Ποια είναι η σχέση μεταξύ τραύματος και άγχους;

Το τραύμα και το άγχος συνδέονται στενά. Οι τραυματικές εμπειρίες μπορούν να κρατήσουν τον εγκέφαλό σας σε κατάσταση επιβίωσης, πάντα σε εγρήγορση και πρόβλεψη.

Το τραύμα συμβαίνει όταν είστε μέρος ή μάρτυρας μιας αρνητικής εμπειρίας που κατακλύζει την απόκριση στο στρες και την ψυχολογική σας ικανότητα να αντεπεξέλθετε. Πόλεμος, φυσικές καταστροφές, κακοποίηση, μάρτυρες θανάτου και απειλητικά για τη ζωή ατυχήματα είναι όλα παραδείγματα καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν τραύμα.

Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, είναι φυσικό να περνάτε μέσα από μια σειρά συναισθημάτων, όπως θυμό, ενοχή, θλίψη και σύγχυση. Αυτά τα συναισθήματα εξαρτώνται από τη φύση της εμπειρίας σας, το πόσο στενά συμμετείχατε και πώς οι περιστάσεις σχετίζονται με το εσωτερικό σύστημα πεποιθήσεών σας.

Σε όλα τα θέματα του τραύματος, το άγχος είναι ένα κοινό σύμπτωμα λόγω του ρόλου του στην απόκρισή σας στο στρες, γνωστό και ως η αντίδρασή σας «πάλη, φυγή ή πάγωμα».

Πώς το τραύμα προκαλεί άγχος;

Το τραύμα είναι μια αρνητική εμπειρία που είναι ανησυχητική και οδυνηρή. Φυσικά έχει ως αποτέλεσμα σκέψεις και συναισθήματα που είναι επίσης αρνητικά στη φύση, όπως η λύπη, ο θυμός ή ο φόβος.

Όταν έχετε περάσει κάτι τραυματικό, η ανησυχία ότι θα συμβεί ξανά και το να ξαναβιώνετε δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος.

Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ τραύματος και άγχους είναι βαθύτερη από την απλή αιτία και αποτέλεσμα. Το άγχος δεν είναι εγγενώς κακό. Είναι ένα μέρος της αντίδρασης του σώματός σας στο στρες, που είναι ένας καταρράκτης φυσιολογικών διεργασιών που συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλός σας αντιλαμβάνεται μια πρόκληση.

Το προσωρινό άγχος είναι μέρος της αυξημένης εγρήγορσης και επίγνωσης. Ξέρετε ότι οι δυσκολίες είναι μπροστά σας, και το περιμένετε.

Σε μια τυπική απόκριση στρες, το άγχος υποχωρεί όταν η αντιληπτή απειλή υποχωρεί. Αλλά η φύση του τραύματος μπορεί να αποτρέψει την υποχώρηση του άγχους. Το τραύμα είναι μια κατάσταση ψυχολογικής υπερέντασης. Μπορεί να προκαλέσει μόνιμες δομικές και χημικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας που σας κρατούν κλειδωμένους στη λειτουργία «μάχης, πτήσης ή παγώματος».

Το να αντιλαμβάνεσαι συνεχώς μια απειλή μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεσαι συνεχώς άγχος.

Το επίμονο άγχος από τη μνήμη του τραύματος είναι μόνο το μισό της εξίσωσης. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο από τραυματικές εμπειρίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας αναγνωρίζει τις απειλές.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι το τραύμα εμποδίζει την αμυγδαλή, η οποία είναι η δομή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την έναρξη λειτουργίας επιβίωσης, να διαφοροποιήσει τις τρέχουσες και τις προηγούμενες απειλές. Αυτό σημαίνει ότι οι υπενθυμίσεις παρελθόντος τραύματος μπορούν να δημιουργήσουν το ίδιο επίπεδο άγχους σαν να συνέβαινε το τραύμα τη στιγμή.

Το άγχος μετά από τραύμα είναι πάντα διαταραχή μετατραυματικού στρες;

Μπορείτε να βιώσετε άγχος μετά από τραύμα χωρίς να πληροίτε τα διαγνωστικά κριτήρια για διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) ή άλλη αγχώδη διαταραχή.

Το επίμονο άγχος από τραύμα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό ώστε να οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές όπως το PTSD, αλλά μόνο μικρή μερίδα των ανθρώπων που ζουν με τραύμα συνεχίζουν να αναπτύσσουν PTSD.

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν αγχώδεις διαταραχές από τραύμα όταν τα συμπτώματα είναι επίμονα και διάχυτα και προκαλούν σημαντική βλάβη στην καθημερινή ζωή.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συμπτώματα άγχους που σχετίζονται με τραύματα

Το άγχος από τραύμα μπορεί να φαίνεται διαφορετικό από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα και δεν βιώνουν όλοι κάθε τύπο συμπτώματος.

Είναι πιθανό, για παράδειγμα, να έχετε ένα ή δύο κύρια συμπτώματα —όπως αυτά που παρατηρούνται στο PTSD— αλλά να μην πληρούν τα κριτήρια για αυτή τη διάγνωση.

Παραδείγματα συμπτωμάτων άγχους που σχετίζονται με τραύμα περιλαμβάνουν:

 • αποφεύγοντας ανθρώπους, μέρη και πράγματα που σας θυμίζουν την τραυματική εμπειρία
 • ξαναβιώνοντας το γεγονός μέσα από εφιάλτες ή αναδρομές στο παρελθόν
 • ενοχλητικές αναμνήσεις
 • σκέφτεται συνέχεια τι συνέβη
 • νιώθετε συνεχώς σε έξαρση, ένταση ή υπερεπαγρύπνηση
 • αυξημένος καρδιακός ρυθμός, εφίδρωση ή δύσπνοια όταν σκέφτεστε την τραυματική εμπειρία
 • κρίσεις πανικού
 • δυσκολία στον ύπνο
 • πρόβλημα συγκέντρωσης
 • συνεχής ανησυχία ή αίσθηση τρόμου
 • ναυτία
 • πονοκέφαλο
 • χρόνιους πόνους και πόνους
 • κλαίει συχνά

Πώς αντιμετωπίζετε το άγχος από το τραύμα;

Το άγχος από το τραύμα είναι δευτερεύον σε σχέση με την εμπειρία σας. Αυτό σημαίνει ότι το να ξεπεράσετε το τραύμα είναι το κλειδί για τη θεραπεία των συναισθημάτων σας άγχους.

Για οι περισσότεροι άνθρωποι, τα αποτελέσματα του τραύματος — όπως το αυξημένο άγχος — εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Το πόσος χρόνος είναι πολύ ατομικό. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, οι στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση.

Η Ένωση Άγχους & Κατάθλιψης της Αμερικής συνιστά τις ακόλουθες συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους και του στρες:

 • περιοριστικές ουσίες που μπορεί να ενισχύσουν τα συναισθήματα άγχους, όπως το αλκοόλ ή η καφεΐνη
 • δίνοντας προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο
 • άσκηση καθημερινά
 • τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή
 • εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως δομημένη αναπνοή ή διαλογισμός
 • παίρνοντας χρονικά διαστήματα αυτοφροντίδας, όπως μια σύντομη βόλτα ή να ακούτε μουσική
 • εργάζεστε για να γιορτάζετε τα καθημερινά σας επιτεύγματα αντί να κάνετε αυτοκριτική
 • ενασχόληση με το χιούμορ
 • να εμπλακούν σε αλτρουιστική εργασία
 • δημιουργία ή εύρεση ενός δικτύου υποστήριξης όπου μπορείτε να μιλήσετε με ασφάλεια για το άγχος
 • εξάσκηση της ενσυνειδητότητας
 • έχοντας μια απόσπαση της προσοχής στο χέρι, όπως ένα podcast ή ένα βιβλίο σταυρόλεξων
 • ημερολόγιο
 • αναγνωρίζοντας τα ερεθίσματα του άγχους σας, ώστε να αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο

Θεραπεία για τραύμα και άγχος

Δεν χρειάζονται όλοι θεραπεία για το τραύμα και το άγχος, αλλά είναι πάντα εντάξει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για αυτό που βιώνετε. Εάν τα συμπτώματά σας σας εμποδίζουν να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό.

Η συνεργασία με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτό που έχετε περάσει. Ακόμα κι αν δεν ζείτε με μια διαταραχή που σχετίζεται με το τραύμα, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από την τραυματική σας εμπειρία νωρίτερα.

Εάν ζείτε με μια διαταραχή που σχετίζεται με τραύμα, όπως το PTSD, συγκεκριμένες προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας και φάρμακα μπορεί να αποτελούν μέρος του επίσημου σχεδίου θεραπείας σας.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας συνήθως αντιμετωπίζουν το τραύμα με πλαίσια γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT). Αυτές οι προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση των μη βοηθητικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς, ενώ σταδιακά παρέχουν ασφαλή, υπολογισμένη έκθεση στα ερεθίσματα του άγχους και άλλων ενοχλητικών συναισθημάτων.

Οι κοινές προσεγγίσεις CBT στη θεραπεία τραυμάτων περιλαμβάνουν:

 • θεραπεία παρατεταμένης έκθεσης
 • θεραπεία γνωσιακής επεξεργασίας
 • CBT εστιασμένη στο τραύμα
 • ομαδική θεραπεία

Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας σας μπορεί να σας προτείνει αντικαταθλιπτικά, βοηθήματα ύπνου ή φάρμακα κατά του άγχους μαζί με άλλα φάρμακα για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τυχόν συμπτώματα που προκαλούν άμεση βλάβη ή ανησυχία.

Συμπέρασμα

Το τραύμα και το άγχος συνδέονται μέσω της φυσικής σας απόκρισης στο στρες καθώς και μέσω αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου που συμβαίνουν μετά την εμπειρία του τραύματος.

Ενώ πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζονται θεραπεία για να διαχειριστούν το άγχος που σχετίζεται με το τραύμα, η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση.

Η επίσημη θεραπεία με ψυχοθεραπεία και φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητη όταν το άγχος από τραύμα προκαλεί μια αγχώδη διαταραχή όπως το PTSD.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss