Νόσος του Crohn: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χειρουργική επέμβαση απόφραξης του εντέρου Ανάκτηση και επούλωση

Η ανάρρωση από την επέμβαση απόφραξης του εντέρου μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και απαιτεί ξεκούραση και αυτοφροντίδα. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο αποκατάστασης που να ανταποκρίνεται στις ατομικές σας ανάγκες.

Στη νόσο του Crohn, μια στένωση των εντέρων, γνωστή ως στένωση, μπορεί να συμβεί λόγω χρόνιας φλεγμονής και επαναλαμβανόμενης βλάβης των ιστών. Αυτή η στένωση μπορεί να εμποδίσει την κίνηση τροφής, υγρών, αέρα ή κοπράνων μέσω των εντέρων και να προκαλέσει πλήρη ή μερική απόφραξη του εντέρου.

Η απόφραξη του εντέρου είναι η Το συνηθέστερο Επιπλοκή της νόσου του Crohn του λεπτού εντέρου και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Εάν τίποτα δεν είναι σε θέση να περάσει από τα έντερά σας, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανακουφίσετε την απόφραξη. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων με ασθένεια του Crohn χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την επίλυση της απόφραξης του εντέρου εντός 10 ετών από τη διάγνωση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της απόφραξης του εντέρου, ανάλογα με το πού βρίσκεται η απόφραξη και πόσο σοβαρή είναι:

 • Strictureplasty: Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένας χειρουργός επισκευάζει μια αυστηρότητα με τη διεύρυνση της στενής περιοχής του εντέρου. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουν οποιοδήποτε τμήμα του εντέρου σας.
 • Εκτομή λεπτού εντέρου: Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την απομάκρυνση του κατεστραμμένου ή μπλοκαρισμένου τμήματος του λεπτού εντέρου. Τα υγιή άκρα του λεπτού εντέρου συνδέονται στη συνέχεια.
 • Εκτομή παχέος εντέρου: Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με την εκτομή του λεπτού εντέρου, αλλά ο χειρουργός αφαιρεί το κατεστραμμένο τμήμα του παχέος εντέρου, το οποίο περιλαμβάνει το κόλον.
 • Ελεοτυφλική εκτομή: Ένας χειρουργός αφαιρεί το τέλος του λεπτού εντέρου και την έναρξη του παχέος εντέρου, που ονομάζεται Cecum. Στη συνέχεια συνδέονται με το υγιές άκρο του λεπτού εντέρου στο κόλον. Το προσάρτημα σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τι πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα που πάσχουν από νόσο του Crohn και χρειάζονται χειρουργική επέμβαση απόφραξης του εντέρου σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης και επούλωσης.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ανακάμψει από χειρουργική επέμβαση απόφραξης του εντέρου;

Ο χρόνος αποκατάστασης μετά τη χειρουργική επέμβαση απόφραξης του εντέρου εξαρτάται από τη συνολική σας υγεία και τον τύπο λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε. Μπορείτε συνήθως να περιμένετε να μείνετε στο νοσοκομείο για περίπου 3 έως 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Η πλήρης αποκατάσταση συνήθως διαρκεί περίπου ένα μήνα έως 6 εβδομάδες.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες και εκείνοι με άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση στο έντερο. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι επίσης συνήθως μεγαλύτερη για άτομα που υποβάλλονται σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση έναντι εκείνων που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

 • Ανοιχτό χειρουργείο: Ο χειρουργός κάνει μια μεγάλη περικοπή για να αποκτήσει πρόσβαση στη χειρουργική περιοχή.
 • Λαπαροσκοπική χειρουργική: Ο χειρουργός κάνει αρκετές μικρές τομές. Τοποθετούν έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα με μια κάμερα συνδεδεμένη για να βλέπουν τα έντερά σας. Μπορούν επίσης να εισάγουν χειρουργικό εξοπλισμό μέσω των τομών.

Πώς είναι η διαδικασία επούλωσης;

Η επούλωση από χειρουργική επέμβαση απόφραξης του εντέρου απαιτεί αρκετή ξεκούραση και αυτοφροντίδα. Ο χειρουργός ή η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για μετεγχειρητική φροντίδα.

Γενικά, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά από χειρουργική επέμβαση απόφραξης του εντέρου στη νόσο του Crohn είναι καλά, ειδικά εάν η απόφραξη αντιμετωπίστηκε πριν επηρεαστεί η ροή του αίματος. Εάν η ροή του αίματος είναι μειωμένη, μπορεί να προκληθεί βλάβη ιστού ή θάνατος, κάτι που μπορεί να απαιτήσει την αφαίρεση μεγαλύτερου μέρους του εντέρου.

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, συμπεριλαμβανομένων των αποφράξεων του εντέρου, μπορεί να εμφανιστούν ξανά μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα φάρμακα μπορούν συνήθως να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων, αλλά έως 35% των ανθρώπων θα χρειαστούν άλλη χειρουργική επέμβαση εντός 10 ετών από την πρώτη τους επέμβαση απόφραξης του εντέρου.

Οι επαναλαμβανόμενες εντερικές αποφράξεις στο μέλλον είναι πιο πιθανό να συμβούν σε άτομα που έχουν κάνει πολλές επεμβάσεις στο έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλώδους ιστού.

Τι μπορείτε να φάτε μετά την επέμβαση;

Μετά από χειρουργική επέμβαση εντέρου, ο γιατρός σας θα σας συστήσει συνήθως να ξεκινήσετε με μια δίαιτα μόνο με υγρά για μερικές ημέρες. Τα άτομα με πιο εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στα υγρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα καθαρά υγρά όπως το νερό, το τσάι ή οι ζωμοί συνιστώνται γενικά αμέσως μετά την επέμβαση. Εάν τα πάτε καλά με αυτά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την προσθήκη άλλων υγρών όπως χυμούς, γάλα και θρεπτικά ποτά.

Όταν η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης αισθάνεται ότι είστε έτοιμοι να αρχίσετε να προσθέτετε στερεά, συνιστάται να ξεκινήσετε αργά. Συνήθως μπορείτε να ξεκινήσετε με τροφές που είναι μαλακές, χαμηλές σε φυτικές ίνες και δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα, ναυτία ή αέρια. Μερικά παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • απαλό γιαούρτι
 • λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά
 • λείες σούπες (χωρίς φασόλια)
 • πουρέ πατάτας (χωρίς φλούδα)
 • καλοψημένα λαχανικά
 • άπαχες πρωτεΐνες όπως αυγά και ψάρια
 • κροτίδες
 • μπανάνες, ξεφλουδισμένα μήλα ή αχλάδια (αποφύγετε τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια και τα μούρα)

Μπορεί να χρειαστεί να τρώτε πολλά μικρά γεύματα σε απόσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επαναφέρετε τα τρόφιμα αργά για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλούν εντερικές διαταραχές. Επίσης, φροντίστε να συνεχίσετε να πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας.

Το περπάτημα βοηθά στην αποκατάσταση;

Ο χειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει να περιορίσετε την άσκηση και την έντονη δραστηριότητα κατά την αποκατάσταση της χειρουργικής επέμβασης στο έντερο και πιθανότατα θα αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι για τους πρώτους δύο μήνες μετά την επέμβαση.

Η ανάπαυση είναι καλή, αλλά η αδράνεια μετά από χειρουργική επέμβαση εντέρου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιπλοκών.

Όταν είστε έτοιμοι, το περπάτημα είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για να επιστρέψετε στα κανονικά επίπεδα σωματικής σας δραστηριότητας. Μπορείτε να ξεκινήσετε περπατώντας για μικρές αποστάσεις μερικές φορές την ημέρα και σταδιακά να αυξάνετε την ποσότητα του περπατήματος καθώς αναρρώνετε.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με το πότε μπορείτε να αρχίσετε να γίνεστε ξανά σωματικά δραστήριοι μετά την επέμβαση και να σας προσφέρει πρόσθετες συμβουλές για ασκήσεις χαμηλού στρες.

Πιθανές επιπλοκές

Οι περισσότεροι άνθρωποι γενικά τα πηγαίνουν καλά μετά από χειρουργική επέμβαση απόφραξης εντέρου, αλλά οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ενέχει κίνδυνο επιπλοκών. Μερικές από τις πιθανές επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση εντέρου περιλαμβάνουν:

 • σχηματισμός ουλώδους ιστού στα έντερα, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές αποφράξεις
 • άνοιγμα των χειρουργικών άκρων μέσα στα έντερα, οδηγώντας σε διαρροή του εντερικού περιεχομένου
 • προσωρινή παράλυση των εντέρων
 • άλλες χειρουργικές επιπλοκές, όπως βλάβη σε κοντινά όργανα, θρόμβους αίματος ή λοιμώξεις

Άλλες επιπλοκές μπορεί να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα μετά από χειρουργική επέμβαση εντέρου. Συγκεκριμένα, χειρουργικές επεμβάσεις παχέος εντέρουπου αφορούν το κατώτερο έντερο, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές του ουρογεννητικού συστήματος που επηρεάζουν την υγεία των ούρων, της σεξουαλικής και του εντέρου.

Οι περισσότερες επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση εντέρου είναι ήπιες, αλλά μερικές μπορεί να είναι σοβαρές. Μπορεί να χρειαστείτε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν έχετε:

 • έμετος ή ναυτία
 • πυρετός ή ρίγη
 • αίμα στα κόπρανα
 • μια πρησμένη ή τρυφερή κοιλιά
 • πόνος που δεν υποχωρεί (ή επιδεινώνεται)
 • χρόνια διάρροια
 • μικρή ή καθόλου διέλευση αερίων ή κοπράνων

Η απόφραξη του εντέρου είναι συχνή στη νόσο του Crohn και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να επιλυθεί. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και απαιτεί αρκετή ξεκούραση και αυτοφροντίδα. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα σχέδιο αποκατάστασης με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τα πάνε καλά μετά από χειρουργική επέμβαση εντέρου, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, μιλήστε αμέσως με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να προσδιορίσετε εάν απαιτείται πρόσθετη ιατρική φροντίδα.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης: Πλεονεκτήματα και αποτελεσματικότητα

Η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης περιλαμβάνει μικρότερες δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά από τις δόσεις σε παραδοσιακά σχήματα υψηλότερης δόσης....

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss