Ποια είναι η σχέση μεταξύ διαβήτη και διάρροιας;

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές, όπως νευροπάθεια ή νευρική βλάβη και βακτηριακή υπερανάπτυξη. Αυτές οι επιπλοκές, μαζί με κάποια φάρμακα για τον διαβήτη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διάρροιας.

Σε ένα άτομο με διαβήτη, το σώμα δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω προβλημάτων με την ινσουλίνη. Αυτό το ζήτημα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μια σειρά επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των νεύρων ή της διαβητικής νευροπάθειας.

Η διαβητική εντεροπάθεια είναι ένας τύπος νευρικής βλάβης που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Ένας στους πέντε ανθρώπους με αυτή την επιπλοκή θα εμφανίσει διάρροια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016.

Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στο αίμα και το χρονικό διάστημα που ένα άτομο έχει διαβήτη είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες να έχει νευροπάθεια και διάρροια. Η διάρροια μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων για τον διαβήτη.

Τα χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα μπορούν να επιφέρουν περαιτέρω επιπλοκές.

Τα άτομα με διαβήτη και διάρροια πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό για να βρουν μια λύση.

Διαβήτης και διάρροια

Ο διαβήτης και ορισμένες από τις επιπλοκές του μπορεί να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε επίμονη διάρροια.

Συμπτώματα

Ποια είναι η σχέση μεταξύ διαβήτη και διάρροιας;
Η διαβητική διάρροια μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Τα συμπτώματα της διαβητικής εντεροπάθειας περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό
 • ναυτία
 • κοιλιακό φούσκωμα
 • κοιλιακό άλγος
 • διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο

Μια μελέτη περίπτωσης, που αναφέρεται στο περιοδικό Diabetes Care, περιγράφει έναν άνδρα που είχε υδαρή αφόδευση, ειδικά τη νύχτα, με ακράτεια κοπράνων. Ένιωσε πάνω από 15 φορές αφόδευση σε 24 ώρες σε 2-3 ημέρες, ακολουθούμενη από δυσκοιλιότητα για 4-5 ημέρες.

Η διαβητική διάρροια είναι διαφορετική από άλλες μορφές διάρροιας, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από άλλους τύπους.

Η διαβητική διάρροια μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την κοινωνική αλληλεπίδραση ενός ατόμου.

Αιτίες διαβητικής διάρροιας

Ένα άτομο με διαβήτη έχει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω ενός προβλήματος με την ινσουλίνη. Τα επίμονα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων και επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της νευροπάθειας.

Η αυτόνομη νευροπάθεια είναι νευρική βλάβη που επηρεάζει το αυτόματο νευρικό σύστημα (ANS). Αυτό το νευρικό σύστημα ελέγχει λειτουργίες όπως η πέψη και η αναπνοή.

Η νευροπάθεια που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα είναι η διαβητική εντεροπάθεια. Η βλάβη των νεύρων στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να επηρεάσει τη συνέπεια και τη συχνότητα της αφόδευσης και να οδηγήσει σε διάρροια, δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα.

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος. Η κίνηση των υγρών και των τροφών μέσω του πεπτικού συστήματος μπορεί να επιβραδυνθεί, δημιουργώντας ένα καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό το ζήτημα μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα διάρροιας.

Η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI) μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με διαβήτη. Στην EPI, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα. Αυτή η ανεπάρκεια, με τη σειρά της, παρεμβαίνει στην πέψη.

Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, το EPI επηρεάζει το 51% των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και το 32% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη εκτιμά ότι το 10% των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 έχουν επίσης κοιλιοκάκη. Τα άτομα με αυτή την ασθένεια δεν μπορούν να ανεχθούν τη γλουτένη. Η κατανάλωση προϊόντων δημητριακών, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων ψωμιού, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας.

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό σε περίπτωση που η μακροχρόνια διάρροια έχει γίνει πρόβλημα υγείας.

Παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη

Διάφορες μακροχρόνιες θεραπείες για τον διαβήτη μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή και επίμονη διάρροια.

Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η μετφορμίνη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά έως και το 10% των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν εμφανίζουν παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα. Μία από αυτές τις παρενέργειες είναι η διάρροια.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της μετφορμίνης μπορεί να υποχωρήσουν με τον καιρό. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν να παίρνουν αυτό το φάρμακο εάν η διάρροια δεν υποχωρήσει.

Άλλα φάρμακα για τον διαβήτη που μπορούν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα περιλαμβάνουν αγωνιστές υποδοχέα GLP-1, αναστολείς DPP-4 και στατίνες.

Θεραπείες για τη διάρροια

Η θεραπεία για τη διάρροια εξαρτάται από την αιτία.

Η διαβητική διάρροια μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί εάν οφείλεται σε βλάβη στο νευρικό σύστημα. Ωστόσο, η διαχείριση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης της βλάβης και της διάρροιας.

Εάν η υποκείμενη αιτία είναι η βακτηριακή υπερανάπτυξη, η θεραπεία θα στοχεύει στη μείωση του αριθμού των βακτηρίων στο σώμα και θα επιτρέψει τον χρόνο επούλωσης.

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως η λοπεραμίδη.

Πρόληψη της αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για όποιον πάσχει από διάρροια, ανεξάρτητα από την αιτία.

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, θα πρέπει:

 • αντικαταστήστε τυχόν χαμένα υγρά πίνοντας άφθονο νερό
 • λάβετε υγρά στο νοσοκομείο εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά
 • χρησιμοποιήστε ένα από του στόματος διάλυμα επανυδάτωσης για να αναπληρώσετε τα άλατα και άλλες ουσίες που χρειάζεται το σώμα

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αφυδάτωση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Άλλες μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC): Το Imodium ή το Pepto-Bismol μπορεί να μειώσουν τη ρευστότητα των κοπράνων.
 • Αντιβιοτικά: Εάν η υπερανάπτυξη βακτηρίων προκαλεί διάρροια, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.
 • Προβιοτικά: Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν «καλά» βακτήρια, όπως οι γαλακτοβάκιλλοι, έχουν επιδείξει χρήσιμες επιδράσεις στη λοιμώδη διάρροια, μειώνοντας τον χρόνο ανάρρωσης για το 21% των ανθρώπων σε μια μελέτη του 2016.
 • Διατροφικές αλλαγές: Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως πατάτες, μπανάνες και αραιωμένοι χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης μπορεί να είναι χρήσιμα.

Ένα άτομο με διαβήτη θα πρέπει να ελέγξει την ετικέτα οποιωνδήποτε φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που χρησιμοποιεί και να ζητήσει από έναν γιατρό να του συστήσει ένα φάρμακο που είναι κατάλληλο για αυτό.

Διατροφή

Ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας.

Θα πρέπει να αποφεύγετε τις ακόλουθες τροφές:

 • τηγανητά και λιπαρά φαγητά
 • τροφές με αέρια, όπως το μπρόκολο, τα φασόλια και τα δαμάσκηνα
 • αλκοόλες ζάχαρης, που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση της ζάχαρης σε ορισμένα προϊόντα
 • γάλα, σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη
 • καφεΐνη
 • αλκοόλ
 • ανθρακούχα αναψυκτικά

Διάγνωση

Ένας γιατρός θα κάνει ερωτήσεις και μπορεί να κάνει κάποιες εξετάσεις για να προσπαθήσει να ανακαλύψει την αιτία της διάρροιας. Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τυχόν αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να πείτε στον γιατρό τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • όταν άρχισε η διάρροια
 • οποιοδήποτε φάρμακο που μπορεί να έχει αλλάξει τα κόπρανα
 • η συχνότητα της αφόδευσης
 • είτε υπάρχει αίμα στα κόπρανα είτε όχι
 • είτε ναυτία και έμετος εμφανίζονται επίσης είτε όχι

Η τήρηση ημερολογίου τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφών που είναι η αιτία.

Η διαβητική διάρροια μπορεί:

 • συμβαίνουν κατά διαστήματα και όχι συνεχώς
 • εναλλάσσονται με τακτική αφόδευση
 • συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας
 • να είναι ανώδυνη

Η διαβητική διάρροια είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή μια σειρά αιτιών συχνά συνεργάζονται. Η διαβητική διάρροια μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να διακριθεί από άλλες αιτίες και τύπους διάρροιας.

Εάν έχετε διάρροια ή άλλα πεπτικά συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό. Εάν η διάρροια επιμένει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκύψουν περαιτέρω επιπλοκές.

Ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν η διάρροια οφείλεται σε διαβήτη ή σε άλλη πάθηση, όπως κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Πρόληψη της διαβητικής διάρροιας

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να δυσκολεύονται να αποτρέψουν τη διάρροια, καθώς επιπλοκές όπως η αυτόνομη νευροπάθεια απαιτούν ευρεία και συνεχή αντιμετώπιση.

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά μέσω της σωματικής δραστηριότητας, μιας υγιεινής διατροφής και της χρήσης οποιωνδήποτε συνιστώμενων φαρμάκων μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ή την επιδείνωση των επιπλοκών του διαβήτη.

Τα ακόλουθα βήματα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ή την επίδραση των συμπτωμάτων της διάρροιας:

 • Πίνετε καθαρό νερό: Χρησιμοποιήστε βρασμένο ή εμφιαλωμένο νερό εάν οι τοπικές πηγές νερού μπορεί να μην είναι καθαρές.
 • Ακολουθήστε καλές πρακτικές πλυσίματος χεριών: Πλένετε τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό αφού αγγίξετε δημόσιους χώρους, αφόδευση, βοηθώντας ένα παιδί να αφοδεύσει, πριν το φαγητό και πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
 • Τρίψιμο χεριών: Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριδιακό τρίψιμο χεριών όταν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό. Αυτή η δράση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάρροιας από βακτηριακά αίτια.

Τα άτομα με μακροχρόνια διάρροια θα πρέπει να παρακολουθούν τα συμπτώματά τους και να τα συζητούν με έναν γιατρό για να προσδιορίσουν και να θεραπεύσουν την υποκείμενη αιτία.

Ερώτηση:

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ της διαβητικής διάρροιας και άλλων τύπων διάρροιας;

Απάντηση:

Άλλοι τύποι διάρροιας είναι πιο εύκολα θεραπεύσιμοι και προσωρινοί από τη διαβητική διάρροια.

Για παράδειγμα, εάν εμφανιστεί διάρροια λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας, μιας ιογενούς λοίμωξης, το σώμα σας τείνει να επιλύει τη διάρροια χωρίς ενεργή θεραπεία. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και πυρετό.

Εάν ένα άτομο έχει κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη λακτόζη, οι διατροφικές αλλαγές συνήθως βοηθούν στην αποφυγή της διάρροιας και των σχετικών συμπτωμάτων, όπως το φούσκωμα της κοιλιάς. Ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνια προβλήματα στο γαστρεντερικό σωλήνα, πιθανώς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια διάρροιας.

Η διάρροια που σχετίζεται με τον διαβήτη είναι τυπικά μια προοδευτική διαδικασία μόλις εμφανιστεί.

Επιπλέον, η διαβητική διάρροια μπορεί να είναι ανώδυνη. Η αξιολόγηση και η θεραπεία για τη διαβητική διάρροια μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο η διάγνωση άλλων αιτιών διάρροιας. Εάν αντιμετωπίζετε επεισόδια διάρροιας που δεν υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την αιτία και να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία.

Εάν έχετε διαβητική διάρροια, η θεραπευτική προσέγγιση θα έχει πιθανώς πολλούς παράγοντες και θα περιλαμβάνει την προσπάθεια διαχείρισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss