Πώς αντιμετωπίζεται η σηπτική αρθρίτιδα;

Η σηπτική αρθρίτιδα θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στις αρθρώσεις και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η σηπτική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή στο υγρό της άρθρωσης και στους ιστούς των αρθρώσεων που συμβαίνει όταν μια λοίμωξη από βακτήριο, ιό ή μύκητα εξαπλώνεται στην άρθρωση. Ονομάζεται επίσης μολυσματική αρθρίτιδα.

Αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση εμφανίζεται συνήθως μόνο σε μία μεγάλη άρθρωση, όπως το ισχίο ή το γόνατό σας, αλλά μπορεί να συμβεί σε πολλές μικρές αρθρώσεις. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικό πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό, πρήξιμο, ζέστη και ερυθρότητα γύρω από την άρθρωση και δυσκολία στην κίνηση της προσβεβλημένης άρθρωσης.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, παροχέτευση υγρών αρθρώσεων, φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το πώς αντιμετωπίζεται η σηπτική αρθρίτιδα.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τη σηπτική αρθρίτιδα που προκαλείται από ένα βακτήριο. Η πορεία της θεραπείας συνήθως περιλαμβάνει ενδοφλέβια (IV) αντιβιοτικά για 2 εβδομάδες ακολουθούμενη από άλλες 1-2 εβδομάδες αντιβιοτικών που λαμβάνονται από το στόμα.

Ένας γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας θα αποφασίσει για το καλύτερο αντιβιοτικό για τη θεραπεία της λοίμωξης σας με βάση τα αποτελέσματα της χρώσης Gram και άλλων εξετάσεων. Η πιο κοινή αιτία της σηπτικής αρθρίτιδας είναι ένα βακτήριο γνωστό ως Staphylococcus aureus (λοίμωξη από σταφυλόκοκκο).

Παραδείγματα αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σηπτικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • ναφκιλλίνη (Nallpen, Unipen)
 • οξακιλλίνη (Bactocil)
 • βανκομυκίνη (Firvanq)

Ένας γιατρός μπορεί να προσθέσει επιπλέον αντιβιοτικά, όπως κεφτριαξόνη (Ceftrisol Plus, Rocephin), κεφταζιδίμη (Fortaz, Tazicef) ή κεφοταξίμη (Claforan), εάν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή μέσω ενδοφλέβιας γραμμής ή τα αποτελέσματα χρώσης Gram είναι αρνητικά .

Πιθανοί κίνδυνοι

Τα αντιβιοτικά όπως η βανκομυκίνη θεωρούνται γενικά ασφαλή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες. Ειδικά τα αντιβιοτικά IV μπορεί να προκαλέσουν:

 • πόνος
 • ερυθρότητα
 • πρήξιμο
 • φαγούρα
 • ερεθισμός στο σημείο της ένεσης

Άλλες πιθανές παρενέργειες των αντιβιοτικών περιλαμβάνουν:

 • αλλεργική αντίδραση
 • ναυτία
 • εμετός
 • διάρροια
 • πόνος στην κοιλιά
 • εξάνθημα
 • παραμορφωμένη αίσθηση της γεύσης
 • κούραση
 • πονοκέφαλο
 • πόνος στην πλάτη

Νάρθηκας της πάσχουσας άρθρωσης

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση νάρθηκα για την υποστήριξη της προσβεβλημένης άρθρωσής σας. Οι νάρθηκες χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της κίνησης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον πόνο και τη βλάβη των ιστών.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η χρήση νάρθηκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να περιορίσει το εύρος της κίνησής σας και να αποδυναμώσει τους μύες γύρω από την άρθρωση. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ασκήσεις φυσικοθεραπείας για να χτίσετε μυϊκή δύναμη και να βελτιώσετε το εύρος της κίνησής σας.

Αποχέτευση αρθρικού υγρού

Μπορεί να χρειαστεί να αποστραγγίσετε το μολυσμένο υγρό γύρω από την άρθρωση (αρθρικό υγρό) για να ανακουφίσετε τον πόνο και το πρήξιμο και να αποτρέψετε τη βλάβη των αρθρώσεων.

Για την αποστράγγιση του υγρού, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

 • Αρθροσκόπηση: Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιεί έναν μικρό, εύκαμπτο σωλήνα με μια κάμερα που εισάγεται σε μικρές τομές κοντά στην προσβεβλημένη άρθρωση.
 • Αρθροκέντηση (αναρρόφηση): Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μια μικρή βελόνα για την αποστράγγιση του υγρού. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να επαναλαμβάνεται καθημερινά μέχρι να εξαλειφθεί η μόλυνση.
 • Χειρουργική ανοιχτής άρθρωσης: Αυτό μπορεί να χρειαστεί εάν η άρθρωση σας είναι πολύ μεγάλη ή πολύ δύσκολο να αποστραγγιστεί με σωλήνα ή βελόνα.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η παροχέτευση μιας άρθρωσης με αρθροσκόπηση ή αναρρόφηση θεωρείται γενικά ασφαλής, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

 • αλλεργικές αντιδράσεις
 • λοιμώξεις
 • Αιμορραγία
 • σχηματισμός θρόμβου αίματος

Χειρουργική επέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την παροχέτευση της άρθρωσής σας και την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού (απλισμός). Αυτό συχνά εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και τη συγκεκριμένη άρθρωση που έχει μολυνθεί.

Πιθανοί κίνδυνοι

Όπως και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, η χειρουργική επέμβαση στις αρθρώσεις ενέχει κίνδυνο μόλυνσης, αιμορραγίας και θρόμβων αίματος.

Αφαίρεση τεχνητής άρθρωσης

Εάν έχετε μια τεχνητή άρθρωση και είναι μολυσμένη, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί προσωρινά με διαχωριστή άρθρωσης. Ένας διαχωριστής αρμών κατασκευάζεται με αντιβιοτικό τσιμέντο. Απελευθερώνει αργά αντιβιοτικά στον χώρο της άρθρωσης. Μετά από αρκετούς μήνες, μια νέα άρθρωση αντικατάστασης μπορεί να εμφυτευτεί.

Πιθανοί κίνδυνοι

Οι πιθανοί κίνδυνοι των διαχωριστικών τσιμέντου περιλαμβάνουν:

 • κάταγμα εμφυτεύματος και υπολείμματα τσιμέντου
 • κάταγμα οστού που προκαλείται από πίεση σε παρακείμενο οστό
 • βακτηριακή αντοχή στα αντιβιοτικά
 • άλλη μόλυνση

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το εύρος κίνησης και λειτουργίας της άρθρωσής σας. Ένας φυσιοθεραπευτής θα συστήσει αρκετές ασκήσεις εύρους κίνησης.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η φυσικοθεραπεία θεωρείται ασφαλής, αλλά είναι πιθανό να επιδεινωθεί η κατάστασή σας ή να προκληθούν νέοι τραυματισμοί εάν οι ασκήσεις δεν γίνουν σωστά.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να θεραπευτεί η σηπτική αρθρίτιδα;

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, πιθανότατα θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα με τη λήψη αντιβιοτικών για 24-48 ώρες, αν και θα χρειαστεί να συνεχίσετε να παίρνετε τα αντιβιοτικά για αρκετές εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η κινητικότητα και η λειτουργία της άρθρωσής σας μετά την εκκαθάριση της λοίμωξης. Εάν δεν δείτε βελτιώσεις εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, ένας γιατρός πιθανότατα θα αλλάξει τη συνταγή των αντιβιοτικών σας.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία της σηπτικής αρθρίτιδας

Η σηπτική αρθρίτιδα μπορεί να είναι σοβαρή εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα. Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη σηπτική αρθρίτιδα.

Πόσο γρήγορα πρέπει να αντιμετωπιστεί η σηπτική αρθρίτιδα;

Η έγκαιρη θεραπεία της σηπτικής αρθρίτιδας είναι απαραίτητη για την πρόληψη μόνιμης βλάβης στους ιστούς και τα οστά σας στην άρθρωση. Η απώλεια οστικής μάζας και η μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων μπορεί να προκύψουν εάν τα αντιβιοτικά δεν ξεκινήσουν εντός 24-48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων σας.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου 7–15% των ατόμων που νοσηλεύονται με την πάθηση θα πεθάνουν.

Ποια είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τη σηπτική αρθρίτιδα;

Τα αντιβιοτικά είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τη σηπτική αρθρίτιδα που προκαλείται από ένα βακτήριο. Επειδή η κατάσταση μπορεί να γίνει σοβαρή γρήγορα, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ακόμα κι αν δεν είναι σίγουρος ότι η σηπτική αρθρίτιδα προκαλείται από βακτήριο.

Η σηπτική αρθρίτιδα που προκαλείται από έναν ιό δεν απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά και μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο.

Εάν η μόλυνση προκαλείται από μύκητα, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο αντί για αντιβιοτικά.

Μπορείτε να περπατήσετε με σηπτική αρθρίτιδα;

Η σηπτική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό έντονο πόνο σε μία ή περισσότερες από τις αρθρώσεις σας. Μπορεί να μην μπορείτε να περπατήσετε με σηπτική αρθρίτιδα εάν η μόλυνση βρίσκεται στο ισχίο ή στο πόδι σας.

Μπορείτε να αναρρώσετε πλήρως από τη σηπτική αρθρίτιδα;

Ναι, μπορείτε να κάνετε πλήρη ανάρρωση από τη σηπτική αρθρίτιδα χωρίς μακροχρόνιες βλάβες εάν ξεκινήσετε τη θεραπεία αμέσως.

Πάρε μακριά

Η σηπτική αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Συνήθως προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Η έγκαιρη θεραπεία με IV αντιβιοτικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την προοπτική σας. Μπορείτε να κάνετε πλήρη ανάρρωση χωρίς μόνιμη βλάβη εάν η θεραπεία ξεκινήσει γρήγορα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss