Πώς η υποστηρικτική θεραπεία βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κυστικής ίνωσης

Η υποστηρικτική θεραπεία, όπως τα φάρμακα που βοηθούν στο άνοιγμα των αεραγωγών και στην επούλωση λοιμώξεων, μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή και να αντιμετωπίσετε πολλές από τις προκλήσεις αυτής της κληρονομικής αναπνευστικής πάθησης.

Άτομο που εξετάζει το φάρμακο για την κυστική ίνωση
Getty Images/Kseniya Ovchinnikova

Η κυστική ίνωση είναι μια σοβαρή γενετική ασθένεια που επηρεάζει τους πνεύμονες και άλλα όργανα. Περιλαμβάνει τη μετάλλαξη ενός γονιδίου που επηρεάζει την παραγωγή του βλεννογόνου. Αντί να παράγουν βλέννα που είναι λεπτή και ολισθηρή, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και άλλα όργανα παράγουν έναν πιο παχύρρευστο, πιο κολλώδη τύπο βλέννας.

Ένας από τους κύριους στόχους της θεραπείας είναι η κάθαρση των αεραγωγών, η οποία στοχεύει στην ανακίνηση της χαλαρής βλέννας στους πνεύμονες είτε με φυσικοθεραπεία είτε με μηχανική συσκευή που μοιάζει με γιλέκο.

Η υποστηρικτική θεραπεία είναι μια άλλη σημαντική πτυχή της θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει φάρμακα που καλύπτουν μια σειρά στόχων, όπως η αραίωση της βλέννας, η αντικατάσταση βασικών ενζύμων και η θεραπεία λοιμώξεων.

Μάθετε περισσότερα για την κυστική ίνωση.

Τι είναι η υποστηρικτική θεραπεία της κυστικής ίνωσης;

Η «υποστηρικτική θεραπεία» είναι ένας όρος για τις διάφορες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης. Οι συγκεκριμένοι τύποι θεραπείας υποστήριξης που μπορεί να χρειαστείτε εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της κυστικής ίνωσης και τη συνολική υγεία σας.

Εάν μπορείτε να ασκείστε τακτικά και να διαχειριστείτε άλλα σημεία της υγείας σας, μπορεί να χρειάζεστε λιγότερη θεραπεία υποστήριξης από κάποιον που είναι πιο καθιστικός και έχει άλλες ιατρικές δυσκολίες.

Για παράδειγμα, όταν η βλέννα συσσωρεύεται στο πάγκρεας, μπλοκάρει τα ένζυμα που προσπαθεί να απελευθερώσει το πάγκρεας για να βοηθήσει στην πέψη και στην υγιή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. ΕΝΑ έκθεση 2020 υποδηλώνει ότι έως και το 80-90% των ατόμων με κυστική ίνωση χρειάζονται θεραπεία με παγκρεατικά ένζυμα.

Η υποστηρικτική θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συμπληρώματα με ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα:

 • ασβέστιο
 • σίδερο
 • χλωριούχο νάτριο (αλάτι)
 • ψευδάργυρος

Μια ποικιλία φαρμάκων είναι επίσης κοινά στην υποστηρικτική θεραπεία της κυστικής ίνωσης. Τρεις από τους πιο συνηθισμένους τύπους φαρμάκων περιλαμβάνουν:

 • αντιβιοτικά για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων

 • βρογχοδιασταλτικά που βοηθούν στη χαλάρωση των αεραγωγών και στην απομάκρυνση της βλέννας

 • κορτικοστεροειδή για την πρόληψη της φλεγμονής των αεραγωγών

Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη εάν η κυστική ίνωση προκαλεί επιπλοκές στο πάγκρεας, το ήπαρ και αλλού στο σώμα.

Ομάδα φροντίδας για την κυστική ίνωση

Εάν έχετε κυστική ίνωση, μια ομάδα φροντίδας μπορεί να περιλαμβάνει διάφορους τύπους γιατρών, όπως:

 • γαστρεντερολόγοι
 • ενδοκρινολόγοι
 • Ωτορινολαρυγγολόγοι (ΩΡΛ)
 • OB-GYN
 • ουρολόγοι

Άλλοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να συμμετέχουν στη θεραπεία και την υποστηρικτική φροντίδα, όπως:

 • φαρμακοποιοί
 • νοσοκόμες
 • κοινωνικοί λειτουργοί
 • αναπνευστικοί θεραπευτές
 • διαιτολόγοι
 • γενετικοί σύμβουλοι
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Γιατί χρειάζεστε υποστηρικτική θεραπεία για την κυστική ίνωση;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την κυστική ίνωση, επομένως η διαχείριση της νόσου είναι μια συνεχής δέσμευση. Κάθε είδος υποστηρικτικής θεραπείας παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας σας.

Η θεραπεία υποκατάστασης παγκρεατικών ενζύμων μπορεί να είναι απαραίτητη για να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τα σάκχαρα, τα λίπη και τα άμυλα και να αποτρέψετε τον υποσιτισμό. Πολλά άτομα με κυστική ίνωση έχουν επίσης έλλειψη σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που καθιστά τα συμπληρώματα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Τα αντιβιοτικά δεν χρειάζονται πάντα, αλλά μπορεί να είναι κρίσιμα για την πρόληψη ή τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων που τείνουν να σχηματίζονται στους πνεύμονες ατόμων με κυστική ίνωση.

Λόγω της συσσώρευσης βλεννογόνου, οι πυροδοτήσεις της κυστικής ίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε συριγμό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Η αραίωση της βλέννας και η χαλάρωση των αεραγωγών είναι ένας άλλος ζωτικός σκοπός της υποστηρικτικής θεραπείας.

Η κάθαρση των αεραγωγών, που γίνεται με ανακίνηση της βλέννας χαλαρή, είναι απαραίτητη, αλλά η υποστηρικτική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει περαιτέρω τα άβολα συμπτώματα.

Τι συμβαίνει κατά την υποστηρικτική θεραπεία της κυστικής ίνωσης;

Τα πεπτικά ένζυμα και τα συμπληρώματα βιταμινών/μετάλλων λαμβάνονται από το στόμα. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα αντιβιοτικά, αν και ορισμένα χορηγούνται ενδοφλεβίως, απαιτώντας μια επίσκεψη σε ιατρείο ή κλινική.

Για να εισπνεύσετε βρογχοδιασταλτικά ή ορισμένα κορτικοστεροειδή, μπορεί να χρειαστείτε έναν νεφελοποιητή. Είναι μια μηχανική συσκευή που μετατρέπει τα υγρά φάρμακα σε ομίχλη που μπορεί να εισπνευστεί.

Για να χρησιμοποιήσετε έναν νεφελοποιητή, συνδέετε έναν εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα στη συσκευή για να μεταφέρετε την ομίχλη. Στο άλλο άκρο του εύκαμπτου σωλήνα υπάρχει μια μάσκα προσώπου που εφαρμόζει πάνω από τη μύτη και το στόμα σας για να μην διαφύγει το φάρμακο. Απλώς αναπνέετε και εκπνέετε ενώ φοράτε τη μάσκα προσώπου μέχρι να εισπνεύσει ολόκληρη η δόση του φαρμάκου.

Πώς προετοιμάζεστε για υποστηρικτική θεραπεία κυστικής ίνωσης;

Ο συγκεκριμένος τύπος υποστηρικτικής θεραπείας καθορίζει πότε και πόσο συχνά χρειάζεται και εάν απαιτείται μεγάλη προετοιμασία. Τα παγκρεατικά ένζυμα, για παράδειγμα, πρέπει να λαμβάνονται πριν φάτε. Μιλήστε με μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα άλλων συμπληρωμάτων και φαρμάκων.

Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιείτε την εισπνεόμενη θεραπεία σας περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, εν μέρει έτσι ώστε να γίνεται ένα κανονικό, προγραμματισμένο τμήμα κάθε ημέρας. Ένα τακτικό πρόγραμμα είναι επίσης χρήσιμο για να διασφαλίσετε ότι δεν παίρνετε τα φάρμακα εκείνης της ημέρας πολύ νωρίς ή περιμένετε πολύ καιρό μεταξύ των δόσεων.

Πόσο αποτελεσματική είναι η υποστηρικτική θεραπεία της κυστικής ίνωσης;

Το Ίδρυμα Κυστικής Ίνωσης αναφέρει ότι το προσδόκιμο ζωής και η ποιότητα ζωής συνεχίζουν να βελτιώνονται για τα άτομα με κυστική ίνωση. Αυτές οι βελτιώσεις γίνονται δυνατές μέσω της προόδου στην υποστηρικτική θεραπεία και άλλα φάρμακα που αναπτύσσονται για τη μείωση της ανθυγιεινής συσσώρευσης βλεννογόνου και άλλων χαρακτηριστικών της νόσου.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι τρεις θεραπείες για την κυστική ίνωση;

Οι τρεις κύριες θεραπείες για την κυστική ίνωση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος, είναι κάθαρση των αεραγωγών με τη χρήση φαρμάκων και τεχνικών ή συσκευών για τη χαλάρωση της βλέννας. υποστήριξη της αναπνοής, όπως οξυγονοθεραπεία. και, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης για την αντικατάσταση κατεστραμμένου πνεύμονα ή άλλου οργάνου.

Τι υποστήριξη χρειάζονται τα άτομα με κυστική ίνωση;

Εκτός από τα φάρμακα και τις θεραπείες για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών που αφορούν τα άλλα όργανα, τα άτομα με κυστική ίνωση χρειάζονται συχνά πρόσθετη συναισθηματική υποστήριξη.

Επειδή πολλά από τα άτομα που ζουν με κυστική ίνωση είναι παιδιά και νεαροί ενήλικες, μπορεί να είναι σημαντικό να λαμβάνουν υποστήριξη ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις και τις ανησυχίες για το μέλλον τους.

Πώς βοηθά η φυσικοθεραπεία στην κυστική ίνωση;

Το πρωί, τα άτομα με κυστική ίνωση πρέπει να ανακινούν χαλαρή συσσώρευση βλεννογόνου που έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και συχνά να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία αργότερα μέσα στην ημέρα. Η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει «φυσικοθεραπεία στο στήθος», η οποία περιλαμβάνει κρουστά (χαστούκια) στην πλάτη καθώς και τεχνικές βαθιάς αναπνοής και άλλες δραστηριότητες.

Η διαχείριση της κυστικής ίνωσης είναι μια καθημερινή ευθύνη που περιλαμβάνει τις σωματικές απαιτήσεις της χαλάρωσης της παχύρρευστης βλέννας καθώς και υποστηρικτική θεραπεία που περιλαμβάνει φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας νεφελοποιητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπνοή των φαρμάκων για την ανακούφιση του φορτίου στους πνεύμονες.

Για να ενισχυθεί η επιτυχία αυτών των θεραπειών, είναι επίσης σημαντικό τα άτομα με κυστική ίνωση και οι οικογένειές τους να δίνουν έμφαση σε υγιεινές συμπεριφορές, όπως μια θρεπτική διατροφή, άσκηση, καλός ύπνος και διαχείριση του στρες.

Η επιστρατεία της βοήθειας φίλων και μιας υποστηρικτικής ομάδας υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στον χειρισμό των πολλών προκλήσεων της κυστικής ίνωσης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss