Μπορεί το κάπνισμα να προκαλέσει οστεοπόρωση;

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οστική πυκνότητα και να σας βάλει σε κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η λήψη μέτρων για τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών σας και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών σας.

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που οδηγεί σε μειωμένη οστική μάζα και πυκνότητα. Τα άτομα με οστεοπόρωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος των οστών.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η οστεοπόρωση επηρεάζει 10 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Αλλά άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο ή το κάπνισμα μπορεί να συμβάλλουν στην οστεοπόρωση.

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα οστεοπόρωσης λόγω της επίδρασής του στις ορμόνες και στα οστικά κύτταρα. Η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και η λήψη φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή αυτών των επιπτώσεων.

Πώς το κάπνισμα συμβάλλει στην οστεοπόρωση;

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας των οστικών κυττάρων σας, συμβάλλοντας στην οστεοπόρωση. Οι τρόποι που το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τα οστά σας περιλαμβάνουν:

 • μείωση της ποσότητας αίματος που ταξιδεύει στα οστά και σε άλλους ιστούς του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού, επειδή το κάπνισμα εμποδίζει τη λειτουργία των κυττάρων που σχηματίζουν οστά και αυξάνει την οστική απορρόφηση.
 • αναστέλλοντας το ασβέστιο και τη βιταμίνη D απορρόφησητα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών
 • παρεμβολή με ορμόνες που παίζουν ρόλο στην υγεία του σκελετού. Για παράδειγμα, η νικοτίνη μπορεί να μειωθεί επίπεδα οιστρογόνωνπου οδηγεί σε αυξημένη οστική απορρόφηση.
 • αυξάνει την οστική απορρόφηση και οδηγεί σε χαμηλότερη οστική μάζα

Το κάπνισμα ήταν επίσης φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης των ατόμων καθώς και το επίπεδο των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Εκτός από αυτές τις έμμεσες επιπτώσεις, η νικοτίνη στα τσιγάρα επηρεάζει άμεσα τους οστεοβλάστες, ή τα κύτταρα που σχηματίζουν οστά. Η νικοτίνη συνδέεται με τους υποδοχείς στα κύτταρα των οστεοβλαστών με τέτοιο τρόπο που μειώνει την ικανότητά τους να λειτουργούν.

Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε, τα οστά σας μπορεί να επηρεαστούν εάν περιτριγυρίζεστε από καπνό τσιγάρου. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει επίδραση στον σχηματισμό οστών και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα στο μέλλον για την αντιμετώπιση των πολλών ερωτημάτων που απομένουν σχετικά με το πώς το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο;

Ερευνα δείχνει ότι η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την υγεία των οστών. Η οστική πυκνότητα σε άτομα που κάπνιζαν φαίνεται να βελτιώνεται σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και έχουν σταματήσει το κάπνισμα μπορεί να εμφανίσουν καλύτερο σχηματισμό οστών 6 εβδομάδες και βελτίωση της οστικής πυκνότητας σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Συμβουλές για διακοπή του καπνίσματος

Εάν δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα, μπορεί να σας βοηθήσει:

 • ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης
 • εξερευνήστε την υπνοθεραπεία
 • πάρε βελονισμό
 • εγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης
 • εξασκηθείτε στο διαλογισμό
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Εάν έχετε οστεοπόρωση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 • φάρμακα όπως το Prolia (denosumab) και το Evenity (romosozumab)
 • θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
 • αυξάνοντας την ποσότητα βιταμίνης D και ασβεστίου στη διατροφή σας
 • ασκήσεις για την ενίσχυση των οστών σας

Μπορεί να προληφθεί η οστεοπόρωση;

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση όπως η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι μεταβλητοί. Αλλά μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε πρόληψη της οστεοπόρωσης περιλαμβάνω:

 • μη καπνίζοντας
 • περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ, εάν πίνετε
 • διατηρήστε ένα μέτριο βάρος
 • καταναλώνοντας τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμίνης D και ασβεστίου
 • κάνοντας ασκήσεις με βάρη
 • συζητώντας τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης με το γιατρό σας εάν είστε γυναίκα

Το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση. Μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τα κύτταρα που εμπλέκονται στο σχηματισμό του οστικού ιστού. Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων όταν έχετε χαμηλότερη οστική πυκνότητα.

Η υγεία των οστών σας μπορεί να βελτιωθεί εάν σταματήσετε το κάπνισμα. Μπορείτε επίσης να βελτιώσετε την οστική σας πυκνότητα με την άσκηση, τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την αύξηση της ποσότητας βιταμίνης D και ασβεστίου στη διατροφή σας.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε την υγεία των οστών σας με το γιατρό σας εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση. Μπορούν επίσης να προσφέρουν πόρους για να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss