020 υποδηλώνει ότι ορισμένα προϊόντα καπνού χωρίς καπνό αυξάνουν τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα ακόμη υψηλότερα από το κάπνισμα.

Όταν ατμίζετε, δεν εισπνέετε καπνό. Αλλά εισπνέετε αεροζόλ στους πνεύμονές σας. Αυτό το αεροζόλ έχει γενικά λιγότερες χημικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά εξακολουθεί να περιέχει πολλές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων, που είναι αρκετά επιβλαβείς για τη γενική υγεία σας.

Πώς η κάνναβη επηρεάζει τη νόσο του Crohn;

Ο καπνός από την κάνναβη, που ονομάζεται επίσης ζιζάνιο, μπορεί να περιέχει μερικές από τις ίδιες επιβλαβείς χημικές ουσίες με τον καπνό του τσιγάρου.

Η κάνναβη μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα του Crohn, όπως πόνο και διάρροια. Αλλά μπορεί απλώς να καλύπτει τη φλεγμονή. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι τα άτομα με νόσο του Crohn που κάπνιζαν κάνναβη για περισσότερους από 6 μήνες κάθε φορά ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Μια συστηματική ανασκόπηση από το 2018 βρήκε κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη χρήση κάνναβης με τη νόσο του Crohn. Οι συγγραφείς της μελέτης δεν κατέληξαν σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, αλλά δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι βοηθά στη διατήρηση της ύφεσης.

Θα βοηθήσει η διακοπή;

Εάν καπνίζετε, το κόψιμο μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη νόσο του Crohn.

Τα άτομα με νόσο του Crohn που καπνίζουν τείνουν να έχουν πιο επιθετική νόσο, περισσότερες επιπλοκές και υψηλότερο ποσοστό χειρουργικών επεμβάσεων από τους μη καπνιστές. Μια μακροπρόθεσμη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση σε άτομα με νόσο του Crohn.

Ένας μεγαλύτερος ανασκόπηση από το 2005 διαπίστωσε ότι τα άτομα με νόσο του Crohn που κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα είχαν σημαντικά περισσότερες υποτροπές από τους ελαφρύτερους καπνιστές.

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα είναι ο πιο τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την εξέλιξη της νόσου του Crohn. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λιγότεροι άνθρωποι που σταμάτησαν το κάπνισμα κατά τη διάγνωση είχαν παρουσιάσει επιπλοκές σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να καπνίζουν.

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι το κάπνισμα μόλις τριών τσιγάρων την ημέρα αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο περίπλοκης νόσου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι άνθρωποι με νόσο του Crohn που καπνίζουν μπορούν να ωφεληθούν από τη διακοπή, ανεξάρτητα από το πότε διαγνώστηκαν ή πόσες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν κάνει.

Συμβουλές για το κόψιμο

Η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διακοπή του καπνίσματος πολύ δύσκολη. Καμία μέθοδος δεν λειτουργεί για όλους και είναι σύνηθες να ξαναγλιστράμε σε παλιές συνήθειες. Το κλειδί είναι να αφήσετε αυτές τις αναποδιές να φύγουν και να ξεκινήσετε ξανά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σας οδηγήσουν στο δρόμο σας.

 • Καλέστε το 800-QUIT-NOW (800-784-8669) για να μιλήσετε με έναν εκπαιδευμένο προπονητή εγκατάλειψης που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο. Μπορούν επίσης να σας ενημερώσουν για τις υπηρεσίες στην περιοχή σας. Είναι δωρεάν και εμπιστευτικό.
 • Ελέγξτε πόρους όπως CDC.gov/quitSmokefree.gov, και την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων.
 • Κατεβάστε μια εφαρμογή διακοπής του καπνίσματος για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να λάβετε υποστήριξη.
 • Προσδιορίστε τους παράγοντες που προκαλούν το κάπνισμα, ώστε να μπορείτε να τους αποφύγετε ή να βρείτε εναλλακτικές.
 • Μόλις έχετε ένα σχέδιο σε εφαρμογή, επιλέξτε μια ημέρα για να τα παρατήσετε.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης. Μπορείτε να αγοράσετε τσίχλες, επιθέματα και παστίλιες χωρίς ιατρική συνταγή και ρινικό σπρέι και συσκευές εισπνοής με ιατρική συνταγή. Αυτά τα προϊόντα σας βοηθούν να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα νικοτίνης που λαμβάνετε μέχρι να είστε έτοιμοι να σταματήσετε εντελώς.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας για τη βουπροπιόνη (Aplenzin, Forfivo, Wellbutrin) και τη βαρενικλίνη (Chantix). Αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την επιθυμία σας για κάπνισμα.
 • Δοκιμάστε την άσκηση για να αντιμετωπίσετε το άγχος και να μειώσετε τις λιγούρες.
 • Όταν σας πιάνει η επιθυμία για κάπνισμα, δοκιμάστε καραμέλες, τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μέχρι να περάσει.
 • Βασιστείτε στους φίλους και την οικογένεια για υποστήριξη.

Πάρε μακριά

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn. Είναι επίσης σαφές ότι τα άτομα με νόσο του Crohn που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε περισσότερα φάρμακα και περισσότερη χειρουργική επέμβαση. Και το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων χρόνιων ασθενειών.

Το άτμισμα και το κάπνισμα κάνναβης μπορεί επίσης να βλάψει την υγεία σας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθετε πώς επηρεάζουν συγκεκριμένα τη νόσο του Crohn.

Εάν καπνίζετε, το κόψιμο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου του Crohn και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών. Η συνεργασία με έναν γιατρό και έναν σύμβουλο διακοπής μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε ένα σχέδιο δράσης με το οποίο μπορείτε να τηρήσετε.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της όψιμης δυσκινησίας και άλλων κινητικών διαταραχών; Οι συχνές ερωτήσεις σας

Η όψιμη δυσκινησία έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες κινητικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette και ο παρκινσονισμός που προκαλείται από...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss