Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξελιχθεί η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε απώλεια όρασης;

Η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συχνά εξελίσσεται αργά για πολλά χρόνια. Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι λιγότερο συχνή αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εντός ημερών.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που ονομάζεται επίσης ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε προοδευτική διάσπαση του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς σας που ονομάζεται ωχρά κηλίδα.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συνήθως ξεκινά σε άτομα άνω των 50 ετών. Για τα άτομα με τον πιο κοινό τύπο που ονομάζεται ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αργά για πολλά χρόνια. Ένας λιγότερο κοινός τύπος που ονομάζεται υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που εξελίσσονται με την πάροδο των ημερών.

Εδώ, εξετάζουμε πόσο γρήγορα προχωρά η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εξέλιξή της.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χαθεί η όραση με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Οι αμφιβληστροειδείς σας είναι ειδικά στρώματα κυττάρων στο πίσω μέρος των ματιών σας που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα. Το τμήμα του αμφιβληστροειδή σας που είναι υπεύθυνο για την κεντρική σας όραση ονομάζεται ωχρά κηλίδα σας. Η ωχρά κηλίδα έχει διάμετρο περίπου 5,5 χιλιοστά (mm) (0,22 ίντσες).

Ο ρυθμός εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ποικίλλει ευρέως, με μελέτες να αναφέρουν ρυθμούς εξέλιξης από οπουδήποτε 0–14 τετραγωνικά mm ανά έτος.

Η πιο κοινή μορφή της νόσου, η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, συνήθως εξελίσσεται αργά με την πάροδο των ετών. Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας γενικά προκαλεί πιο γρήγορη απώλεια όρασης. Απώλεια της ικανότητας ανάγνωσης μπορεί να συμβεί σε α μερικές μέρες.

Σε μια μελέτη του 2020 από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 40.543 άτομα με διάγνωση πρώιμου ή ενδιάμεσου σταδίου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας από το 2009 έως το 2016. Διαπίστωσαν ότι:

 • Ο ετήσιος ρυθμός εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που εξελίσσεται σε γεωγραφική ατροφία (ένα χαρακτηριστικό της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας) ήταν 2,0 ανά 100 άτομα ετησίως.
 • Ο ετήσιος ρυθμός εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που εξελίσσεται σε CNV (ένα χαρακτηριστικό της προχωρημένης υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας) ήταν 3,2 ανά 100 άτομα ετησίως.

Διαφορές εκφύλισης ωχράς κηλίδας μεταξύ των ματιών

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα στο ένα μάτι από το άλλο, αλλά κατά προσέγγιση δυο τριτα ατόμων έχουν το ίδιο στάδιο της νόσου και στα δύο μάτια.

ΕΝΑ μελέτη 2017στην οποία οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από τρεις άλλες μελέτες, διαπίστωσαν ότι από τα 1.490 άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι:

 • 19% έως 28% των ανθρώπων αναπτύσσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο άλλο μάτι σε διάστημα 5 ετών
 • 27% έως 68% των ατόμων με όψιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι εμφάνισαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο άλλο μάτι μέσα σε 5 χρόνια

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ηλικία σε ποια ηλικία ξεκινά συνήθως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Χάνετε πάντα την όρασή σας με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ο ρυθμός εξέλιξης ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν ποτέ αισθητή απώλεια όρασης.

Χάνετε εντελώς την όρασή σας με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν οδηγεί σε πλήρη απώλεια όρασης, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε α πλήρης απώλεια της κεντρικής όρασης στο προχωρημένο της στάδιο.

Τα στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας χωρίζεται σε τρία στάδια.

Πρώιμο στάδιο

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί συμπτώματααλλά ένας οφθαλμίατρος θα μπορεί να δει σημάδια της νόσου κατά τη διάρκεια μιας διατατικής οφθαλμολογικής εξέτασης.

Ενδιάμεσο στάδιο

Μπορεί να έχετε ή να μην έχετε συμπτώματα στο ενδιάμεσο στάδιο της νόσου. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν:

 • ήπια θολούρα στην κεντρική όρασή σας
 • δυσκολία στην όραση σε χαμηλό φωτισμό

Προχωρημένο στάδιο

Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως:

 • οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές
 • θολή κεντρική όραση
 • κενά σημεία στην κεντρική σας όραση
 • απώλεια νυχτερινής όρασης
 • τα χρώματα φαίνονται λιγότερο ζωντανά

Μάθετε περισσότερα για τα στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Μπορείτε να σταματήσετε την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σχετίζεται με τα ακόλουθα παράγοντες κινδύνου:

 • αυξημένη ηλικία
 • γυναικείο φύλο, που σχετίζεται με ταχύτερη εξέλιξη
 • ορισμένους γενετικούς παράγοντες
 • Καυκάσια ή κινεζική εθνότητα, σε σύγκριση με την αφρικανική ή την ισπανική
 • κάπνισμα καπνού
 • φτωχή διατροφή
 • υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
 • ακολουθώντας μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
 • χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου είναι εκτός ελέγχου ή κυρίως εκτός ελέγχου. Ωστόσο, μπορεί να είστε σε θέση να επιβραδύνετε την ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με:

 • η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης όψιμου σταδίου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
 • τρώγοντας πολλά φρούτα και λαχανικά
 • αυξάνοντας τα επίπεδα φυσικής σας δραστηριότητας
 • φορώντας γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τον αμφιβληστροειδή σας από το υπεριώδες φως

Μάθετε περισσότερα για το πώς να επιβραδύνετε την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πώς αντιμετωπίζεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η πρώιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αντιμετωπίζεται με τακτική παρακολούθηση της νόσου σας με οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Ένα ειδικό συμπλήρωμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών που ονομάζεται AREDS 2 μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σας εάν η ασθένειά σας βρίσκεται στο ενδιάμεσο στάδιο.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν πιθανές θεραπείες για την ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο τελευταίο στάδιο. Ένα νέο φάρμακο που ονομάζεται pegcetacoplan εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2023, αλλά η αποτελεσματικότητά του εξακολουθεί να ερευνάται.

Οι επιλογές θεραπείας για την υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας όψιμου σταδίου περιλαμβάνουν:

 • ενέσεις αντι-VEGF
 • φωτοδυναμική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει λήψη ένεσης και θεραπείας με λέιζερ

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Ακολουθούν μερικές συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Μπορεί η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας να επιδεινωθεί γρήγορα ή να προκαλέσει ξαφνική απώλεια όρασης;

Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας τείνει να εξελίσσεται πιο γρήγορα από την ξηρή μορφή. Μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ικανότητας ανάγνωσης μέσα ημέρες.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μου επιδεινώνεται;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλεί προοδευτικά συμπτώματα. Καθώς η ασθένειά σας εξελίσσεται, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές ή ότι τα χρώματα φαίνονται λιγότερο ζωντανά.

Πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για να επιβραδύνετε την απώλεια της όρασής σας. Ίσως να μπορέσετε υποστηρίξτε το όραμά σας χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό για κοντινές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας έντονα φώτα και φορώντας αντιθαμβωτικά γυαλιά ηλίου.

Είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κληρονομική;

Η γενετική παίζει ισχυρό ρόλο στον καθορισμό του εάν θα αναπτύξετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα καπνού, η κακή διατροφή και η μη άσκηση μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν τις πιθανότητες σας επίσης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ξηρού και υγρού AMD;

Η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο συχνή και χαρακτηρίζεται από λέπτυνση της ωχράς κηλίδας σας. Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι λιγότερο συχνή, εξελίσσεται πιο γρήγορα, αλλά αντιμετωπίζεται ευκολότερα. Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων στο πίσω μέρος του ματιού.

Η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εξελίσσεται σε υγρή 10%-20% των περιπτώσεων.

Πάρε μακριά

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν πιθανές θεραπείες για την ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το φάρμακο pegcetacoplan μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξής του. Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένεση anti-VEG και φωτοδυναμική θεραπεία.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss