Ουρική αρθρίτιδα στη φτέρνα: συμπτώματα και θεραπεία

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει πολλές διαφορετικές αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της φτέρνας. Τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα και να προκαλέσουν μεγάλη ενόχληση, ιδιαίτερα χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι η κρυστάλλωση του ουρικού οξέος που συσσωρεύεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας έντονο πόνο. Η ουρική αρθρίτιδα συνήθως υποχωρεί μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο όταν ξεσπάσει.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι είναι η ουρική αρθρίτιδα, τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας στη φτέρνα, τι προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα στη φτέρνα και τη διάγνωση και τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας στη φτέρνα.

Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα;

ουρική αρθρίτιδα στη φτέρνα
Ουρική αρθρίτιδα στη φτέρνα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια κοινή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που συνήθως προκαλεί πολύ πόνο, μαζί με οίδημα και αποχρωματισμό του δέρματος.

Η ουρική αρθρίτιδα τείνει να επηρεάζει μία άρθρωση κάθε φορά. Η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού είναι μια κοινή θέση για ουρική αρθρίτιδα. Ωστόσο, αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει πολλές άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της φτέρνας.

Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν, κάτι που είναι γνωστό ως έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας. Η ύφεση είναι όταν υπάρχουν περίοδοι χωρίς συμπτώματα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα. Ωστόσο, μπορείτε να διαχειριστείτε και να θεραπεύσετε αποτελεσματικά την ουρική αρθρίτιδα με φάρμακα και στρατηγικές αυτοφροντίδας.

Συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας στη φτέρνα

Η εμφάνιση εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να συμβεί ξαφνικά και να συνεχιστεί για μέρες ή εβδομάδες.

Μπορεί να ακολουθήσουν μεγάλες περίοδοι ύφεσης, πιθανώς μήνες ή χρόνια, προτού εμφανιστεί άλλη έξαρση. Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως μόνο σε μία άρθρωση τη φορά, αλλά παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα στα περισσότερα σημεία του σώματος.

Μαζί με τις αρθρώσεις, όπως το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ο αστράγαλος ή το γόνατο, τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας στη φτέρνα περιλαμβάνουν:

 • έντονο πόνο
 • πρήξιμο της προσβεβλημένης άρθρωσης
 • αποχρωματισμός του δέρματος
 • μια αίσθηση καψίματος

Αιτίες ουρικής αρθρίτιδας στη φτέρνα

Μια κατάσταση που ονομάζεται υπερουριχαιμία (hyperuricemia) είναι γενικά η αιτία της ουρικής αρθρίτιδας. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει πάρα πολύ ουρικό οξύ στο σώμα του.

Το σώμα παράγει ουρικό οξύ καθώς διασπά τις πουρίνες. Οι πουρίνες είναι φυσικά χημικές ουσίες που υπάρχουν σε κάθε κύτταρο και σε ορισμένα τρόφιμα, ειδικά στο κόκκινο κρέας, ορισμένα θαλασσινά και την μπύρα.

Όταν συμβαίνει συσσώρευση ουρικού οξέος, κρύσταλλοι που μοιάζουν με θραύσματα μπορεί να κολλήσουν στις αρθρώσεις.

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί λόγω:

 • γενεσιολογία
 • νεφρική δυσλειτουργία
 • πάρα πολλές πουρίνες στη διατροφή
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • Διαβήτης
 • ευσαρκία
 • κάποια φάρμακα

Η υπερουριχαιμία δεν προκαλεί πάντα ουρική αρθρίτιδα. Εάν δεν προκαλεί ουρική αρθρίτιδα, η υπερουριχαιμία δεν απαιτεί θεραπεία.

Διάγνωση ουρικής αρθρίτιδας στη φτέρνα

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν την ουρική αρθρίτιδα αξιολογώντας τα συμπτώματά σας, πραγματοποιώντας φυσική εξέταση και παραγγέλνοντας άλλες εξετάσεις, όπως:

 • εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων ουρικού οξέος
 • υπερηχογράφημα για τον έλεγχο της συσσώρευσης κρυστάλλων ουρικού άλατος στην προσβεβλημένη άρθρωση
 • λήψη δειγμάτων υγρού από την περιοχή της προσβεβλημένης άρθρωσης για έλεγχο συσσώρευσης κρυστάλλων
 • CT διπλής πηγής ενέργειας (DECT) για την ανίχνευση εναποθέσεων ουρικού άλατος

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την ουρική αρθρίτιδα μόνο όταν ένα άτομο εμφανίζει έξαρση συμπτωμάτων και όταν μια εργαστηριακή εξέταση εντοπίσει κρυστάλλους ουρικού οξέος στην προσβεβλημένη άρθρωση.

Θεραπεία ουρικής αρθρίτιδας στη φτέρνα

Υπάρχουν δύο τύποι θεραπείας που μπορούν να δοκιμάσουν οι άνθρωποι για την ουρική αρθρίτιδα — φάρμακα και οικιακές θεραπείες με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Φάρμακα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ): Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη και ναπροξένη. Γενικά, οι γιατροί συνταγογραφούν ΜΣΑΦ για άτομα κάτω των 65 ετών εάν δεν λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος και δεν έχουν ιστορικό αιμορραγίας. Ο λόγος είναι ότι τα ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία σε μερικούς ανθρώπους.
 • Κολχικίνη: Αυτό το συνταγογραφούμενο αντιφλεγμονώδες φάρμακο αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του πόνου ουρικής αρθρίτιδας, αλλά μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως ναυτία, διάρροια ή έμετο.
 • Κορτικοστεροειδή: Αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής γρήγορα, αλλά μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες.
 • Φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ: Εάν αντιμετωπίζετε πολλαπλές κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας το χρόνο ή εμφανίζετε σημάδια βλάβης στις αρθρώσεις στις ακτινογραφίες, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Η αλλοπουρινόλη είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για όλους τους ασθενείς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας για την ουρική αρθρίτιδα για το 2020.

Σπιτικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Παράλληλα με τη λήψη φαρμάκων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορισμένες αλλαγές συνήθειας για να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας, όπως:

 • αποφυγή ορισμένων τροφών που προκαλούν πυροδότηση, όπως το κόκκινο κρέας
 • περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
 • διατήρηση ενός μέτριου βάρους, για μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
 • πίνοντας πολλά υγρά, τα οποία βοηθούν στην αραίωση του αίματος

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ουρική αρθρίτιδα στη φτέρνα

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που κάνουν συχνά οι άνθρωποι σχετικά με την ουρική αρθρίτιδα στη φτέρνα.

Πόσο διαρκεί η ουρική αρθρίτιδα στη φτέρνα;

Χωρίς θεραπεία, μια οξεία προσβολή ουρικής αρθρίτιδας τείνει να διαρκέσει περίπου 12-24 ώρες. Οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες χωρίς θεραπεία, αλλά μπορεί να αισθάνονται πολύ πόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Γιατί πονάει η φτέρνα μου το πρωί με ουρική αρθρίτιδα;

Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εξάρσεις αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Ο λόγος μπορεί να είναι οι πτώσεις της θερμοκρασίας του σώματος, η άπνοια ύπνου ή η αυξημένη οξύτητα του αίματος λόγω της υψηλότερης πρόσληψης διοξειδίου του άνθρακα καθώς αλλάζουν τα πρότυπα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την ουρική αρθρίτιδα στη φτέρνα;

Οι θεραπείες για την ουρική αρθρίτιδα στις φτέρνες επικεντρώνονται στην πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων και περιλαμβάνουν τη διαχείριση του βάρους, την αποφυγή τροφών που προκαλούν πυροδότηση και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Περίληψη

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια συσσώρευση κρυστάλλων που μοιάζουν με βελόνες που μένουν στις αρθρώσεις λόγω υπερβολικού ουρικού οξέος στο αίμα. Η ουρική αρθρίτιδα επηρεάζει πολλές αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της φτέρνας, αλλά συνήθως μόνο μία άρθρωση τη φορά.

Οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση πάρα πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Οι γιατροί διαγιγνώσκουν την ουρική αρθρίτιδα κατά τις εξάρσεις με εξετάσεις αίματος, φυσική εξέταση και υπερηχογράφημα.

Οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν και να θεραπεύσουν την ουρική αρθρίτιδα με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ και αλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της ουρικής αρθρίτιδας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss